Albérleti szerződés


MajorDomus # 2010.02.17. 22:19

Thierry

A fiam most fog államvizsgázni tehát tudom mit jelent egy vizsgaidőszak már 6 éve.
Éppen nem hiányzik egy fürdőszoba felujitás. Néhány évtized mulva a diplomával a zsebedben neked is lesz kiadható lakásod meg saját-is, akkor majd meg tudsz válaszolni arra a kérdésre,hogy egyeseknek miből telik mikor soknak még saját sincs(munkából !!)

Én például 5 évet huztam le albérletben.
Ha lejár a szerződés,akkor automatice megszünik.

Ha korábban akarsz költözni,először is keress másik helyet. Ahol mondjuk kösd le julius 1-től a szállást, de a szerződést olvasd el alaposan.
Május 28-án- add át neki a felmondást junius 30-ra,s közöld,hogy juniusra nem fizetsz,azt tudja be a kaucióba.

Ez jogszerü.

Tierry # 2010.02.17. 20:54

ja, egyébként nem két hónapra, hanem több évre vennénk ki albit, nekünk csak jó lett volna ha itt maradhattunk volna.

Tierry # 2010.02.17. 20:53

Sziasztok először is köszönöm a válaszaitokat. Bár úgy látom inkább a főbérlő pártját fogjátok. Nem tudom laktatok-e már albérletben?
Én pusztán azért kérdezem ezeket, mert mi vagyunk hátrányosabb helyzetben.
Jó, hogy egyeseknek még kiadnivaló lakásuk is van, amíg másoknak még saját sincsen.
Szóval így hogy a főbérlő nem akar (tud) várni még kb 2 (vagy kevesebb) hónapot, így inkább a vizsgák előtt költöznénk. Ezt ponthogy mi mondtuk el neki.
Mint lentebb említettem a "felek 1 havi felmondási időben állapodnak meg", tehát ez kölcsönös, és ez nem volt inkorrektség a részünkről. Ennek ellenére nem szeretnénk ha az ügyvéddel való fenyegetőzése valósággá válna. Ezen kívül a fürdőszobát akkor kellene megcsinálnia amikor mi nem lakunk már itt, hiszen a maga hasznára csináltatja meg.
Ezért kérdeztem meg -MajorDomus- hogy van-e nekünk is valami védekezési alapunk és nem jogvédősködni akartam.
Illetve tőletek, akik jobban tudjátok kérdezném megerősítésként, hogy mivel van kölcsönös felmondási idő, ezért ha 1 hónappal a költözés előtt szóltunk, akkor nem kell még a szerződés júl 1.-i lejártáig fizetni?

Üdv!

MajorDomus # 2010.02.17. 19:08

Nem beszélve arról hogy adózással 25 %-al magasabb dijért laknál itt.
Ha ez megfelelt,mert érdekedben állt,akkor most ne légy- jogvédő.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.17. 14:42

Ha egy adásvételi szerződés után nem fizetnek illetéket és adót, attól az még érvényben van.

monalisa1 # 2010.02.17. 14:28

Az hogy fizet-e jövedelemadót vagy sem azzal ne foglalkozz - nem a Te dolgod.

Egy fürdőszobát felújítani nem 3 napos munka, főleg hogy "a" mester felvonul és szétver és elvonul (...) aztán jó ideig színét se látni...

2 hónapra csak nagyon előnytelen összegű albérletet találnátok, a vizsgák előtti cuccolásról nem is beszélve.

Imma... lentebb a többit leírta.

"Mona"
laikus hozzászóló

Tierry # 2010.02.17. 14:02

Akkor ezek szerint a "feketén" kötött írásos szerződésekre is lehet hivatkozni? Azt hittem, ha az feketén van, akkor az semmis.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.17. 13:23

A feketeség egy külön dolog, nem tartozik a kettőtök jogviszonyához.

Ha szükségtelenül háborgat titeket, pld. karbantartáson és javításon kívül olyan fürdőszobai felújítást végeztet, ami titeket korlátoz a használatában, akkor rendkívüli felmondással felmondhattok és így nem kell a fennmaradó bérleti díjat megfizetnetek.

