Albérleti szerződés


robertsz # 2011.10.25. 13:41

ObudaFan! Köszönöm a választ! Még annyi lenne a kérdésem, hogy ha a bérlő végzett felújítást, javítást a lakásban (vízvezeték, villanyszerelés, festés)- ami nem a bérlő által okozott kár miatt volt szükséges, hanem mert a lakás régi és gondozatlan volt- az a költség a bérlőt, vagy a bérbeadót terheli? Szerződésben nincs erre kitétel.

ObudaFan # 2011.10.25. 13:46

Lt. 13. § (1) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó; megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik.

robertsz # 2011.10.25. 13:57

ObudaFan, köszönöm a választ!

Judmi # 2011.10.26. 10:03

Sziasztok!

Kérdésem a következő lenne,ha kiskorú a lakástulaj,lehet tőle bérelni a házat? Ahhoz is kell a gyámhatóság engedélye mint akkor,hogy ha megvenném tőle?

monguz82 # 2011.10.26. 10:21

Üdv!
Olyan gondom lenne, hogy van egy határozott idejü lakásbérleti szerződésem amit a főbérlő hozzáállása és az átadott lakás állapota miatt szeretnék felbontani mint bérlő.A szerződés hatályba lépése 2011. november 1-től él.A főbérlő nem hajlandó visszaadni a 2 havi kauciót.A kérdésem az lenne, hogy ha én szeretném felbontani e szerződést a hatályba lépés előtt, akkor visszajár nekem a kaució?Válaszotokat előre is köszönöm!

hurrra # 2011.10.26. 20:23

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Segítséget szeretnék kérni egy pár dologban!
2011.októberében kötöttünk egy új albérleti szerződést, mely magába foglalja, hogy 2 havi kaució átadása megtörtént és a fenn maradó első havi albérleti díjat a kulcs átadásakor fogjuk odaadni.
Sajnálatos módon elfelejtettem a szerződés megírásakor kijelenteni a tulajnak, hogy lenne egy kisállat is a lakásban (nem tüntettük fel a szerződésben, hogy kutyával megyünk, de azt sem hogy nem lehet kisállat). Viszont a hirdetésben jól láthatóan ott szerepel, hogy állattartás lehetséges.

Az első kérdésem az lenne, hogy mi a teendő akkor, ha a tulaj tagadja, hogy a kisállatot Ő engedélyezte, viszont írásos bizonyítékom van a hirdetése által, hogy igen is lehet, illetve többen hallották, mikor szó volt róla és beleegyezett?

A második kérdésem: ilyen esetben ki áll el a szerződéstől, Ő vagy Én(bérlő)?

Köszönettel

Hurrra

macskagyökér # 2011.10.27. 15:24

hurrra,

ugyan nem vagyok ügyvéd, de anno kicsit utánajártam a kisállattartás és lakásbérlet koncepciók egymáshoz való viszonyának Budapesten, úgyhogy hátha tudok segíteni.

Mint minden egyéb dolognál: ha a szerződésben nincs meghatározva, hogy a bérlő nem vihet be a lakásba kisállatot, akkor ez nem jogosíthatja fel a tulajdonost rendkívüli felmondásra, tehát nem tarthatja meg a kauciót, ha bepöccen, és szerződést bont. Persze minden attól függ, mi van a szerződésben, de általában így szokott lenni: konkrétan kimondott esetek, amikor is rendkívüli felmondással a tulajdonos részéről megszüntethető a jogviszony, és ebben az esetben, illetve ha a bérlő mondja fel a szerződést, akkor a tulajdonos a kauciót megtarthatja (itt egy törvényre szoktak hivatkozni). Ha ezen feltételek közül egyikre se "húzható rá" a kisállat, akkor más már tényleg nem tiltja a dolgot. Tehát például a házirenddel se nagyon lehet jönni, ha jól tudom. Az önkormányzatok meg csak bizonyos ésszerűtlen esetekre szabályozzák az állattartást, például nem tarthatsz lakásban delfint, szürkemarhát, szibériai tigrist vagy 17-nél több kutyát.

Ha a tulajdonos nem szeretné, hogy állatot tarts, akkor azt rögzítse a szerződésben
  • ha nem tette meg, bizony szerintem az neki bukta.

Most pedig saját tapasztalat. Lakásnézéskor mondjuk, hogy ja egyébként macskánk is lenne, mennyire probléma? Erre az ingatlanos: hát ha nem rágja le az asztal lábát vagy ilyesmi, akkor nekik tök mindegy. Kicsit megijedtünk később, mert a szerződésben már benne volt, hogy nem vihetünk be a lakásba állatot, de kiderült, hogy csak elfeljetődött közben. Simán átírták, hogy "kivéve 1db macska", és máris legalizálva volt őnagysága. Persze nem titkoltuk el a dolgot előre, tehát nyilván úgy is álltak hozzá.

Egyébként sok helyen már a macska említésére is az volt a reakció, hogy jaaaa hát akkor köszönjük nem. :( Kutyával nem tudom, hogy mi a helyzet, biztos hasonlóan problémás a dolog, érdemes előre egyeztetni... így már viszont szerintem nem vehet rá a tulajdonos, hogy te mondd fel a szerződést, és ezáltal megtarthassa a kauciót, illetve ő sem bonthatja fel a te károdra. Persze arra én is kíváncsi vagyok, hogy ilyen esetekben mi a tényleges gyakorlat, remélem hozzáértő véleményt is látni fogunk.

ObudaFan # 2011.10.27. 17:21

hurrra

Te nyilván ne mondd fel a szerződést. És ha a bérbeadó felmondja, nyugodtan vitasd a felmondását.

hurrra # 2011.10.28. 18:56

Köszönöm a segítséget Mindenkinek! :)

Hurrra

kérdezgető # 2011.10.29. 14:55

Üdvözlök mindenkit!
Lenne egy kérdésem.
Ilyen szerződést kötöttünk a bérlőkkel http://www.origo.hu/…446ifov.html
Tavaly szeptemberben költöztek ide és pár napja szóltak hogy december 5.én költöznének el.
Teljesen felújítva vették ki a lakást a bejárati ajtó talán 5-6 éves volt. Egy hónapja talán kicsapta az ajtót a szél és teljesen kiszakadt, ideiglenesen lett megcsinálva hogy majd keressenek megy másik használt szintén műanyag ajtót, nem történt vettek másikat mert "nem találtak" szóban felajánlottam hogy veszünk egy újat és adnak bele 30E-ret de kiderült nincs pénzük rá így megbeszéltük részletekben adják oda de így nekem nem lesz a beígért vízszigetelésre és így az tavaszra tolódik. De már be is jelentették hogy nem maradnak többek között mert nincs leszigetelve a lakás. Segítség képp ajánlottam fel az új ajtó lehetőségét mert a használt is többe került volna és mert maradnak, nekem jó lett volna a használt is. A szobában egy égtelen nagy kávéfolt van (úgy a fél fal). Két hónap kauciót tettek le. Az ajtóval így lehet még valamit kezdeni és a fallal mi legyen?
Köszönöm!

santinel # 2011.11.05. 12:25

Üdvözletem!

Szeretnék egy kis segítséget kérni miszerint kivettünk egy ingatlant pár hónapja és azóta a "kedves" szomszéd mindenért piszkál Minket keresztbe tesz ahol tud a ház többi lakójával nagyon jó viszonyt ápolunk több emberrel már össze járunk de Ők egyszerűen vmiért utálnak Minket kezdetek óta. Átjönnek mert a gyerek hangosan játszik vagy épp futkározik napközben vagy mert falevél van az ajtónk előtt a kövön és azt takarítsam le! Ilyenkor mit lehet tenni? Komolyan nem értem az embereket nem éjszaka játszik a gyerek nappal attól, h társasház ez nem tiltott legalább is nincs benne a társasház rendjében. Náluk minden éjjel balhé van üvöltöznek éjfél és 1 óra körül rendszeresen de eszem ágában nem volt még átmenni becsöngetni! A másik probléma amit már mikor megírtuk a szerződést a tulaj vállalt, h kicseréli a nyílászárókat és vízórát is szereltet ez a mai napig azaz 4 hónap elteltével sem történt meg. Mit tudunk ilyenkor tenni? Milyen jogai vannak egy Bérlőnek? A Bérleti szerződést azt mondták elég egyoldalúan írta meg a tulaj 1 éves fix időre vettük ki a lakást de ha van mód rá akkor mennénk mert az egész életünket megkeseríti ez a szomszéd :( Előre is köszönöm ha válaszolnak :) További szép napot!

ObudaFan # 2011.11.05. 13:17

Benne van a szerződésben, hogy a bérbeadó vállalja a cserét?

santinel # 2011.11.05. 14:24

Nem lett beleírva a szerződés kötéskor az ingatlanos előtt tett ígéretet rá.

