Albérleti szerződés


Rexor # 2017.03.10. 14:55

Mivel aláírtál egy határozott idejű bérleti szerződést, ami lejárt, így sajnos menned kell.

Szibyke # 2017.03.10. 14:48

Tanácsot Kérnék
Egy éve kivettem egy lakast , ami szinte lakhatatlan állapotban volt/ a villany vezetékek logtak a falbol, a lakas teljes festése több soron , tapétázása, csempe felrakás a konyhában , ajtó ablak festés párkány készités 54 négyzet méteres lakás plusz az erkély/ meg állapodtunk hogy rendbe teszem 1 ev alatt vagyis ráköltök 170 ezer ft-ot.es igy még fizetek havi 10 ezer ft- ot albérleti díjjat..és havi 15 ezer ft- al leszámoljuk .Akkor fel vett 50 ezer ft kaukciót, amit nem igazán értek miért.Eredetileg hosszu távra terveztük a bérletet..de szerzödesbe fix egy évet irt.A felujjitasok kissé tul haladtak ezt a költséget..Érdekes módon pont egy év mulva bejelentette hogy eladja a lakást .es 8 napot adott hogy elkoltozzek irasban.Én valaszoltam hogy 2 honap mulva tudom at adni a lakasat.a felmondas idö nincs leszögezve.A kerdésem az lenne hogy mit tehet ellenem? Mert mar a tv internet szerzödesem fel bontotta a szolgaltatonal.pedig az sajat szerzodesem volt. En irasban kozoltem hogy a ket honap alatt tovabbra is meg fizetem a kozuzemi dijjakat.Ami gusztustalan hogy amikor szemelyesen beszeltünk..bele egyezett h április vegéig maradok..erre 3 nap mulva felszolit h 8 napon belul hagyjam el a lakasat..persze egy kis gyermekkel.

MajorDomus # 2017.02.06. 20:11

Egyetértünk !

A másik topicban leirtam.

Szomorú örökös # 2017.02.06. 17:48

poldibacsi

Én úgy gondolom, hogy a másik bérlő, aki egyedül van, tisztában van vele, hogy a társának a barátja is ott lakik, és nagy valószínűséggel nem is volt ellenvetése. Honnan tudod, hogy nem-e arányosan megosztják a rezsiköltséget és te csakis a végeredményt kapod, azaz a teljes rezsiösszeget? Ha kifizetik neked a díjat és a lakást is rendben tartják, akkor bár lehet jogilag közöd van hozzá, hogy hányan laknak benne, de úgy gondolom, nem érdemes ezen szarozni. Ezzel ugyanis az ázsiódat rontanád, mert nagy valószínűséggel ennek híre menne hogy milyen "gonosz és kötözködő" főbérlő vagy és sokkal nehezebb lenne utána bárkinek kiadni. A lakás bérleti díja nem hinném, hogy a bérlők számától függene, az ugyanannyi kell hogy legyen több bérlő és egyetlen bérlő esetén is, mert ha nem így volna, az alapjaiban tisztességtelen az én szememben. Úgy gondolom, ha nem ér veszteség, akkor hagyd a francba az egészet.

Bea1 # 2017.02.06. 17:35

Egyszerű, hány személynek adtad ki?

De hamár ott van, igazán fizethetne is valamit egy kedvező, külön szerződés keretében, amihez a többiek is hozzájárulnak.

Plussz pénz!

A legjobb kombináció, hogy azonnal felmondasz szerződésszegésre hivatkozva, de követeled a határozott időre járó pénzt ettől függetlenűl, és persze a kauciójuk is ugrott... vagy azonnal rendezitek a helyzetet.

poldibacsi # 2017.02.06. 16:40

Tanácsot kérnék.
Lakásomban két egyetemista bérlő lakik. Az egyik jó félévvel ezelőtt tudtom és engedélyem nélkül beköltöztette magához a barátját. Gyanús volt, de élt a bizalom - egy ideig. Most rákérdeztem. A barát minden délután/este megérkezik, reggel dolgozni megy, és a hétvégéket is ott tölti. Kb. minden dolgozó ember ennyi időt tölt a lakásában, ez szerintem kimeríti az "életvitelszerű" fogalmát. Nem igazán tudom, mitévő legyek. Hol a határ az "ott alvós" vendégek tekintetében? Ne vegyek róla tudomást? Azért mégiscsak tudni szeretné az ember, hogy hányan laknak a lakásában, hányan amortizálják. A másik bérlőről nem is beszélve, aki a rezsi felét fizeti... Az általuk teremtett új körülményeknek megfelelően írjak újabb szerződést új feltételekkel? Mondjak fel azonnal a hazudozás és szerződésszegés miatt? 2017. június 30-ig van határozott idejű szerződésünk.

MajorDomus # 2017.01.08. 23:14

Ha koszos a lakás, akkor vagy festeni kell, vagy kifizetni.

