ági öröklés

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.28. 18:26

Mondta, hogy egyetlen felmenője sem él.

drbjozsef # 2022.03.28. 17:42

Noemi,

Leszármazó és házastárs hiányában ún parentéláris rendszer szerint örökölnek a távolabbi felmenők.
Az első csoport az elhunyt szülei, a kieső (nem élő) szülő helyén annak leszármazói (elhunyt testvére), kieső szülő leszármazó nélkül esetén csak a másik szülő is annak leszármazói.
A második csoport a nagyszülők és azok leszármazói - de ők is csak akkor örökölnek, ha az első csoportban senki : se élő szülő, se nekik leszármazói.

Ha az elhunytnak él az apja, és vannak testvérei, akkor ők örökölnek (testvérek a kieső anya helyén). További oldalági rokonok nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.28. 17:29

(Az ági öröklés is törvényes öröklés.) Az örökhagyó özvegye örököl egyedül. Ha az nincs neki, akkor a legközelebbi oldalági rokonai. A legközelebbit úgy kell érteni, hogy elindulunk felfelé a családfán, és amelyik felmenőnek először van élő leszármazója, ott lefelé. Tehát ha az örökhagyó nagyszüleinek vannak leszármazói, akkor azok örökölnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.28. 13:53

Már a nagyszülőről sem indul lefelé a jog, hát még a dédszülőről.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.28. 13:52

Az indoklás pontatlan, de a tény az tény: nem vagytok ági örökösök.

Noemi # 2022.03.28. 12:19

Ági öröklést nyújtottunk be a közjegyző azzal az indokkal nem akarja elfogadni, mert
Nincs leszármazó, szülő nem él testvére nincs, nagyszülő nem él, a nagyszülő testvérének leszármazói vagyunk. A közjegyző szerint mivel nem él a dédszülőnk, így mi nem tarthatunk igényt az ági örökkésre?

drbjozsef # 2022.03.17. 18:44

Irodakukac20,

Nem.

7:67.§ (1) Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ajándékozás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.

Ennél egyeneságibb öröklés nincs, minthogy leszármazó örököl.

Irodakukac20 # 2022.03.17. 18:10

Örökhagyónak van leszármazója. Hagyatékában szerepel egy ági vagyon amit a szülőktől örökölt. Igényelheti-e ezt az örökhagyó testvére?

Daniel # 2022.03.08. 15:07

Kedves drbjozsef!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, sokat segített, így már világosabb az ügy.

drbjozsef # 2022.03.08. 14:27

Daniel,

(Ez nem ági öröklés).

Ha az elhunytnak nincs házastársa, és nem élnek már a szülei, akkor igen.

Leszármazók és házastárs hiányában (vagy ha kiesnek az öröklésből), az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben. Az öröklésből kiesett szülő helyén (mert pl. már nem élnek) annak leszármazói örökölnek, tehát az elhunyt testvére(i), illetve annak/azok helyén aző leszármazóik.

Daniel # 2022.03.08. 13:59

Az elhunytnak a gyermekei és annak gyermekei lemondanak az örökségről, és az a kérdés, hogyha ők lemondanak az örökségről akkor az elhunyt testvéreire és annak leszármazottjaira száll-e az örökség?

Noemi # 2022.03.05. 09:01

Ja, igaz

drbjozsef # 2022.03.04. 05:45

A kártalanítás nem kárpótlás.

Noemi # 2022.03.04. 05:13

Tényleg igazad van lehetett vásárolni is kárpótlási jegyeket. De nem értem akkor a kettőt miért veszi egy kalap alá. A valóban kárpótlásért nem tudom miért mondják, hogy fizetni kellett vmit. De már nem egy ember mondta. Egy területet biztosan tudok, hogy a nagypapáé volt, most az látszik, hogy az örökhagyó szövetkezeti részarány kiadásként kapta.
PK.81Kuria

1. Kisajátítási kártalanítás, földrendezés vagy áttelepítés során csere címén juttatott ingatlan akkor sem ági jellegű, ha az eredeti ingatlan az volt.
drbjozsef # 2022.03.03. 16:29

Lehet fizetni is, ha valaki a másodpiacon vett kárpótlási jegyeket.
Ez befolyásolhatja a kérdést is.
Ha alanyi jogon, tényleges kárpótlásként szerezte az adott felmenő a jegyeket/földeket, legfeljebb ott lehet ági örökésről szó egyáltalán.

Majordomus # 2022.03.03. 13:32

Hm. A kárpótlásért még mi fizessünk?

wers # 2022.03.03. 10:33

Kárpótlásoknál pedig valamilyen összeget kellett fizetni állítólag.

Ez érdekes. Ingyen kapott kárpótlási jegyet és azzal fizetett.

Noemi # 2022.03.03. 10:30

Beszéltem egy közjegyzővel aki szerint a Ptk-ban benne van, hogy az ági örökség csak ingyenesen szerzett vagyontárgy lehet. Kárpótlásoknál pedig valamilyen összeget kellett fizetni állítólag. Ha az van a tulajdoni lapon, hogy részarány kiadás az egyenlő-e kárpótlás. Bocs ha nem pontosan fogalmazok nem vagyok jogász. Csak az elhunytat én ápoltam fél éve aztán úgy nézett ki, hogy nekem nem jut semmi. Így találtam rá az ági örökségi igény lehetőségére.

wers # 2022.03.03. 06:48

Köszi a dekódolást. Így már értem.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.03. 06:29

(Úgy értette, a törvényes örökösei.)

drbjozsef # 2022.03.03. 06:11

(valszeg úgy érti : a törvényes örökösök)

wers # 2022.03.03. 05:16

egyenes ági örökösök az apukája testvérei

Na, itt megakadtam. A testvér egyenes ági?

drbjozsef # 2022.03.03. 05:11

Ha nem értenek egyet az örökösök akkor bíróságra mennek
Valószínűbb, hogy azt a pert neked kell indítanod, nem nekik.

Noemi # 2022.03.03. 03:12

Kedves Majordomus!
,,Apósod után,, ebből az gondolom, hogy a lánya örökölt. Ő egyenesági örökös az más, ott gondolom nem is volt aki vitassa. Itt az elhunytnak nem volt sem felesége sem gyermeke, egyenes ági örökösök az apukája testvérei. Én úgy jövök a képbe, hogy a dédnagypapánk volt egy anyai ágról. Itt kicsit más a jogszabály. Nyilván az örökösök nem lesznek boldogak, főleg hogy már megvolt a hagyatéki mire találtam olyan ügyvédet aki az egyértelmű ingatlanokra beadta az igényemet a közjegyzőhöz. Ha nem értenek egyet az örökösök akkor bíróságra mennek és ott kell bizonyítanom, hogy jogos az igényem.. Az, hogy melyik terület volt a családomé a kárpótlásosak közül nem tudom, a kárpótlási hivatal csak bíróságnak adja ki a papírokat. Azt nem tudom, hogy a közjegyzőnek kiadhatja-e.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.02. 20:42

Nem használható ez a tényállás. Írd le konkrétan!