Tierry # 2010.02.16. 17:30

Sziasztok!
Nem tudom tud-e a következő dologban valaki segíteni.

1 évre írtam alá albérleti szerződést a párommal, ami júl 1-én lejár. "A felek 1 havi felmondási időben állapodnak meg." paszus is benne van. Az albérlet után a tulaj nem adózik.
A tulaj közölte, hogy az szerződés lejárta után be akar költözni, előtte amíg mi itt vagyunk (májusban)a fürdőszobáját meg akarja csináltatni, ami (elmondása szerint)3 nap. Mi megkérdeztük, hogy két hónap belefér-e még, mert nem szeretnénk vizsgaidőszakban költözni, ill. albérletet keresni, de ez nem megoldható, ezért mondtuk, hogy -mivel mi vagyunk nagyobb hátrányban- ha találunk albérletet, akkor áprilistől vagy májustól elköltöznénk és még a fürdőszobáját is megtudja csináltatni akkor amikor akarta. Amikortól találnánk jó albérletet, azt pedig nem lehet ugyebár fix időben meghatározni, hogy júl 1.-től lesz.
KÉRDÉS:
Jogosan fenyegetőzik-e a főbérlő, hogy ügyvédet hív? (gondolom nem)
Jár-e neki a fennmaradó időre az albérleti díj, ha mi hamarabb költözünk? (a felek 1 havi felmondási időben...)
1 havi számlával el vagyunk maradva, de ezt áprilisra rendezni tudjuk.
Perelhet-e minket emiatt, vagy egyáltalán bármi miatt?
(hiszen feketén vagyunk itt, vagy amiatt hogy van szerződés ez nem számít)?

Üdvözlettel:
Tarragone

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.16. 14:07
  1. A másik pár felé nem tartoztok kártérítéssel.
  2. A határozott idejű szerződés lejártáig fizetnetek kell a bérleti díjat ha lakjátok, ha nem.
  3. Hogy a festést a kaució fedezi, ez már szakértői kérdés. Festeni egyébként is az egy év lejártával kell megtennetek.
  4. Amennyiben már nem lakod a lakást rezsi számlát nem kell fizetned, azonban ha a bérleti szerződésed tartalmaz ilyen kikötést, pld. közös költséget, vagy valami hasonlót, akkor azt az egy év lejártáig igen.
  5. A kauciót visszakapod a szerződés lejártával, ha kifestettél.
  6. Ilyen határozott idejű szerződést csak közös megállapodásban bonthattok. Talán ha hoztok magatok helyett egy másik bérlőt, akkor a tulajdonos hozzájárul.
Butcher # 2010.02.16. 12:09

Tisztelt Fórumozók!

Következő kialakult helyzetre szeretnék segítséget kérni.
2 pár 2009 novemberében kibérelt egy lakást. 1 évre írtunk alá és 2 havi kauciót valamint 1 havi albérlet díjat előre fizettünk. Természetesen kikötés volt, hogy az egy év után jár vissza nekünk a kaució ha minden renben. A probléma a következő. Mivel mi döntöttünk úgy, hogy elköltözünk így a másik pár úgy érzi, hogy kártérítési joggal fordulhat hozzánk mert ha nem tudják fizetni az albérletet tovább akkor elbukják ők is a kauciót. Elméletileg mi most az eredeti szerződést bontjuk. Az első kérdésem az, hogy ilyen lehetséges-e? Ha lehetséges akkor mire számíthatok? Polgári peres eljárás ... A másik amit szeretnék tudni a következő... A kauciót tudom hogy elbuktam azzal tisztában vagyok. De... Köteles vagyok e kifesteni illetve az érkező számlákat kifizetni ezen felül vagy azt a kaució fedezi?

Remélem mindent leírtam. Várom segítő válaszukat.

