Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


maarcsy # 2011.03.31. 19:20

Abban az esetben ha egy autó kereskedő cégtől vásárolom a kocsit mint ahogyan történt és megbízom őket a teljes ügyintézéssel, akkor nem értem hogy történhetett, az aláírásomat alá hamisították az okmányirodában, erre írásszakértői vizsgálat is volt.

Miért kellett volna újra megkötni a biztosítást nekünk ha az autó átvételekor a szerződés szerint akkor lett megkötve, ugyanis a vásárlásunk miatt helyezték újra forgalomba az autót. Az okmányirodában fel is jegyeztek egy biztosítási számot, ami utólag vagyis most derült ki hogy csak ajánlat szám volt nem pedig érvényes biztosítás...de a kormányrendelet szerint érvényes kötelező nélkül nem helyezhető forgalomba .....


Marcsy

Gabicsek # 2011.03.31. 17:56

merthogy hiába volt rajta kötelező (vagy nem volt), amikor megvásároltátok, a kötelezőt Nektek kellett volna rá újból megkötni, az előző tulajdonos érdekmúlásra hivatkozáva kéri a szerződés napjától a kötelező biztosítás megszüntetését.
És igen, elég egy biztosítási ajánlat az átíráshoz, mivel általában minden biztosító először egy ajánlatot ad, a kötvényt később küldi ki. Az ajánlat megadásakor be szokták rögtön fizettetni arra a félévre a díjat, amiről számla készül. Nem tudják az üzletkötők rögtön a kötvényt megcsinálni, mert azt nem ők készítik el.

guba # 2011.03.31. 16:25

Ha az adásvétel napján nem kötötték meg rá a kötelezőt, akkor ti hibáztatok.

maarcsy # 2011.03.31. 07:26

Üdv

2005-ben vásároltunk egy gépjárművet amivel a szerződésünk szerint minden rendben volt. Azaz volt rajta kötelező biztosítás és a többiek.Az adás-vételi szerződésben nem volt feltüntetve hogy a kocsink a vásárlás előtt totálkáros volt. Ez az egyik probléma. A másik az az hogy kiderült hogy valójában nem volt rajta kötelező és így iratták át és helyezték ismét forgalomba.
A Szentendrei okmányiroda szerint ( utólagos magyarázkodásuk)nem kötelező ehhez érvényes kötelező felelőség biztosítást kötni mert elég egy ajánlatszám is.
Én nem tudom mi a valós mert két okmányirodát kérdeztem meg ebből a szentendrei az egyik ott ugyanezt mondták amit leírtam , a budaörsiben pedig azt hogy érvényesnek kell lennie a kötelezőnek . A férjem a kocsit az átvételtől számított 30. napon össze törte és akkor derült ki ott hogy a kötelezőnk nem is él , nem létezik. de fura mód casco volt a kocsira kötve pedig azt nem akartunk. A szerződésünk pedig mindent tartalmaz hogy a gépjármű rendelkezi érvényes kötelező felelőség biztosítással. A mabisz a baleset után beperelt minket, mert ugye a kárt valakinek meg kell téríteni mert a férjem volt a hibás. A kereskedő pedig azt mondta azért nem kötötte meg a kötelezőt mert túl drágának találtuk ezért nem fogadtuk el. De a kocsit ezek után mégis sikerült elhoznunk átírva, újra forgalomba helyezve. De hangsúlyozom hogy a cascot azt mégis megkötötték rá...

Kérdésem ki hibázott? És mit tudok tenni?

Előre is köszönöm: Marcsi


Marcsy

motoroska # 2011.03.22. 18:32

Bemegyek a rendőrségre feljelentést tenni, az embert tuti nem fogják megtalálni, akkor mennyi időre foglalják le az autót, és ha vissza kapom, akkor már át is írathatom?

motoroska # 2011.03.22. 17:40

Nem lehet megtalálni a tulajdonost pfff Voltunk a házánál, már onnan 1 éve kilakoltatták őket, nem is az övéké volt a ház, hanem valami nyaraló és oda költöztek be. Már 1 éve nem látta a szomszédjuk, rendőrök, behajtók is keresték és azóta se találják. Állítólag Pesten bujkál valahol, neve Halászi Lajos. Reménytelen lesz megtalálni, ha rendőrök se találják.
Mit tegyek????

motoroska # 2011.03.21. 17:17

Hogyan találjam meg???nevét, meg lakcímét tudom, ha még ott lakik.

Atis77 # 2011.03.21. 14:35

Talán a forgalmiban lévő tulajjal kéne beszélni, utána leszel okosabb.

motoroska # 2011.03.21. 14:08

Sziasztok.

Egy hatalmas segítségre lenne szükségem.
Vásároltam egy autót 270.000 Ft-ért, megkötöttem rá a biztosítást, meg megcsináltattam az eredetiségvizsgát. Most az autó 300e Ft-ba van. Ma mentem az okmányirodába, és nem tudtam átíratni az autót, mert záradék van rajta, valami gyömrői behajtócég által :@
Én nem a tulajdonostól vettem, hanem egy sráctól, ő vette a tulajdonostól. Vagyis van 1 köztes adásvételi papírom. Tudom, hogy feljelentést kellene tenni, de autót lefoglalnák, ezt meg nem akarom. Most se autóm ( vagyis van, de így nem szaladgálhatok vele) se pénzem.
Ilyenkor mit lehet csinálni? Valahogy ki lehet játszani? Ami előtt megvettem az autót, direkt elkértem az autó papírjait, hogy bemegyek az okmányirodába, tájékoztatást kérni, de nem adtak, mert nem én vagyok a tulajdonos. Hogy lehet az állam, avagy okmányiroda ekkora f@sz :@ A szegény ember meg ez miatt bukik 300e.
Persze az eredetiség vizsga árát elfogadták!
Kérem a segítségüket, 19 éves srác vagyok, 2 és fél évig gyűjtöttem rá (közbe meg leraktam a jogosítványt) és még tanulók. Nagyon ideges vagyok :(
Előre is köszönöm

balamber3 # 2011.03.20. 18:54

Sziasztok!

Az alábbi kérdésem lenne:
vásároltam egy használt autó egy kereskedőtől, aki csak 1 kulcsot adott hozzá... (áll. a másikat nem kapták meg)
garancia füzet szintén nem volt hozzá, majd hozzák....

az 1 kulcs miatt gondolom a casco kiesik ,de a kötelezőt azért kötöttem rá,, természetesen.
most halottam/olvastam, hogy milyen problémák lehetnek az 1 kulcs miatt, csináltassak zárcserét, vagy azért annyira nem kell megijednem?????
(ja, és ugye a zárcsere gondolom érintené az inditásgátlót is?????

Remélem valaki tud tanácsot adni, vagy megnyugtatni???

Köszi!

Gabicsek # 2011.03.18. 21:43

Úgy, hogy megkötitek az adásvételit, és együtt mentek a bankba, ott kifizeted a hitelt, majd ezután kiadják a törzskönyvet. Mi a garancia, ha a kezébe adod a pénzt, kifizeti a banki hitelt? Az autót nem hozhatod el, amíg banki hitellel terhelt, mert az eladó bűncselekményt követ el, ha kivonja a fedezet alól. Úgyhogy neked ez sem biztos, ami biztos, mert hiába adod át a pénzt, a kocsi nem lesz a tiéd, amíg a hitel nincs rendezve.

pt66 # 2011.03.18. 12:58

Sziasztok!

Jármű vásárlással kapcsolatban várnék tanácsokat. A helyzet a következő:

az általam kiszemelt jármű hitellel terhelt. Úgy tervezem, hogy én odaadom a vételárat, az eladó rendezi a hitelét, megkapja a törzskönyvét és eztán megírjuk az adásvételit.

a pénz odaadásakor elhoznám a járművet, biztos, ami biztos alapon.

