Gyorshajtás


miki85 # 2010.11.06. 12:19

Idézet a: "Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés" fórumból:

"Tisztelt Fórumozók !

Elsősorban fel szeretném hozni azoknak az embereknek a figyelmét akik a 4-es főút Karcagi szakaszánál jártak és mint az írásokból kiderül nagyon rosszul !!!
Mint azt olvashattuk a tábla ami alapján büntetni kívánnak minket egy GKM rendeletbe 2 pontjába is ütközik :
Mi írogathatunk fellebbezhetünk valószínű nem járunk sikerrel a következőt javaslom mindenkinek !!! Ne sajnáljanak 300 ft-ot és még egy kevés időt panasz benyújtására a szombathelyi ügyészségnek, ugyanis maga a rendőrség hiába hivatkozunk rendeletre és az alapján elkövetett szabálytalansá­gokra, nekünk mint szerintem másnak sem válaszra sem méltatta mintha a rendeletről nem is írtunk volna semmit. Tovább megyek, ezek után már a rendőrség is jogszerűtlenül jár el szinte zaklatva minket nem is veszik a fáradságot,hogy mi átlag emberek ki bogarászuk azt amit ők a kisujjukból kellene kirázzanak hiszen ez a munkájuk és még csak nem is válaszolnak a feltett kérdésre (GKM rendeletre gondolok ) Közben megkeserítik azon emberek életét minden napjait akik nehezen, becsületesen megkeresett kis pénzből élnek,tőlünk akarják a közpénzt gyarapítani, mert ugye azok akik nem igazán foglalkoznak a jogszabályok törvények stb betartásával azok simán kivágják magukat egy egy ügyből kifolyólag mert ők is tudják jobban mint mi a jogaikat. Tehát ilyen emberektől mindig is könnyű lesz pénzt szerezni ezek után ha ezt hagyjuk bármikor bárhol újra belefuthatunk ilyen vagy ehhez hasonló dologba. Tehát úgy gondolom, elég az üres szavakból most már tegyünk is az érdekünkbe valamit.
Javaslom fogjunk össze mindenki írja meg a panaszát a szombathelyi ügyészségnek a gkm rendeletre hivatkozva,hogy a rendőrség nem jár el jogszerűen és így akar bírságolni. A legbosszantóbb egy másik fórumon egy valaki leírta,hogy bizony ő visszament lefényképezte azt a táblát ami alapján akarták büntetni mivel akkor érdekes mód nem volt rajta a sebességkorlátozó tábla és nagyon jól látszik a fényképen annak a nyoma,hogy ott időközönként fel-leszerelnek valamit. Ezekkel a fényképekkel fellebbezett írta is,hogy majd értesít mi lett a vége.
Ezt egyébként egy ügyvédnő meg egy fórumozó is javasolta, mivel az ügyészségnek kötelessége ezt kivizsgálni mert az írásnak nyoma van. De ezt mindenképpen ajánlott levélben adják fel. Minél többen írunk annál nagyobb lesz a nyomás rajtuk és mi csak egy keveset tettünk saját érdekünkben ugyanakkor sokat megspórolhatunk hiszen semmit sem veszíthetünk.
Sőt, az ügyészségi levélben nem csak a szombathelyi rendőrség eljárását kell említeni de még a Karcagi rendőrséget sem ártana bele venni, először is ők kellett volna megnézzék a táblát,hogy az mennyire szabályosan van elhelyezve. Ne fogják rá a kpm-re,hogy ők nem helyezték ki jól a táblát, ne mutogassanak egymásra hanem mindegyik végezze a munkáját, ami a kpm mondjuk kihelyezi a táblát,ha olyan balga,nem tudja a rendeletet akkor a rendőrség akik úgy tudjuk ők kell betartassák velünk a törvényeket szabályokat rendeleteket akkor szóljon a kpm-eseknek,hogy ti balgák nem jó a tábla és nem hamar kiállni és szabad rablás módján bírságolgatni a szombathelyiekkel egyetembe utána meg a tévébe dicsekednek,hogy mennyi bírságot szedtek össze . Ugyan !!! Nézzük meg azok között a bírságok között mennyi volt a jogos és mennyi a befizetett jogtalan bírság csak azért mert szerencsétlen embereknek nincs energiájuk még a hatóságokkal is küzdeni inkább összespórolják vagy részletfizetést kérnek,hogy be tudják fizetni a jogszerűtlenül ki rót bírságot.
Ne hagyjuk magunkat emberek hiszen alkotmányos jogunk ,hogy jogbiztonságban éljünk. Hát ez minden csak nem az!!!
Tegyétek meg mielőbb a panaszt akár hol áll az ügyetek, mert utána ha már befizetitek akkor futhattok a pénzetek után megint levelezhettek bosszankodhattok ne várjátok ezt meg. Ez jogtalan magatartás a rendőrség részéről,hogy ennyi embert zaklatnak meg be is csapnak mivel jogtalan az egész.
Hülyét kapok attól,mikor olyannal állnak elő,hogy a magyar emberek depresszióra hajlamosak. Kíváncsi lennék bármelyik nemzetre,hogy milyen optimistán állnának ezek után egy -egy élethelyzethez ha már nem csak a csalóktól kell félniük,hogy becsapják vagy kifosszák őket de még a hatóságtól is.
Azért mondom a szombathelyi ügyészséget,hogy mindannyian oda küldjük,mert az ügyvédnő azt mondta,úgyis oda irányítják a levelet ahová kell, de legalább még komolyabban veszik mert látják milyen sok embert érint az ügy.
Na most mutassátok meg,hogy mennyire tudunk összefogni, van-e értelme tényleg ennek az észrevétel cseréknek. Kérlek benneteket szóljatok az ismerőseiteknek is, akik így jártak.
További szép napot és ilyen fajta rendőrség menteset!!!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/34/3349#… "

