Tisztelt önzetlen Segítők! Albérletügyben szeretnék kérdezni: Milyen hátrány érint engem mint bérbeadót,ha megengedem a bérlőnek,hogy tartozkodási címre a bérleménybe bejelentkezzen? Köszönettel várom a segítséget. szoke57@gmail.com
Albérleti szerződés
Sajnos a szolgáltató nem köt uj szerződést tartozás esetén, azt ki kell fizetni, addig nem lesz áram.
Próbálj családsegitő központokhoz fordulni.
Tisztelt Mindenki!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni!
A problémám a következő:
4éve költöztünk albérletbe párommal amikor én még terhes voltam. 4év után most sikerült munkát találnom. Közben páromnak tavaly augusztusban megszűnt a munkahelye. alkalmi munkából, gyesből éltünk. Amiből ugye olyan sok számlát és ételt nem nagyon kellett vennünk. Szépen lassan lecsúsztunk a lejtőn és most ott tartunk h el kellett költöznünk az albérletből. a számlák az én nevemen voltak ill. még vannak. fűtés, víz, villany persze tartozással. a villanyt közbe kikapcsolták.
a héten megyek a főbérlővel átíratni a számlákat az ő nevére.
Gondolom a közüzemi tartozást rajtam behajtják? Neki, hogy kötik vissza a villanyt ha én nem tudom kifizetni a tartozást? plusz vissza kötés 21500ft.???
Ha csak a vissza kötést fizeti be akkor még nem kapcsolják vissza neki az áramot? Ez mind az én saram vagy ráterhelik a lakásra mert közüzemi tartozás? ha muszály nem fizetek?
Mi van ilyenkor???
Nem !
Az az épülethez kapcsolódó teher, s független attól hogy lakott-e a ház ! A tulajdonjogból eredő kötelezettség.
Azt kérdezném, hogy tulajdonos kifizettetheti-e a kommunális adót az albérlővel. A szzerződésben a víz, áram, közösköltség szerepel, de be vagyunk jelentve állandóra.
kadaj01!
Én sem sértegettelek téged, kérlek, hogy te se tedd. Sajnállak.
MajorDomus!
A rezsi sokkal kevesebb, mint amit mi csináltunk. Kitenné az albérlet árát is, de a békesség kedvéért inkább kifizetjük. A pénzünk meg van, hogy kifizessünk mindent természetesen. Tehát ha úgy alakul kifizetjük. Tanácsért jöttem a fórumra.
ko_rita, nem kell nagy eszes embernek lennie ahhoz, hogy lássuk, egy idióta vagy. Kíváncsi vagyok amikor a ezt a "az élet másképp alakult" dolgot akarod mondjuk egy bankban beadni. Mellesleg, a legtöbb albérletben nem engednek semmilyen "felújítást", ha meg megcsinálják "titokban", úgy vágják ki mint a huzat. Szerencsétek volt a tulajjal, annak ellenére, hogy átvertétek.
Rita
A kettőnek semmi köze egymáshoz.
A rezsit ki kell fizetned, az més kérdés,hogy a tulaj is érezze kötelességének a beruházott javak megtéritését.
Hogy áll a mérleg ? A befektetett javak értéke, s a fizetendő rezsi ?
Tisztelt SolnesM!
Köszönöm válaszát.
Így van, a máséba soha nem invesztálunk, azt hiszem egy életre megtanultuk.
Az amit írt, hogy félre vezettük, teljességgel lehetetlen lett volna félre vezetni a tulajt, máskülönben minek csináltunk bármit is a lakáson? Az hogy az élet másképp alakult, nem félrevezetés. Önhibánkon kívül alakultak így a dolgok sajnos. Azt hiszem ez egy kicsit erős kifejezés volt az ön részéről. Amit felújításba beleöltünk pénzt, fedezi a lakbért és a rezsit is. De mi ennek ellenére kifizettük a lakbért. Azt hiszem elég korrekt módon jártunk el.
Tisztelt MajorDomus!
Önnek a válaszát is köszönöm.
A felújítás sajnos éppen ez az, hogy nem kizárólag a mi kényelmünkre/komfortérzetünk javítására történt. Például az előző konyhabútor szét volt rohadva, és mivel párom asztalos felajánlotta, hogy csinál egy újat, amit a főbérlő "Ígérete" szerint majd kifizet. Na ezt az ígéretet már behajtani nem tudjuk rajta, viszont akkor én sem fizetek rezsit.
rita
A tudatlanságnak ( inkább tapasztalatlanságnak ) ára -van.
