„ Öreg vagy, na! :) )”
Naaaaaa :)) egyébként anno 2 év volt (akkor ugye én meg már nagyon öreg vagyok... jaajjj, ez fáj)
OFF ! Béla, emlékeztetlek, tudom mikor születtél... :D
ON
„ Öreg vagy, na! :) )”
Naaaaaa :)) egyébként anno 2 év volt (akkor ugye én meg már nagyon öreg vagyok... jaajjj, ez fáj)
OFF ! Béla, emlékeztetlek, tudom mikor születtél... :D
ON
(Volt az több év is. Öreg vagy, na! :) )
Lyonee,
Jogos, az én időmben még az érettségihez a szakközép teljes értékű szakmát adott. Plusz egy év régen is volt technikusoknak, de az magasabb végzettség volt anno.
drbjozsef
A kérdező írja, hogy az első OKJ tanfolyamra iratkozott be. Az érettségi nem ad OKJ-s szakmai végzettséget, csak bizonyos munkakörök betöltésére jogosít. Az 5. 6. évben történik a szakmai végzettség megszerzése.
megszereztem =megszerezte
Mima69,
Ha az a kérdés, hogy van-e értelme kérni a gyermektartás megszüntetését a bíróságtól, akkor szerintem igen : ha szakközépiskolában érettségizett, akkor az első szakmáját megszereztem, ez után azonos szintű (az OKJ az az) képzés esetén nagykorú gyermek után már nem kell (vagy csak kivételes esetben) tartást fizetni. Ha felsőoktatásban tanulna, akkor kellene.
Kérni kell a gyermektartás megszüntetését attól a bíróságtól, amelyik a határozatot hozta annó.
Feltételezem, van róla bírósági döntés. Akkor célszerű addig fizetni, amíg a bíróság hatályon kívül nem helyezi, vagy amíg olyan döntést nem hoz, hogy a tartási kötelezettség megszűnt.
Tisztelt Jogifórum.hu! Az után érdeklődöm, hogy a gyerektartást ebben a formában meddig kell a kötelezettnek fizetnie?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv, Mima
Bizonyára nehéz észrevenni, de a kérdésed alatt egy egész olalnyi hozzászólásban megtalálható a pontos törvény.
A nagykorú, nem továbbtanuló gyermek után nem kell fizetned tovább a gyerektartást. Mondjuk ha esetleg rászorul, rokontartássá átalakulhat, de az kivételes eset szokott lenni.
Olvasd el.
Érdeklödnék.Fiam hamarosan be tölti a 18 évét nagykorú lesz viszont nem tanul tovább csak alkalmi munkákat válal t a 8 általános után és nem is áll szándékában tovább tanulni .Meddig kell fizetnem a gyerek tartást?
Segitséget elöre is köszönöm.
Még nem, de nyilván a kérdező is azért tette fel a kérdését úgy ahogy, mert decemberben szeretne lépni, ha lehet. Gondolom.
Ez a gyerek még csak nem is nagykorú.
Se huszadik életév, se középfok nincs konkrétan a törvényben.
„Ptk.
4:220.§ (1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.
(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha
(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.
(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.
4:221.§ A tartásdíj mértékének meghatározásánál a továbbtanuló gyermek indokolt szükségleteit, saját jövedelmét, vagyoni helyzetét, a tanulmányai folytatásához jogszabály által biztosított kedvezményeket, támogatásokat és a szülők teherbíró képességét kell figyelembe venni.
4:222.§ A továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt - kérelmére - köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről.”
Ha továbbtanul - gyakorlat szerint ez bármelyik képzési szint első elvégzését jelenti, több ugyanolyan szintű már nem, -, és rászorul a tartásra, akkor a saját jövedelme mellett is kell fizetned, akár 25 éves koráig, kivételes esetben még utána is. Ha saját jövedelme van, akkor kérhető a tartásdíj megszüntetése vagy csökkentése, de ez minden esetben más, alapvetően a szükségletek szerint határozzák meg.
A tanulmányairól a 4:222.§ alapján tájékoztatást kérhetsz közvetlenül az iskolától is. Az együttműködési kötelezettség alapján a gyerektől vagy a tartásdíj jogosultjától a tanulmányi előmeneteléről is.
A gyermek huszadik életévének betöltéséig kell fizetni a gyerektartást, ha középfokú tanulmányokat folytat - ha nem rászorult a gyermek, akkor viszont nem kötelezhető fizetésre a szülő.
Tisztelt Jogiforum.hu!
Kerestem korábbi bejegyzéseket, de nem találtam számomra releváns válaszokat, ha mégis volt már akkor elnézést kérek.
Fiam decemberben lesz 18 éves (évvesztes), de már tavaly otthagyta a nappali gimnáziumot, elkezdett dolgozni és estin vagy levelezőn folytatta tovább. Erről sajnos eltérő információm van.
Ha már van saját jövedelme a jelen feltételek mellett, kell-e a gyermektartási díjat fizetnem amit amúgy rendszeresen teljesítek, és ha igen meddig?
Válaszukat várva, köszönettel:
TT
Köszi a választ. Csak mert nekem nem egyértelmű, mert a Bírósági Határozatban a " Jegyzőkönyv " alatt felperesnek a lány neve van feltüntetve, de a végzésnél, már így van írva: alperes megfizet felperesnek a gyerek tartására ... Ft összeget. És amikor meg végrehajtásra került az ügy, akkor megint felperesnek a lány volt írva. Pedig akkor még 17 éves volt. Most akkor a megszüntetésnél ki lesz a felperes? Lány 21 éves. Ja, és a megszüntetést elég írásban kézzel leírni a tényeket vagy az új Keresetlevél nyomtatványt kitöltve kell beadni?Ha a jogosult adja be, akkor költség, ill. illetéknél mit kell feltüntetni? Köszönöm.
A tartásdíj megszüntetését a jogosultnak kell bejelentenie. Ha ezt nem teszi, a kötelezett megteheti, de szerintem a lánynak ehhez nemigen van köze.
Érdeklődnék, hogy egy 21 éves lány, aki jelenleg anyjával lakik, tehet-e bejelentést a Bíróságon, hogy édesapja tartási kötelezettsége megszűnt, mivel a lány leérettségizett, és nem szeretne tovább tanulni? Erről édesapját is tájékoztatta. Mit kell ehhez benyújtania, milyen nyomtatványon, és kell-e illetéket fizetnie? A korábbi bírósági határozatot,ami az édesapát ( külön élő szülőt ), kötelezte a tartásdíj megfizetésére, ezt is csatolni kell? Az édesanya beleegyezése is szükséges a gyerektartásdíj megszüntetéséhez? Előre is köszönöm a választ!
Ne itt sírj, hanem beszélj egy ügyvéddel.
Sajnos ..már nem bizonyithato,de nem önhibájábol nem érte el a felvételi pontot. Az egyik tanárjuk abszolut nem megfelelően tartotta a fakutáciot.Ezért 3 gyerek maradt le az egyetemről.A tanárt elengedték a gimnáziumbol. Ezért ment ujra a tantárgybol ,hogy emeljen a száazlékán. Azért ezt az ugyekezetet kellene nézni..nem visszafogni a gyereket :( Milyen érdekes,hogy nekem mindig anyának kell lennem...és mindig támogatom.....csak ahhoz én egy 128 ezres fizetéssel gyenge leszek :(
Tisztelt Patilda!
Mivel bukott, ami önhibájából adódó "időhúzás", így lehet, hogy nem lesz nyerhető...
Nekem abba kötött bele - többek közt - az elsőfokú bíróság, hogy míg az iskola elfogadta a fel nem róható elmaradást az első vizsgáról, a bíróság már - megkérdőjelezve az igazgatói döntést - a fel nem róhatóságot megkérdőjelezte, holott erre szerintem - mivel az igazgatói döntés véglegessé vált és közokirat - felülbírálva önhibát vélt megállapíthatónak.
Üdvözlöm!!! Elvált vagyok 14 éve.Gyermekemnek érettségi után nem sikerült a felvételije,egy ismerős rendezett neki egy ideiglenes munkahelyet.Ebből fedeztük a tanárt,aki javto érettségire készitette.Most sikerült a felvételije,arra lennék kiváncsi,hogy ugye ujra kérhetem a biroságon a gyerektartást,mert az 25 éves koráig jár,ha nappalin tanul???? igy van még a törvény??? Köszönöm
Drbjozsef
Nagyon köszönöm a válaszát.
mancsali,
Ptk. 4:219§-4:222§.
Ennek a gyakorlata az, hogy főszabály szerint az első magasabb végzettség (8ált-szakma-érettségi-bsc-msc-phd) tartási kötelezettséget jelent.
Tehát ha érettségizni akar, szakmát akar tanulni, fizetned kell.
Egy kivétel lehet :
„4:220.§(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha
...
Ha szakmából is, érettségiből is megbukik, onnantól hivatkozhatsz esetleg erre a tervezett OKJ esetén. (az amúgy is a "szakma" képzettségi szint). Ha érettségi előtt, a tanulmányai alatt is megbukik, akkor is.
Sziasztok
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a gyermek elvégezte a szakiskolát, azonban a szakvizsgán megbukott.
Most beiratkozik felnőtt képzésre, hogy az érettségit letegye.Esetleg ha az se sikerül, OKJ képzést próbál meg.
Továbbiakban is jogosult a gyerektartásra? Meddig jár utána a gyerektartás?
Válaszokat előre is köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |