Osztatlan közös tulajdon


cajmika # 2011.02.20. 21:24

Még egy kérdés:
Ennek a dolognak van vmilyen "határideje"? Úgy értem ezt hogy a vásárlástól számított X hónapig élhetek az elővételi jogommal és vásárolhatom meg azt a részt vagy erre vonatkozóan nincs ilyen kitétel?

cajmika # 2011.02.20. 21:18

Köszönöm szépen a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.20. 15:54

Perrel. A bíróság kimondja, hogy az adásvételi szerződés veled szemben hatálytalan, illetve nem a vevővel, hanem veled jött létre. Kifizeted a vételárat, és a vevő tulajdonjogát törlik, a tiédet bejegyzik.

cajmika # 2011.02.20. 14:43

ÉS hogyan élhetek ezzel a jogommal mikor a földhivataltól már megkaptuk a tulajdonilap másolatot amiben már az új lakó adatai szerepelnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.19. 19:51

Élhettek az elővásárlási joggal.Csak aztán tudjátok kitenni a nemvevő vevő családját az ingatlanból.

cajmika # 2011.02.19. 16:37

Tisztelt Fórumozók!

Egy igen bonyolult helyzet megoldásában kérem a segítségeteket.
A helyzet a következő:
1800 nm osztatlan közös tulajdonban élünk másik 3 családdal. (1/4 így a mi tulajdonrészünk)
Ez 4 különálló lakást jelent és közte a közös udvart.
Az egyik lakó úgy döntött hogy a fiához költözik és a tudtunk nélkül eladta a részét egy "kedves" családnak így új szomszédokat kaptunk.

1. kérdésem az lenne hogy ezt hogyan tehették meg úgy,hogy senki sem mondott le az elővételi jogáról sem szóban sem írásban? (bár tudtom szerint írásban kell..)
Tehetünk-e még valamit vagy mivel már megtörtént a vásárlás fogadjuk el a kialakult helyzetet?

Sajnos a történetnek ezzel nincs vége,mert eme "kedves" szomszéd lekerítkezett és nem éppen fer módon és még volt pofája ahhoz is hogy a magánterületünkből is lekerített egy "keveset" mondván hogy az akkor innentől kezdve az övé. (A magánterületről annyit hogy az osztatlan közös tulajdon mellett közvetlen van kb 10000 nm szántó és erdőrész a mi magántulajdonunkban,de mivel eddig nem volt rá szükség nem kerítettük le.)2. kérdésem így: Mit tehetek azon kívül hogy a magánterületet újra kiméretem és felszólítom hogy tegye szabaddá azt ami nem az övé?
És a 3. kérdés:Mit tehetek az osztatlan közös tulajdonban való lekerítéssel?

Kérem aki tud segítsen mert nem rózsás a helyzet..
Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

Cassy # 2011.02.18. 11:45

Immaculata, köszönöm szépen, így már tiszta! Közben beszéltem az Építésügyi o.v-vel, itt helyben a vakolás-színezésbe csak akkor szól bele, ha nagyon brutál színt választok (nincs ilyen tervem) egyébként azt még be sem kell jelenteni; ahogy az ablakcserét sem, ha nem teszek be nagyobb méretűt, mint volt. A tető már durva, oda már engedély kell...
Köszönöm szépen, még egyszer!!!! (Igen, ha lesz időd, majd nagyon kíváncsian várom a véleményedet a másik ügyről is) Szép napot!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.18. 09:14

Ezt még leírom, aztán megyek dolgozni, a másikat majd máskor.:)

Jobb, ha megkérdezed az építéshatóságot, hogy amit te szeretnél ahhoz kell-e bejelentést tenned, vagy sem.

Ha a tetőt ugyanúgy állítod vissza, mintahogy most van, akkor ahhoz nem kell, de ha már változtatsz rajta, akár a fedésén, akkor már be kell jelentened.

A színezésnél, vakolásnál azt írja a tv., hogy még a használatbavételi előtt kell bejelenteni, meg ha a felújítás tartószerkezetet érint. Szóval egyeztess!

Ha bejelentéskötelesek a tevékenységek, akkor alá kell írnia a tulajdonostársnak és akkor mindjárt írhattok egy megállapodást mellé, hogy hozzájárult a felújításhoz és annak költségeit az ingatlan értékesítésekor elszámoljátok.

Mindenképpen hozzá kell járulnia a felújításhoz, mert később mondhatja, hogy ez a felújítás a szükséges karbantartáson túl mutat, ehhez ő nem járult hozzá, így a költségeket sem állja. Szerintem ügyvéddel írattass egy ilyen megállapodást. Még mindig olcsóbb, mint kétszer értékbecslőt kirendelni és ha nincs benne, hogy a tulajdonostárs hozzájárult, akkor meg veszett fejsze nyele.