üdvözlettel
B

MajorDomus # 2009.12.04. 23:07

nyuszola ! Nem kaukció hanem kaució ! Okos ember ugy ad ki lakást hogy rögziti az óraállásokat a szerződésben, távozáskor szintén. Ebből s a beérkező számlákból ki tudod számolni mennyi terheli a bérlőt ( s nem albérlő !!!) ha az ott hagyott kaució felett 40.000-ft a tartozás-érdemes perelned, különben nem.

SolnesM # 2009.12.04. 17:17

Más : amig nem tudják az emberek mi a bérlet és az albérlet káosz lesz e tevékenység körül !!

Albérlet ma már gyakorlatilag elenyésző, van ugyan. Ezt hívták a jó régi aranykorban hónapos szobában. Aztán jött a szociálizmus és mindent összezagyvált !

SolnesM # 2009.12.04. 17:14

T. nyuszola !

A bérlők nem rabok, hogy csak bizonyos idő után mehessenek el. Bármikor mehetnek. Természetesen a felmondási időre jár a lakbér és az elmaradt rezsi költségeket is ki kell fizetni.
ezeket a kaució terhére le lehet írni. Egyébként ilyenkor általában nagyon kevés összeg marad , ha egyáltalánm marad.
Más : bérletebe mesterrek javítatti nem éri meg. Ha a tulaj két balkezes, nem tudja a kisebb hibákat sk.
kijavítani jobb ha felhagy az ilyen tevékenységgel.

A rezsinek meg mindig napra készen kell lenni.
Máskép ráfizet !!

SolnesM # 2009.12.04. 17:04

T ricardo !

Ez lesz a tanuló szerződés.
Egyébként iylen x x -re csak általánosságokat lehet mondan. Azt azért komolyan nem godolod, gy csak úgy elmehetsz.
A korrekt, ha egy hónap felmondásban gondolkodol, azaz ha most dec 3 -án közlöd a bébe adóval , hogy mész akaár másnap jan 3 i-g lakbért fizetsz. Azaz a kaucióból levonod. Aztán a rezsi fedezi a többi részt. Jut is marad is.

S M.

Az új helyen részletesebb szerződést köss és egy példány legyen nálad is.

ricardo # 2009.12.04. 13:17

Tisztelt Fórumozók!

A problémám a következő:
Szeptember elsejével kötöttem albérleti szerződést, ami június 31.-ig szól. A szerződésben csupán annyi szerepel, hogy nekem és az ismerősömnek x és x összegért lett kiadva 1-1 szoba és x-x összeget kifizettünk kaukció gyanánt. Ennyi. Semmi más nem szerepel benne. Ez a példány is csupán a bérbeadónak van meg.
Aztán végül ismerősöm nem jött, így csak én költöztem és a másik szoba ki lett adva másnak.
Most 3-án találtam olcsóbb albérletet és be is jelentettem, hogy költözöm.
A bérbeadó szerint buktam a kaukciót.
Igazságos ez így? A szerződés így is érvényes maradt, hogy ismerősöm végül nem költözött? Követelhet rajtam bármit is, ha hivatalosan be sem vagyunk ide jelentve?

nandy # 2009.12.04. 12:21

Kiköltözhetnek 2010.jan. 10. előtt is, de jan. 10-ig fizetniük kell a bérleti díjat + a felmerülő rezsit.

nyuszola # 2009.12.04. 11:40

Tisztelt Olvasók!

Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy az albérlőm minden előzetes jelzés nélkül kiköltözött a lakásunkból és ezt 4 nappal utána közölte velünk sms-ben, hogy Ő már nincs ott. Volt egy megállapodás mi szerint a 30 napos felmondási időtől elálunk és a szerződés felbontását és a kiköltözést 2010. jan. 10-re módosítjuk. Persze ez még semmi mert ott hagytak nekünk "ajándékként" pár benem fizetett számlát is. Ők azt mondják, hogy a megállapodás arról szól, hogy jan.10-ig kell kiköltözni, szerintem pedig egyértelműen benne van, hogy jan. 10-én kell kiköltözni. Ugyebár ilyen esetben ha jól sejtem legalább írásban értesíteni kellett volna minket. A kaukciótól ugyebár elesnek és ha jól tudom ilyen esetben nekik kikell fizetni még a decemberi albérletet és a reszit is. A telefont nem hajlandóak felvenni, 2 sms-re válaszoltak, hogy a kaukció fedezz mindent. A kaukció 30 000 Ft volt amit fordíthatunk arra, hogy megjavítjuk a vízvezetékeket, mert ők állítják, hogy rossz volt és megjavítatták, persze javítás helyett elrontották. Ilyen esetben mit lehet tenni jogilag? Mivel a párommal nincs kedvünk velük értetlenkedni és erősen a perben gondolkozunk.

