Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


Dr.Attika # 2009.11.12. 20:36

Ugye a rejtett hiba azt jelenti, hogy sem az eladó, sem a vevő által által nem ismert. A rejtett hiba a vevő érekkörébe tartozó kockázatvállalás, melynek következményeit neki kell viselni.

guba # 2009.11.12. 20:26

Kormányszervó és sebességváltó? A kettőnek nincs sok köze egymáshoz. Egyszerre mentek tönkre?

Ez alapján semmit sem lehet mondani. Lényeges a hiba oka, annak keletkezési időpontja, az eladó közlései a kocsi állapotáról, ismert hibáiról, az elhasználtság foka, vételár.

Koriné # 2009.11.12. 07:57

Légyszi adjatok tanácsot.
Egy hónapja vásároltam egy 7 éves autót autókereskedőnél. A szervó és a váltó tönkrement. A szerelők szerint akár több százezer forintos hibája is lehet. Mit tehetek ilyenkor? A kereskedőt tájékoztattam. Kérem mielőbbi válaszotokat.

guba # 2009.11.06. 17:52

Havri1!

Lényegében a te kérdésedre is megadtam a választ: a tied az az eset, amikor szavatossági alapon kérhetsz kijavítást, árcsökkentést, vagy akár el is állhatsz a szerződéstől és kérheted a vételárat és a kiadásaidat vissza.
Félretájékoztattak, megvettél egy leharcolt gépet feltupírozva.
A szavatossági jogaid érvényesítésének nem akadálya, hogy a szerződésben az áll, hogy az autót megtekintetted, és kipróbáltad, mivel a hiba nem volt nyilvánvaló, és pont az ellenkezőjét állította az eladó a valóságnak.
Egy jó ügyvédet ajánlok azért! :)

havri1 # 2009.11.06. 16:34

Köszönöm!

végrehajtó1 # 2009.11.05. 19:48

Havri1:

Néz be ide találsz ötleteket:http://www.panaszfal.hu/

havri1 # 2009.11.05. 18:43

Az én esetemre nem tud valaki mondani valamit?

guba # 2009.11.05. 17:59

A "kocsi életkora" helyett: kora. :)

guba # 2009.11.05. 17:56

Rejtett hiba az, amely már az adásvétel időpontjában létezett, de nem jelentkezett, vagy a hiba oka létezett és később vált a hiba nyilvánvalóvá.
Az általad írt hiba nem ilyen, mert a kocsi életkora és az elhasználtság foka megalapozza. Aki az új ár 5-10%-ért vásárol meg egy erősen elhasznált terméket, annak számolnia kell azzal, hogy számos hibája lehet. Az autó tipikusan ilyen. A megtett kilométerek száma és a motor kopása között világos összefüggés van. Ha tehát nem felújítottként árultad az autót, és valóban sok volt az órában is, akkor rejtett hibára nem hivatkozhat a vevő.
Más eset, ha egy öreg autót felújítottként, sok pénzért adsz el, akkor a szolgáltatások egyenértékűségének elve alapján szavatolod a használhatóságot, hibamentességet.

bombis # 2009.11.05. 11:44

Köszi. Amúgy 200.000 Ft volt a kocsi.(sok-sok km) Annyit bőven megért. Ma megint telefonált, hogy MA utaljam a pénzt. S ez akkor is REJTETT HIBA. (vki tisztázhatná nekem ezt a fogalmat ezen esetre nézve)
Az, hogy nehezen indul elsőre hidegben nyilvánvaló volt a számukra, mert iszonyatos hidegben voltak itt, s hidegindítóval indítottuk el. Amúgy nagyon akarták a kocsit. Hazafelé lerobbantak vele, akkor visszahoztuk hozzám a kocsit, én másnap megcsináltattam (villamossági hibája lett pont alattuk), s egész nap hívtak, hogy mikor vihetik már el, mert nekik KELL. (már bánom, hogy azt is én csináltattam meg)
Úgy döntöttem, ellátogatok az ügyvédemhez, mert a napi 1000 "az üzenet küldője visszahívást kér" sms az agyamra megy. Valakinek vmi más ötlete?

websas # 2009.11.05. 08:40

Tudom,hogy nem autós fórum de ez egy lehetőség:

Volt egy 1.7-es diesel vectrám, valahányszor hozzányúltak a befecskendezési ponthoz másnap reggel már nagyon nehezen indult. (szervíz) Picit növeltem az előbefecskendezést -15-ben is simán indult.

