Albérleti szerződés


Berényi Miki # 2010.09.02. 16:40

"a közjegyző által írt szerződés volna esetleg előnyös a gyorsabb kilakoltatás szempontjából"

Attól nem lesz semmi se gyorsabb...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.02. 15:01

tulajdonosként bármikor önállóan visszavehetem az óráimat.
Ez nem egészen így van. Amíg hátralék van, addig nem írják át, és a visszkötés költségét is neked kell megfizetned.

Erre nem vonatkozik a moratórium.

habfarago # 2010.09.02. 14:40

Köszi... közben olvasgattam is kicsit tovább azért... ;-)
Felhívtam a gázosokat meg a villanyosokat is, ők javasolták a mérők átíratását... hátrányt nem említettek ezzel kapcsolatban...azt mondták tulajdonosként bármikor önállóan visszavehetem az óráimat.
Ahogy látom, még a közjegyző által írt szerződés volna esetleg előnyös a gyorsabb kilakoltatás szempontjából, de ugye ahhoz kell tulajdoni lap, munkadíja is van és gondolom a téli moratóriumot például az sem hidalja át adott esetben.

Remélhetőleg nem kerül sor problémára, a reménybeli bérlők már két éve itt laknak egy másik - kisebb - lakásban. Csak én valahogy mindig a legrosszabb eshetőségekre készülök... általában szerencsére feleslegesen.

Kösz még1x...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.02. 14:20

Ahogy nandy mondja. A legnagyobb garancia a bérlő körültekintő kiválasztása, no és megfelelő összegű kaució kérése. Aztán pedig gyors és jogszerű felmondás, ha hátralék keletkezik. Ha perrel kell kilakoltatni őket, az mindenképpen el fog tartani egy ideig.

nandy # 2010.09.02. 14:13

Értem én, hogy egyszerűbb és gyorsabb feltenni a kérdést, mint olvasgatni egy kicsit...

100%-os garancia nincsen. Kérj kéthavi kaukciót, a közüzemi számlákat nézd át minden hónapban, hogy rendesen fizetik-e. Vagy kérd el a rezsire is a pénzt, és fizesd be magad a csekket. Átírni a mérőket, vagy nem átírni? Mindkettőnek van előnye és hátránya.

habfarago # 2010.09.02. 12:52

Hallihó,

Olyan helyzetbe kerültünk, hogy ki szeretnénk (pontosabban kell) adnunk a lakásunkat. A bérlő elvileg már megvan, rendes család lesz 2 gyerekkel októbertől.Azonban eddig még ilyet nem tettünk és ahogy olvasom vannak kockázatai a dolognak.

Hogyan kell csinálni ahhoz, hogy nekem, mint bérbeadónak a legkisebb kockázatom legyen? Arra gondolok, hogy esetleg a bérlő nem fizeti a lakbért és/vagy pláne a közüzemi díjakat sem, miközben esetleg hónapokig kitenni sem tudom?

Van-e olyan eljárás a bérbeadásra, hogy adott esetben a bérlő könnyen eltávolítható legyen a lakásból? Érdemes-e, kivitelezhető-e, szokás-e a közüzemi számlákat átíratni a nevére?
Arra gondolok, hogy ha esetleg nem fizetővé válik, akkor legalább a közművek tekintetében ne engem terheljen az esetlegesen felhalmozott tartozás. (pár hónap alatt is olyan összeg lehet, amit messze nem fedez a szokásos kaució)

Adjatok valami jó tanácsot!

Titiána # 2010.09.02. 12:46

Végre, végre, végre, a bérlőink elköltöztek, igaz, hátrahagytak tartozást is, de ez már legyen a mi problémánk. Köszönöm, hogy segítettetek, válaszoltatok a kérdéseimre. Biztos jövök még, de akkor már másik topicba.

Titiána # 2010.08.20. 14:00

perryjudit: arra gondolsz, hogy a megemelt felújítási díjat is veled fizettetné? Ha jól értem, eddig fizettél x ft-ot, majd pár hónap múlva y ft lenne? Vagyis a felújítással növelt összeg? Én úgy gondolom, ha én lennék az albérlő, akkor a felújítási díj nem engem terhelne, mivel a felújításból származó hasznot már nem fogom élvezni, gondolom, nem több évre vetted ki a lakást. Ha nem mohó a tulaj, ezt - szerintem - neki kellene állnia. Hát, itt tényleg nektek kell megegyezni, a tv szerint a közös költséget a társasházkezelő - vagy ki - a tulajtól követeli nemfizetés esetén, ő meg legfeljebb tőled.

nandy # 2010.08.20. 09:58

A közös költség alapvetően a tulajdonost terheli, de ha kiadja a lakást, akkor megállapodhattok úgy, hogy te mint bérlő fizeted.

perryjudit # 2010.08.19. 13:17

Üdv Mindenkinek!

