Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


Zsolt1123 # 2019.10.24. 19:19

Köszönöm válaszát!

Sajnos írásban már nem tudom felszólítani, folyamatosan telefonon kommunikáltunk. Húzza az időt, es ki fogok futni belőle.
A beszélgetéseket azonban felvettem, konkrét hazudozásait is tudnám abbol igazolni. Bár úgy tudom hogy felvétellel nem lehetséges.

Sajnos az írásbeli felszólításról nem tudtam, feltétlen szükséges?

Laja.D # 2019.10.24. 19:20

Sziasztok,
Tegnapi nap volt a kocsim műszaki vizsgáztatáson, semmi problémát nem találtak megadtak 2 évre az engedélyt. Haza felé éreztem hogy nagyon kattog valami az első futóműnel, így bejelentettem a szerelőhöz. Sajnos viszont ma egy fordulásnál kitort a kérek. A lenges csillapítónál teljesen szét volt rozsdasodva a vas, kB 10%-a tartotta csak, a többi részén jól láthatóan már régi rozsda volt. Szerencsére semmi bajt nem okoztam se másnak se magamnak csak a kocsinak. Személy szerint azért örülök a műszaki vizsgának mert ilyenkor legalább 2 évente teljesen atnezik és ha baj van amit eddig nem vettem észre jelzik és negcsinaltatom. Mit tudok tenni ebben az esetben segítségeteket kérném. Felelősségre tudom e vonni és kártérítést tudok e kérni a vizsgaallomastol? Vagy ennek van e valami jogi menete. Mert itt csak a szerencse játszott közre, hogy senkinek és semminek nem lett komolyabb baja. Köszönöm előre is a válaszokat.

NJ0309 # 2019.10.24. 21:47

Sziasztok.

Elnézést, ha rossz helyre teszem fel a kérdéseim.

Adott egy 13 éves személyautó, melynek értéke 1.2-1.5 m Ft között mozog.
Szeretnénk megvenni, viszont kiskorú a tulajdonos, apa az üzembentartó. Mi a teendő ilyen esetben?
Olvastam, hogy mindenképp kell hozzá a gyámhatóság hozzájárulása. Gondolom ez nem 1-2 nap. Ilyen esetben a törvényes képviselők(a gyermek szülei) beleegyezése után használatba vehetnénk e az autót egy kölcsönadási, vagy üzembentartói szerződéssel, a gyámhatósági hozzájárulás megérkezéséig? Továbbá milyen kötelezettségei lennének még a törvényes képviselőknek az ügylet miatt a gyámhatóság felé?
Köszönöm előre is a válaszokat

ezmostmi? # 2019.10.26. 05:14

Lajta.D
...perelni a vizsgabázist? ...:-)))))))

  • ezt gondold újra...:-)))))))
Zsolt1123 # 2019.10.27. 13:34

A levelet hivatalos formában, ügyvéddel kell íratni? Feltétlen szükséges?
Telefonbeszélgetésre nem lehet később hivatkozni?

drbjozsef # 2019.10.27. 14:55

Zsolt1123,

Nem kell.
Elég ha te írod, és tértivevénnyel adod fel, az igazolható lesz.

Telefonbeszélgetést rögzíteni se jogszerű, ennek ellenére bizonyos körülmények között elfogadhatjta a bíróság. A te eseted nem ez, hiszen előtted nyitva áll az írásbeli felszólítás lehetősége.

Zsolt1123 # 2019.10.28. 16:55

drbjozsef köszönöm a válaszait.

Egy információ még nem tiszta teljesen. Magánszemelytől vásárlás esetén sok eltérő információt találok a szavatossági idővel kapcsolatban. Van, ahol fél évet, van ahol 1 évet olvasok. Melyik helytálló?

Zsolt1123 # 2019.10.28. 17:00

A levelet feladtam, sajnos csak ajánlva, remélem a per soran nem ez az apró hiba lesz a döntő

drbjozsef # 2019.10.28. 20:03

Zsolt1123,

Ptk.6:163.§(1) A jogosult kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított egy év alatt évül el.