Kevi87 # 2017.01.06. 14:10

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem,hogy a Bérbeadó kötelezhet arra minket,hogy kiköltözés előtt kifessük a lakást?5 éve lakunk ott és most felmondtuk a szerződést a tulaj pedig közölte,hogy beszéljünk majd a tisztasági festésről.A szerződésben az áll,hogy kiadásra alkalmas állapotban kell visszaadnunk a lakást.Ez takarhatja a festést is?

Köszönöm a válaszokat!

SolnesM # 2016.07.28. 08:17

Tallulah Tallulah !

Kérhet el ezért a főbérlő extra pénzt?


Kérni kérhet, de nem kell megadni !

Hol vannak ezek a kérdések szabályozva ?

megbeszélitek és a megegyezés eredményét a szerződés kiegészítéseként leírjátok, azaz ti szabályozzátok.... úgy hogy megegyeztek !

Elviekben az önálló bérletben ezt nem lehet tiltani, a klasszikus albérletben viszont szoktak kikötések lenni. klasszikus albérlet az amikor együtt laksz a főbérlővel, tehát közösen használjatok a lakást.

Van olyan jelenség, hogy a lakás leterheltsége. nem mindegy hogy hányan és meddig használják a konkrét lakást.
Tehát nektek kell szabályozni... közös megegyezéssel !!

Tallulah # 2016.07.28. 05:43

Ha a bérleti szerződés külön nem tér ki rá, akkor van jogom ott alvó vendéget hívni a bérleménybe( pár napra)? Kérhet el ezért a főbérlő extra pénzt?
Hol vannak ezek a kérdések szabályozva, hol lehet utána olvasni?

MajorDomus # 2015.10.22. 19:48

Lehet hogy késő van, de én sem értem.

groszfater@gmail.com # 2015.10.22. 18:39

Bori Bori!

Értem, hogy nem érted, ehhez a Te lelked nem elég romlott.

Immaculata # 2015.10.22. 17:52

Minden mindennel összefügg. :)

Bori Bori # 2015.10.22. 17:34

Ez most hogy jön ide? Nem értem...

limma # 2015.10.22. 15:26

És akkor ennek fényében nézzük azokat, akik olyan buzgón osztják az észt másik topikon (devizahiteles), hogy "senkinek nem tartottak a fejéhez pisztolyt, hogy felvegye a hitelt" meg "miért nem lakik albérletben, ha nem tudja kp-ben kifizetni a lakását, milyen luxusra(!!!) vágyik, közben nincs meg a fedezete".

MajorDomus # 2015.10.21. 21:28

1 millió Ft felett

Sziszka74 # 2015.10.21. 19:24

Sziasztok! Tanácsra van szükségem. Másik albérletbe fogunk költözni, a jelenlegivel több probléma is van. Amennyiben fizetek foglalót és szerződést aláírok, de különböző okok miatt mégsem akarok odaköltözni, akkor el lehet állni a szerződéstől, illetve fel lehet mondani?

Rexor # 2015.10.21. 09:34

Illetve egészségügyi hozzájárulás is bejátszhat: 14%

MajorDomus # 2015.10.20. 21:24

Igen
SZJA törvény szerint magyar forintban,
16 %

v8tommy # 2015.10.19. 18:18

Tisztelt Uram!

Szeretném megtudni, bérbe adható-e egy bérelt lakás, ha ebbe a lakás tulajdonosa beleegyezik, a bérleti szerződésben megjelenik? Milyen módon lehet a továbbértékesítés után adót fizetni?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Tamás

Zoltanuss # 2015.08.21. 16:38

Ja nem is a múlt héten volt hanem ezen hétfőn. Volt nagy káosz !

Zoltanuss # 2015.08.21. 16:34

Pár órája kérdezett az egyik rokomon, hogy ismerőse panaszkodott a következők miatt. Bérlő a lakásban már majd egy éve hónapok óta nem fizet semmit sem (lakbér , rezsi stb ) tehát kérdezi mi a teendő , Szerződés pechükre nincs. Mit mondtam ? Megszabadulni tőlük bármi áron.

Más . Milyen jól gyütt ez a múltheti vihar.
Az egyik lányomnál leállt a csoda kazán.
Végül kiderült hogy fázis érzékeny. Már ezt sem tudja mindenki. Ez a fordított csatlakoztatástól fordul elő, na meg hosszabb áramszünetnél.
Ha renítens a bérlő, akkor áramszünet majd leáll a kazánja. Ők általában sóherok így kis trükkel be lehet cserkészni alkást és kivenni a panelt, hogy az a rossz. természetesen megígérni hogy idővel javítva lesz, na de mikor. Ugyebár a háború az ellenség gyengítéséről netán megsemmisítéséről szól. 'Tipp' arról hogy milyen jogvédelmet kaphat a renítens bérlő ?

Csuklósbusz # 2015.08.20. 15:06

Az hogy egy kis koszt hagytak maguk után az semmiség.
Felénk volt olyan aki elakarta takarítani a szemetét. Bedobálta az udvaron lévő permetlé keverő kútgyűrűbe majd meggyújtotta. Persze a betongyűrű a hő hatására szétrobbant..
Szóval jobban jártak volna hogyha inkább nem takarítanak.

Aztán a csikkel kiégetett bútor, lábnyomos fal stb, némelyik ennyire igénytelen.

Én a bojler leszerelős, csap leverős, konnektor lelopós, mérőóra buherálós, soha ki nem költözőtől rettegek a legjobban.

De ez egy a jogi fórum. Akkor kérdezném hogy jogilag mi van olyankor hogyha tűz keletkezik és leég a lakás?
Kié a felelősség jogilag?
Pl fűtenek a cserépkályhával ami a ház tartozéka de felrobban. Felrobbanni kezelőhiba illetve karbantartás hiánya miatt is robbanhat.
De ilyenkor a tulajdonos vagy a bérlő a felelős, kié a kár?
Pl ha akár meg is sérül a bérlő vagy az ő cuccai is odalesznek...

Pl én nem tudom számlával igazolni hogy kitakarítottam a kéményt meg a cserépkályhát , de a bérlő sem tudja mondjuk videofelvétellel igazolni hogy betartotta a kályha tüzeléstechnikai szabályait... Mert pl cserépkályhában szeméttel tilos tüzelni, lobogó lángnál tilos ajtót zárni, hígítóval nem gyújtunk be stb.

Ilyen esetekben kié a felelősség? Ki fizeti a kárt?
Illetve mi van olyankor hogyha áramütés történik? Nincs meg a felülvizsgálat, de viszont semmi baj nem is volt csak éppen a konnektort akarta kilopni, vagy saját magának berhelte a bojlert...
De én hogy bizonyítom hogy ő buherált és nem én?

Illetve mi van olyankor hogyha betörés történik és azok szerelik le a konvektort? Ilyenkor kinek kell feljelentést tenni? A bérlőnek származik kártérítési kötelezettsége?

Bori Bori # 2015.08.20. 13:44

1 évig adtam ki egy lakást. Az első rövid ideig volt, rendes volt, hozott is maga helyett valakit. A másodiknál az év végére már rezgett a léc, a kaucióból kellett levonni az utolsó lakbért és rezsit. Szerencsére elköltözött vidékre. 1 év alatt jól lelakták a lakást. Sárgás volt a fal a cigifüsttől, összehugyozták a csempét a vécében. Ott hagytak egy kis hűtőt a konyhában, benne egy adag kajamaradékkal a mélyhűtőrészben. 1 hónap múlva szépen kikeltek a legyek, mire újra mentünk.

Csuklósbusz # 2015.08.20. 09:46

Drágán de legalább van pesten albérlet.
Airbnb meg hasonlók szerintem nem sokat osztanak szoroznak. Aki Airbnb-zik azok airbnb nélkül sem engednének be egy 3 gyerekes minimálbérből élő családot....
Szerintem csak egész egyszerűen kevesebb lett az albérlet, azért ment fel az ára.
Pont azért lett kevesebb amit én írtam, hogy nem fizetnek, lelakják, nem mennek ki stb.
Itt a fórumon is hány de hány ilyen történetet lehet olvasni.... ha valaki jogcímmel beteszi a seggét akkor egy jódarabig ki nem rakja a tulaj ha magától nem megy.
Saját házadba be se mehet, nem kapcsolják ki a szolgáltatásokat mert laknak benne stb stb.
És gondolj a helyzetükbe... ha nem lenne hova te sem mennél ki.
Betegség, munkahely elvesztése mindenkinél bennevan a pakliban.
Mikor több a lakbér mint a minimálbér aztán hol van még a rezsi.... a mai világban egy átlagos gyári munkásnak megfizethetetlen.
Szóval ha bérlőd van akkor szerintem 20% az esély hogy normálisat fogsz ki, aztán ott egy 40% hogy effektíve rosszindulatú és az első alkalommal semmit nem fog fizetni, nemhogy lakbért de rezsit sem, aztán fél évig, 1 évig eléldegél, se munkából, se vagyonból ugye se semmit nem tudsz rajta behajtani.
A másik 40% meg az aki normális, rendes, fizet mindent, vigyáz a házra is, de amint pl bajba kerül, márpedig fog pl kirúgják vagy beteg lesz stb na onnantól kezdve ugyanaz mint fentebb.

Tehát most vagy nagyon drágán adod ki amivel eleve kiszűrődnek az esetleges nemfizetők, vagy olcsón, megfizethetően, de cserébe semmiféle pénzzé vagy tüzelővé tehető dolgot nem hagysz a lakásban.
Szóval kedves ügyvédek, az olyan bérlővel mégis mit csinálnátok aki pl szétveri a beépített kandallót hogy eladja belőle a vasbetétet, utánna meg berak egy jancsikályhát, amit a házról levert ereszcsatornával köt be a kéménybe? Nem hiszitek?
Nézzétek meg:
http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Ez a kép mindent elárul hogy miért nincs albérlet vidéken...
Akinek se macskája, se háza, se munkája... csak házról-házra jár élősködni na azt hiába perli az ember, elévül az ügy mire megtalálja az ember.