ObudaFan # 2011.11.05. 14:41

Akkor tanácsosabb legfeljebb a szerződés szerinti rendes felmondással élni, ha menni akartok.

santinel # 2011.11.05. 14:43

Oké csak határozott időre van a szerződés 1 év és csak 4 hó telt el....

s.o.s!!! # 2011.11.06. 20:01

Segítségüket,tanácsukat kérném!!

2011.11.15.-én kiadtuk a lakásunkat albérletbe,szerződést írtunk! Egy hölgy és kb.: 20 éves fia vette ki a lakást 1 havi (30000 ft)kaucióval!!
Az nap este beköltöztek.Bár mennyire hihetetlen de,másnap 6.-án este hívott a srác,hogy ők most költöznek el mert az édesanya "korházba" került.(legalább is ezt mondta,de magán ügy)Így nincs szükségük a lakásra!!! A lényeg,hogy a hívás után kb.:30 percel ott is voltunk. Akkor fejezték be a lakás kipakolását.Vissza adta a kulcsokat,megbeszéltük,hogy mivel ő megy el így nem kapja vissza a kauciót! Bele is egyezett.De rá 2 órára hívott a rokonsága,hogy adjam vissza a pénzt! Mert egy sz... ember vagyok,hogy kevesebb mint 2 nap alatt 30000 ezret kerestem!! Ledöbbentem !!! Tájékoztattam,hogy legalább 10 lehetséges albérlőt vissza mondtam miattuk. Így én is buktam,meg azok már biztos nem hívnak többet mert úgy vannak vele,hogy azt a lakást már kiadták!! Ők maguktól költöztek ki nem én küldtem el őket.
Kérdésem a következő!! Mi tévő legyek!!!!!????? Válaszukat előre is megköszönném !!! És nagyon várom!!!

lajcsó # 2011.11.06. 20:23

A "kauciónak" mi volt a szerződésben nevesített rendeltetése?

s.o.s!!! # 2011.11.06. 21:41

1 havi összeg a bérlet első hónapjának bérleti díja! Ez van a szerződésben. Meg még az is ,hogy: a bérlő nem a szerződésben foglaltak szerint rendes felmondással szünteti meg,vagy olyan magatartást tanúsít,amely bla-bla-bla Akkor ezt az összeget a bérlő elveszíti!! Tehát hétfőn meg hírdetem a lakást,szerdán jelentkeztek ezek. Megnézték,megbeszéltük péntek este megírtuk a szerződést. Szombaton beköltöztek (este) most vasárnap du. 5 órakor szóltak,hogy elköltöznek menjünk a kúlcsért. Magán jellegű problémáik miatt. Rá egy pár órára meg követelik vissza a pénzt,nem azért a 30000 ezerért,de mondtam,hogy nem adom vissza az ő döntésük volt,hogy mennek. Amikor hívott valamelyik primitív rokona én mondtam neki,hogy sok komoly albérlőt lemondtam miattuk ,és,hogy miért nem lakta le azt a sza,,os 1 hónapot erre azt válaszolta,hogy nem tudta volna fizetni a rezsit. Jól beleszaladtunk!! Mit tegyek adjam ne adjam?? Emberségből adjam vissza??? De akkor nekem is adhatna valaki csak úgy emberségből! Most egyhónapg biztos nem találok mást.. az álltalányokat víz,villany,kábeltévé-internet. Én fizetem mert miattuk viszont elbuktam másokat!!!

majorosn # 2011.11.09. 11:08

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni albérleti díj ügyben. Kb. már 5 éve lakom ugyan itt. A bérleti díj összegét az egekbe emelte a tulaj 93.000ft (55m2) + rezsi. Pár hónapja mondtam neki, hogy elköltözöm, mert túl drága. Erre elkezdett alkudozni, hogy maradjak, így levitte 73.000 + rezsire és megállapodtunk, hogy évente 1x fog emelni az infációt (KSH) figyelembe véve. Valamelyik nap megint megtalált, hogy Ő szeretne emelni 5000-et januártól. Hol lehet megnézni, hogy hivatalosan hány %-os az infláció? Jah és még egy fontos, számlát ad az albérletről. A nettó vagy a bruttó összeggel kell számolni ilyenkor? Ha valaki tudna küldeni valami hivatalos oldalról linkeket ahol ezeket meg lehet találni, azt megköszönném.

Titiána # 2011.11.10. 12:48

s.o.s.!!! Miért a rokonok hívnak? Ezek szerint nem írtatok írást arról, hogy a kaució marad, pedig jó lett volna, és nem okoskodásom miatt, hanem lett volna egy írásotok arról, hogy az x-én kelt szerződés y napig tartott. Sosem lehet tudni, mikor lenne rá szükség, ki meddig lakott nálatok, nem utolsó sorban a kaució is maradt, így nem lenne vita a rokonsággal. Szerintem jogosan tartod vissza, igaz, ő sem tehet róla, de vkinek viselni kell a következményeket, márpedig a szerződésben benne van, ha nem rendkívüli felmondással szünteti meg, stb. stb.

Titiána # 2011.11.10. 13:07

majorosn: az mnb honlapján jobbra van egy ábra, ott azt írják, hogy szeptemberi aktuális 3,6%. Vagy a ksh honlapján nézheted meg.

kisvezse # 2011.11.10. 16:16

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Olyan problémám lenne, hogy bérlek egy albérletet,de kb 3hete nem voltam ott, van egy havi elmaradásom a bérlati díjjal és a rezsivel, most akartam felmenni, hogy felmondjam az albérletet mert költözöm el, de mivel van egy tartozásom ezért a bérbeadó lecserélte a zárat és így a cuccaimért sem tudok bemenni!Szándékomban nem áll kifizetni a tartozást, mivel 2 havi kaukcióm van bent! A szerződésben pedig az áll, hogy "Ha a bérlő a bérleti díj fizetésére megállapított időpontig nem tesz eleget a fizetési kötelezettségének, s a Bérbeadó által küldött irásbeli felszólításban biztosított további 8 napos póthatáridőben sem teljesít, úgy a Bérbeadó jogosult 8 napon belül a bérleti szerződést azonnali hatállyal felmondani!

Azt szeretném kérdezni, hogy jogosan zárták el előlem a személyes dolgaimat?
Előre is köszönöm!

judmiller # 2011.11.16. 07:54

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

November 1-től határozott idejű albérleti szerződést kötöttünk (1 év időtartamra), mely 1 év után határozatlan idejűre változik. A tárgyalások idején (ami ingatlan közvetítőn keresztül történt) az ingatlan közvetítő jelezte felénk, hogy a bérbeadónak szándékában áll a lakást értékesíteni és esetleges bérleti díj csökkentés mellett vállaljuk be, hogy mutatjuk a lakást az érdeklődőknek. Mi ettől teljesen elzárkóztunk, mondván, hogy hosszú távra tervezünk és minimum egy év amire albérletet keresünk. Bérbeadó átgondolta a dolgot és a szerződést megkötöttük a fent leírtak szerint.
Beköltözés után pár nappal felkeresett minket a bérbeadó, hogy továbbra is árulja a lakást és megadta ingatlan közvetítőknek az elérhetőségeinket, illetve kérte, hogy tegyük lehetővé az érdeklődőknek a lakás megtekintését.
A kérdésem az lenne, hogy mi történik abban az esetben, ha sikerül vevőt találni az ingatlanra. (A szerződésünk csak olyan esetre tér ki, ha a bérlő mondja fel a határozott idő előtt a szerződést, bérbeadóra vonatkozóan nincs szankció). Illetve kötelesek vagyunk-e kooperálni az ingatlan eladásban (nekünk kötöttséget jelent alkalmazkodni az ingatlanközvetítőkhöz, idegeneket engedni a lakásunkba, zavarják a nyugalmunkat,...)

Válaszát előre is köszönöm.

Jacara # 2011.11.26. 07:58

Tisztelt Hölgyem!/Uram!

Szeretném a segítségét kérni.Júliusban kötöttem egy évre albérleti szerződést,2 havi kaucióval,60 napos
felmondással.Szeretnék azonnal felmondani és egy héten belül elköltözni.Tisztában vagyok azzal,hogy a kauciót elveszítem (ezt tartalmazza a szerződés is),de
azt szeretném még megtudni,hogy a bérbeadóval szemben
milyen kötelezettségem van.A következő két hónapban
az albérleti díjat ki kell-e fizetnem,valamint a lakás fenntartási költségei engem terhelnek-e vagy sem.(közös költség,víz,csatornadíj stb.)

Bizzz # 2011.12.01. 09:44

Szeretném megtudni!
Egy szóban megkötött lakásbérleti szerződés (pl. nem fizetés esetén) hogyan mondható fel?