öcskös89 # 2019.11.01. 07:45

Tisztelt fórumozók!
Valószínűleg már elhibáztam, de kB 3 hónapja vettem egy ford mondeot, aminek van a szívósornál 4 darab örvénylő lapát egy tengellyel. Használat alatt eltört a tengely és a hengerfejet kivégezve az égés térbe került ahol csinált még egy csúnya kárt, ezt bontás nélkül meg tudtuk nézni. Most az autó vételárát rá kéne költeni. Mit tudok tenni ezügyben? Eladóval nem beszéltem nyilván teleakarja nyomni a fejemet, hogy használt autó, nem tudott erről stbstb. De mégis valami esetleg? Előre is köszönöm válaszukat!

miklaus # 2019.11.01. 09:18

2019.09.13-án vásároltam egy 2009 évi gyártmányú, 1.4 benzines Hyundai i30 személygépkocsit. A járművel eddig 1500km-t tettem meg. 2019.10.19-én az olajnyomás visszajelző lámpám alapjáraton folyamatosan világított, így a közlekedést beszüntettem az autóval. A legközelebbi szervizbe vittem. Ott egy olajnyomáspróbát csináltak és megállapították, hogy az olajnyomás nem megfelelő. A szerviz szerint a probléma nem mostani eredetű lehet.
E-mailben felvettem a kapcsolatot a kereskedővel és a beleegyezésével átvizsgáltattam a gépjárművet. Az olajcsere során kiderült, hogy a motorolajhoz valószínű olajsűrítő adalékot kevertek, ezért nem jelentkezett azonnal az olajnyomás probléma. Tehát a hiba már a vásárláskor is meg volt, csak az adalékanyag miatt nem jelentkezett. Az olaj bevizsgálása jelenleg is folyik, hogy kiderítsék milyen adalékanyag volt benne.
A gépjármű komputeres átvizsgáláson is átesett, minek során kiderült, hogy a kilométer órán kijelzett adat (a gépjármű átvételekor feljegyzett kilométer) 87000km-rel kevesebb, mint a valós futott teljesítmény. Megjegyzem az eladás során ezt nem közölték velem. (ekkora futásteljesítménnyel nem vásároltam volna meg a gépjárművet).
A szakvélemény szerint a következő alkatrészek cseréjére van szükség: olajszivattyú, vezérműlánc, főtengely hajtókar csapágy sor, valamint ha a főtengely is nagyon megkopott akkor annak köszörülése is szükséges.
A javítás, valamint az alkatrészek költségei nagyon magasak (kb. 300000-500000 Ft), valamint a futott kilométer sem valós. A szakvélemény szerint a fentebb felsorolt hiba, valamint az alkatrészek cseréje a valós kilométer futásnál jelentkeznének.
Több e-mailt is váltottunk azóta, kértem hogy vállalja át a javítási költséget ill, az alkatrészek költségeit is. Persze mindig csak kitérő válaszokat kapok.
Már odáig jutottam, hogy nem is akarom megtartani az autót. Ki tudja még ezen kívül mi baj jöhet még elő (váltó, futómű, kormány) ennyivel több kilométer után, mint ahogy eladták.
Mivel nem tudtunk egyezségre jutni úgy döntöttem, hogy jogi úton folytatom tovább és visszavásároltatom a gépjárművet.
Segítségre, és véleményre lennék kíváncsi az adott helyzetben mit tenne.
Válaszukat előre is köszönöm.

Jogi Tanács # 2019.11.01. 16:44

Szép napot. Van egy nagyon rossz állapotban lévő autóm. De meg papírokkal. El akarom adni de csak alkatrésznek egyben. A hibákat persze fel sorolnám. Meg tehetem e h azt is bele írom,hogy a vevő minden garanciáról lemond?

Válaszukat előre is köszönöm.

