Albérleti szerződés


nandy # 2010.11.11. 15:51

MD:
Ki mondta ezt a marhaságot?

Olvasgasd kicsit az szja tv.-t :) Ha a bérlő a bérbeadónak megtéríti, vagy helyette kifizeti a rezsit, az bezony a bérbeadónál bevétel lesz! És számlát is kell(ene) adni róla.

Azt elismerem, hogy kissé hülye a tv., mert ha a bérlő nevére átírják a közüzemet, akkor is ugyanúgy a bérlő fizet mindent, mintha nem írnák át. Ez van. Attól még hogy marhaság, ezt írja elő a jogszabály!

vermi # 2010.11.11. 15:45

Azt a kérdést szeretném feltenni hogy ha szerződés nélkül lennék albérlő akkor a későbbiekben engem terhel e valamiféle felelősség akár anyagi vagy bármilyen?
Illetve ha gondom lenne az illetővel akkor perelhetnék illetve meg tudnám e védeni magamat bármilyen módon?(pl személyek bizonyítják hogy ott laktam)
előre is köszönöm!

MajorDomus # 2010.11.10. 21:26

Erre találtak ki a tételes koltseg elszámolást.
Bocs de jo nagy marha aki a rezsikoltsegeket beleszzmolja a bérleti dijba.

Zoltanuss # 2010.11.10. 20:17

A közüzemi dij kiadás es nem bevétel

mondja MD Így van, de ezt a jogalakotóknak kéne megmagyarázni !!
Van egy sejtésem ez a szabál még a klasszikus albérletekle vonatkozik amikor tényleg a lakbér és a rezsi díj nincs elkülőnítve - pl. valaki kiad egy szobát mondjuk 40000 ft ért rezsivel együtt.

Zoltanuss # 2010.11.10. 20:12

A kozuzemi szamlakat azert kell a berlo nevere iratni,mert kulonben ezen osszegek utan is adot kell fizetnie a berbeadonak.
Írta twidi
Van benne valami !
Én korábban ki modeleztem ennek az előírásnak az ellent mondásosságát.
Tehát újra :
Kiadom a kéglit 1000 ft ért (jó szivű marha vagyok ).
Az közüzemi díjak : fűtés 15000 ft , villany 10000 ft, víz +csat 5000 ft közös költség 5000 ft, az annyi mint 1000 + 35000 = 36000 ft. Ennek az adója 0,25 x 36000 = 9000 ft. Apehnek 9000 ft a szolgáltatóknak 35000 ft, azaz minusz 8000 ft. Igaz ekkora marha se én se más nincs. De tegyük fel vidéken szerény a lakás 20000 ft -nál többet senki nem ad érte . Így a 'bevételem' az előbb említett 35000 ft fogyasztási díjjal 55000 ft. Ennek az adója 0,25 x 55 000 = 13750 ft , ez megy az apehnak és a szolgáltatóknak a 35000 ft (áfával ) Na ekkor már marad kemény 6250 ft.
Így csak a marhák adják ki, vagy adót kerülnek el.
Hát ilyen jogalkotóink vannak. Amúgy most is a marhái csak a második nekifutásra tudták ezt a 98 % -os bulit meg csinálni.

MajorDomus # 2010.11.09. 21:48

Ki mondta ezt a marhaságot?

A közüzemi dij kiadás es nem bevétel

twidi # 2010.11.09. 20:21

A kozuzemi szamlakat azert kell a berlo nevere iratni,mert kulonben ezen osszegek utan is adot kell fizetnie a berbeadonak.

Volt egy berlonk aki kifizetetlen gazszamlat hagyott maga utan.

Hiaba reklamaltam a gazmuveknel,hogy rajtuk hajtsa be, azt mondtak oket nem erdekli,enyem az ingatlan,ha nem fizetem ki, kikapcsoljak.

Tehat aki szamlaval adja ki, annak mindenkeppen meg eri a berlo nevere iratni,egyebkent nem nyer vele semmit.

MajorDomus # 2010.11.09. 19:59

Em ezt ugy oldottam meg, hogy a számlák fénymásolatait átadtam.

A szolgáltatónak megadtad,ax elerhetosegedet meg a telefonszámokat? A szolgaltato nem nyomozo hatóság.
Ne csak másban keresd a hibát,hanem magadban is.

matthiasi # 2010.11.09. 16:36

Tanulság patriota -nak meg mindenkinek !

A bérlő nevére közüzemi szolgáltatást soha nem íratunk !
Ez egy badarság - pat. példája is mutatja.
A technika : marad minden a bérbeadó nevén, tehát ő kapja számlákat. Ezzel a számlával a tulaj elmegy a bérlőhöz és megkéri, hogy legyen szives a fogyasztás kiegyenlítését. Ekkor egyben leolvassa a mérő állásokat is és megnézi a lakás állapotát.
Akinek kifogása van ez ellen az ne béreljen itt lakást !!
Természetesen ezt még a bérbeadás előtt kell tisztázni !
Ennél a módszernél még van egy másik előny is : ha a bérlő bármelyik számlát nem egyenlíti ki, a többire sincs lehetősége, mivel nincs további számla út. A szolgáltató vele nem áll szóba, a bérbeadó meg jogosan tartja vissza a többiszámlát - nincs számla kiegyelítés - a szolgáltató megszünteti a szolgáltatást, a renítens nemfizető hova megy panaszra ??

patriota # 2010.11.09. 05:00

Kedves Major Domus!
Hogyan tudnám ellenőrizni, ha a számlákat a bérlő nevére küldik. A szolgáltatónak semmi felelősége nincs abban, hogy nem fizetés esetén tájékoztassa a tulajdonost? Nekem nincs behajtó apparátusom, amig pé- a VÍZMŰ minden bizonnyal annak a költségét is beépíti az országosan legmaagasabb vízdíjba.
Saját ingatlanommal kapcsolatban, ha valamilyen ok miatt késnek a befizetések, már egy hét után jön a felszólítás. Ezek az emberek fél éven keresztül semmit nem fizettek. Lehet az is, hogy őket felszólították, nem tudhatom, de ha nem szűnik meg a bérlet, akkor évekig is elvárnak azzal,hogy a tulajdonost megkeressék??
Pat.

MajorDomus # 2010.11.08. 22:44

Pat
sajnos te kovetted el a hibát,mert mert nem ellenorixted a díjak fizetését.
Minden szolgaltato biztosítja magát, s jogosan,nincs idejük ax eltunt bérlőket üldözni?
Aláírta a nyilatkozatot, neked kell fizetned,amit behajthatsx rajtuk. Mar ha megtalalod oket

patriota # 2010.11.08. 17:05

Tisztelt Fórumozók!

Esetem. Szüleim családi házát januárban kiadtam egy 5 tagú családnak. ( két gyermek, a gyerekek anyja, az anya apja, valamint az anya élettársa, aki egyik gyereknek sem az apja).
A bérleti viszony keletkezését követően a lakók szolgáltatási szerződést kötöttek a közüzemi szolgáltatókkal az élettárs nevére, hiszen a bérleti szerződés is a nevére szólt.
A szolgáltatóktól különböző iratokat hoztak aláíratni, hogy hozzájárulok a fogyasztók szerződéskötéséhez.
Nem egészen fél év elteltével kezdődött a gond, bár már akkor is telve volt a hócipőm az enyhén szólva gondatlan és trehány lakókkal. A gondokat betetőzte a rengeteg eső miatti belvízben károsult lakás. Ellenére annak, hogy vis major-ra hivatkozással mondtuk fel a szerződés, meggyőződésem, hogy nem csekély részük volt a ház állagának jelentős romlásában.
Duzzogva, bár, de egy hónapon belül elköltöztek, erre az utolsó hónapra bérleti díjat sem fizettek. Gondoltam akkor, hogy a kaució (két havi bérleti díj ) majd fedezetéül szolgál annak.
Igaz Ők szerették volna költözéskor azt visszakapni, én azt mondtam, ha minden közüzemi díjtartozás fizetve lesz, akkor számolunk csak el.
A fogyasztásmérő órák állását jegyzőkönyvbe rögzítettük, annak ellenére, hogy az ellen hevesen tiltakoztak. A jegyzőkönyv egy példányát megküldtem a közüzemeknek, jelezve benne, hogy a lakóknak az abban foglalt óraállásokkal(júliusban) megszűnt a bérleti viszonyuk.
Ezt követően jelentkezett a gázszolgáltató rögzítette az óraállást és leplombálta az órát. Ugyanígy az ELMŰ is. Aztán jöttek a meglepetések. Először is a csatornamű: közel 40 ezer forintos tartozással. Ez volt az egyetlen olyan szolgáltató amelynek a fogyasztása nem lett a bérlő nevére írva, ezért azt a kaució terhére kifizettem.
Aztán jött a második hideg zuhany: A VÍZMŰ Kft tájékoztatása, miszerint bejelentésem alapján a fogyasztási helyet visszaírták a nevemre, és tájékoztatnak, hogy a fogy.helyen 41540 forint tartozás van, melyet amennyiben a bérlő nem rendez az aláírt tulajdonosi nyilatkozat alapján tőlem követelhetik. Mondanom sem kel, megállt bennem az ütő. Mikor és mit írtam én alá? Kérésemre megmutatták. Volt egy nyilatkozat, amelyben én hozzájárultam, hogy a bérlő jelzett fogyasztóhelyen igénybe vegye a vízszolgáltatást és leírva még egyszer ugyanaz, valamint, hogy a nevére kiállított díjfizetési számlákat a bérlő egyenlíti ki, és még egy furcsa mondat: „ Amennyiben a bérlő az esedékes vízdíj számlát fizetési határidőre nem egyenlíti ki és egyszeri fizetési felszólítás eredménytelenül telik el vállalom, hogy a számla összegét részemre mint tulajdonos részére benyújtva , a kézhezvételtől számított 8 napon belül kiegyenlítem.” És ezt a nyilatkozatot a szolgáltató a bérlőtől küldte hozzám aláíratni, aki volt olyan rafinált, hogy a többi papírokkal együtt aláírassa, hiszen ezzel máris felhatalmazást kapott a nem fizetésre. A VÍZMŰ szolgáltatót az sem zavarta, hogy januártól egyetlen deci vizet sem fizetett a bérlő, nyugodt volt, mert ott van a tulajdonos, aki , ha nem akar fizetni, majd rá terhelik az ingatlanára. Az eset azóta függőben.
Hanem ma, a mobil telefonomon (sejtelmem sincs róla, honnan szerezte a számomat) felhívott egy hölgy a gázszolgáltatótól, közölte, hogy a beszélgetésünket magnóra veszi és arról tájékoztatott, hogy a volt bérlő után 18 -19 ezer forintnyi gázdíj tartozás van, amelyet, ha nem fizetek meg, megszüntetik a szolgáltatást. Innentől fogva elkezdtem szédülni. Már az sem lepne meg, ha holnap ugyanezzel az igénnyel, csak jóval nagyobb összeggel ( kb. 60 ezer forintos fogyasztás) az ELMŰ jelentkezne.

Tudom nagyon hosszú voltam, de a probléma megértéséhez feltétlenül szükségesnek tartottam a helyzetismertetést.
Most a következő kérdésekre szeretnék választ kapni.

  • Ha egy közüzemi szolgáltató fogyasztói szerződést köt a bérlővel, jogosult-e azt a tulajdonoson elverni?
  • Az állami bérlakások bérlőinek a közmű tartozását is megfizeti az állam?
  • Miért kell akkor a bérlővel szerződniük, ha a tulajdonossal is megfizettethetik a fogyasztást?
  • Miért nem értesíti a tulajdonost időben a tartozásról? ( VÍZMŰ 6 hónap, Gázszolgáltató 11 hónap)

Ezek a bérlők egyetlen forint közüzemi díjat nem fizettek addig a hét hónapig amíg itt laktak, ha nincs vis major, akkor a mai napig is tartana a felelőtlen tobzódásuk? !, hiszen a számlákat a nevükre kapták , így a tulajdonosnak sejtelme nem lehet a tartozásról.
A VÍZMŰ még azt is kijelenti, ha a tulajdonos nem írja alá a kézfizetői nyilatkozatot, nem köt szerződést a bérlővel.
Milyen jogszabályok írják elő, hogy a közüzemi szolgáltatóknak joguk van a fenti módon eljárni?
Kérem, hogy aki tud valami biztatót írni, javasolni az segítsen , azt hiszem, hogy ez a család erre van szakosodva és , ha ez így működik egyetlen bérlőben sem lehet a jövőben megbízni.
Köszönöm, hogy elolvastátok írásomat és várom válaszotokat.
Üdv. Pat.

MajorDomus # 2010.11.04. 15:34

Orulj hogy ennyivel mrguszod. Egy évet irtal ala, ha nem nézed meg mit veszel ki, akkor igaza van.

kelcas # 2010.11.02. 03:50

MajosDomus: Köszönöm.