Előre is köszönöm válaszaikat!

SolnesM # 2009.12.01. 14:54

T.. kicsiloona !
még annyit : általában egy hónap egy korrekt felmondás, így elvielben a decemberi bérleti díj nem jár vissza !!!

SolnesM # 2009.12.01. 14:54

T.. kicsiloona !
még annyit : általában egy hónap egy korrekt felmondás, így elvielben a decemberi bérleti díj nem jár vissza !!!

SolnesM # 2009.12.01. 14:52

T.. kicsiloona !

Meg kell egyezni !
Ha nem hajlandó visszadni a kifizetett díjat - le kell lakni.
Egy konyha berendezés nélküli lakásban is lehet lakni. egyébként is ki hallott olyant, hogy abérlő csináltat beépített bútort ? Jó másfél hónap alatt elfogy az egyhavi bérleti díj és a kaució. Addig lehet tájékozódni az igényeknek és a pénztárcának megfelelő lakásról.
Ennyi !!!

SolnesM # 2009.12.01. 14:47

T. kérdezőske !

Mint írtad eddig rendesen fizettek !
Meg kell egyezni velül egy csökkentett összegű díj fizetéséről, aztán majd pótolják késöbb az adóságot.
Ha viszont semmit nem tud/vagy akar fizetni, meg kell válni tőlük.

kadaj01 - Te most a bérlőkhöz beszélsz vagy abérbeadókhoz ? Nem derül ki .

MajorDomus # 2009.11.29. 15:54

Részben egyetértek Kadaj véleményével ( az elejével). Vállaljátok irásban a fizetési kötelezettséget mondjuk május 31.ig ez jognyilatkozat, ha elköltöztök is behajtható. Mindenki kerülhet nehéz- helyzetbe, ha eddig-pontosan fizettetek, a tulaj is megértő lesz- neki sem mindegy hogy elveszit- e egy jó albérlőt. Én nem tartalak csalónak, ha régen itt laktok s pontosan fizettetek szerintem a tulaj sem. -üljetek le ( a tulajjal ) s beszéljétek meg, mert albérletnél nincs kilakoltatási moratorium

kadaj01 # 2009.11.29. 14:23

Ha megszegitek a bérleti szerződést, és nem fizettek, akkor ki kell költözni. Nincs olyan, hogy "nem lehet senkit sem utcára tenni" ma már, főleg albérleti piacon. Lehet jogi dolgokról dumálni, de mindenki tudja, hogy farkastörvények vannak. Amúgy nem itt kellene kérdezősködni, hanem a bérlemény tulajdonosával kellene megbeszélni, de félő, hogy a mai bérlők hozzáállásával, és mentalitásával(mint pl a tiéd "nem fizetek semmit, de használom a lakást") nem sokra fogsz menni.

kérdezőske # 2009.11.29. 14:04

Szép és jó napszakot mindenkinek!

Olyan kérdéssel fordulok a T. hozzáértőkhöz, hogy ha adott az albérleti szerződés, viszont most az albérlők munkanélküliek lettek (egyébként eddig mindig minden számlát befizettek és az albérleti díjat is inkább két nappal előbb adták át) és most az egyikük munkanélkülin van, a másikuk aktívan keres állást, akkor élhetnek-e azzal, hogy december elsejétől március elsejéig nem lehet senkit sem utcára tenni? Ez alatt az idő alatt biztosan rendeződne a helyzetük és az elmaradt lakbért is rendeznék (szerintem még kamatostúl is).

A válaszokat megköszönve,

kérdezőske