Egy lakást bérbe adnak, egy szobát meg albérletbe.
A kilakoltatási moratórium a jelzáloggalt terhelt ingatlanokra vonatkozik, tehát amikor a nemfizetés bankot/pénzintézetet érint.
"Mona"
laikus hozzászóló
Egy lakást bérbe adnak, egy szobát meg albérletbe.
A kilakoltatási moratórium a jelzáloggalt terhelt ingatlanokra vonatkozik, tehát amikor a nemfizetés bankot/pénzintézetet érint.
"Mona"
laikus hozzászóló
Még egy kérdésem van: mivel érvényben van a kilakoltatási moratórium, ez vonatkozik, vonatkozni fog a nemfizető albérlő esetére is, bíróság előtt? Ha odakerül az ügy?
Korábban már többször írtátok, hogy nem mindegy, hogy bérlet vagy albérletről beszélünk. Ez mennyiben fontos? Lehet akár vízválasztó, érvénytelen is, ha albérlet van a szerződésben? Nekünk az előző évben - netről vettem le - bérlet volt, a mostanit ügyvéd írta, albérletként... Most épp vitában állunk a bérlővel, egy másik ügyvéd rögtön kiszúrta, hogy nem jó az albérlet, albérlő megnevezés a szerződésben... Nem tértünk ki rá, a napokban jutott az eszembe, hogy megkérdezem.
N -től :
„A felújítás a tulajdonos kötelessége, nem a bérlőé”!
Megállapodás kérdése az egész.
„Ha a mennyezet valóban penészesedik, akkor szólítsátok fel írásban a bérbeadót, hogy tegyen ellene valamit, méghozzá haladéktalanul!”
Felszólítani lehet, viszont megoldani szinte lehetetlen. Kell a kiszáradáshoz egy fél év.
Anno mikor lakást vettünk, a másfélhavi mustra alkalmávak 18 helyből 2 helyen is találkoztunk olyan esettel : beázás volt - az fránya felső emeleti eláztatta a födémet.
Szegény eladó titkolta, volt aki naponta festegette - csak kiszúrtuk. Nem vettük meg , de nem ezért.
Végül másért, jól válsztottunk !
Van ilyen is !!!
És ami lemaradt :
„ Ismerősöm kibukott, hogy képzelik ezt?”
Nem erőszak a disznótor
„Kérném, hogy csak azok válaszoljanak, akik 100%-ig biztosan tudják. Köszönöm”
Sajnos csak 96 pardon 92 % -ra tudom a választ.
De ez egy nyilvános fórum.
Amúgy ha ügyes vagy, az assszonyság/asszonyka rátesz még egy 10 -est.
De barna falat festeni : egy örület. Min 3 rétegben kell.
A legjobb a fehér.
Helló Starter !
Érdekes elképzeléseid vannak !
egy lakásbérlés egy polgári gazdasági jogügylet (na ezt jólmegmondtam )
„2 hónap őrült keresgélés”
kettő, azaz 2 nap alatt lehet 'albérletet'
találni '
Ami úgyi bérlet mint mondák !
„az ingatlanközvetítő és a tulajdonos Édesanyjával,” Minek ide ingatlan közvetítő ?
A netről elég jó szerződés mintákat lehet letölteni.
„Egy pici gondom volt, az pedig a nagyszoba barna fala. A helyiség összement tőle és az előző lakó,aki nagy tartozást halmozott fel,igen rondán festette ki.”
Ez így van. Barna szinre csak a sitten és tébolydába festik a falakat - meg a nagy termeket művész lelkek. A beírt költség nagyjából stimmel (anyagra) viszont a festés egy szobánál manapság kb. egy százezres tétel !!!
Így itt alkudhatsz tovább a bérbeadóval ! ( ha belemegy )
„bár a szerződés határozatlan időtartamra szól és 60 napos felmondási időt kötöttünk ki.”
Világos, a felmondás után 60 napot. Vagy úgy gondoltad az életed végéig ??
ha nem tetszik 2 nap alatt az igényednek(és a pénztárcádnak ) megfelelő bérletet találsz.
Tehát a kérdés az, hogy a bérlőnek kell állni a felújítás teljes költségét, vagy a bemutatott számlák alapján egészen, vagy megállapodás alapján részben számítható be a lakbérbe?
Meg korrekt volt a nő hogy egy tizessel beszallt. Varj egy honapot s akkor fesd le a plafont ist.
Ja, és ez bérlet, nem pedig albérlet.