mohuzi # 2010.11.11. 19:36

Ismer valaki olyan embert akinek a bírságból adótartozás lett?
Lehet, hogy rosszul gondolom, de mint magánszemély adóbevallást fogok írni. Van/lesz olyan sor, hogy rendőrségi bírság? Hogy hajtja be az APEH? Lehet, hogy ez csak riogatás?

hacumomo # 2010.11.13. 11:59

Szia Mohuzi!

Én úgy tudom, hogy ha nem fizetted be a büntetést, akkor a rendőrség elrendeli a végrehajtást és megkeresi a lakóhely szerint illetékes jegyzőt a bírság adók módjára történő behajtása érdekében. Ilyenkor az önkormányzat megvizsgálja, hogy hogyan lehet behajtani rajtad a hátralékot, pl. fizetés, vagy egyéb pénzbeli eszköz letiltásával, vagy vagyon pl. lakás, autó stb. lefoglalásával.

hacumomo # 2010.11.13. 12:02

Mármint nem a lakás lefoglalásával, de gondolom valahogy ráterhelik. :-)

mohuzi # 2010.11.15. 19:57

Kedves hacumomo!
Én is így gondolom, de több dolgot is hallottam már: - a rendőrségnek megadott határideje van arra, hogy kiértesítse a jegyzőt, és itt el szokott akadni a dolog.

  • ha olyan vállalja be a bírságot akinek nincs lakástulajdona, munkanélküli azon be se tudják hajtani

(és sajnos ilyen emberből egyre több van) - és mi van a tanulókkal?

mohuzi # 2010.11.15. 19:59
hacumomo # 2010.11.19. 11:55

Az én költségvetésem is veszélyben van. Főleg, hogy most küldtek egy "emlékeztetőt" a tavalyi gyorshajtásomról, meg hogy 5 napon belül fizessem be a 45 ezres büntit...

Úgyhogy:
Nagggggyyyyyyon de nagggyyyon sajnálom az ORFK-t. :-)

sinusgamma # 2010.11.20. 15:28

Sziasztok!