Amit a tulaj követel, arra szerződés van, amit te követelsz, arról nincs.
Ha a számláid megvannak, akkor a birósághoz fordulhatsz hogy kötelezze a tulajt a beruházás megtéritésére,de nem biztos hogy nyerni fogsz. A tulaj ugyanis nem kérte hogy ujitsátok fel.
A felujitás a saját kényelmetek-komfortérzet növelése érdekében történt, a hosszu távu ottlakás érdekében.
Tekintsétek tanulópénznek !
Viszont ha a kád is aranyból van : életem végéig nem fizetek lakbért !!
T. ko_rita !
tanulság ?
a máséba soha ne invesztáljuk.
Rossz mind a két félnek.
- félre vezettétek.
Ez is egy megközelítés !!!
egy példa : szeretem a szépet, nem élhetek arany fürdőkád csaptelep nélkül, felszereltetem és ezen a cimen nem fizetek lakbért 6 évig.
Mondván a lakás értékét nőveltem !
de a rezsiben elvileg.....
a rezsi egy gyüjtő fogalom. Volt aki a telefont is belevette, szive rajta.
A rezsiben vannak mért és nem mért tételek, fogyasztásra vetítve, lakásnagyságra sőt néha a bent lakók számától függővé tett tarifa (habár ez az ami abszolúte nem működik )
tehát _ fűtés, villany , víz +csatorna közösköltség sok -sok alelemmel. (lépcsőház takarítás, világítás, kisebb nagyobb javítások, néhol a kémény seprés is, szemétszállítás stb, stb. )
hogy ki mit fizet ?
meg kell állapodni !!!
A lakhatásnak költségei vannak. Ezt néha nem az fizeti aki használja, van ilyen is
Kedves Fórumozók!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy több, mint 2 éve albérletben élünk. Első albérletünk, ebből kifolyólag sajnos tapasztalatlanok voltunk a szerződésekkel és miegymásokkal kapcsolatban. Hosszú távra terveztük az itt maradást, határozatlan idejű szerződéssel rendelkezünk.
A problémám a következő lenne:
Kisebb nagyobb felújításokat végeztünk az albérleten, természetesen a tulajdonos beleegyezésével (Konyhabútor csere, laminált padló, ablakok felújítása). Ígéretet kaptunk a költségeink megtérítésére, szóban. Sajnos mint kiderült írásba kellett volna foglalni, de mi bíztunk a bérlőben, hiszen ez alatt az idő alatt, míg itt laktunk, semmilyen probléma nem volt. Fizettünk mindent rendesen, soha nem volt nézeteltérés. Sajnos olyan helyzetbe kerültünk, hogy kénytelenek vagyunk elköltözni párom szüleihez, mert március óta nem tudok dolgozni, és nem fogjuk tudni fenntartani az albérletet, adósságot pedig nem szeretnénk. 30 napos felmondással éltünk, mely a szerződésben benne is van. Beszéltünk a tulajdonossal, hogy az albérletet természetesen kifizetjük, viszont a rezsit nem fizetnénk, mert ugye felújítgattuk az albérletet, és megígérte a költségek térítését. Most természetesen tagad mindent. Én tudom bizonyítani fényképekkel számlákkal, hogy mi mindent költöttünk az albérletre. Ha nem fizetem ki a számlákat, amik nincsenek egyébként a nevünkön, akkor követelhet rajtam valamit?? Az albérletet természetesen már kifizettük.
A segítséget előre is köszönöm.
Tisztelettel:
ko_rita
MajorDomus
Köszi a válaszaidat. Most egyenlőre nincs több. :)
Akkor sima ügy.
Igen, mindannyian aláírtuk, minden oldalt, stb. stb.
Ok, összekevertem a rezsit a lakásrezsivel. Mármint nálam a rezsi a víz, gáz, stb. - a szolgáltatók felé, a lakásrezsi pedig a takarítás, szemét, lépcsőházi villany, lift, miegymás.
Szóval a szerződésben nevesítve vannak a csekkek és szerepel, hogy lakásrezsit is ő fizeti.
A közös költség a lakásrezsi része.
A szerződés, ha mindketten aláirtátok akkor érvényes.