Sürgős kérdésem lenne.
Albérletben lakom, közös költséget is fizetek. Azt szeretném tudni, hogy a költségben szereplő házfelújítási alap összege is engem terhel, vagy az a főbérlőt terheli.

Titiána # 2010.08.17. 21:04

kadaj01 vagy aki tudja
Lehet, hogy nem voltam egyértelmű az előző hsz-mal, ha a bérlő viszi a bérleti szerződését, amin feketén-fehéren be lehet azonosítani, akkor átadják-e a levelét, ha nincs lakcímkártyája.

Titiána # 2010.08.17. 21:01

kadaj01
meglepett a válaszod, biztos vagyok/voltam benne, hogy átadják a levelét neki, ha viszi a szerződést. Olvastam az egyik kábelszolg. ált. szerzdődésében, hogy a bérlő a bérleti szerződésével is meg tudja kötni a szolgáltatást, net, tv, stb. A miénk meg is kötötte, igaz, a tudtunk nélkül...
Viszont, ha így van, akkor az ügyvéd ezt nem tudja? Mármint, hogy melyik címre küldje? Ha Sopronban lakik a bérlő, de amúgy Szegeden, akkor legf. visszamegy a levél, nehogy már a bérlőnek kelljen telefonálgatnia haza, szomszédhoz, hogy kaptam levelet? Szeretem a logikát, de ez nekem nem logikus. :( A postán is meg fogom kérdezni, pár nap múlva úgyis megyek. Kíváncsi vagyok, mit is fognak mondani.

kadaj01 # 2010.08.17. 19:54

Nem tudja a bérlő felvenni, nem adják ki a postán.

Titiána # 2010.08.17. 17:55

A bérlő át tudni venni az ajánlott levelét a postán, ha nincs lakcímkártyája a címre? Szerintem igen, furcsa is lenne, ha az ügyvéd az állandó lakcímére küldené neki a levelet, ami lehet, hogy az ország másik végén van... Kinek van igaza? Nekem vagy a bérlőnek? Csak pár nap múlva tudok menni a postára, hogy megkérdezzem, de szeritnem ez olyan általános kérdés, hogy nemcsak 1-2 bérlő nincs rendesen lakcímmel bejelentve. Ja, akkor az ügyvéd szólt volna, hogy visszajött a levél...

kisbalazs # 2010.08.13. 06:59

Titiána

igen így gondolom én is. azóta perrel fenyegetőzik, de állunk elébe, ha egyáltalán eljutna odáig a dolog, amit amúgy kétlek.

okulva a dologból csak azt tudom tanácsolni mindenkinek, h minden apróságot irassanak fel az átvételkor az átvételi papírra. sok idegeskedést meg lehet spórolni.

Titiána # 2010.08.12. 13:58

kisbalazs: ha már csak a felét követeli..., jogtalan a követelése, pénztártól való távozás után...

Panka: a tulaj szúrta el, az ő dolga a diktálás, neki kellett volna már az első csekk után mennie...

kisbalazs # 2010.08.12. 06:51

köszönöm a választ!

SolnesM # 2010.08.11. 20:26

kisbalazs !

Próbálkozik nyilván. De ez ahajó már valószinű elment !

Én pl. lakás átvételnél oda SZOKTAM ÍRNI : "KÖVETELÉSE EGYIK FÉLNEK SINCS !!"

SolnesM # 2010.08.11. 20:23

Most azért akar beperelni,mert leszerelték az órát az el nem fogyasztott gáz miatt. Szerinted mit kellene tennem?

Írja pankka.

Az el nem fogyasztott gáz miatt órát nem szoktak leszerelni.
Csak a be nem fizetett számla miatt !
Nyilván átalány volt, ami túlszámlázáshoz vezetett.
ha atulaj nem járt utána , az az ő baja. Persze perelni mindenkit lehet.
De azt meg is kell nyerni !!

