Albérleti szerződés


MajorDomus # 2010.10.27. 21:41

!

Titiána # 2010.10.27. 07:55

MajorDomus
köszi.

MajorDomus # 2010.10.26. 16:51

Ugy hogy a k.tarto leforditja neki.
a szerzodesbe azt veszel bele akit akarsz, csak o is vallalja.

Titiána # 2010.10.26. 09:53

Külföldi bérlővel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Francia bérlő venné ki, magyar kapcsolattartóval, cserediák lenne 1 évre. Angolul beszél, vmennyire én is, de nem akarom használni a nyelvet vele, mert mégis más ez a helyzet, mert egy hétköznapi csevely. A lényeg, hogy ha mégis kiveszi, akkor kérhetem a kapcsolattartóját, hogy legyen ő is szerződésben, mint kapcsolattartó? Szóval, hogy legyen ő is minden hónapban a lakásban vagy ha van vmi probléma a bérlővel, akkor intézkedjen ő, ha a bérlőnek van kérdése, kérése, akkor rajta kívül, szóval nem az anyagi részét szeretném a magyar kapcsolattartóra tukmálni, csak azt, hogy ne vegye le róla a kezét, továbbra sem. Lesz két magyar bérlőtársa, angolul el lesznek, csak én nem akarom ezt vállalni.

Az is érdekelne,hogy ilyen esetben a magyar szerződésből semmit sem fog érteni, hgoy írja alá, ha azt sem tudja, mit ír alá? Végül is, a kapcs. tartója ismertetheti, ettől nem zárkózunk el, bár tény, hogy ha tőlünk is vki külföldre megy lakni, megintcsak a fogadó ország nyelvén ír alá ezt-azt.

MajorDomus # 2010.10.11. 20:40

szivesen

Titiána # 2010.10.11. 09:36

MajorDomus, Zoltanuss
Köszi!

MajorDomus # 2010.10.10. 10:47

Attol fugg mikor jutsz hozza a jovedelemhez.
ha negyedevente fizet,akkor semmi akadalya a negyedeves szamlazasnak s az adofizetesnek sem. Viszontec nem áfa s nem szjahanem forrasado.
a nev cim legyen pontos,mert ellenorzik, s ha nem valos, akkor fiktiv a szamla, s bukta van.

Zoltanuss # 2010.10.10. 07:21

Helló MajorDomus !
Szerintem elég minden negyed év utáni hó 7.-éig befizetni . Legalább is én így tudom.

Más : Van számlatömböm. Adok számlát, de csak negyedévente. Ez így szabálytalan ?

Még mindig más . Van ezen a tömbön olyan hogy a szolgáltatást igénybe vevő neve ill. a lakcime. Na itt lehet e költött név ?
A formális logika alapján : bárhol kérek számlát, adnak és kérik a nevet, cimet.
Volt egyszer cement vásárlásnál, amikor kérték a nevem, cimem. Először visszakérdezetem : közük ? Na először néztek mint a moziban, majd diktáltam : Kádár jános kerepesi úti .. Először nem akarta a kisasszony beírni, de mikor látta akkor nem viszem el a cementet, csak beírta.

Zoltanuss # 2010.10.10. 07:11

Helló Titiána !
Írod :

Be szeretném írni a bérleti szerződésbe, hogy a lakó után adózunk.
Semmi akadálya. Én azt szoktam beírni : „a közterheket a bérbeadó viseli.” Néha kicsit részletesebben is.

MajorDomus # 2010.10.09. 20:02

Titiana
,,berbeado a berleti dij utan az szja eloleget targyho 12-ig az Apeh szja szamlara befizeti,, pont.
Szabina

Persze hogy nem akarta a csotorest,de lett. Ha a kozos vezetek ment szet, akkor a tarsashaz kozos kepviselojehez fordulj, a tovabbiakat o rendezi.
ha nem, mert mondjuk a mosogep csove durrant szet, akkor a felso szomszed koteles anyagilag helytallni a karokert. A tulajnak semmi koze a te leazasi karodhoz. Ha senki sem fizet, akkor perelheted a felso szomszedot, s szidhatod magadat hogy nem kotottel biztositast a sajat ertekeidre.

Titiána # 2010.10.09. 12:01

Be szeretném írni a bérleti szerződésbe, hogy a lakó után adózunk. Hogy fogalmazzam meg vagy van rá vmi sablon szöveg?