Ha fizetsz nem hagy békén.

websas

guba # 2009.11.05. 08:01

Ilyen esetekben az a tiszta, ha az eladó amennyiben valóban közölte a kocsi általa ismert, de esetleg nem nyilvánvaló hibáját, azt a szerződésbe konkrétan belefoglalják.
Ha nem tudod bizonyítani, hogy közölted a hibát, akkor a vevőnek valóban lehet követelése, ez azonban függ attól, hogy mennyi kilométerrel adtad el, mennyiért adtad el, és ez megfelel-e a kocsi elhasználtságának mértékének.
Magyarul: ha egy dízel Fiatot adtál el háromszázezer forintért, 500 ezer km-rel, akkor a vevő ne csodálkozzon, ha nulla fok alatt nem indul első rugásra.

bombis # 2009.11.04. 14:03

Üdvözletem!
Mint eladó szeretnék segítséget kérni. 3 hete eladtam 13 éves diesel kocsimat. Reggelente nehezebben indult, napközben gond nélkül indítottam. Erről a vevőt tájékoztattam. Ő a kocsit ki is próbálta. (sajnos, az adásvételin az egyéb részbe nem rögzítettünk semmit.)
Most a vevő azzal állt elő, hogy fizessek neki 50e FT-t (volt, hogy 200e-t mondott), mert a kocsinak rossz a kompressziója, s ez rejtett hiba. Ez az? S honnan kellett volna ezt tudnom? Meg fizessem ki az olajcserét, meg ilyeneket... Vagy vegyem vissza a kocsit.
Én az adásvételi szerződés aláírása után az okmányirodában az eladást bejelentettem.
Perrel is fenyegetett, de miután mondtam, hogy nekem az lenne a legjobb, nem jött vele újra elő. "Utaljam neki a pénzt"
Azzal is fenyeget, hogy "tudja, hol lakom.."
Mit tehetek ilyen esetben? Keressek ügyvédet? Fizessek? S ha fizetek, mi a garancia, hogy nem követel többet???

bombis # 2009.11.04. 13:52

Üdvözletem!
Mint eladó szeretnék tanácsot kérni. 3 hete eladtam 14 éves diesel autómat. Reggelente nehezen indult, napközben azonban gond nélkül indítottam. Ezt neki el is mondtam. Ő a kocsit ki is próbálta. A vevő most azzal keresett meg (illetve hivatattja vissza magát állandóan), hogy én szándékosan elhallgattam, hogy a kocsinak rossz a kompressziója, s fizessek neki 50 ezer forintot (volt, hogy 200ezret mondott), vagy pedig vegyem vissza a kocsimat. Mert ez rejtett hiba. Ez az? Honnan kellett volna erről tudnom? Nameg fizessem ki az olajcserét, meg ilyenek.
Én az adásvételi aláírását követően az okmányirodában az eladást bejelentettem.
Az ügyhöz tartozik még, hogy amikor ő az én kocsimat megvette, én helyette megvettem az övét, azt azóta pedig eladtam. (nekem a célom az autó nélküli állapot megteremtése volt.) Azt mondja, hogy vegyem neki vissza.
Attól tartok, hogy nincs pénze, s tőlem szeretne szerezni. A feleségem kisbabát vár, s a vérnyomása egyre magasabb valahányszor pittyeg a telefonom, mert a vevő visszahívást kér.
Azt is mondta, hogy beperel. Mondtam, pereljen..de mindenáron peren kívül akar megegyezni.
Azzal is megfenyegetett, hogy tudja hol lakom...
Milyen lépéseket tudok tenni ilyen esetben? Keressek ügyvédet? (mert ez kibírhatatlan, hogy naponta 1000X üzenget, fenyeget, zsarol...)
Köszönöm a segítséget!

felhosarkany # 2009.11.04. 10:42

Üdvözletem Mindenkinek!