A felújítás a tulajdonos kötelessége, nem a bérlőé! Ha a fal nagyon rossz állapotban volt, akkor a tulajdonos kötelessége megcsináltatni. Ha csak a színe nem tetszik neked, akkor csinálhatod a saját zsebedre, feltéve, hogy a tulaj nem tiltja meg.
Az a baj, hogy írásban nem állapodtatok meg a festési munkáról, sem arról, hogy ki fizeti.
A bérbeadó utólag akár azt is mondhatja, hogy ő nem egyezett bele, nem is tudott róla, magatoktól csináltátok...
A lakás végülis a rendeltetésének megfelelt már a festés előtt is, csak neked nem tetszett a szín. Legközelebb még a bérleti szerződés aláírása előtt mondd meg, hogy fesse át a szoba falát, különben nem veszed ki. Így máskor nem kerülsz a mostanihoz hasonló helyzetbe.
Ha a mennyezet valóban penészesedik, akkor szólítsátok fel írásban a bérbeadót, hogy tegyen ellene valamit, méghozzá haladéktalanul!
Végül: a lakás eladása nem éritni a ti bérleti jogviszonyotokat, a bérleti szerződésetek érvényben marad, hacsak fel nem mondja a mostani vagy az új tulaj. Még az is előfordulhat, hogy az új tulaj is örül, hogy nem kell bérlőket keresni :)
Üdvözlet!
Albérlettel kapcsolatos kérdésem lenne.
Életemben először leszek albérlő. 2 hónap őrült keresgélés után találtam egy minden tekintetben megfelelő lakást a közelben. Múlt héten megírtuk a szerződést az ingatlanközvetítő és a tulajdonos Édesanyjával, mint Bérbeadóval. 50ezer ft bérleti díjat és 100ezer ft kauciót tettem le, kulcsokat megkaptam.
Egy pici gondom volt, az pedig a nagyszoba barna fala. A helyiség összement tőle és az előző lakó,aki nagy tartozást halmozott fel,igen rondán festette ki.
Megkérdeztem a tulajt, átfesthetem-e ezt a szörnyű színt? Rögtön válaszolt is, hogy persze, de arra kér, akkor már a plafont is fessük penészgátlóval. Jó.
Mivel én soha nem intéztem festést, egyik barátom felajánlotta a segítségét, vegyek meg minden anyagot, amit kér, ő meg kifesti nekem. Az anyagár több, mint 15.000Ft, hát nem számítottam ennyire és még oda is kellett szállítani.
Mivel a kaucióval elment a spórolt pénzem, már minden fillér számít! Ismerősöm kérdezte, hogy mennyit áll a tulaj, ha már rendbehozzuk a kéróját? Felhívtam a nőt, de elkezdett panaszkodni, hogy kevés a gyed, meg a családi és igazából el szeretnék adni a lakást, de mivel pang a piac és nem volt érdeklődő, inkább kiadták. Szóval max 10ezret tud leszámolni a következő lakbérből. Hát nem igazán így képzeltem, úgyhogy már nem fér bele a plafon, meg a penészgátló. Ismerősöm kibukott, hogy képzelik ezt? Azt még tudni kell, hogy a lakást bármikor eladják az első vevőnek, így teljesen bizonytalan, meddig maradhatok, bár a szerződés határozatlan időtartamra szól és 60 napos felmondási időt kötöttünk ki.
>>> Tehát a kérdés az, hogy a bérlőnek kell állni a felújítás teljes költségét, vagy a bemutatott számlák alapján egészen, vagy megállapodás alapján részben számítható be a lakbérbe? <<<
Kérném, hogy csak azok válaszoljanak, akik 100%-ig biztosan tudják. Köszönöm
szemétdíj külön volt,takarytást meg mindenki magának oldotta meg.van róla valami papír,mert borítékok hátulján jegyeztük.
ogbegb: apeh-kal fenyegetőzni..., főleg úgy, hogy te szúrtad el...
Ha nincs a szerződésben, hogy Te fizeted a közösköltséget, akkor minek fizetted be? Nyilván nem szólt a tulaj, illetve - emberségből, jóhiszeműségből, rendességből -, szólnia kellett volna... Hát, jól lehúzott. :( Ha nem kaptál tőle papírt arról, hogy ennyi meg ennyi közösktget fizettél, akkor sajnos nincs rá bizonyíték, hogy Te fizetted.
