Albérleti szerződés


matthiasi # 2013.04.16. 16:32

" kiszolgáltatottabbá válik, mert egy újabb lakás keresgélése, bérlése, költözés, kaució megfizetése miegymás nem kevés teherrel és költséggel jár"
Túlkínálat van ! Így ez sem igaz !!
Mint ahogy a többi is eléggé valótlan !! vagy csúsztatott ferde hasonlat !!

matthiasi # 2013.04.16. 16:36

Kovács_Béla_Sándor !
miért nem írod le hogy kitől kell kérni ?
A rendőrségtől ?
A birósági végrehajtótól ? Ez utóbbiakról van egy topik. Ott azt írják : az egyik fekély a társadalom testén.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.04.16. 17:06

matthiasi

Ne szólongass. Szerencsére megválogathatom, hogy kinek akarok válaszolni.

sisuska # 2013.04.25. 00:58

Berbeadokent jelentkezem a kerdesemmel.
Evek ota kiadom a lakasom, sajnos evek ota lehetetlennel lehetetlenebb lakokkal talalom magam szemben, noha abszolut normalis vagyok, a lakast mindig tisztan, ep allapotban kinalom fel, ezert gyorsan el is kell, mar csak a tiszetelet kedveert is embertarsaimmal szemben, akik folyamatosan rutul jarnak el velem szemben.
Most volt egy hatarozott ideju szerzodesem, amely mar jo regen lejart, a lakoim egyszeruen kozoltek, hogy ok a kauciot lelakjak, en kulfoldon tartozkodom, es a testveremet biztam meg az elintezessel, aki egyszeruen tehetetlen, most ott tartunk mar, hogy a kozuzemi dijakat sem fizetik, mert egyszeruen kozoltek, hogy ok nem fizetik es kesz.
Az eredeti berleti dij le lett alkudva, mondvan, ok kifestik a lakast mielott tavoznak,termeszetesen most hallani sem akarnak rola, ellenben, a szekek butohuzatait is osszeszaggattak, s noha tobbszor elmondtam, hogy a karpitos az utcaban talalhato, nem javittatak meg, a tuzhelyet en sikaltam le utoljara a bekoltozeskor, elmondtam, hogy milyen zsiroldo sprayk vannak forgalomban es mit lehet tenni, semmi nem tortent.
Ideiglenesen en is bejelentettem oket, mondvan a gyermekuk nem tud maskeppen a fovarosban tanulni, es meg tobb apro szivesseget megtettem felejuk.
Itt apeh temarol sincs szo, mivel en egyszeruen evekig dolgozni nem tudtam, tehat a jovedelmem eygszeruen nem ert el semmilyen hatart.
Veszekedes sem tortent koztunk, egyszeruen egyoldaluan most a jo tettert kobaltat dobj vissza motto jegyeben palfordulas tortent.
En szeretnek mar ilyen lakokkal talakozni, mint akik ide a forumra beirnak, mert nekem csak az ellenpelda jutott eddig.
Szeretnem megtudni, mit lehet tenni ilyen esetben az ilyen tulajdonkeppen mar jogtalanul bent lako berlokkel szemben, ugy tudom a magyar jog nem vedi a tulajt, csak folyamatosan a berlot, karhatalmat sem lehet kivonultatni ilyen esetben.
Akkor mi a megoldas?

florinda # 2013.04.25. 20:49

sisuska!

Miután nem foglaltattad közjegyzőnél közokiratba az albérleti szerződést, sajnos ki kell várnod a peres út és a végrehajtás végét - addig meg tűrheted az ingyenes bentlakásukat, meg esetleg a rezsit, amit te fizetsz helyettük. Bár a közüzemek egy idő után kikapcsolnak, de a bekapcsoltatás összege is téged terhel majd.

De vannak csodák is. Lehet, hogy elköltöznek, vagy esetleg a pernyertességed után lesz letiltható jövedelmük, amiből a károd hosszú távon megtérül.