Stiki90 # 2019.11.25. 17:56

Sziasztok.
Segitsegre lenne szuksegem.
Vasaroltam egy 2006-os ford focus kombit 181ezer km-el.
Valojaban 265 ezer km van benne amire csak penteken derult feny. Sajnos akkor tudtam elvinni a szerelohoz.
Felhivtam a hasznaltauto boltot ahonnan vasaroltam es kertem, hogy talaljunk valami megoldast arra, hogy ez az auto ne maradjon nalam es a penzem keruljon vissza hozzam.
Azt mondtak, hogy a km ora kulonbozetet kifizetik, de nem vasaroljak vissza az autot.
Erre annyit mondtam, hogy akkor beszelek egy ugyveddel.
Ez meg is tortent.
Jart e mar valaki hasonlo helyzetben. Megterult e barkinek is a karigenye?
En ezt az autot vissza szeretnem adni az elozo tulajnak es vissza szeretnem kapni a penzemet. Mik az eselyeim?
Megeri ugyveddel egy hivatalos kerelmet irni es mind ezek utan ha nem fizet feljelenteni, vagy folosleges?

drbjozsef # 2019.11.26. 07:44

Stiki90,

Erre annyit mondtam, hogy akkor beszelek egy ugyveddel.
Ez meg is tortent.

És még van kérdésed? Rossz helyen jártál.

Olvass vissza ne csak itt, hanem ebben a fórumcsoportban (autók, motorok) másik hasonló topikokban is.
Esetleg a totalcar.hu "autojogász" rovatában.

Vagy megegyeztek, vagy pert indítasz, dióhéjban ennyi.

titkovacs # 2019.12.08. 20:05

Sziasztok!
Kis segítséget, illetve tanácsot szeretnék kérni.
Október 24-én vettem egy 2007-es Mazda 6-ost 2.0 Diesel. Sajnos a vételkor nem tudtam kipróbálni normálisan, mert nem volt rendszáma az autónak, a kereskedő pedig azt mondta, hogy nincs P-rendszáma (kis kereskedés, főleg szervízből élnek 1-2 eladó autója van). Csak a parkolóban tudtam kipróbálni. Miután megvettem, és rendszámos lett, éreztem, hogy bizonyos fordulaton kicsit "dadog" a motor (1100-1500). Először annyira nem foglalkoztam vele, hiszen sok mindentől lehet ez. Pénteken (12.06.) elvittem egy Mazda márkaszervízbe állapotfelmérés/diagnosztikára ahol kiderült, hogy a 3-as porlasztó rosszul működik, valamint az összes tűzkarikát cserélni kéne. Azt mondták, hogy rossz esetben ez akár fél milliós költség is lehet. A kérdésem, hogy a fél éven belüli szavatosság a porlasztó hibára is vonatkozik-e?

penczi # 2019.12.20. 22:07

Sziasztok! Ma vásároltam 10:30 perckor 800000ft-ért egy Opel zafirát automata váltósat magánszemélytől. 15:08 perckor hazafele tartva elkezdett ugrálni és rángatni az autó kb 200km tettem meg vele. Hívtam azonnal az eladót aki annyit mondott nála ilyen nem volt. Haza értem be akarok tolatni az udvara mindenféle hibajel felugrik. Azonnal írok a forumba mi lehet a baj, ahol azonnal meg is kaptam a választ. A váltó a végét járja, felújítása kb 400.000 ft ha találok hozzá alkatrészt persze. A volt tulajt felhívtam és meg próbáltam egyezni vele hogy vissza viszem az autót adja vissza a pénzt és felejtsük el egymást, amire csak annyit válaszolt, hogy elköltötte a pénzt. A kérdésem annyi lenne, hogy indítsam az ügyet, menjek a bíróságra jelentsem fel. Ha kell elviszem megszakértőztetem, csak a kérdésem annyi lenne, hogy ilyen esetben a bíróság rendeli ki a szakértőt vagy én is kérhetem és azt elfogadja a bíróság. A volt tulaj annyit mondott, hogy megnéztem az autót és elvittem a szerződést aláírtam innentől az én gondom.. Előre is köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2019.12.21. 08:56

penczi,

Ha magánszemélytől vetted az autót, akkor ugyanúgy felel az eladó a szavatossági igényekért, csak neked kell mindent bizonyítani.