Úgy lenne fair, hogy levonja, de ahhoz nagyon becsületes, ízig-vérig úriembernek, úrinőnek kellene lennie, amilyenek manapság kevesen vannak.
Azt viszont nem értem, hogy mi került 6900-ba? Lépcsőházi fűtés, lámpa? És ki fizette a takaírást, a szemétdíjat? A tulaj?
itt még az a szép,h a közös költségbe nem tartozott bele a szemétdíj és a takarítás,lift nem volt és mindezt 6900-ft havi díjért :)
Og...
Minden közös költségnek van egy normativ, s egy fogyasztási része.
Elöbbi a felujitási alap, az Ltp képzés, a közös képviselő dija,
Az utobbi a szemétszállitás, a takaritás, a lift stb.
Ugy korrekt,ha az utobbit te fizeted mert te használod, az elöbbit meg a tulaj,mert ha 5 év mulva panelprogram keretében felujitják a házat, akkor a tulaj lakása lesz értékesebb, ahhoz neked nincs közöd.
24. § (1) A közös tulajdonba tartozó épületrész, épületberendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség és lakás fenntartásának költsége, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás (a továbbiakban együtt: közös költség) a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk szerint terheli, ha a szervezeti-működési szabályzat másképp nem rendelkezik.
A közös költségek első sorban a tulajdon fenntartásával kapcsolatos közös költségek, a bérlő pedig egy konkrét lakás vagy helyiség használatára köt szerződést. Célszerű a szerződésben rendezni ennek viselését, de mondjuk egy felújítási alap képzése pl. sokkal inkább a tulajdonosra tartozik, mint a bérlőre. Nyilván nem a közös helyiségek világítása és fűtése a súlyponti eleme.
A tulajdonos,nem hozta a végelszámolást és úgy követeli a vélelmezhető tartozást! ez a lényeg.
normális válaszokat várok,normális hangnemben.
Végül is O... barátunk ezt a fontos infót nem közölte : mennyit fizetett azért a bérletért - nincs viszonyítási alapunk. Nem tudjuk mit fizetett miért.
Ja az albérlet kicsi 32 m2, de lehet jó helyen szinvonalas, stb. - azt a bérlőnek kell eldöntenie - MEGÉRI _ NEM ÉRI MEG !
„Közüzemi díj a közös költség?”
Nem. A közüzemi díjak általában fogyasztással arányos díjak amiket mérnek,
jellemzően a villany, a gáz a vízés csatorna szolgáltatás.
A közösköltség viszont a lakáshoz köthető (általában alapterület arányos )szolgáltatás. Úgy mint : lépcsőház villágítás, lift üzemelés karban tartás, közöshelyiségek takarítása, kémény ellenőrzése, kisebb gyors javítások stb.
Viszont ezek is a lakhatás költségeibe tartoznak. Így általában a bérlő viseli.
Viszont ide vagy oda ha nincs a szerződésbe akkor is ha 9 hónapig fizette valaki, azzal elismerte annak jogosságát.
Nincs az a biróság amelyik ezt jogtalannak itélné.
Tán csak a szabósándori LB.
Szerintem kár sértődöttet játszani.
Amúgy meg 9 hónap alatt csak kiderülhetett :
Sok az a bérleti díj vagy sem.
Vélt jogszabályokon lovagolni ??? Hát van ilyen is !!
tehát én 9 hónapon keresztül úgy fizettem a közös költséget,hogy nem kellett volna.ezért kértem a tulajdonost,hogy vonja le ezt az összeget a fennmaradó tartozásomból. Jogalap nélküli gazdagodás, szerintem.
Og..
Nem
Alapesetben a közös költség a tulajdonhoz kapcsolodik, a bérlőnek ahhoz semmi köze nincs. Ha nem fizeti, a társasház a tulajdonos ellen indit végrehajtást.
Csak akkor terhelhető át a bérlőre ha ezt szerződésben rögzitik,
Mivel ö használja a társasház rendszerét( lift,szemétszállitás stb).
Közüzemi díj a közös költség?
A kérdés az, hogy akkor mi van, ha a szerződés nem tartalmazza. Akkor valóban a tulajdonos fizeti.
Mi közöd van neked ahhoz, hogy adozott e vagy sem !
Az albérlők tipikus mentalitása: ha szolni mer a tulaj valamiért megyek az Apeh-hez. Mert biztos nem adiozott. Nem tartozik rád.
Ha szerzódés tartalmazza,akkor a közös költség is a rezsi része,azt is fizetned kell !
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |