Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?

Atis77 # 2024.07.11. 04:13

Sandor Sz.#

Szia. Ha rám hallgatsz, kersel egy jó szakembert, és megcsináltatod. Azt az ideget pénzt energiát erre fordítanám. Hasonló cipőben járok, de inkább nekiálltam kibeleztem a kocsit vettem a hegesztőbe drótot kicseréltettem a co palackomat és nekiálltam magam. Nincs olyan autó amit nem lehet megcsinálni,csak lusta lakatos. Ott a fiam suzukija ahol mind a 4 futóműbekötési pont problémás volt.

laszloszocs # 2024.07.25. 09:36

Üdvözlöm!
Segítséget szeretnék kérni. 1 hónapja vásároltam egy autót amiről most derült ki, hogy hengerfejes, javítása valószínűleg több százezer forint lesz. Kereskedésből lett vásárolva az autó, de magánszemély az eladó és a szerződésben benne van, hogy a rejtett hibákért nem vállal felelősséget az eladó. Ezek alapján van értelme perre vinni az ügyet?

Köszönöm a segítséget előre is!

drbjozsef # 2024.07.25. 10:32

laszloszocs,

Nincs.
A Ptk. magánszemélyek között engedi a szavatosság kizárását.
Ti kizártátok, te elfogadtad, így írtad alá a szerződést.
(meg lehet próbálni jogászkodni azon, hogy a szavatosság kizárásának egyértelműnek, és konkrétnak kell lennie, de azért én annak nem adnék olyan nagy esélyt. Minden hiba rejtett hiba, amelyiket nem mondott el. Ha egyet se mondott, akkor mind az.)

Zsivi # 2024.08.15. 20:38

Tisztelt Ügyvéd Úr!!!
Olyan kérdésem lenne hogy 1 hete eladtam egy motort viszont most hivot a vevő hogy vissza szeretné csinálni az egészet !
Viszont olyan hibákat mondott amik rejtett hibák plusz ha azt nézem kopo alkatrészek és lassan egy 20 éves motoról beszélünk.
Kuplung....dugatyú...és hasonló dolgokat mondot !
És azt mondta hogy vagy vissza hozza és kifizetem vagy jogi ut lesz belőle !
Viszont az adás vételibe bele lett az irva hogy a Jűrmű állapotát tudomásul vette .
Mit csináljak??
Köszönöm előre is a választ !
Üdv Zsolt

drbjozsef # 2024.08.16. 04:34

Zsivi,

Amit szeretnél.
El akarod kerülni a pereskedést? Akkor vedd vissza a motort, add vissza a pénzét.
Szerinted nem teljesítettél hibásan? Akkor hajtsd el.

Utóbbi esetben persze nem tudod megakadályozni, hogy "jogi ut" legyen az ügyből, de egy 20 éves motor már a vevő kockázata, a kopó alkatrészek eleve nem tartoznak a szavatosság körébe, és a vevőnek kell bizonyítania a bíróságon, hogy az általa hibának vélt jelenség tényleg hiba, tényleg a szavatosságba tartozik, és tényleg fennállt már a vásárlás pillanatában.

Te tudod, akarsz-e kockáztatni.

help909 # 2024.09.06. 17:23

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Mit tehetek,ha a megvásárolt autómat kiváló műszaki állapotúként hírdették(megvan még a hírdetés), majd 75-90e ill.150e km futásteljesítményű fék főalkatrészeket 1500km használat után a márkaszervíz elkopottnak minősít és pár ezer kilóméteren belül cseréjét tartja szükségesnek? Helyt kell-e állnia azért,mert az autót eladóként ő minősítette és ugyan fogyó-kopó alkatrészekről van szó,de ennél a gk. típusnál sem a dob,sem a tárcsa "nem hozzáférhető" és szemre sem vételezhető.

Köszönöm,István

drbjozsef # 2024.09.06. 17:57

help909,

Mit tehetsz? Kicseréltetheted.

Azok az alktrészek, amelyeknek a funkciójukból adódóan kopnak, fogynak, mint a fékbetét, csapágyak, miegymás, azok főszabályként nem tartoznak a szavatosság körébe. Kivéve, ha arról külön megállapodás van a felek között (az eladó vállal rá szavatosságot, mert most cseréltette).

Szomorú örökös # 2024.09.06. 20:00

help909

és ugyan fogyó-kopó alkatrészekről van szó,de ennél a gk. típusnál
sem a dob,sem a tárcsa "nem hozzáférhető" és szemre sem vételezhető.

Mint ahogy a vezérműszíjat sem tudod szemrevételezni és bármit is állít az eladó eladáskor,
azt azonnal vásárlás után ki kell cseréltetni. De ezzel gyakorlatilag választ is adtál magadnak:
fogyó-kopó alkatrészekről van szó

help909 # 2024.09.09. 11:20

Üdv.!

Nem a szavatosságra gondoltam, hanem arra, hogy kiváló állapótúként volt meghatározva a műszaki állapot az eladó részéről.
Gondoltam a fék (mint kocsi egyik legfontosabb része) állapota beletartozik az összminősítésbe, függetlenül attól hogy fogyó/kopó-e vagy sem. De ha kopott volt(amiről neki viszont a szervizkönyből tudnia kellett), akkor nem írok le ilyet. De ha leírom, akkor
a "kiváló állapot" kijelentésért a Ptk. 6:123. § (1) bekezdése c.,d., pontja szerint felelősséggel tartozik, nem?

Szomorú örökös # 2024.09.09. 12:56

help909

De ha leírom, akkor
a "kiváló állapot" kijelentésért a Ptk. 6:123. § (1) bekezdése c.,d., pontja szerint felelősséggel tartozik, nem?

Ketten is leírtuk, hogy nem.
De ha szerinted igen, akkor pereld be! Hajrá!

drbjozsef # 2024.09.09. 17:30

help909,

Szerepel a szerződésetekben, hogy "kiváló állapotú minden tekintetben, teljesen felújítva, kicserélve minden, mintha új lenne" ?

Értem én, hogy számít a hirdetés, de az abban szereplő "kiváló állapot" fogalmán pontos szerződésbeli meghatározás hiányában, jó alaposan el lehet vitatkozni.

Százötvenezerplusz kilométer futásteljesítmény utáni kiváló állapot? Hány éves vagy herceg? És még hiszel a mesékben?

Én elengedném ezt. De te tudod - követelni, pereskedni egyáltalán nem tilos.