Egy kis tanácsra lenne szükségem. Kaptam egy értesítést a rendőrségtől, mely szerint túléptem a megengedett sebességet. 90-el mentem. Az útszakaszon 60 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség (tábla, fővinform honlapja), de a rendőrségi értesítőn 50 km/óra szerepel. Ez már eleve 15000 Ft különbség. De reális-e az, hogy ha ezt tudom bizonyítani, akkor az egész ügyet ejtik? Vagy mi ebben az esetben a legoptimálisabb megoldás?

Köszönöm a válaszokat.

(ja, és: a fotón felül Vp=90km/h szerepel, lent pedig a kép alján L=88 km/óra, melyik mit jelent?, mert 90/50-el a bírság 60000, míg 88/60-al már csak 30000)

mohuzi # 2010.11.21. 20:41

L = traffipaxon beállított mérési limit
Véleményem szerint panaszt írj mihamarabb, határozat előtt. Ha a gyorshajtás ténye tuti, legalább a bírság összegén érdemes csökkenteni. (Na meg az eséy, hogy kifunak a reagálási határidőből, az mindig megvan, és akkor zéró forint...)

Tomtom67 # 2010.11.22. 14:05

Sziasztok!

Én is kaptam értesitést, okt. 29.-én az M60 pécsi lehajtójánál 60 helyett 86, a sötétszürke Astra a betonkorlát mögé bújva.
Egy kép van a tábláról, mivel amin a kocsi van azon hátulról látszik csak és három kép a kocsiról. Video felvételből kivett képkocka kinézetük van, csak a dátum és a sebesség van rajtuk.
Az első kockán amin a 86 a sebesség a rendszám nem látszik, a kocsi 2/3-a takarásban van, a másodikon a rendszám látszik de nincs sebesség csak vizszintes vonalak a helyén, a harmadik képen pedig rendszám meg a sebesség látszik ami akkor 60 volt. A tábla mindhárom képen a kocsi mögött van.

Lehet ezzel valamit kezdeni?

Amúgy rohadt bosszantó mert nem hajtok gyorsan és nem a trafi miatt lassitottam le, az úgy el volt bújva hogy csak akkor vettem észre amikor már 60-nal mentem, nem is gondoltam hogy lekaptak volna. Kivánom hogy költsék gyógyszerre a 30 ezret...

Northface # 2010.11.23. 06:52

Üdv mindenkinek!

Hasonló cipőben járok... Lefotóztak a 4-es főút 110-es kilométer szelvényénél (a 2x2 sávos résznél) 90 helyett 110-el. Egyrészt nem vagyok benne biztos, hogy ott 90-el kellett volna haladni, ugyanis általában ahol a 4-es kiszélesedik, oda kibiggyesztik a 110-es táblát is... Lehet, hogy itt nem történt meg, ezért mértek, passz...
A kép egyébként egyértelmű, egy kérdésem lenne...
Ha 110-re volt állítva a trafi (L=110) és én pont 110-el mentem, nem lehet tenni valamit? A büntetés mérséklését kérni, vagy hasonló? Megéri egyáltalán írni nekik egy levelet? Még a határozat meghozatala előtt, vagy után?
Ha írok, akkor kinek kéne? A szabálysértési eljárás megindítása után már a lakcímem szerinti kapitánysághoz tartozik az ügy, vagy a Vas megyeihez?

krivacskane # 2010.11.23. 07:50

Üdvözletem!
Most olvasom a fórumon,hogy gyorshajtásnál a rendőrség fényképet készít amit elküld a gyorshajtónak?A férjemet megbüntették 30 ezer ft-ra,mert Vác közelében a 2/A főúton a megengedett 90km/óra helyett 112-vel ment.ki is jött a csekk,de kértünk részletfizetést amit megadtak,és 3*10000ft-ot kell befizetnünk.A kérdésem az,hogy kellett volna fényképet kapnunk a gyorshajtásról,Még soha nem büntettek meg ezelőtt és tudatlanok vagyunk ez ügyben.
köszönöm.

Northface # 2010.11.23. 08:14

Szia krivacskane!