Pankka # 2010.08.11. 15:29

Köszönöm SolnesM a választ! Rögzítettük az óraállásokat, és az alapján nem is volt tartozásunk. A tulajnak az volt a problémája, hogy nem diktáltunk óraállást,és így halmozódtak a tartozások,mert a TIGÁZ gondolom az előző fogyasztásokhoz viszonyítva küldte a 20-30 ezres csekkeket. Viszont bevallom én nem is tudtam, hogy diktálni kell havonta. Ő azt állítja küldött erről e-mail-t, viszont senki nem emlékszik rá, hogy kaptunk volna ilyet. Mi viszont felhívtuk a figyelmét, hogy jelentse be ő az alacsonyabb fogyasztást, hiszen az ő nevén van a közmű számla. Most azért akar beperelni,mert leszerelték az órát az el nem fogyasztott gáz miatt. Szerinted mit kellene tennem? Mi hibáztunk? Hozzáteszem a szerződésben nem szerepel,hogy nekünk kellene diktálni.

kisbalazs # 2010.08.11. 14:57

SolnesM:

a megállapodásban festésről szó nem volt. a szerződés csak a lakás rendeltetésszerű használatáról ír, az átadásnál pedig minden rendben volt. ráadásul már ott sem lakunk másfél hónapja és most hallottam festésről először. úgy gondolnám, hogy az ilyesmit azért illik jelezni, probléma van ez és ez, ezért ki kellene festeni...

ráadásul a telefonban a bérbeadó azt mondta, elég a felét kifizetni a teljes költségnek. ha lenne jogalapja a követelésnek, gondolom az egész összeget kérné.

SolnesM # 2010.08.11. 14:50

Erre :
A kisfiammail lakunk itt,rendes volt a tulaj mert megengedte hogy bejelentkezzünk állandóra,hogy a közeli (körzetes) iskolába felvegyék a gyereket”.

De még mennyire rendes. !
Az új módi, hogy akinek nem hogy állandó lakása , de ideiglenes sincs az hajléktalanná válik - hivatalból.

Így ha valaki fizetési nehézségekbe keveredik az első -, hogy tisztázza/jelzi ezt és haladékot kér !

Az emberek többsége megértő - egy darabig !

SolnesM # 2010.08.11. 14:40

Vica38 !
Erre én azt mondtam hogy ,már bocsi de a 2 havi kaució? Az pont erre van kitalálva szerintem,ha bármilyen rezsi fizetési gondok lennének,le lehet vonni belöle..
Hát mint mondták már az egyáltalán nem arra való !

Tán Titi... mondta. De ha már most ilyen problémád van (még nincs tél, (a fűtés a legnagyobb költség) mi lesz később ??

Jobb lenne egy szerényebb hajlékba költözni !! Persze a bérlő és a tulajközötti antagonisztikus ellentétet itt felodani nem tudjuk.
Valamikor próbálták - elvették a tulajdont, aztán adták boldog boldogtalannak és a volt tulajdon a lakásállomány ebek harmincadjára jutott.

SolnesM # 2010.08.11. 14:30

Pankka 4
Amikor beköltözik valahová az ember az első, hogy megnézi a fogyasztás mérőket - így a gázórát is. És felírja, hogy úgymondjam jegyzőkönyvileg rögzíti !! Azaz két aláírás kell hozzá !
És az első hónapután kiderül, mennyi a tartozás.
Ilyen esetben ez nyilván az előző használó felhalmozása amiért végső soron a tulaj fele !!

Ennyi fősulis, ráadásul végzős !!

Mit tanítanak azon a „fősulin” ??

És ki követel ?
A tulaj vagy a szolgáltató ?
figyelmen kivül kell hagyni mind a kettőt !

SolnesM # 2010.08.11. 14:21

t. kisbalazs T!

Hát ahogy megállapodtatok.
Erről miért nem írsz ??

Amúgy kicsi a valószinűsége, hogy érvényesíteni tudja a követelését, persze próbálkozni mindig lehet.
Az egy éves ottlakásnál egyébként már nem reális/ildomos festést meg egyebeket kérni.

Nekem a kutyatartókkal van hasonló problémám.

Mind állítja, hogy milyen rendes jószág az a kutyus.
Csak az a baj, hogy szaga van. De ezt a kutyafanok nem látják be.
Ezért általában kutyással nem szerződök.
Mán mondták azt is : diszkriminálom őket.

és akkor mi van ??

Más : már acsaládban többször is volt, hogy kutyával sikerült bérbevenni lakást.
nyilván jó volt arábeszélő képességük és az ára is megvolt a kutyás bérletnek
!