TSzabina # 2010.10.06. 16:26

Sziasztok,
abban kérem szakértő segítségeteket, mit tegyünk, ha a bérelt lakásunkat a felettünk álló leáztatta, bútorunk, számítógépünk ment tönkre, de sem Nekik, sem a főbérlőnek nincs biztosítása, ami minket kárpótolhatna.
Ilyenkor kinek kell "benyújtanunk" a számlát?
Főbérlő felajánlotta ugyan, hogy amíg ki nem száradnak a falak, és nem tudunk használni 2 szobát, olcsóbban kapjuk meg az albérletet, sőt idővel megcsináltatja azt, de a tönkrement ingóságainkról nem akar tudomást venni, mondván, a felettünk lakó hibázott.
Persze a felettünk lakó csőtörése sem akarattal volt, Ő mit tehetne? A ház biztosítása csak a helyreállítási munkákat fedezi.
Köszönöm válaszotokat.
Tszabina

Titiána # 2010.09.14. 11:01

matthiasi
"... kikapcsolják a szolgáltatásból, majd csak elmegy" - ezzel vitatkoznék.
A miénk 3 hónapig nem fizetett, az émász akkor kapcsolta volna ki/szerelte volna le, ha hárman is hozzájárulunk: émász, mi és a bérlő... Ez nonszensz, a bérlő nyilván nem járul hozzá. Mondhattuk volna másnap egy másik ügyintézőnek, hogy nem lakik ott senki, de ha lesz fogyasztás, akkkor meg minket büntetnek meg hamis állítás miatt...

A vízművek nem kapcsol, mert elemi kötelesség vizet szolgáltatni, a tigázra már nem emlékszem...

Hogy mikor megy el a bérlő, az pedig rajta múlik. A zárat nálunk lecserélte, az ablakon nem mászhatunk be. A miénk pikk-pakk elköltözött, a szomszédok szóltak, hogy költöznek, a kulcsokat a ládában találtuk meg.

MajorDomus # 2010.09.11. 19:53

Odaig egyetertek, hogy az igenyeket a lehetosegekhez kell igazitani.

matthiasi # 2010.09.11. 18:30

Most is megy a nagy szarrágás ebben az ügyben !
Hol a bankokat akarják megregulázni - rájuk fér, aztán meg fából akarnak vaskarikát csinálni.
Mondja a naiv a még naivabbnak, hogy lesz majd a bedőlt lakásból bérlakás. Ok. de miből fizeti a bérletet az aki a törlesztést se tudja fizetni ?? Vagy úgygondolják, majd más fizeti ?? (pl. az adófizetők )
Pedig rém eccerű : aki nemtud 86 m2 -es lakást fenntartani, annak meg kell elégedni 38 m2 -essel.
A többi : szarkenés !!

matthiasi # 2010.09.11. 18:23

De az át nem írásnak is van értelme.

Írja Nandi.
Így van !
először is a mai bérletek elég kérészéletüek, mire egy bérlő átíratná a többség tovább is áll, aztán ezzel egy kontrol lehetőséget elveszt az ember.
Én pl. nem íratom át - viszont pénzt se fogadok el, csak a csekket viszem, hogy fizesse be.
Ha véletlenül nem fizeti be, azon nyomban jön az infó.
azután tartós nem fizetés (lakbér) esetén a közműveket se tudja kifizetni azon egyszerű ok miatt - nincs mivel , az meg, hogy az ember a számlát nem viszi hozzá, sehol sem lehet felróni- kikapcsolják a szolgáltatásból, majd csak elmegy !!

Szóval ez a

bérbeadás egy eléggé ingoványos terület !
Nem véletelen, hogy komoly vállalkozás nem is foglakozik ezzel !

Pedig régen egy tisztes vállakozás volt - nem véletelen, hogy Bp. felépült !!

matthiasi # 2010.09.11. 18:12

gyertyatartó !

Ráfaragtál !
bejelentkezel, és utólag adózól !
Ha elkapnak : megfizettetik az adó + még elég magas büntetés is lehet. Amúgy az a 25 % marha sok.
Pl. nem veszik figyelembe az érték csökkenést és az egyébb kiadást !
Az hogy el lehet számolni, egy mese, a kiadások időben teljesen máskor keletkeznek mint a bevétel !
Na mindegy minden állam móhó volt mióta világ a világ !!

nandy # 2010.09.10. 09:14

Khmmm... nem az APEH-tól való félelem miatt kellene adót fizetni, hanem azért, mert törvény írja elő. Akkor is, ha az APEH éppen nem ellenőrzi... De mindegy.

