ági öröklés

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.28. 13:53

Már a nagyszülőről sem indul lefelé a jog, hát még a dédszülőről.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.28. 17:29

(Az ági öröklés is törvényes öröklés.) Az örökhagyó özvegye örököl egyedül. Ha az nincs neki, akkor a legközelebbi oldalági rokonai. A legközelebbit úgy kell érteni, hogy elindulunk felfelé a családfán, és amelyik felmenőnek először van élő leszármazója, ott lefelé. Tehát ha az örökhagyó nagyszüleinek vannak leszármazói, akkor azok örökölnek.

drbjozsef # 2022.03.28. 17:42

Noemi,

Leszármazó és házastárs hiányában ún parentéláris rendszer szerint örökölnek a távolabbi felmenők.
Az első csoport az elhunyt szülei, a kieső (nem élő) szülő helyén annak leszármazói (elhunyt testvére), kieső szülő leszármazó nélkül esetén csak a másik szülő is annak leszármazói.
A második csoport a nagyszülők és azok leszármazói - de ők is csak akkor örökölnek, ha az első csoportban senki : se élő szülő, se nekik leszármazói.

Ha az elhunytnak él az apja, és vannak testvérei, akkor ők örökölnek (testvérek a kieső anya helyén). További oldalági rokonok nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.28. 18:26

Mondta, hogy egyetlen felmenője sem él.

Noemi # 2022.03.29. 02:44

Nem él sem az apja sem az anyja, sem a nagyszülők, sem a dédszülők. Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2022.03.29. 04:22

Bocsánat, félreértelmezem ezt :
Eddig mindenki azt mondta, hogy mivel az elhunytnak csak az apukája testvérei élnek arra az ágra megy minden.
Mintha az apukája, és a testvérei között vessző lenne. Elnézést.

De a lényegen nem változtat : ha a nagyszülő leszármazója örökölhet (vagyis az elhunyt nagybátyja/nagynénje él), akkor a fentebbi ágról, a dédszülő leszármazói nem örökölnek.

Noemi # 2022.03.29. 05:36

Köszönöm a válaszokat!

Noemi # 2022.03.30. 10:52

Azt még azért nem értem, hogy ha a közjegyző szerint nincs helye az ági öröklési kérelmemnek, miért tűzött ki még egy hagyatéki tárgyalást. A bakszámlát már másodszor hozza fel, hogy még nem adta át az örökösöknek (szeptemberben volt az első hagyatéki). Ha nincs közöm hozzá akkor miért feszegetheti a témát? Az elhunytat egyébként én gondoztam. Lehet erre kellene pénzbeli igényt érdemes lenne benyújtanom?

drbjozsef # 2022.03.30. 14:01

Jó kérdés.
Ha közölted vele, hogy te ápoltad, akkor lehet, hogy ezt a "bejelentést" úgy értékelte, hogy hagyatéki hitelezői igényed van a hagyatékra.

De csak az ápolás önmagában nem alapozza ezt meg. Olvasd el ezt, az 1.3.1 pontot.

https://ptk2013.hu/…isegradi.pdf

Ha nem volt kifejezetten ígért juttatás, nem tudod ezt bizonyítani, akkor a hitelezői igényedet el fogja utasítani az örökös, és ebben a közjegyző sem tehet semmit, legfeljebb azt, hogy ha megalapozottnak gondolod az igényt, akkor indíts pert bíróságon, és akkor nem adja át a hagyatékot (vagy csak ideiglenes jelleggel) annak lezárultáig.

Vagy valami egészen mást akar.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.30. 17:17

Az, hogy ági öröklési igényt jelentett be, nem elég indok?

Noemi # 2022.03.30. 17:59

Most volt hétfőn az ági öröklés miatt a hagyatéki, ahol azt mondta, hogy szerinte nem állja meg a helyét ági öröklés. Azt, hogy én ápoltam nem jelentettem még be, mert nem tudom van- e értelme.

Noemi # 2022.03.30. 18:04

Valaki azt mondta, hogy beadhatnám igényként a kieső fizetésemet. Előtte nem sokkal jöttem el a munkahelyemről, és ez miatt nem is tudtam munkát vállalni.

drbjozsef # 2022.03.31. 04:21

Noemi,

Ugyanaz. Beadhatod, nem tilos az.
Örökös vagy elismeri és kifizeti, vagy nem ismeri el és akkor pereskedhetsz, ha akarsz, és majd a bíró eldönti.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.31. 06:43

Ahhoz, hogy a bíróság helyt adjon egy ilyen keresetnek, kell a titkos mizgentyű. Vagy az X-vegyszer. :)

Noemi # 2022.03.31. 15:14

Kovács Béla Sándor
Igen azt nem találom, azért nem adtam be.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.31. 16:31

Keresni kell egy ügyvédet, akinek megvan.

Majordomus # 2022.03.31. 18:08

Nem sok esélyt látok....

Zltn # 2024.10.02. 18:03

Üdvözlet az Ügyvéd Hölgyeknek és Uraknak!