A szerződésben kizárható magánszemélyek között a szavatosság. Nézd meg a szerződéseteket, nincs-e ilyen benne.

Van pár kivétel a szavatosság alól. Ilyen pl. a kellő gondosság mellett észrevehető hiba, vagy az a hiba, amit közöl az eladó. De ide tartozik az a hiba is, ami az autó életkorából, futásteljesítményéből, általános állapotából várható.

A vételárból azt gondolom, hogy nem egy fiatal és kevesett futott autóról van szó. Ilyen esetben egy váltóhiba határeset.

Kereshetsz szakértőt, de ha perelsz, a másik félnek nem kell elfogadnia a te általad fizetett szakértőt, és ki fognak rendelni - súlyos pénzekért - egy igazságügyi műszaki szakértőt. Ő fogja eldönteni, jogos-e az igényed.

Leírásod alapján nem lennék biztos, hogy van esélyed nyerni. De nem is lehetetlen. Sajnos alap, hogy a használt autó vásárlása kockázatos.

Akkor lenne esélyed biztosan, ha pl. olyat tudnál bizonyítani, hogy már eladáskor is hibás volt a váltó, csak kiütötték a hibakódokat, vagy ilysemi, tehát hogy egyértelműen átvertek. De ez nem hangzik túl esélyesnek.

Neked kell eldöntened : lenyeled a hibát, és 400 pénzért megcsináltatod, vagy pereskedsz, szintén jópár százezer forintos költséggel, és a végén lehet elbukod azt a pénzt is ha nem tudsz bizonyítani.

penczi # 2019.12.21. 09:25

Köszönöm a válaszát. Az autó 2006os és 228000 km van benne ami véleményem szerint nem sok. Az eladó közölte velem hogy 175000 km-nél volt váltó felújítás ahol közel 400.000 ft költött rá, ami szerintem valótlan mivel semmilyen papírt erről mutatni nem tudott illetve még a szerelőt sem tudja megnevezni hol volt. A szerződésben annyi van, hogy 950000 ft vételárból 150000 ft enged a felmerült problémák javítására, illetve reklamációt utána nem fogad el. igazságügyi műszaki szakértővel beszéltem annyit mondott, elmegy a szervízbe es a szerelés közben készít felvételeket. A gépjárművet beviszem szakszervízbe, hogy olvassák ki a kódokat és tudnak e olyan papírt adni, hogy azok mikor jelentkeztek és megindítom a pert, a gépjárművet rendbe rakatom és azokat a hibákat amiket eltitkolt azoknak a javítási költségét be fogom hajtani az eladón,

drbjozsef # 2019.12.21. 14:41

penczi,

Sok sikert.
Van esélyed - bár szeritem csak olyan Dumb módra, bár talán több, mint egy a millióhoz.

Szerintem a 13 éves, 200+ezer km-t futott autó már az a kategória, amit a saját felelősségére vesz meg az ember. Igen, tudom, manapság 200-300ezer km simán benne van egy jobban karbantartott autóban - de ha használtan veszed, honnan tudhatnád ezt?

Szóval szerintem emiatt sincs sok esélyed. De amiatt sem, amit írtál : " illetve reklamációt utána nem fogad el."

Ez nem a szabatos megfogalmazása annak, hogy az eladó kizárja a Ptk. szerinti szavatosságot az autóval kapcsolatban, de lényegében azt jelenti. Szerintem ez még talán a bíróságon is el fog menni. Márpedig te ezt aláírtad, elfogadtad.

