Gyorshajtás


davemixwell # 2011.06.22. 18:31

Sokat lehet ezen vitatkozni, de van egy egyszerűbb megoldás: engedd vissza a gázpedált barátom... Így jár a legjobb mindenki. És igen: én nem nyomom neki még a faluvégén se, és országúton se megyek 80-al...


________________________________
nem vagyok jogász

Lacicsek # 2011.06.22. 18:51

Tisztelt Csegi!

Köszönöm a hasznos válaszokat!
Elnézést, még két kérdés.
Mióta él ez a forgalomból kivonósdi? Mert korábban ilyet még nem hallottam.
Az, hogy nem tudja behajtani, azt jelenti, hogy határidőig nem fizeti be, vagy hogy önkormányzaton keresztül sem? Nekem azt írták, hogy határidő után 8 napon belül kezdeményezik a kivonást.

Tisztelt davemixwell!

Én pont az vagyok, aki falu végén se nyomja, de ha egyszer mégis, elkapnak.
Én se vitatkozni jöttem ide, csak megkérdeztem, ha nem érint ez a dolog, miért vagy itt?

mrsdarcy # 2011.06.23. 13:17

Tisztelt csegi!
Köszönöm válaszát. Közben az alábbiakat tudtam meg, hátha valakinek segít.
A taraffipaxokkal szemben támasztott követelményeket a 18/2008. (IV.30) GKM rendelet tartalmazza. Ebben az van, hogy a traffinak alkalmasnak kell lennie 15mp videófelvétel készítésére, azonban azt nem kell közzé tenni az interneten. Ez azt jelenti, hogy lehet, hogy csak egy felvétel van a neten, de a hatóságnak megvan a 15 mp felvétel, vagy van több fénykép is. Azt csak a traffisok tudják megmondani, hogy a fénykép régi vagy új traffival készült-e. Ha régivel, akkor van keresnivalója az embernek.
Tisztelt davemixwell!
Lacicsekkel maximálisan egyetértek, ismeretlenül, félinformációk alapján, bántó stílusú hozzászólást írt.

kutyafile # 2011.06.24. 12:45

Tisztelt Csegi!

108-al mentem 90 helyett. Jött a csekk 30 000 Ft-ról. Közigazgatási bírság címszóval. Az a rövid kérdésem csak, hogy büntető pontot is adnak e ilyenkor? A helyszínen nem állított meg a röndőr. 2 rendőrségen is próbálkoztam telefonon ügyfélszolgálat szerűvel erre választ kapni,de nem tudták megmondani.

Köszönöm.

kakukktojas # 2011.06.24. 13:26

Kedves Lacicsek es mindenki mas, aki erdekelt!

Sajnos, amig az ember gyorsan megy, addig nem azon gondolkodik, mi is lesz esetleg kesöbb a következmenye...
Ha elöre gondolkodunk, akkor talan utolag nem kell azon gondolkodni, mikent tudom meguszni a büntetest...
8 eve nekem is sikerült trafiba futnom, 50-es tablanal 78-cal - mivel nem sajat auto volt, ugy jött a büntetes, vagy 6 honapra leveszik a rendszamot, vagy megmondja az illetö, ki vezetett, s akkor 3 honapra elvettek a jogositvany melle 3 lehetösegböl lehetett valasztani a büntetest illetöen: 25 ezer forint, vagy 5 nap közmunka, vagy 25 napot ülök. Közmunkat valasztottam.
Nem kerestem kifogasokat, pedig nagyon dühös voltam, mert amiatt futottam bele, mert az autopalya-bevezetöjen, m. a belsö savban egy csiga ment, hiaba villogtam, huzodjon a szelere, nem tette - begurultam, es amint a jobb sav szabadda valt, jobbrol elözve padlogazt nyomtam...
Mindenkinek baleset-, ittas- es gyorshajtas-mentes napokat kivanok!

csegi # 2011.06.24. 18:31

Tisztelt Lacicsek!

Tudtommal ez év január 1-től él ez a szabályozás. Ha ezt írták Önnek, akkor valószínűleg megszüntették az önkormányzaton/apehon (már nav)keresztüli behajtást. Sajnos ezzel a részével nem igazán vagyok tisztában, a többi részével is csak úgy, hogy ismerősöknek segítek kérelmeket, fellebbezéseket fogalmazni.

Tisztelt Mrsdarcy!

Köszönöm az információt!

Tisztelt Kutyafile!

Nem jár érte büntetőpont, "csak" pénzbüntetés. Édemi információval a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tud szolgálni, mivel ezekben az esetekben ők járnak el.

Lacicsek # 2011.06.24. 21:21

Hűha, mrsdarcy és többiek!
Hogy lehet meginterjúvolni a traffisokat? Iratbetekintés kérésével? És akkor fellebbezés?
Vagy ez hogy működik?

kakkkutojás!

Ha lehetne, én is közmunkára váltanám, mert tele vagyok befizetetlen csekkekkel, csak ezért keresem a kibúvót.
Tud erről valaki valamit, hogy lehet-e még ezt, mert amennyire a polgármestertől megtudtam, nem.