Nem, nem mellékelnek már fényképet, az első levélben megtalálod a weboldalt és az azonosítót+jelszót, amivel be tudsz lépni, és meg tudod nézni a képeket!

krivacskane # 2010.11.23. 08:19

Köszönöm a gyors választ Northface! megnézem

Stabillo # 2010.11.23. 08:43

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne,ogy munka közben (szállító vagyok) lefotóztak Szentendrénél a főút vége után 200mel (ugyebár ott már 50es tábla van) 78al...
Na mármost az egy dolog hogy a rendőr a lámpát mérte (aki ismerős arra az tudja h a tábla és a lámpa között van vagy 100m) szal 90ról 50re kellene lassítani szerintük, ami egy ZÖLD lámpánál én szerintem balesetveszélyesnek minősithetö!
De nem is ez a gond. Kijött a főnökömnek az értesítés, ö visszaküldte az én adataimmal. De az érdekes, hogy kint a weboldalon az adatok beírása után van kint egy elkövetés ideje címszó.
Itt (nem tom pontosan de pl ) 13.52 van kiírva.
Bent a fényképnél alul a fekete mezőben 13.43, míg a fénykép tetején 13.32.
Ebbe azért énszerintem igencsak bele lehet kötni jól tudom?
Illetve még egy olyan dolog lenne, hogy 2 db kép készült a gyorshajtásról, de valahol olvastam ezt a 15 mp-s dolgot... a rendőrautó ahol megállt onnan fizikai képtelenség a 15 mp betartása.
Ezekre kérnék választ...
(amúgy egyértelmű, hogy gyorsan mentem ezt sajnálom, de a képeken is látszik, a folyamatos lassulás, de azért durva a rendőrség büntető hozzáállása... Mert hogy nem a biztonságra mennek az tuti)
Köszönöm előre is a válaszokat

grab # 2010.11.24. 13:25

Üdv Mindenkinek

Segítség kérés

Utánaolvastam az előzmények között, de egyszerűen nem találtam egyértelmű választ. Két órája olvasom az internetet, és ellentmondásos válaszokat olvasok.

  1. kérdés: 40-es táblánál 63-mal mentem 30.000,-Ft-os birságot kaptam, amit be is fizettem.Jár-e ez mellé büntetőpont, hiszen a paragrafusok között ott van, hogy a sebesség 1/4-del többel való tullépésnél 3 pont járhat.Hogy van ez?
  2. kérdés: És ha büntetőpont jár... , akkor hogy van ez az üzembentartó dolog...? Csak akkor tudom elkerülni, ha nyilatkozom, hogy nem én vezettem, ha nem nyilatkozom akkor automatikusan én kapom meg a büntetőpontot. Itt is teljes ellentmondásos válaszokat lehet olvasni .

Például ez itt . Ügyész leszek.hu lapon van:

Jár büntető pont a kiszabott bírság mellé?

Nem, büntetőpont nem jár. Amennyiben a bírság befizetésre került nincs más hátrányos következménye.

Előre is köszi a választ

Grab

grab # 2010.11.24. 13:27

Üdv Mindenkinek

Segítség kérés

Utánaolvastam az előzmények között, de egyszerűen nem találtam egyértelmű választ. Két órája olvasom az internetet, és ellentmondásos válaszokat olvasok.

  1. kérdés: 40-es táblánál 63-mal mentem 30.000,-Ft-os birságot kaptam, amit be is fizettem.Jár-e ez mellé büntetőpont, hiszen a paragrafusok között ott van, hogy a sebesség 1/4-del többel való tullépésnél 3 pont járhat.Hogy van ez?
  2. kérdés: És ha büntetőpont jár... , akkor hogy van ez az üzembentartó dolog...? Csak akkor tudom elkerülni, ha nyilatkozom, hogy nem én vezettem, ha nem nyilatkozom akkor automatikusan én kapom meg a büntetőpontot. Itt is teljes ellentmondásos válaszokat lehet olvasni .

Például ez itt . Ügyész leszek.hu lapon van:

Jár büntető pont a kiszabott bírság mellé?

