pildi
Polgári jogi per. Közös tulajdon megszüntetése. Itt ugyanis nem tulajdonosi hozzájárulás kellene, hanem szerződés, mely rendezi a tulajdoni viszonyokat.
Osztatlan közös tulajdon
...ehhez senki sem ért itt? ld.: 2017.05.31. 16:20-as hsz.
szomorú :-(
drbjozsef!
Köszönöm szépen!
Édesanyám szeretné az ingatlant és építési telket nekem ajándékozni, illetve rám íratni.
Ja, de. Akkor ez a lehetőség is ugrott.
„Osztatlan közösben egyik tulajdonos vagyok igen és a másiktól kapnám meg a részét lásd előzmény lent”
Több tulajdonostárs nincs?
Ne haragudj, nem olvasom el. Csak két eset lehetséges ugyanis:
- Vagy azt írja, hogy a földforgalmi törvény szerinti elővásárlási jog megelőzi a tulajdonostárs Ptk. szerinti elővásárlási jogát - és akkor mit olvassak rajta, én is ezt mondtam.
- Vagy azt írja, amit te, hogy ti. "A tulajdonos társnak
MINDIG elővásárlási joga van a külső vevővel szemben" - és akkor mit olvassak egy ilyen súlyos tévedésen.
Gyk.: a tulajdonostárs csak akkor előzi meg a földforgalmi törvény szerinti elővásárlásra jogosultat, ha a földforgalmi törvény szerint neki is egy soron elővásárlási joga van. (Pl. ha nem földműves az a tulajdonostárs, akkor minden elővásárlásra jogosult földműves megelőzi.)
Olvasmány... a termőföld forgalomról.
Osztatlan közösben egyik tulajdonos vagyok igen és a másiktól kapnám meg a részét lásd előzmény lent
„A tulajdonos társnak
MINDIG elővásárlási joga van
a külső vevővel szemben.”
Kivéve, amikor nincs. Például, ha az ingatlan a földforgalmi törvény hatálya alá tartozik.
Target,
Ingatlan ajándékozás egyenesági rokonok között illetékmentes, ingatlan-nyilvántartási bejegyzés miatt ügyvédnek kell az okiratot szerkeszteni. Költségét ügyvédje válogatja. Keress egyet, és kérdezd meg.
Szerbusztok!
Elnézést, ha nem ide tartozik , illetve ha rossz helyen teszem fel a kérdésemet!
Édesanyám nevén van egy beépített ingatlan, illetve egy üres telek. Van e valamilyen módja, hogy ha pl . átszeretné íratni az én nevemre, de minimális kiadással járjon ?! Gondolok itt arra , hogy pl. ajándékozás. Természetesen gondolom, hogy ügyvéd kell hozzá, földhivtalhoz vagy akárhova van e bármiféle bejelentési kötelezettség? Ügyvédi díj fix % mint pl. ingatlan adás-vételnél vagy más eset? Közüzemi dolgok átíratása az én nevemre történne.
Köszönöm szépen előre is!
Csak az nem világos,hogy a kérdező is tulajdonoos?
A tulajdonos társnak
MINDIG elővásárlási joga van
a külső vevővel szemben.
Vonassátok ki az egészet (ingyenesen lehet 2017.12.31.-ig)
és
akkor nem vonatkozik rá a földforgalmi törvény!
Szabadon (kifüggesztés nélkül) adható-vehető lesz.
Vagy akár ajándékozható.
Ha a földforgalmi törvény hatálya alá tartozik, akkor elég szűk körben lehet csak ajándékozni.
Osztatlan közös zártkertben 3 tulajdonos van, kivett hétvégi ház udvar és gyümölcsös. Ha megvenném, vagy nekem ajándékozza a 3 tulajból egyik, akkor mi vonatkozik rá, ezt is ki kell függeszteni 90 napra. Elővásárlási jogom van rá, de mi van ha az olcsó ár miatt le akarna csapni rá a 3. tulaj, akkor kinek az elővásárlási joga erősebb?
Nála jobban mi sem!
Ö nem ért hozzá, az itt feltett kérdés és ügy teljesen más....
tatabanyai
Semmi közöm hozzá, de gerbera egy másik topicban már kimerítően válaszolt.
Kedves Hozzáértők! Kérdésem lenne, próbálom összefoglalni az eddigieket hozzá: osztatlan közös tulajdonú belterületi üres telekből 2016-ban megvásároltunk 60/88-ad részt (1065 m2). A tulajdonostársak elővásárlási jogukkal nem éltek.
Mivel építkezni szeretnénk, elhatároztuk, hogy egy telek méretű részt leválasztanánk (800m2), és az osztatlan közös tulajdonból saját tulajdonba vennénk át a maradék rész változatlanul hagyásával.
Beadtuk a megfelelő telekalakítási engedélyezési eljárást 2017.januárban. A hivatal a telekalakítást engedélyezte, minden érintett szakhatóság hozzájárulásával.
A határozat minden tulajdonostársnak kézbesítve lett, fellebbezési lehetőségükkel nem éltek. A határozat jogerőre emelkedett, a telekalakításnak a további lépése az ingatlan nyilvántartásba való bejegyzés, amihez a tulajdonostársak hozzájáruló nyilatkozata lenne szükséges. Az előzetes megkeresések alapján úgy látjuk, hogy többen biztosan nem fogják ezt aláírni (4-en a 7-ből) és erre konkrét indoklást sem kaptunk.
Ilyenkor a bíróság az egyetlen lehetőség? A jognyilatkozatok pótlására kell keresetet beadni? Milyen kimenetelre lehet számítani, és kb. mennyi idő? Nagyon köszönöm a segítséget!
...ha nem lakik benne pld. Tehát konkrétan arra gondolok, hogy egyébként annak idején tévesen nem beköltözhetően lett árverezve, mert simán beköltözhetőnek kellett volna kiírni. Szóval a bíróság amiatt, hogy a közös tulajdon sikeres megszüntetésével én, mint az árverési vevő jelentősen gyarapodok. Mivel egy közös tulajdon megszüntetése esetén rövid időn belül kb. az akkori árverési vételár többszörösét kapnám meg....
Valami megoldás szerintetek?
Pör!
Pusztán a szerzés módja miatt nem mind ilyet a birosag szerintem, de a bentlakó védelme már lehet egy szempont.
Kúria: új ítélkezési szempontok a közös tulajdon megszüntetésére – 2. rész
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02