Jelen helyzetemben kérnék tanácsot a hogyan továbbot illetően?

Május elején a dunaújvárosi Opel autószalon akciósan beszámítva a régi náluk vásárolt (4 éves), általuk szervizelt kocsit, felajánlotta annak cseréjét egy újra (bár ugyanolyan típusra). Kifizettük készpénzben a fennmaradó összeget, vagyis a kocsi teljes ára ki lett egyenlítve, 4-6 hetes szállítás, direkt olyan kocsit kértünk, ami már az országban van, hogy csak a papírmunka vegye el az időt. Abban pedig megegyeztünk, hogy kilométer korlátozás nélkül használhatjuk a régi kocsit. Eltelt több, mint 20 hét, az elején finoman érdeklődtünk, mert sosem hívtak minket, hogy hogy áll a kocsi. Jövő héten meglesz, már csak papírmunka... hangzott a válasz. 12 hétnél kedvezményt kértünk, amit először nem akartak adni, de végül peres eljárással való fenyegetés hatására megadtak... bár minimálisat. A régi autó már veszélyes, egy másik szakszerviz szerint nagyjavítás kellene, a fékek kopottak, törhetnek...stb (az opel szervize szerint jó az csak ne hirtelen fékezzünk... vicces). Hosszabb útra nem merünk menni és ez már kezd nagyon kényelmetlenné váltni. Az elmúlt 4 héten folyamatosan keressük őket, ígérgetnek, de a vége még az, hogy mi vagyunk a türelmetlenek és különben is mi még olcsó kocsit vettünk, drágább kocsira is várnak...

Kihez lehet ilyenkor fordulni? Fogyasztóvédelem? Érdemes perbe fogni... tudva azt, hogy évekig eltarthat? Lehet valamilyen formában visszakövetelni a befizetett pénzünket és elállni a vásárlástól?

Köszönettel!

havri1 # 2009.10.30. 08:28

Még fontos talán, hogy az autó 2001 es évjáratú, és 2M ft a piaci értéke, ennyiért is vettem.

havri1 # 2009.10.29. 19:49

Üdv!

2009.július 27.-én vettem egy személygépjárművet egy kereskedőtől.
Kitűnő állapotúként.
124000 km-el.
Az autót 1x ki tudtuk próbálni, de sajnos csak egy nagyon kis szakaszon. Akkor semmilyen hibát nem produkált.
Mivel több mint 60km-re lakunk a kereskedéstől, így arra a kérésemre, hogy szerelővel megnézessük, az volt a válasz, hogy nagyon messze van, kivitelezhetetlen. (ő nem ajánlotta fel, közelebbit, én meg ott nem ismerek senkit, hiba volt..).
Adásvétel megtörtént, hozzáteszem, az se ment simán, de az egy másik történet.
1 héten belül átnézték az autót, és sajnos sorba jöttek ki rajta a hibák. Futómű, légkondi, + a szokásos kötelező dolgok. Olajcsere, stb.
A futómű javítása 135e ftot kóstált.
Úgy voltam vele, ez benne van, most egy darabig jó lesz..igen ám, de elkezdett füstölni hidegen..
Ma elvittem az autót komolyabb szervízbe, ahol kiderült PD elem hibája, és ebbe biztos nem 124e km van. Megnéztük..405120km van jelenleg az autóban.
A motor felújítása kb 250-300e ftot emésztene fel.

Ilyenkor tehetek még valamit?
Adásvételibe sajnos benne van, hogy megtekintett, kipróbált állapotban vettem át, és nincsenek rejtett hibák.

Köszönettel, Gergő

ldvecsi # 2009.10.28. 20:17

Segítség! Megörülök
Vettem vagy vettem volna?, egy gépkocsit. Az átírás 5 hónapja tart. Mire sikerült minden dokumentumot beszerezni és éppen nem járt le egyik érvényessége sem és miután befizettem az átírási illetéket, közölte velem a kedves , segítőkész "én csak a munkámat végzem" "csak egy ügyintéző vagyok", hogy sajnos most azért nem lehet átíratni a gépkocsit mert az előző tulajdonos tartózása miatt az APEH lefoglalta. Hangsúlyozom, hogy az ügyintézés kezdete 5 hó-val korábbi. Az Apeh foglalás 3 napos. Kérdésem: ez meg mi? (mellékesen a rendőrség már bírságolt a 15 napos átírás mulasztásáért)

Köszönöm

guba # 2009.10.20. 18:30

Nem értek a lovakhoz, de az alábbi kérdéseket kell megválaszolni.
Valóban szitál-e a ló? Ezt a vevőnek kell bizonyítania.
Ha igen, és korábban nem szitált, akkor ez már a vásárlás idején fennálló, vagy később keletkezett hibának tekintendő-e? Ha megvolt a hiba oka, akkor jogos a követelésük.
Ha azt állítod, hogy nem szitált, akkor annak sincsen jelentősége, hogy be sem mentek az istállóba, vagy alaposan meg sem nézték a lovat, mivel a hiba akkor sem lett volna nyilvánvaló.

csibe31 # 2009.10.20. 06:36

Üdv!

Én más iránt érdeklődnék, ami szintén adás-vétel.
3 napja eladtam egy lovat aránylag olcsón. Az interneten hírdettem. A ló nálam született, és 7 éves.
A lovat el sem jöttek megnézni. Írták, hogy jönnek érte. Az istállóba már szabályosan be kellett lökni a lányt, hogy nézze meg a lovat, mielőtt kifizeti.
Szó nélkül kifizette az árat alku nélkül. A 2 másik személy, aki vele volt, az istállóba sem ment be.
Egy átvételi elismervényt írtunk, hogy átvettem a pénzt a lóra.
Miután elmentek, megnéztem egy oldalon a lányt és kiderült, hogy csak 17 éves.
3 nap múlva telefonáltak, hogy a ló szitál ( ez egy rossz tulajdonság ), és én a saját költségemre hozzam vissza, adjam vissza a vételárat, és az addigi bértartást is fizessem ki.
A lényeg, hogy nálam nem szitált a ló.

Mit tegyek?

zoka_1 # 2009.10.05. 16:06

Hát akkor érdekes a dolog, mert ez az ügyvéd polgári peres ügyvéd, stb.... A weboldalon ezek vannak feltüntetve, hogy a következő tevékenységünk:
biztosítási jog
fogyasztóvédelem
ingatlanjog
kártérítési jog
közlekedési jog
orvosi műhibák
peres képviselet
szabálysértési jog
termékfelelősség
Egy ismerős ajánlta, hogy polgári perben járt már el az ügyvéd, az ő ismerősének, és ok volt.....
Az ilyen ügy milyennek minősül?? fogyasztóvédelem??

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.05. 06:17

ezért nem tesz feljelentést mert az a vevőnek is problémát okoz.

No és az ügyvédnek is, mert hülyeséget mondott.

guba # 2009.10.05. 05:57

Hát, nem irigyellek, akkor! :)

zoka_1 # 2009.10.02. 08:27

Én csak azt írtam le amit ügyvéd mondott.

guba # 2009.10.01. 18:43

Ez csak akkor okirathamisítás, ha van írásbeli szerződés, és a korábbi tulajdonos nevét írta alá.