Cassy # 2011.02.18. 08:14

MI????? De hát ez felújítás, könyörgöm, nem újat építek... az eszem megáll! Köszi az ajánlatot, h megnézed, de akkor megkérdezem az építésieket... most, h felhívtad rá a figyelmemet.:))
Amúgy: a kérdésem inkább arra vonatkozott, hogy milyen lehetőségeim vannak "bebiztosítani" magam, hogy eladáskor MINDENKÉPP megkapjam azt a pénzt, amit most muszájból bele kell tolnom... Mert vannak aggályaim, h netán gond lehet.
Hja, és légyszíves, pislants át a "szívességi lakáshasználatba" ha lesz rá időd! hálás köszönetem!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.18. 07:27

Lehet, hogy nem építési engedély, csak bejelentésköteles. Ha ennek van jelentősége, megnézhetem.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.18. 07:26

Azokra a munkákra, amiket felsoroltál építési engedély szükséges. Az engedélyhez pedig a tulajdonostársnak hozzá kell járnia. Innentől kezdve ha hozzájárult, akkor a költségeket is vállalnia kell. Ha nem tudja most, akkor az a jó megoldás amit írtál, hogy egy jövőbeni eladáshoz kötitek a költségek elszámolását.

Cassy # 2011.02.18. 07:20

Nincs senkinek semmi tanácsa???

Cassy # 2011.02.17. 08:59

Sziasztok, légyszíves segítsetek nekem! Van egy osztatlan közös tulajdonú ház, aminek ketten vagyunk tulajdonosai. Jelenleg én lakom benne, a másik tulaj máshol. Megpróbáltuk eladni, de jelenleg esélytelen. Már nagyon időszerű egy komolyabb volumenű felújítás, úgyis mint nyílászáró-cserék, külső vakolás-színezés és tetőcsere. A kérdésem, amiben a segítségeteket kérem: amennyiben megfinanszírozok egy-egy munkát, akkor milyen lehetőségeim vannak arra, hogy eladáskor én ezt az összeget visszakapjam? Bár megkérdezem, de valószínű, h a másik tulaj nem tudja/akarja kifizetni a felét a munkáknak azok elvégzésekor, tehát arra számítok, hogy csak eladáskor juthatok hozzá a pénzhez, amit ráköltök az ingatlanra. Készíttessek most ingatlanbecslést, és felújítás után egy újabbat? Vagy írjunk megállapodást 2 tanúval, h vállalja a másik fél, h az eladási árból megkapom a felújításra költött összeget, és a maradékot elfelezzük? Lehet ilyen megállapodást írni "privát"ban, vagy inkább ügyvédi közreműködéssel? Hogyan biztosítsam be magam? Köszi minden segítséget!

monalisa1 # 2011.02.16. 17:26

Vagyis címét itt az ingatlanügyek rovat több topicjánál is.

monalisa1 # 2011.02.16. 17:24

viktorred

Írj MajorDomus-nak egy rövid e-mailt - címét megtalálod itt lentebb több topicnál is - és kérd, hogy szóljon hozzá- adjon javaslatot a problémádhoz. Ő Nr.1. társasházi dolgokban.

Egyébként meg szerintem is az lesz a jó amít pazs válaszolt.

És elnézést amiért kicsit "elkalandoztam" a hozzászólásommal...

Üdv.

viktorred # 2011.02.15. 20:02

Bocsi nem 12§ hanem 34 §(2)-írásos előterjesztés
Nem tudhattuk, hogy mit fognak dönteni. Sokan talán a vitától félve nem mentek el.

viktorred # 2011.02.15. 19:30

Kedves Pazs!
Én is sajnálom az alábbi közjátékot, de még mindig remélek egy jogi tanácsot.
60 napon belül megfellebbeztem a döntést, csak szeretném tudni az esélyeimet. Nem találok jogszabályi vonatkozást. A terület hasznosítása ügyben pld. először a bérbe adásról, majd később a bérlő személyéről illet volna dönteni. Miért csak őt illeti meg a lehetőség? Ha én is kibérelhetem az általa elkerített területet, akkor talán ő is átgondolja a dolgot. Szóval ismerni szeretném a lehetőségeket. Az például bizonyos, hogy a tulajdonosok mit sem tudnak az adókötelezettségről. Mert ez bizony bevétel, ami eddig nem volt. Így is megéri havi kb. 1500 Ft-ért lemondani a közös kis udvar egy részéről? Lehet ezt hasznosításnak nevezni?
A szabályosság kérdésében írtam pár elemet a keresetembe. Nem volt határozati javaslat (Thtv 12§(2)), ezt így nem is véleményezte az Szvb, a meghívóban csak azt írták, hogy az előkert ügyben akarnak dönteni. Nem voltam ott, de ha lettem volna akkor is csak egy szavazat. A tulajdonomból kizárni azonban szerintem akkor sem lehet.

pazs # 2011.02.15. 17:26

Ez már egészen hasonlít egy igazi lakógyűlésre :)
Egyébként a szomszédot meg simán lehet, hogy a focizás zavarná :)

Amúgy ha a társasház szabályos közgyűlésen szabályos határozatot hozott (vagy nem azt, de már 60 nap eltelt), azt már csak egy új határozattal lehet megváltoztatni. Kérd a társasházi közgyűlés összehívását az ok és a cél megjelölésével és beszélj rá mindenkit, hogy vonjátok vissza az előző határozatot.

viktorred # 2011.02.15. 16:52

Kedves Monalisa!

