A hagyatéki végzésben nincs szó semmilyen tartozásról, itt van előttem. És elolvastam rendesen, már miért ne olvastam volna el?
Pót-hagyatéki tárgyalásra azért volt szükség, hogy átadják nekem a jogerős végzést. Egyébként nem volt semmiféle tárgyalás a gyakorlatban, én nem utaztam Magyarországra emiatt, nem találkoztam személyesen a közjegyzővel, így annyi történt, hogy miután igazoltam a személyazonosságomat a közjegyző felé,. ezután ők levélben elküldték nekem a hagyatéki végzést. Az, hogy ezt most "pót-hagyatéki tárgyalásnak" nevezzük-e vagy valami másnak, igazából lényegtelen. Szerintem ezt úgy hívják, hogy pót-hagyatéki tárgyalás. Akkor is, ha egy előző tárgyalás alkalmával már megtörtént az ingatlan földhivatali átvezetése. Lehet, hogy a földhivatalban ekkor még csak annyi szerepelt, hogy én vagyok az örökös, de nem jelöltek még meg, mint tulajdonos. Nem tudom pontosan. Azt tudom, hogy megkeresett egy ismeretlen közösségi hálón keresztül üzenetben, hogy én vagyok-e az a bizonyos Naughtius Maximus, akinek az édesanyjának a leánykori neve Incontinentia Buttock? Mert állítólag ők ezt a földhivatalból tudták meg.
De mindez a kérdésem szempontjából továbbra is lényegtelen, mert én az elévüléssel és az esedékességgel kapcsolatban tettem fel a kérdésem. Valóban gyanús nekem is, hogy az örökség átadásától számít az esedékesség, tehát ha így van, akkor csak 2023-ban lett esedékes, és nem évült el. Nekem is így lenne logikus, de nem vagyok benne biztos. Arra vonatkozóan már olvastam jogszabályt, hogy a tartozás az adós halálakor válik esedékessé, és innen számít az elévülés. Arra viszont nem találtam semmit eddig, hogy ez máshogyan vonatkozna egy örökösre. Ezért lenne jó, ha megtalálnám az erre vonatkozó jogszabályt, anélkül csak találgatunk.
De, igazat mondtam az elévüléssel kapcsolatban, én arról írtam, hogy mit jelent pontosan az, hogy elévült. Nyilván ha az adós azonnal válaszol a közjegyző által küldött fizetési meghagyásra és az elévülésre hivatkozik (és igaza van), úgy többé már nem terelhető jogi útra az elévült tartozás. Ez az a helyzet, amiről én írtam, ekkor van az, hogy a hitelezőnek nem marad jogi eszköz a kezében arra, hogy érvényesítse az igazát.
Attól pedig, hogy valaki tartozik, még nem lehet ellene bűncselekményt elkövetni, tehát nem csinálhat a hitelező semmi olyat, amivel bármilyen formában kárt okoz az adósnak. Ebben nem tudom mi a hihetetlen. Erre találták ki a bíróságot - ami elévült tartozás esetén már nem áll a hitelező rendelkezésére. Ezért van az, hogy elévült tartozás esetén is küldözgetheti a behajtó a leveleit, mert hátha mégis fizet az adós. De hangsúlyozom ismét, én itt már arról az esetről beszélek, amikor már nem áll jogi eszköz a rendelkezésére. Nyilván ez akkor van, amikor már a közjegyző által küldött fizetési felszólítást is visszautasította az örökös.