MajorDomus # 2010.11.01. 17:33

Igen
(de az alberlon behajthatod )

binding # 2010.11.01. 17:25

Tisztelt Fórum!
Albérletbe adtam lakásomat. Az albérlő eláztatta az alsó szomszédot (mosogatógép csöve szétdurrant).
A szomszéd természetesen kártérítést követel (festés költségei).
Kérdéseink: Kinek kell megtérítenie a kárt?
Lakásbiztosításunk van, ami a lakáson belül történő károkra szól.
Én, mint bérbeadó, tartozok-e felelősséggel a bérlőm után, ha ő másoknak kárt okoz?
Várom válaszukat, előre is köszönöm.

MajorDomus # 2010.10.30. 20:14

Kelcas
azert mert neked mint berbeadonak kell biztositanod a berlemeny rendeltetesszeru hasznalatra alkalmas allapotat.

kelcas # 2010.10.30. 16:47

Köszönöm a segítségeteket.
Csak nem fér a fejembe, hogy ha én nem lakok a lakásban, csak kiadom az albérlőnek, akkor ha valami elromlik használat közben, akkor miért én javíttassam?
De természetesen elfogadom és még egyszer köszönöm a segítséget. Megyek keresek egy mester.:) Mert az áramhoz nem nyúlok, bármi mást megcsinálok.

SolnesM # 2010.10.30. 16:38

Skynewl -nak !
Miért nem hagyod ott azt a bérletet ?

Kiadó lakás annyi mint csillag az égen !!
És ezt udvariasan szóvátetted ?
Ha nem érti, már csak azért se érdemes ott lakni.
(hacsak nem értékaránytalan a bérleti díj - a potyához mindenki ragaszkodik ).
Amúgy a tulaj - ha van egy kis esze - nyilván nem mászkál be, mert akár el is tünhet valami , ami neki is felettébb kellemetlen.
Amúgy mint írtam nekem elvileg jogom van bemenni, de nem élek vele, a fentebb leírtak miatt se.
De a pótkulcsot mindig kihangsúlyozom - mert akár tűz, csőtörés stb. is lehet, amikor intézkedni kell.
Ez, ha nem is teljesen az, de hasonló, mint a szállódákban is bejár a személyzet a szobákba.
És ezen senki nem akad ki.

SolnesM # 2010.10.30. 16:26

T. kelcas !
Bizony téged terhel. De ezeket és még sokmindent sk. is meg lehet csinálni.
Sőt, aki nem ezermester, az inkább hagyjon fel ezzel a tevékenységgel - különben a gatyája is rámegy - magyarul ráfizet !!

SolnesM # 2010.10.30. 16:23

Azért ha belegondolunk, az albérlet mindig azt jelenti, hogy az albérlő nem az egészet, hanem csak egy részt bérel (az a rész lehet akár 95 % is )
Így ha valakivel ezt a szerződést sikerül megetettni, attólfogva a bérbeadó szabadon bejárhat a maga által használt 5 % - ába.
Én pl. karbantartás címén tartom fenn magamnak ezt a jogot.
Igaz, mivel jó bérlőim vannak, nem élek a lehetőséggel.

MajorDomus # 2010.10.29. 21:12

Kiserteku, de teged terhel a csere

kelcas # 2010.10.29. 13:59

Üdv!
Új vagyok, de rögtön lenne egy kérdésem.
Van egy albérletem. A bérlő panaszkodik, hogy tönkrementek a villanykapcsolók.
PTK 427 § szerint ez kisebb vagy nagyobb kiadás?
Vagy ez nem erről szól? Laikus vagyok.
A szerződésben nem kötöttünk ki semmit.
Köszi a válaszokat!

MajorDomus # 2010.10.28. 17:58

Nem, mert ez maganlaksertes. Cserelj zarat,s ne engedd be.
keress masik alberletet.

Skynewl # 2010.10.28. 17:03

Sziasztok!

Segítséget kérnék. Május óta bérlek egy ingatlant. A tulaj most kitalálta, hogy mert övé az ingatlan független attól, h itthon vagy-e vagy sem, bármikor bejöhet, mert van kulcsa. Továbbá ha ez nem tűröm el, akkor kipakolja a cuccaimat az utcára. Mivel a szerződésben az van, hogy indoklás nélkül azonnali hatállyal felmondhat bármikor. Határozatlan idejű amúgy. Megteheti mindezeket? Nem szegtem szerződést!