Ha vigasztal, nagyon nem vagy egyedül. Kezdem azt gondolni, hogy folyamatosan nő azon bérlők száma, akik ideiglenesen megoldásnak tartják, hogy bár nem fizetnek, de addig az egy-két évig, amíg kirakják őket van hol lakniuk. Aztán kezdik előlről másnál. Ilyen törvényünk van.

Azért olvasd el itt a fórumon az ezzel kapcsolatos hozzászólásokat, van egy-két ötlet is arra, hogyan fifikázz, de az igazi az lenne, ha ez a törvény legalább egyenlően bánna bérlővel és bérbeadóval, ami most nem igaz.

wers # 2013.04.26. 06:30

a közüzemi szerődést fel lehet mondani, köttesd ki a villanyt

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.26. 09:03

Birtokháborítás.

viharvadász # 2013.04.26. 10:37

Akkor pedig nem kell fizetni a számlát és kiköti a szolgáltató:-) Az nem birtokháborítás. A fene vinné el ezt a magyar jogot. A csalóknak, szélhámosoknak több védelmet nyújt, mint a normális becsületes embereknek.
Ezt hozta a demokrácia. 2013 Magyarország....én így is szeretlek :-)

TóthTünde # 2013.04.27. 08:51

Sziasztok!

Arra lennék kíváncsi, hogy ha egy házaspár kiadott bérbe egy közös tulajdonban lévő lakást, és közben válnak, az egyik fél felmondhatja-e a bérleti szerződést azért, mert ő abba a lakásba szeretne beköltözni?
Hogyan lehet ezt rendezni?

Erdeklodo74 # 2013.04.28. 06:54

Tisztelt Ügyvéd Úr, Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék az alábbi problémámra :

Dióhéjban a történet:

Átadásra került egy ingatlan, ahol mi bérlőként voltunk jelen. A lakást nem amortizáltuk le, kivételt képez a fürdőszoba ajtó, aminek én fejjel neki estem egy nagytakarítás alkalmával. A számlák alapján bizonyítani tudom, hogy mindig pontosan fizetettem a költségeket, minek után a lakás tulajdonosa úgy döntött, eladás végett ki kell költöznünk, ennek eleget tettünk, sőt, kérése - ami nem lett volna feladatom - elmentem vele közjegyzőhöz is, hogy nyugodt legyen afelől, nem leszünk önkényes lakásfoglalók. Korrekt bérlők voltunk, viszont az átadásnál mi voltunk a legrosszabb emberek, akik csak léteznek, ránk terhelt 55 ezer forint tartozást, (le van adva egy havi kaució)ezt tette két vadidegen sötét bőrű személy jelenlétében, akikre azt mondta, hogy vevők.

Nos, a kérdésem az lenne , ez jogilag megengedett-e?

Hiszen a vásárlókat - az átadás előtt egyet sem hozott oda - nem ugyan abban az időpontban hívjuk az ingatlanba, amikor a volt bérlőket, illetőleg a vásárlók nem szólnak bele a bérlő és a tulajdonos közötti eszmecsere folytatásba, illetőleg vitába, továbbá nem kezdenek el a falról hőszigetelő fóliát leszedni.

Kérdezném a Tisztelt Ügyvéd Urat, köteles vagyok-e az 55ezer forintot megfizetni - holott 10.000 forint az, amit fizetnem kell és szándékomban is áll!!!, (mint írtam, a tulajdonosnál van egy havi kaució, is) számlákkal tudom bizonyítani, hogy az adósságom nem több, mint 10.000 forint - hiszen a két ember jelenlétében meg lettem félemlítve, természetes, hogy a két személy miatt aláírtam azt, hogy kifizetem az összeget. A tulajdonos azt mondta, hogy amennyiben nem fizetek, perre viszi az egészet., véleménye szerint a perköltségeket is rám terheli és én járok rosszul.