Titiána # 2010.09.10. 08:39

gyertyatartó
Sajnos muszáj bejelenteni, mert a bérlő kezében ott van a szerződés és ha megharagszik - jogosan, jogtalanul -, bmikor mehet és bejelenthet. Vagy pedig lehet, hogy nem jelent fel, csak emlegeti neked, így viszont nem tudod, hogy igaz-e. :(

Igazad van, nem biztos, hogy ki tudod adni ennyivel többért a szobát, sajnos ezzel nem lehet mit tenni. :( Azzal sem, hogy ki jelenti be és ki nem, mindenkinek ott lebeg a feje felett az apeh, vki bevállalja, vki nem.

MajorDomus # 2010.09.09. 18:15

Te nem ebben a világban élsz? Nem tudtad hogy adót kell fizetni ? Számold ki mennyi az adókötelezettséged a bérleti dij után azt sürgősen fizesd be. Nagy vész nincs mert az idei bevételről csak jövőre lesz bevallási kötelezettséged. Gond akkor van ha tavaly is nálad lakott azt nem vallottad be. Egyébként képzeld a bérbeadás adóköteles.

MajorDomus # 2010.09.09. 18:14

Te nem ebben a világban élsz? Nem tudtad hogy adót kell fizetni ? Számold ki mennyi az adókötelezettséged a bérleti dij után azt sürgősen fizesd be. Nagy vész nincs mert az idei bevételről csak jövőre lesz bevallási kötelezettséged. Gond akkor van ha tavaly is nálad lakott azt nem vallottad be. Egyébként képzeld a bérbeadás adóköteles.

gyertyatartó # 2010.09.09. 13:37

Sziasztok!

egy problémával fordulok hozzátok:
tavaly szeptembertől idén júniusig volt egy albérlőm az egyik szobában. nagyon jól kijöttünk, egészen addig nem is volt semmi gond, amíg a 3 hónapos felmondási idő ellenére június közepén szólt hogy június végén elköltözik (miután kialkudott tőlem nyárra egy nagyon jutányos árat - 25ezer+rezsi helyett 15-ezt lealkudta 12,5-re, merthogy nem lesz fent de tartaná szeptembertől). szóval aztán talált jobbat barátnőivel és mégsem akart maradni nyárra. mondtam h semmi probléma, de a kaució nyilván marad nálam. erre feljelentett az APEH-nál (pedig jogosan nem adtam vissza neki), nem fizette ki a júniusi rezsit, és a kulcsokat sem adta vissza (SOS zárcsere let belőle szombat délben...)
tehát a kérdésem, hogy mire számítsak az APEH-től (persze nem volt bejelentve), és hogy ezután már mindig be kell majd jelentenem az albérlőket, és adózni a bérleti díj meg a rezsi után is? ezt nem magam miatt nem akarom, hanem nem hiszem hogy ennyivel többért is kivennék a szobát. vagy meg lehet ezt valahogy úszni a későbbiekben?

Köszönöm a válaszotokat!

Titiána # 2010.09.03. 15:32

habfaragó
és ha lekáderezed? Írtad, hogy tudod, hogy hol laktak korábban. Kérdezd meg az előző bérlőtől, miért jöttek el, pontosan fizettek-e,bár ez utóbbi nem lehet annyira mérvadó, változnak az idők...
Kérdezd meg ezt tőlük is.
A szerződésben leírtakhoz pedig ragaszkodj, ne engedj lehetőleg egyszer sem, legyél határozott, tartsátok be az időpontokat, én úgy gondolom, hogy a bérlő nyakára kell járni, ha egyszer is nem teljesítene időben - saját tapasztalat.
Ha mégis gond lenne, akkor legyen egy nagy adag türelmed, hogy itt vagy máshol érdeklődj, kérdezz.

Ha van időd, jó, ha visszaolvasol jónéhány oldalt, hogy tanulj más hibájából, van itt jó néhány sztori, hasznos tapasztalatok, ötletek.

Sok szerencsét kívánok!

nandy # 2010.09.02. 20:11

Amíg hátralék van, addig nem írják át,

Pontosabban: az órát valóban nem írják át, de a tulajdonos kérheti másik óra felszerelését (a bérlőét lezárják), persze ennek is költsége van.

Az átírásnak azért van értelme, mert ha a bérlő nevén van az óra, akkor nem terhelik a bérbeadó ingatlanjára a tartozást.
De az át nem írásnak is van értelme.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.02. 18:56

De igen. Ha felmondani is közokiratban mond fel (és kézbesíteni is tudja), akkor végrehajtják per nélkül.