Köszi!

L.

Lacicsek # 2011.06.24. 21:27

Kedves mrsdarcy és mindenki!

Hogy lehet meginterjúvolni a traffisokat?
Esetleg iratbetekintés útján?
És akkor fellebbezés? Vagy mi ilyenkor az ügymenet?

T. kakukktojás!
Én is a közmunkára váltást választanám, de nem tudom, lehet-e még, amennyire a polgármestertől megtudtam, gyorshajtásnál már nem, de ez nem mérvadó.
Csak azért keresem a kibúvót, mert tele vagyok fizetetlen csekkekkel, tudom, így még inkább vigyáznom kellene, de most ezt hagyjuk.

Köszi!

L.

kea4 # 2011.06.24. 23:40

Képek darabszáma:

Gyorshajtás esetén a képek száma érdektelen, a mérés maga az érdekes (műszer hitelesített, kalibrált stb., vö. mérésügyi tv.). A három darab a piros lámpánál lényeges: 1. képen kocsi vonal előtt, lámpa sárga; 2-on még mindig vonal előtt, lámpa piros; 3-on kocsi a kereszteződésben, lámpa (még mindig) piros.

Üdv:
KEA.

szmr # 2011.06.27. 09:01

Érdeklődni szeretnék arról, hogy a fotófelvétel előtt folyamatosan 15 másodpercig készítendő felvétel milyen sebességmérőre vonatkozik?
Konkrétan mit jelent a "nem helyhez kötött"sebességmérő, és ebbe a kategóriába tartozik-e a gépjárműből készített fotó.

Előre is köszi.

szmr # 2011.06.27. 09:09

erről lenne szó:

18/2008. (IV. 30.) GKM rendelet

1.4. A nem helyhez kötött kivitelű pillanatnyi járműsebességet ellenőrző berendezés az 1.1-1.3. pontban meghatározott feltételeken túl a következő követelményeknek feleljen meg:

  1. legyen képes dokumentálni a szabályszegést elkövető gépjárműveket oly módon, hogy a szabályszegés észlelését és a felvétel elindítását megelőző beállítható időtartamú, de legalább 15 másodperc eseményei is rögzítésre kerüljenek

Ez csak a mozgó gépjárműből való sebességmérőre vonatkozik?

Köszi:

szimario

akuka # 2011.06.27. 14:21

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, ill. valaki hozzáértő (Csegi) tanácsát.
Az esetem a következő:
2009. szeptemberében dugóban haladtam. Elbambultam és átmentem a piroson. Ez hiba volt tudom, kérlek Benneteket ne ostorozzatok, 200ezer km van mögöttem, sose előtte és utána semmilyen szabályszegésem nem volt. Akkor is a bambaság volt a vesztem.. Lefotóztak annak rendje és módja szerint és Édesanyámnak (övé a kocsi) időben kiküldték a 100000Ft-ot. Mivel én vezettem és időt akartam nyerni, kértem (tük), hogy írják át a bírságot nekem. Ez is megtörtént 2009. novemberére. Mivel a bírság olyannyira magas, hogy nagy nehézségekbe ütközik befizetni (nyilván nem lehetetlen, de 2 nagyon szűkös hónap követné) ezért utánanéztem, lehet e valami mentsváram, kiskapum, amivel megúszhatnám. Ismételten jelzem, hibás vagyok, de ennyi pénzt nagyon nehéz kigazdálkodni.. Tehát utánagondolva a helyzetnek a képek alapján egyértelmű, hogy a mérőautó tilosban, (járdát teljesen elfoglalva, megállni tilos stb.) parkolt. Erre hivatkozva 2010. januárjában a rendelkezésemre álló idő utolsó napján fellebbezést nyújtottam be. Erre egy hete!!! írd és mond egy év leteltével érkezett elutasító válasz arra hivatkozva, hogy a rendörség különösen fontos közérdek esetén használhatja a fent említett területet. Én azt nem értem, hogy akkor 2010. január 1-től miért vették be a KRESZ-be azt a passzust, hogy mérni tilosban is lehet... Amikor én szabálytalankodtam, még ez nem volt a KRESZ része. Másrészről a másodfokú eljárást a rendőrség 2010. áprilisában kezdte, a saját levelük alapján az ügyintézési határidő június közepe volt és a határozat szeptemberben született meg. Azaz három hónapot azzal is késtek. A hab a tortán, hogy ez a szeptemberben elkészült határozat múlt héten érkezett meg... Van valami ötletetek, érdemes bíróságra vinni az ügyet?
Ha ott bukok, akkor csak a 100000-et kell fizetnem, vagy erre jön még rá valami??
Nagyon köszi előre is!
Üdv:
akuka

Lacicsek # 2011.06.27. 16:34

Most hallottam, hogy a szomszédom ügyét is ejtették fellebbezés után, mert visszanézték a fölvételt és csak 12 mp volt meg.
Ezt nem lehet megtenni "iratbetekintés" keretében? A fotó előtt kell a 15 mp?

