Már a nagyszülőről sem indul lefelé a jog, hát még a dédszülőről.
ági öröklés
(Az ági öröklés is törvényes öröklés.) Az örökhagyó özvegye örököl egyedül. Ha az nincs neki, akkor a legközelebbi oldalági rokonai. A legközelebbit úgy kell érteni, hogy elindulunk felfelé a családfán, és amelyik felmenőnek először van élő leszármazója, ott lefelé. Tehát ha az örökhagyó nagyszüleinek vannak leszármazói, akkor azok örökölnek.
Noemi,
Leszármazó és házastárs hiányában ún parentéláris rendszer szerint örökölnek a távolabbi felmenők.
Az első csoport az elhunyt szülei, a kieső (nem élő) szülő helyén annak leszármazói (elhunyt testvére), kieső szülő leszármazó nélkül esetén csak a másik szülő is annak leszármazói.
A második csoport a nagyszülők és azok leszármazói - de ők is csak akkor örökölnek, ha az első csoportban senki : se élő szülő, se nekik leszármazói.
Ha az elhunytnak él az apja, és vannak testvérei, akkor ők örökölnek (testvérek a kieső anya helyén). További oldalági rokonok nem.
Mondta, hogy egyetlen felmenője sem él.
Nem él sem az apja sem az anyja, sem a nagyszülők, sem a dédszülők. Köszönöm a válaszokat.
Bocsánat, félreértelmezem ezt :
„Eddig mindenki azt mondta, hogy mivel az elhunytnak csak az apukája testvérei élnek arra az ágra megy minden.”
Mintha az apukája, és a testvérei között vessző lenne. Elnézést.
De a lényegen nem változtat : ha a nagyszülő leszármazója örökölhet (vagyis az elhunyt nagybátyja/nagynénje él), akkor a fentebbi ágról, a dédszülő leszármazói nem örökölnek.
Köszönöm a válaszokat!
Azt még azért nem értem, hogy ha a közjegyző szerint nincs helye az ági öröklési kérelmemnek, miért tűzött ki még egy hagyatéki tárgyalást. A bakszámlát már másodszor hozza fel, hogy még nem adta át az örökösöknek (szeptemberben volt az első hagyatéki). Ha nincs közöm hozzá akkor miért feszegetheti a témát? Az elhunytat egyébként én gondoztam. Lehet erre kellene pénzbeli igényt érdemes lenne benyújtanom?
Jó kérdés.
Ha közölted vele, hogy te ápoltad, akkor lehet, hogy ezt a "bejelentést" úgy értékelte, hogy hagyatéki hitelezői igényed van a hagyatékra.
De csak az ápolás önmagában nem alapozza ezt meg. Olvasd el ezt, az 1.3.1 pontot.
https://ptk2013.hu/…isegradi.pdf
Ha nem volt kifejezetten ígért juttatás, nem tudod ezt bizonyítani, akkor a hitelezői igényedet el fogja utasítani az örökös, és ebben a közjegyző sem tehet semmit, legfeljebb azt, hogy ha megalapozottnak gondolod az igényt, akkor indíts pert bíróságon, és akkor nem adja át a hagyatékot (vagy csak ideiglenes jelleggel) annak lezárultáig.
Vagy valami egészen mást akar.
Az, hogy ági öröklési igényt jelentett be, nem elég indok?
Most volt hétfőn az ági öröklés miatt a hagyatéki, ahol azt mondta, hogy szerinte nem állja meg a helyét ági öröklés. Azt, hogy én ápoltam nem jelentettem még be, mert nem tudom van- e értelme.
Valaki azt mondta, hogy beadhatnám igényként a kieső fizetésemet. Előtte nem sokkal jöttem el a munkahelyemről, és ez miatt nem is tudtam munkát vállalni.
Noemi,
Ugyanaz. Beadhatod, nem tilos az.
Örökös vagy elismeri és kifizeti, vagy nem ismeri el és akkor pereskedhetsz, ha akarsz, és majd a bíró eldönti.
Ahhoz, hogy a bíróság helyt adjon egy ilyen keresetnek, kell a titkos mizgentyű. Vagy az X-vegyszer. :)
Kovács Béla Sándor
Igen azt nem találom, azért nem adtam be.
Keresni kell egy ügyvédet, akinek megvan.
Nem sok esélyt látok....
Üdvözlet az Ügyvéd Hölgyeknek és Uraknak!
Szeretnék érdeklődni ági öröklés ügyben.
Elhúnyt rokonunknak nincsenek leszármazói de van egy féltestvére anyai ágon és egy apai nagynénje. A nagynéni lenne az ági öröklésben érdekelt fél.