Megtisztelő válaszát, válaszukat előre is nagyon köszönöm!

vinnie # 2013.04.28. 22:21

Tisztelt Fórum! Arról lenne kérdésem, hogy milyen lehetőségei vannak egy olyan albérlőnek aki miután egy hónapja beköltözött az albérletbe és teljesen felújította a lakást (egy részét saját kezűleg, más részét szakemberekkel) egy olyan főbérlővel szemben, aki a felújítás végeztével meghirdette eladásra a lakást, ami ha sikerül bármikor kirakhatja az albérlőt. A legjobb a maradás lenne, de ha eladják a lakást a feje fölül, követelhet bármilyen kárpótlást? Számlák a felújításról nincsenek , az albérleti szerződés pedig határozatlen időre lett kötve.

ttip # 2013.04.29. 07:42

vinnie: „egy olyan főbérlővel szemben, aki a felújítás végeztével meghirdette eladásra a lakást, ami ha sikerül bármikor kirakhatja az albérlőt.” - hát az a "bármikor" azért biztosan nem úgy van. A tulajdonos tényleg bármikor eladhatja az ingatlant, de a szerződés ettől még érvényben marad, a bérbeadó az új tulajdonos lesz. A bérleti szerződést az aktuális bérbeadó az abban foglaltak szerint mondhatja fel, de három hónapnál rövidebb felmondási időt kikötni (bérbeadói rendes felmondás esetére) érvényesen nem lehet.

Ismerni kellene a szerződést és a felújítás részleteit - egyáltalán megállapodott a bérbeadóval a felújítási költségek viseléséről?

vinnie # 2013.04.29. 18:13

Sajnos nem volt szó arról, hogy a tulajdonos viselje a költségeket. A bérlő fel akarta újítani a lakást mielőtt beköltözik, a tulajdonos pedig belement.
A szerződésben nincs szó felmondási időről, ilyenkor az automatikusan 3 hónap lesz?

Zoltanuss # 2013.04.30. 13:23

ttip ttip !

Láton te még mindig ezt a 3 hónapot emlegeted !!
Akkor játszunk el a gondolattal : a bérbeadó és a bérlő az egyeség során beírja a szerződésbe, hogy 1 hónap a felmondási idő - mind a ketten megállapodnak ebben, akkor se érvényes ez a kitét ?
ha ezt tudja a bérbevevő eleve úgy kezd őt 3 hónapig nem lehet kitenni és ezek szerint viselkedik. Hát ez a magyari jogrend ?
Csalóknak, szélhámosoknak kedvez !!

Zoltanuss # 2013.04.30. 13:28

T. Erdeklodo74 !
Nem eszik olyan fórrón a kását ! Perrel lehet fenyegetni, de kevés ember van aki ilyen összegért végig is viszi az eljárást !!

Zoltanuss # 2013.04.30. 13:30

vinnie vinnie !

Kérte, hogy felújítsátok ? Ha igen akkor természetesen jogotok van a kártérítésre, ha nem akkor le kell nyelni !!
Részemről egyébként soha semmiféle felújításba nem megyek bele !
Ha teccik beköltözik, ha nem teccik keres másikat !!

matthiasi # 2013.04.30. 14:14

Még szerencse ,hogy viszonylag kevesen olvassák a jogi fórumot.
Ha tájékozottabbak lennének, még ennyi lakást se adnának bérletbe !

Kinek jó ez vajon ??

kemenczei # 2013.05.07. 16:20

Albérleti szerződés szerint használunk egy családi házat, amiben egy szoba, konyha és fürdőszoba használat van. A házban csak mi lakunk életvitel szerűen, viszont a házhoz tartozik egy 3600 m2-es udvar, melynek rendben tartása az albérleti szerződés szerint nem a mi feladatunk, ez legalább is nincs is benne a szerződésben, hogy mi, mint bérlők lennénk kötelesek az ingatlan területét bármi féle módon karban tartani.
Az ingatlan külső környezte évekig elhanyagolt volt. Az utca szégyen foltja volt!
A tulaj a házat árulja, költeni semmire sem költ, mondván hogy Őt nem érdekli!
Azonban mi mint bérlők új kerítést építettünk és felújítottuk a régit saját költségből, melyet nem akar megtéríteni a tulajdonos! A kertbe rendszeresen bejártak a vaddisznók és több szomszéd is ezt jelezte, hogy számukra ez gondot jelent!
A tulaj nem kaszálta és nem kaszáltatta a zöld terültet sem az rendszeresen méteres parlagfű borította! Mi, mint bérlők rendesen kaszálgatjuk, de ennek költségét sem akarja megtéríteni a tulajdonos!

Kérdés mit lehet tenni, ha szerződés szerint nem vagyunk kötelesek az udvart és a zöld területet karbantartani, de a tulaj sem tesz ezért semmit, sőt nem becsüli meg ezen munkánkat és nem fizeti ki lakbércsökkentéssel az általunk elvégzett munkák és indokolt munkák költségét?

Kötelesek vagyunk-e karbantartani az udvart, kertet, zöld területeket, ha ez nincs benne az albérleti megállapodásban?

Várom mielőbbi megtisztelő válaszukat.

Köszönettel:
Kemenczei Róbert

matthiasi # 2013.05.08. 09:06

Üdv ! Kemenczei !

A kerítés építésre kaptatok valami felkérést, megbízást ??

matthiasi # 2013.05.08. 09:08

Kemen...

el kell menni és bérelni egy, az igényeiteknek megfelelő házat/ingatlant !!
Ilyen eccerű !!

wers # 2013.05.08. 09:37

gyanítom az sincs a szerződésben, hogy felmossátok a padlót
szerintem kertes ház bérlésekor a bérlőnek kell az udvart rendben tartani, akár hasznosíthatod is (zöldség, répa stb)

kemenczei # 2013.05.08. 16:03

matthiasi
Igen a kerítésre vonatkozóan szóban kérte, hogy csináljuk meg a hiányzó részt, melyet meg is tettünk 50 méter hosszban, mi csináltuk az oszlopokat, a bozótirtást, fák kivágását saját költségen (benzin olaj), ő csak a drótot vette meg hozzá, mást semmit sem biztosított. A maradék 150 méter kerítés kijavítását is kérte szóban ez is megtörtént, oszlopok pótlása, cseréje beállítása, a rossz állapotú drótháló kijavítása, stb. Többen is segítetek egy ki zseb pénzért mert 10 napos munka volt és nem kicsi, de ezt sem akarja megtéríteni.

kemenczei # 2013.05.08. 16:08

wers
Nem a házról beszéltem, hanem az udvarról amely 3600 m2-es domb oldalon fekvő kihasználatlan zöld terület java része.

Amúgy meg igen bérlek egy ingatlant egy civil szervezet által egy vasútállomást, ott a MÁV minden költséget, fűnyírás, takarítás, hólapátolás betud a kezelési díjként, így nem kell bérleti díjat fizetni és a rezsi is rendben van az ingatlan rendben tartásának díjáért cserébe. Tehát ilyen alapon ugyan ennek működni kéne azoknál is akik nem törődnek saját ingatlanjaikkal van 4-5 házuk kedvtelésből és a szegény elesett emberek lehúzása céljuk...

SolnesM # 2013.05.10. 05:44

kemenczei !
Be kell perelni !
De a pernél bizonyítani is kell !!

SolnesM # 2013.05.10. 05:46

Sajnos lassan leszoknak az emberek az önálló munkáról az önellátásról !
A vidéken rengeteg a kihasználatlan , műveletlen terület.
Áltában csak gyep, aztán nézik a TV-k moslék adásait !!