Hogyan lehetne ezt jogszerűen, mindenki megnyugvására lepapírozni?

köszi!

bajkalb # 2011.03.10. 08:43

Kösz Guba

Alapvetően nem hiszem, hogy bármilyen igényemet is keresztül tudnám verni az eladón, úgyhogy ha más nincs, megnyugtattál.

guba # 2011.03.10. 07:31

Lehet, hogy később esetleg vitássá válnak a szerződés feltételei, és akkor nem ártana, ha tudnád igazolni. Pl. szavatossági igényed keletkezik, stb.

bajkalb # 2011.03.10. 07:21

Sziasztok

Nemrég vásároltam egy autót, s a kereskedő intézte a teljes átírást. Elég gyorsan ment, azóta megvan a forgalmim, amin tulajdonosként vagyok rajta, kaptam tőle Áfás számlát a teljes összegről, van másolatom az adaásvételiről, viszont nem adott eredeti példányt az adásvételiről, pedig az elvileg járna.

Még elég friss az ügylet, szerintetek lehet ebből bármilyen problémám?

Köszi

guba # 2011.03.07. 12:03

Azt az autót vagy köteles megvenni, amelyik a szerződésben szerepel. Ha más az alvázszáma, akkor nem az alvázszáma változott meg, hanem egy másik autót szeretnének neked eladni. Azt már viszont nem vagy köteles megvenni.

amont # 2011.03.07. 10:57

Sziasztok!
Az lenne a problémám, hogy kötöttem egy új autóra előszerződés, a kereskedő felhívott a hitel intézése közben, hogy a szerződésben szereplő autó motorszáma, gyártási éve és alvázszáma "megváltozott". Ez számomra elég furcsa, hiszen 2011. januári gyártású autóról beszélünk, tehát már a szalon tulajdona, elvileg tudniuk kellett volna a pontos adatokat. Kérdésem a következő: köteles vagyok-e a megváltozott adatok tudatában kifizetni és átvenni az autót? Illetve milyen pénzbeli követelésekkel állhatnak elő velem szemben, ha felbontom a szerződést?

guba # 2011.03.02. 07:38

HA pl. az derülne ki, hogy nem típusazonos motort szereltek be engedély nélkül, akkor igen.

tojota # 2011.03.01. 19:59

Tisztelt Fórumozók!

Febr. 20-án vettem egy használt autót. A múlt héten önindító hiba miatt nem tudtam intézni az átírást, de ma sikerült elvinnem a kocsit eredetvizsgálatra. Itt közölték velem, hogy NEM találják a motorszámot, így csak egy papírt kaptam, amire nem fogják átírni.
A kocsit kereskedőtől vettem, friss műszaki vizsgával. Mit lehet tenni ilyen esetben? Hétfőn lejár a 15 nap. Végső esetben visszakérhetem a vételárat?

Előre is köszönök minden segítséget!
Tisztelettel: István

guba # 2011.02.22. 14:05

Megőrzésre vette át. Ha nem akarja tovább őrizni, szólítsa fel a tulajdonost, hogy vigye el, ha nem viszi el, értékesítheti.

peti1 # 2011.02.22. 12:51

És ennek nincs valamiféle elévülési ideje, ill elidegenítés?
mint a földeknél hogy x idő használat után a tied lesz a terület?

guba # 2011.02.22. 11:57

Lehet. A tulajdonossal kellene beszélni, mivel a motor az övé.

peti1 # 2011.02.22. 00:10

Sziasztok
Az lenne a problémám, hogy:
Édesapám több mint 10 éve kapott megörzésre, vagy valami hasonlóra egy 250ccm es motorkerékpárt, amíg a tulaj börtönbüntetését tölti. papír nem készült a "kölcsönadásról". Már több éve szabadlábon van a tulaj, a motort nem kereste. Ha mi ezt a motort eladjuk, és a vevő forgalomba szeretné helyezni, ( a régi rendszám meg van, de forgalmi,és papír nincs)
A kérdés az lenne, hogy ebből az Adás-Vételből lehet valamiféle jogi kellemetlenségünk?

zsuov # 2011.02.15. 09:27

Estee1984!
Az autó átvizsgálást még a vásárlás előtt kellett volna megejteni!!!
Így sajnos ezek a hibák a te terheid. Mondjuk a kiszakadt szilenteket sem biztos hogy tudta......használtautó

guba # 2011.02.14. 20:13

Nincsen olyan jogszabály, ami előírná, hogy csak tökéletes autó lehet adásvétel tárgya. Ettől függetlenül lehet, hogy jogos a követelésed, de ezt az előadásod alapján nem lehet eldönteni.