Nem, büntetőpont nem jár. Amennyiben a bírság befizetésre került nincs más hátrányos következménye.

Előre is köszi a választ

Grab

mohuzi # 2010.11.24. 16:19

Kedves Fórumozók!
Engem 48-al büntettek meg (30 ezerre!, indokolatlan 30-as táblánál, jó úton) és 48 volt a imit. Az sajna már a büntetés határa. (Említett eseben elméletileg 108-tól büntetnek.)
Szeritem ha egy bizonyító kép van és azon 60 a sebesség, nem szabad szó nélkül hagyni. Tuti a "legjobbat" tették fel, és aszerint nem hajtottál gyorsan.
Határozat előtt illetékmentesen panaszt lehet írni (erre úgy reagálnak, hogy kibővítik a határozatot azokkal a pontokkal amit vitatunk, ha tudják), határozat után pedig illetékbélyeges fellebbezési jogunk van. Vas megye a Bp-i rendőrfőkapitánynak adja át. Helybe csak akkor kerül a dolog (jegyzőhöz), ha nem lesz befizetve.
A másodperc nem stimmelés nekünk is szemet szúrt már, erre csak annyit írtak, hogy hiteles a trafi ... (???) De szerintem megérne egy újságcikket,TV hírt a dolog...
15 mp - nem rólad kell, hanem a gép legyen alkalmas. És azok...

Egy biztos - panaszt írni, fellebbezni kell,hacsak lehet hogy ne győzzék... Balesetet kellene megelőzni és nem szivatni minket, elbújni, meg értelmetlen, betarthatatlan táblák után mérni...

oxox # 2010.11.25. 15:19

Lectori Salutem

Legyenek kedvesek segitsenek egy kicsit, mert a környezetemtöl elég sok, s elég sokféle információt kaptam.

  • Volt egy gyorshajtásom tavaly október elején
  • Rá 2-3 hónapra kaptam is egy levelet, hogy eljárást inditanak.
  • Irtam egy válasz levelet, hogy arra járok minden nap, mérsékeljék, vagy tekintsenek el töle mivel az elsö esetem.
  • Valamikor január környékén kaptam egy választ, hogy nem fogadják el, és folytatják a dolgot.
  • Tegnapi nap kaptam egy levelet, melyben kaptam 5napot, hogy befizessem a korábban kiszabott 30eFt-ot, vagy a városi jegyzö hajtja be rajtam.
  • Felhivtam öket, hogy eddig csekket nem kaptam, és nem is értem, hogy több mint egy év után ez mégis mi?!
  • A hölgy mondta, hogy nem látja a rendszerben (ügy szám alapján) valóban a visszaigazolást, hogy megkaptam volna, de kiküldi megint, és tekintsem semmisnek a mostani levelet, s majd fizessem be csekken.
  • Kérdeztem, hogy nem évült ez már el, mire azt a választ kaptam, hogy 5év az elévülés idö.
  • Kérdeztem, hogy mikor küldték a csekket (annyit mondot, hogy egyböl a levél után), és folyamatosan azt éreztem, hogy nem is küldték még ki, csak megpróbálják utólag behajtani.

Most kénytelen vagyok befizetni, avagy van valami esély, hogy....?

Köszönettel elöre is.
oxox

nazoli # 2010.11.26. 12:17

Sziasztok!

Egykis segítségre lenne szükségem. Ma kaptam meg a levelet a gyorhajtás tényéről. 100-as táblánál 119 km/h.
Az első fényképen bemérték a 119_et, a másodikon 117 és a harmadikon 92-ezen látszik már a rendszám. Az első és harmadik kép között 10 másodperc telt el. A képen L= 118 km/ óra.
A bírság 30.000 Ft.
Szerintetek lehet valamit tenni???
Előre is köszi a választ.

kalti # 2010.11.26. 19:23

Sziasztok!

Egy kis segítség kéne nekem is.Ma kaptam meg a levelet a gyorhajtás tényéről. 50-es táblánál 69 km/h.
Az első fényképen bemérték a 69-el, a másodikon 54 és a harmadikon 52-ezen látszik már a rendszám. Az első és harmadik kép között 20 másodperc telt el. A képen L= 68 km/ óra.
A bírság 30 ezer FT.Szerintetek lehet valamit tenni???
Előre is köszi a választ.

nazoli # 2010.11.27. 17:35

Ezt találtam a 15 másodpercről. Én úgy értelmezem, hogy rólam kell hogy legyen minimum 15 mp felvétel?
Szerintetek???

A sebeségmérők használatát, illetve az általuk rögzített felvételek szabályszerűségét a 18/2008. (IV. 30.) GKM rendelet II. fejezet 1.1.4. pont a) alpontban a törvény rögzíti a sebességmérők követelményei között: "Legyen képes dokumentálni a szabályszegést elkövető gépjárműveket oly módon, hogy a szabályszegés észlelését és a felvétel elindítását megelőző időtartamban, legalább 15 másodpercnyi eseményt rögzítsen".

A Rendőrség értesítését követően, de a büntetés befizetése előtt érdemes tehát tájékozódni, hogy a sebességmérő által rögzített felvétel megfelel-e a rendeletben előírtaknak, azaz tartalmaz-e minimum 15 mp rögzített eseményt.

Praxisomban immár több alkalommal előfordult, hogy a szabálysértési eljárás a felvétel nem megfelelő hosszúsága miatt megszüntetésre került. (Az egyik esetről beszámolt a BORS című napilap is.)

mohuzi # 2010.11.30. 08:55

"legyen képes....felvétel elindítását megelőző időtartamban“

Szerintem itt a kulcs! Nem rólad, előtted...Azt meg úgyse ellenőrizheted, ill. a mai trafikállítólag mind képesek. Ezzel ez a kiskapu sajna megszűnt.

A többieknek: ha nincs olyan kép amin a sebesség is több, rendszám is látszódik, erre hivatkozva próbálkozni kell...

OLYAN JÓ LENNE, HA EZ A FÓRUM NEM CSAK KÉRDÉSBOMBÁKBÓL ÁLLNA, HANEM HA VALAKINEK VAN LEZÁRT SIKERES-SIKERTELEN ESETE, AKKOR AZT MEGOSZTANÁ VELÜNK! MIT HOGY ÉS HOGY NE CSINÁLJUNK?!
Aki kérdezett a fórumon, tett valamit, akkor is írjon legyen szíves, ha történt valami. Aki segítséget kér, később adjon is! Mindenki nevében köszönöm!

nazoli # 2010.11.30. 18:36

Mohuzi!

Neked sikerült valamit elérned,vagy áll még az ügyed?
Én eddig csak olyanoktól hallottam hogy megúszták a bírságot,akinek volt összeköttetésük. Ügyvédek bírók...... stb. Amúgy mikor a felvétel készült egy másik kocsi után mentünk meccsre ,azt egy sztárügyvéd vezette,mivel egyformán mentünk-mi közvetlen utánuk, tehát Őt is be kellett mérjék...., valahogy hozzá már nem jött ki a papír.Ennyit erről. Én jelenleg feladtam a levelet a 15 másodpercre hivatkozva-elolvastam az említett Bors-ban megjelent cikket-itt 14 mp volt a rögzített idő és a bíróság felmentette a rendelkezésre hivatkozva a pasit. Ha lesz fejlemény beszámolok.

mohuzi # 2010.12.01. 18:27

Kedves Nazoli!
Mi panaszt írtunk,visszautasították, illetve kiterjesztették a határozatot, de a panaszunkra nem kaptunk választ, magyarázatot. Fellebbeztünk,itt áll az ügy. (2 van folyamatban, az egyinél ők már kicsúsztak a határidőből, de azért még fizettetnének)Én biztos megírom bármi van.
Kívánok sikert, szerencsét!
Én olyat hallottam, hogy a fellebbezésnl, ha ügyvéd nevét írjuk (ki fogja folytatni, ha nem törlik a bírságot)akkor az be szokott jönni. Ki tudja.
Ezért kellenének a tapasztalatok!