A szavatossági jogokról érvényesen lemondani a Ptk. szerint csak fogyasztói szerződés esetén tilos. Vagyis ha kereskedőtől vetted volna az autót - ott nem lehet eltérni a vevő hátrányára a szabályoktól. De magánszemélyek közötti ügyletnél ezt nem tilos. Az eladód okosan járt el, akár be akart csapni, akár nem.

Sok sikert a perhez, végülis ha a "reklamáció" el nem fogadását a bíró nem fogadja el, és még az autót sem ítéli túl öregnek, akkor akár még nyerhetsz is.

drbjozsef # 2019.12.21. 14:43

mivel semmilyen papírt erről mutatni nem tudott illetve még a szerelőt sem tudja megnevezni hol volt.

Ne feledd : neki semmit sem kell bizonyítania. Minek is? Ha egyszer hibás a váltó, és él a szavatosság, tök mindegy mikor és ki cserélte vagy javította. HA él a szavatosság - de akkor is neked kell bizonyítanod, hogy a váltó már az eladás pillanatábajn (!) is hibás volt, nem neki azt, hogy nem volt az. Ez sajnos nagy különbség.

Katimama22 # 2019.12.23. 15:53

Tisztelt Fórumozók.
Magánszemélytől vettünk egy autót, amit ő nem íratott a nevére és így adta tovább.Sajnos nem lehet átíratni mivel az autó tulajdonosa nem ő volt, hanem egy alapítvány,Elkövettük mi is azt a hibát hogy a papírokat nem nagyon néztük meg sanos. amikor közölték velünk hogy nem tudják a nevünkre írni, azonall szóltunk annak akitől vettük, de elzárkózik az üzlet vissza csinálásától, Mit tehetünk ebben az esetben, a 15 napos határidőből nem sokára kicsúszunk,

drbjozsef # 2019.12.23. 16:15

Katimama22,

Esetedben nincs semmilyen 15 nap.

Hiszen nem a tulajdonostól vetted az autót, az adásvételi szerződés formailag is érvénytelen. Nem is tudod bejelenteni így az adásvételt, úgyis visszadobnák. Ahogy nyilvánt a te eladó sem fog bejelenteni semmit, hiszen nem is az ő tulajdona volt.

Az autót vissza kell adnod az eredeti tulajdonosnak.

A te "eladód"-nak pedig írhatsz egy levelet, ajánlott-tértisen, hogy 3 napon belül adja/utalja vissza a pénzedet. Ha nem teszi, kilátásba helyezheted a polgári pert és végrehajtást, valamint feljelentést csalásért.

Ha nem adja vissza, én meg is tenném, feljelentés a rendőrségen, és per helyett első körben egy fizetési meghagyást bocsáttatnék ki ellene egy közjegyzővel.

drbjozsef # 2019.12.23. 16:18

Katimama22,

Az alábbiak alól van egy kivétel : ha te köztes adásvételivel szerezted az autót.

Ez esetben át tudod íratni a nevedre, de CSAK akkor, ha a te "eladód" odaadja neked ezt a dokumentumot : vagyis egy érvényes és alakilag megfelelő adásvételi szerződést, amivel ő megszerezte az autót attól az alapítványtól.

A két adásvételivel és a többi szükségessel (törzskönyv, biztosítás, etc) át tudod íratni az autót.

Katimama22 # 2019.12.23. 18:28

köszönöm a választ. igen van adásvételi szerződés, csak az a baj hogy az alapítvány részéről,mint tulajdonos magán-személy írta az adásvételit,és ezért nem fogadták el mert nem az alapítvány van megjelölve mint eladó.

drbjozsef # 2019.12.23. 20:32

Akkor az ugyanúgy érvénytelen, mert formai hibás, mint a tied lenne önmagában.

Kérd vissza a pénzedet, fenyegesd be, vagy, ha neked az autó is megfelel, ugyanúgy adj neki 3 napot, hogy prezentáljon egy érvényes köztes adásvételit.