Szeretnék érdeklődni ági öröklés ügyben.

Elhúnyt rokonunknak nincsenek leszármazói de van egy féltestvére anyai ágon és egy apai nagynénje. A nagynéni lenne az ági öröklésben érdekelt fél.

Apai ágon az elhúnyt öröklés útján hozzájutott termőföldekhez. Ezek egy részénél a tulajdoni lapon látszik, hogy eredetileg az apai nagymamáé voltak aki kárpótlási jegyért árverési vétel jogcímen jutott hozzájuk (saját jogon kapott kárpótlási jegyekkel). Az apai nagypapa helyett ( aki már nem élt a 90-es években a kárpótlások idején) az elhúnyt apja jutott kárpótlási jegyhez és ebből vásárolt földet. Mivel a tulajdoni lapon az apai nagyapa ezeknél a földeknél nem szerepel mint korábbi tulajdonos így ezen vagyonrészek ági öröklésére van esély? A nagynéni birtokában nincsenek egyéb iratok amiket a bzonyításban fel lehetne használni. Hol (milyen hivatalban) lehetne olyan bizonyítékokat találni amivel bizonyítható az ági vagyon ezen vagyontárgyakra is? A közjegyző hivatalból végez nyomozást a földhivatali iratokban vagy más szerveknél vagy erre ne számítson a nagynéni? Az ági öröklési igény be lett jelentve ezekre a földekre is.

drbjozsef # 2024.10.02. 18:26

Zltn,

Egy biztos : nyomozás nincs, senki ilyenben nem fog hivatalból eljárni.

Ptk.7:67.§ (3) A vagyontárgy ági jellegét annak kell bizonyítania, aki azt ezen a címen örökölné.

De amúgy nem értem, az apai nagymamától örökölt, és az apától örökölt vagyonra ugyanúgy vonatkozik az ági öröklés. Miért nem elég az apa, minek kellene a nagyapa ide? Vagy az apától nem örökölte?

osztap # 2024.10.02. 18:29

Zltn,

Felteszem, sem az örökhagyó apja, sem az anyja nem él.

Ptk. 7:67.§
(1)Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ajándékozás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.
(2)Ági öröklésnek van helye testvértől vagy testvér leszármazójától örökölt vagy ajándékba kapott vagyontárgyra, ha a vagyontárgyat a testvér vagy a testvér leszármazója az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte vagy ajándékba kapta.
(3)A vagyontárgy ági jellegét annak kell bizonyítania, aki ezt ezen a címen örökölné.

A fenti (1) miatt nagymamától szerzett földjei is és az apjától szerzett földjei is ági öröklés alá esnek. Teljesen mindegy, hogy miből vette a felmenő. Elég, ha valamelyik felmenőé volt valamikor, és tőle az örökhagyóé lett ajándékozás vagy öröklés útján. A bizonyíték a tulajdoni lap, teljes másolat (a szemle másolat nem elég). Viszont a közjegyző nem nyomoz, a (3) miatt a nagynéninek kell bizonyítania (be kell nyújtania a tullapokat minden egyes helyrajzi számról a közjegyzőnek).

Zltn # 2024.10.03. 09:52

Köszönöm szépen az eddigi két hozzászólást!

Az örökhagyó egyik felmenője sem él már. Akik élnek és öröklési igényt jelentettek be az az apai ági nagynéni aki az apjának a testvére, illetve az örökhagyó anyai ági féltestvére.

A nagynéni szeretne örökölni. Az örökség azon része nem világos számomra ahol az örökhagyó nagyapja nem szerepel a korábbi tulajdonosok között a tulajdoni lapon. Az örökhagyó apai nagyapja helyett aki már nem élt a kárótláskor az örökhagyó apja kapott kárpótlást és abból vette a földet. A tulajdoni lapból így nem látszik , hogy a vagyon az örökhagyó nagyszüleié volt eredetileg. Ez nem szükséges ahhoz, hogy a nagynéni ezt megörökelje? Nem kell visszamenni az örökhagyó nagyszülei szintjéig a bizonyítással ennél a vagyonelemnél?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.03. 10:07

Nem értem, mi bajod van szegény örökhagyó néhai apjával. Neked ő nem "felmenő"?

drbjozsef # 2024.10.03. 10:36

Zltn,

Nem számít. Lásd a Ptk.7:67.§(1)-et.
Az a vagyon is ági öröklés alá esik.
Hogy ki örökli a "családból", az más kérdés, arra ott a 7:68.§. Kieső nagyszülő helyén a leszármazója örököl, vagyis a nagynéni. De hogy az adott vagyontárgy nem arról a nagyszülőről került az ági vagyonba, az nem számít.

Zltn # 2024.10.03. 12:16

drbjozsef El tudom érni telefonon?

drbjozsef # 2024.10.03. 14:41

Nem annyira. Jó ez az anonim fórum.
Már akinek anonim, az esetleg el is érhető, ráadásul velem ellentétben jogász is... :D
De kérdezz itt nyugodtan.