Apai ágon az elhúnyt öröklés útján hozzájutott termőföldekhez. Ezek egy részénél a tulajdoni lapon látszik, hogy eredetileg az apai nagymamáé voltak aki kárpótlási jegyért árverési vétel jogcímen jutott hozzájuk (saját jogon kapott kárpótlási jegyekkel). Az apai nagypapa helyett ( aki már nem élt a 90-es években a kárpótlások idején) az elhúnyt apja jutott kárpótlási jegyhez és ebből vásárolt földet. Mivel a tulajdoni lapon az apai nagyapa ezeknél a földeknél nem szerepel mint korábbi tulajdonos így ezen vagyonrészek ági öröklésére van esély? A nagynéni birtokában nincsenek egyéb iratok amiket a bzonyításban fel lehetne használni. Hol (milyen hivatalban) lehetne olyan bizonyítékokat találni amivel bizonyítható az ági vagyon ezen vagyontárgyakra is? A közjegyző hivatalból végez nyomozást a földhivatali iratokban vagy más szerveknél vagy erre ne számítson a nagynéni? Az ági öröklési igény be lett jelentve ezekre a földekre is.
Zltn,
Egy biztos : nyomozás nincs, senki ilyenben nem fog hivatalból eljárni.
„Ptk.7:67.§ (3) A vagyontárgy ági jellegét annak kell bizonyítania, aki azt ezen a címen örökölné.”
De amúgy nem értem, az apai nagymamától örökölt, és az apától örökölt vagyonra ugyanúgy vonatkozik az ági öröklés. Miért nem elég az apa, minek kellene a nagyapa ide? Vagy az apától nem örökölte?
Zltn,
Felteszem, sem az örökhagyó apja, sem az anyja nem él.
„Ptk. 7:67.§
(1)Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ajándékozás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.
(2)Ági öröklésnek van helye testvértől vagy testvér leszármazójától örökölt vagy ajándékba kapott vagyontárgyra, ha a vagyontárgyat a testvér vagy a testvér leszármazója az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte vagy ajándékba kapta.
(3)A vagyontárgy ági jellegét annak kell bizonyítania, aki ezt ezen a címen örökölné.”
A fenti (1) miatt nagymamától szerzett földjei is és az apjától szerzett földjei is ági öröklés alá esnek. Teljesen mindegy, hogy miből vette a felmenő. Elég, ha valamelyik felmenőé volt valamikor, és tőle az örökhagyóé lett ajándékozás vagy öröklés útján. A bizonyíték a tulajdoni lap, teljes másolat (a szemle másolat nem elég). Viszont a közjegyző nem nyomoz, a (3) miatt a nagynéninek kell bizonyítania (be kell nyújtania a tullapokat minden egyes helyrajzi számról a közjegyzőnek).
Köszönöm szépen az eddigi két hozzászólást!
Az örökhagyó egyik felmenője sem él már. Akik élnek és öröklési igényt jelentettek be az az apai ági nagynéni aki az apjának a testvére, illetve az örökhagyó anyai ági féltestvére.
A nagynéni szeretne örökölni. Az örökség azon része nem világos számomra ahol az örökhagyó nagyapja nem szerepel a korábbi tulajdonosok között a tulajdoni lapon. Az örökhagyó apai nagyapja helyett aki már nem élt a kárótláskor az örökhagyó apja kapott kárpótlást és abból vette a földet. A tulajdoni lapból így nem látszik , hogy a vagyon az örökhagyó nagyszüleié volt eredetileg. Ez nem szükséges ahhoz, hogy a nagynéni ezt megörökelje? Nem kell visszamenni az örökhagyó nagyszülei szintjéig a bizonyítással ennél a vagyonelemnél?
Nem értem, mi bajod van szegény örökhagyó néhai apjával. Neked ő nem "felmenő"?
Zltn,
Nem számít. Lásd a Ptk.7:67.§(1)-et.
Az a vagyon is ági öröklés alá esik.
Hogy ki örökli a "családból", az más kérdés, arra ott a 7:68.§. Kieső nagyszülő helyén a leszármazója örököl, vagyis a nagynéni. De hogy az adott vagyontárgy nem arról a nagyszülőről került az ági vagyonba, az nem számít.
drbjozsef El tudom érni telefonon?
Nem annyira. Jó ez az anonim fórum.
Már akinek anonim, az esetleg el is érhető, ráadásul velem ellentétben jogász is... :D
De kérdezz itt nyugodtan.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02