Nálunk nincs benne a közös ktg rezsiben. A közösktg-et csekken fizetjük, a rezsit a szolgáltatóhoz. Az albérlő aláírta, nem előnytelen a szerződés, akkor nem értem, hogy mit gondolkodik.
De ugye azt jól tudom, hogy a pecsét nélküli szerződés - tanuk, nem előnytelen, stb., ügyvéd is látta - megáll a bíróság előtt, ha odakerül az ügy? Az ügyvéd azt mondta, hogy csak akkor pecsétel, ha előtte megjelenünk, mindannyian.
Megállapodás kérdése, de a rezsiben elvileg benne van a közös kts is.
Nálunk meg pont az a helyzet, hogy tegnap kitalálta a bérlő, elmegy és már azt is bánja, hogy belement a közösköltség és a biztosítás fizetésébe... Nem ostorral áltunk mellette szerződéskötésnél.
Itt már megmagyaráztátok korábban nekem, hogy miért a tulajé a közösköltség - jogsz. írja elő, de ha megegyeznek ketten, akkor a bérlő fizeti -, viszont én is úgy látom, hogy a biztosítást a bérlő fizesse,hiszen ő lakik benne, így ügyeljen mindenre, ne hagyja nyitva az ajtót. Végül is, ha a bérlő ezt nem akarja, akkor legk. szerződéskötés előtt kiderül, akkor nincs szerződés és kész. De utána...
Itt van egy bekezdés (pont) a közösköltségről
„ 3.1 Közös költség : 3 .000 Ft, amely tartalmazza, a szemétszállítási-, a kéményseprési és ellenőrzési-, a szennyvízterhelési, . udvar karbantartási díjak lakásra eső hányadát foglalja magában. . A kábeltv. és internet tényleges igénybevétele esetén + 3000 Ft., így a közös költség 6000 ft/hó.”
Ebből tételesen megállapítani elég nehéz, hogy mi mennyi. Közös a kuka, közös a kémény stb.
A valóságban az internet nem használodik ( nem használja a bérlő, a kábelt igen ) Szóvátette és megegyetünk, hogy akkor legyen 5 eft, elfogadta.
kis társasház, így néz ki.
margaréta* # e-mail 2010.05.05. 09:54
margaréta* # e-mail 2010.05.05. 09:54
„Én nem szándékozom vitázni a tulajjal.”
Hát nem is kell !
Azt kell nézni - mérlegelni megéri e az a bérlet így , hogy a közösben benne van a biztosítás. Azt csak te tudhatod mit tud az a lakás. Összekell hasonlítani más piaci kínálattal.
Amúgy a közös költségről : majd írok róla.
kemping # e-mail 2010.05.04. 19:52 ,
kemping # e-mail 2010.05.04. 19:52
Nem tudod megkülönböztetni a bérlő és a tulaj fogalmát és még méltatlankodsz is ! ettől függetlenül a festés tényleg nem a bérlő dolga - hacsak nem úgy állapodnak meg.
Amúgy írod sok albérletben laktál , akkor tudnod kéne - alapos, részletes szerződést kell kötni.
Amúgy a jelenállás szerint te vagy a nyergben. Simán lelakhatod, sőt még a közüzemi díjak is a te oldaladon állnak. Ezek együtt fedezik bőven azt a 2 . havi kauciót.
Írod :
„ A fal fehér,és így minden meglátszik rajta,és gondolom ahol valaki egy évig él”
Hát itt is mellé lőtél.
A fehér fal az ami praktikus. Egyedül ez javítható.
Csak a "boldog szerelmesek" gondolkodnak szines falakban.
Aztán összevesznek és marad utánuk alila köd.
Tehát : fehér fal- mindig javítható !!
Margareta
Rosszul közelited meg a kérdést.
A tulaj ugy adta ki neked a lakást,hogy minden fenntartási és rezsiköltség a tied. Na most. Ha a társasháznak kollektiv biztositása van,ami valószinű, akkor az a kőzös költség része,amit havonta be kell fizetni a ház számlájára.
Ez a te érdekeidet is szolgálja,mert ha véletlenül felgyujtod a lakást, s leég mellette másik kettő,akkor hátralévő életedben nem lesz gondod a fizetésed elköltésére.
A kártéritést nem a tulaj kapja, hanem a társasház, a tulaj csak akkor ha a káresemény az adott lakást is érinti.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02