Lacicsek # 2011.06.27. 16:36

Ja és ha a 15 mp alatt elértem a település vége táblát, akkor?

pasita30 # 2011.06.27. 19:09

Kedves Mindenki!

Segítségeteket szeretném kérni, mert először fordult elő velem ilyen. Sajna az 50es táblánál 77el mentem, így ma megjött egy 30.000es csekk.

  1. Mit tehetnék, hogy ez kevesebb legyen, vagy késleltethessem a befizetést.
  2. Azt írják a határozatban, hogy a bírságot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell befizetnem. Én úgy tudtam, hogy ha határozatban az van írva, hogy fellebbezhetek 15 napon belül, akkor válik a határozat jogerőssé. Csakhogy ebben a határozatban nem az van írva, hogy a kézhezvételtől számított 15 napon belül fellebbezhetek, hanem a közléstől számított 15 napon belül. Van ilyen???
  3. Milyen dolgot tehetnék azért, hogy csökkentsem a bírságot, vagy ekkora összegnél felesleges. Bár nekem ez is sok.

Kérlek benneteket segítsetek.

Előre is köszi.
P.

csegi # 2011.06.28. 17:46

Tisztelt pasita30!

  1. Az ellen semmit sem tud tenni, hogy kevesebb legyen. Jogszabály határozza meg a bírság összegét, attól a rendőrség nem térhet el.
  2. közlés=kézhezvétel
  3. Csökkenteni nem lehet, de kérhet részletfizetést, halasztást.

Üdv: csegi

csegi # 2011.06.28. 17:56

Tisztelt akuka!

Végigolvasva az esetét, úgy gondolom, hogy nem érdemes bíróságra vinni az ügyet. Tapasztalatból írom, hogy az ügyintézési határidő - mivel itt nem jogvesztő - mulasztása miatt nem szüntet meg eljárást a bíróság, mivel ilyen esetekben az kisebb fokú eljárási hibának minősül.

Igen, jön még rá az eljárási költség is (azt hiszem, így nevezik). Én, mint laikus, inkább azt tanácsolom, hogy kérjen részletfizetést.

Szerintem azért vették be az említett passzust a kreszbe, hogy ne kelljen mindig bizonygatniuk, hogy közérdekből állt ott a rendőrautó.

(Valóban sok az a bírság, de a piros lámpán való áthaladás óta már nagyon sok idő eltelt, és apránként félre lehetett volna tenni azt a pénzt.)

Üdv: csegi

akuka # 2011.06.28. 21:22

Köszönöm a segítséget.

Lacicsek # 2011.06.29. 12:01

Most már végképp összezavarodtam, az ügyintézőm a rendőrségen azt mondta, nem kell ilyen 15 mp-es felvételnek készülnie, elég, ha alkalmas rá a készülék, elég a kép és ez 1988-as szabály. Akkoriban voltak már ilyen traffik?
Mit gondoltok/gondolnak az általam leírtakról (ld. előző 2 hozzászólásomat is)?

pasita30 # 2011.06.29. 13:34

Tisztelt Csegi!

Köszönöm a segítséget.

P.

Ferlito # 2011.07.02. 16:33

Tisztelt Szakértő!

Lehet, hogy bemértek lakott területen belül kb 15-el mentem gyorsabban a megengedett ötvennél. Érdeklődnék, hogy telefonálással vagy valahogyan megtudhatom-e hogy tényleg bemértek-e? Nem bírom a bizonytalanságot és nem szeretnék 60 napokat várni. Előre is köszönöm a választ.

csegi # 2011.07.04. 16:25

Tisztelt Ferlito!

Erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Próbálja meg felhívni a szombathelyieket.

Üdv: Csegi

zsuzsa67 # 2011.07.05. 11:08

Sziasztok,

Köszönöm a segitségeteket és a jó tanácsokat.

Megoldás még nincs az ügyben, mert nincs bizonyiték:)

Üdvözlettel:
Zsuzsa

Ferlito # 2011.07.06. 19:03

Köszi, de időközben kiderült, hogy nem mentem gyorsabban. Ismerősöm kamerával szórakozott a kocsiban és tisztán látszik, hogy 54-el léptem át a táblát, utána meg már bőven lassabban mentem :D ezt a mázlit

atesz1979 # 2011.07.11. 18:48

Sziasztok!

A napokban kaptam egy gyorshajtásról levelet és csekket 30e forintról. Megnéztem a "bizonyítékot" neten és nekem szemet szúrt hogy a képen nem látható semmi fókuszpont (célkereszt) vagy bármi hasonló és a felette lévő szöveges részben ugye csak az szerepel hogy hol történt az eset és hogy mekkora sebességgel ott nincs rendszám? Próbáltam hasonló képeket keresni neten, de azokon mindenhol látható "célkereszt" a mért járműven!
Rendben van ez így vagy esetleg támadható?

Előre is köszi a válaszokat, üdfv.