Amíg Ön a kutyákra szavaz, én várok egy jogi tanácsra az ügyemben, mert látom nagyon nem ért engem!
A zajos grillparti nem az orromat bántja, de úgy látom ezt Önnek nehéz feladat megérteni!

monalisa1 # 2011.02.15. 16:43

Valóban, nem az önök házában lakom, azonban itt a Fórumon elég itthonos vagyok...

A 45 tulajdonos csak önmagát okolhatja amiért nem vett részt egy fontos (?) kérdésről történt szavazáson.

Ha a ház előtti szabad területen van még hely -és vélem igen-, akkor bizonyára semmi akadálya rúdni a port...

Én inkább a zöldnövényzetre és a kutyára szavazok.

Külön: a grillpartiról felszálló mennyei illatok szagolása ingyen van...

Üdv.

viktorred # 2011.02.15. 15:58

Kedves Monalisa!
Ismerjük egymást? Itt lakik a házban? Én Jogi tanácsot szeretnék, nem öko- vagy életvezetésit.
Máskülönben a tuják szépek úgy is, ha nem egymás mellett egy kerítés mentén nőnek, valamint a terület egy része most köves, míg ott is a közös udvari fű lenne. (Tehát kevesebb a zöld, nem több) Tudja amin az én fiam is rúghatná az apjával a labdát szép nyári napokon. Ehelyett most esti grillpartiktól és kutyaugatástól zajos.
A kutyáját meg vigye a lakásába, ha úgy döntött,hogy tartja. Vagy Ön szerint minden kutyatulajdonos jogosan elveheti a szomszédai udvarát?
Nem mondtam, hogy bármi köze lenne a dolognak a többséghez. Összesen 9 lakó döntése, mert a dec.18.-án 14 órakor (Karácsony előtti utolsó hétvége)megtartott megismételt közgyűlésen(15 perccel a rendes után) ennyien vettek részt. A többség (45 tulajdonos) ott sem volt.

monalisa1 # 2011.02.15. 14:19

Miért baj az hogy végre van egy kis zöld a ház előtti területen?! (A tuja megnő akár 4-5 m-re is.) Az még mindig jobb ha a kutyáját "oda" szoktatta, mintsem ha a járdára piszkítana naponta többször is.

Te is legyél jóban a kk.-vel és a lakók többségével, de legfőbb saját magaddal...

viktorred # 2011.02.15. 12:39

Kedves K.B.S!

Köszönöm a választ! Ezek szerint a tulajdonosok többsége bérbe adhatja mondjuk a lépcsőházat, ezzel elzárva a lakásomba vezető utat? Nyilván nem, de hol a határ? Ki keríthet le a közös tulajdonból? Mekkora részt? Kinek az engedélyével? Mi van ha engedély nélkül teszi? Mit lehet még tenni a határozat megtámadásán túl?
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.15. 10:18

Nem csak közös célokra lehet a közös tulajdont hasznosítani?

Nem.

viktorred # 2011.02.15. 09:13

Tisztelt Fórumozók!

54 lakásos társasházban lakom. A 3 évvel ezelőtti beköltözés óta, az egyik épület előtt elkerített részt (előkertet?) az egyik tulajdonos használja. Talán senkinek se tűnt volna fel, hogy nem az övé, de kutyát is tart ott, ami sokakat zavart. Kiderült, hogy osztatlan közös tulajdonban lévő terület, amit a közgyűlés engedélye, tudta nélkül kerített el. A beültetett tujasor már 2 méter.
Most a vele jóban lévő közös képviselővel és pár „okos” tulajdonossal megszavaztak egy határozatot, melyben örökbérletbe adja a társasház a területet egy meghatározhatatlan havidíjért (közös költség arányos !?)Én ezt nem akarom!
Megteheti ezt a társasház? Ez közös terület hasznosítás? Nem csak közös célokra lehet a közös tulajdont hasznosítani? Az a tény, hogy illegáisan kerítette el nem számít? Az elmúlt három évre nem járna a bérleti díj? Elég ehhez a jelenlévők többsége? Mi van, ha megtámadom, nyerek, de a kert marad? Miért hívják osztatlannak, ha bárki feloszthatja? :-)
Köszönöm a válaszokat!