Albérleti szerződés


ObudaFan # 2011.10.14. 11:30

Szerintem nincs akadálya.

Arian # 2011.10.14. 18:12

Tisztelt Fórumozók!

Jól értem-e, hogy a lakástörvény szabályaitól nem lehet eltérni? Márpedig abban az szerepel, hogy a bérbeadó nem mondhatja fel 3 hónapnál rövidebb felmondási idővel a bérleti szerződést. Itt is találtam olyan korábbi fórumbejegyzéseket, hogy az szerepelt a bérleti szerződésben, hogy mindkét fél felmondhat 30 napos felmondási idővel, és senki nem javította ki a hozzászólót, hogy ez így nem is jogszerű. (Amúgy bérbeadói oldalon állok, tehát nekem kedvezőbb lenne a 30 nap, de attól tartok, az nem szabályos.)

Köszi a válaszokat.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.10.14. 19:04

:) Rád a Ptk. általános szabályai vonatkoznak.

Ptk. 431. § (1) A határozatlan időre kötött bérletet tizenöt napra fel lehet mondani.

a hónap végére.

Arian # 2011.10.14. 19:52

Ez a 431. § a dolgok bérletére vonatkozik, nem? A lakásbérletről a 434. § (2) szól, ami utal a külön jogszabályra ("A lakásbérleti jogviszony létrejöttére, a felek jogaira és kötelezettségeire, továbbá a lakásbérlet megszűnésére vonatkozó szabályokat külön törvény tartalmazza."), ez pedig az 1993. évi LXXVIII. tv. Itt a 26. § (5) mondja ki, hogy a bérbeadói felmondás nem lehet rövidebb 3 hónapnál.
Bárcsak meg tudnátok győzni, hogy ez nem vonatkozik rám :)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.10.14. 21:22

Együttesen kell kezelni.
Bocsánat, a bérlő mondhatja fel 15 napra, te bérbeadó vagy.

Ha a szerződésben nem kötöttetek ki más felmondási időt, akkor sajna a 3 hónapot kell alkalmaznod.

Arian # 2011.10.15. 08:14

Kikötöttünk :) (1 hónapot) Az én problémám épp az, hogy most vettem észre, hogy a lakástörvény szabályaitól a jelek szerint nem lehet eltérni, tehát nem is lehet érvényesen kikötni a szerződésben 3 hónapnál kevesebb bérbeadói felmondást. Sőt, alapvetően a bérbeadó csak bérlői szerződésszegések esetén mondhat fel, illetve ha biztosít neki cserelakást. Ezek alól a - szerintem - durván megszorító rendelkezésből ad egérutat a 26.§ (5) bek:
"(5) A bérbeadó a határozatlan időre szóló szerződést - ha a felek másképpen nem állapodtak meg - írásban, cserelakás és a 24. § (1) bekezdésének a)-d) pontjaiban meghatározott okok fennállása nélkül is felmondhatja a hónap utolsó napjára; a felmondási idő azonban nem lehet rövidebb három hónapnál."
Az én értelmezésem szerint itt a "ha a felek másképp nem állapodtak meg" fordulat" nem azt jelzi, hogy bármilyen felmondási időben meg lehet állapodni, hanem azt, hogy ha a felek nem állapodtak meg abban, hogy a bérlő egyáltalán nem mondhat fel a felsorolt okok fennállása vagy cserelakás biztosítása nélkül. És az idézett rész utolsó félmondata ki is mondja: a felmondási idő ekkor sem lehet rövidebb 3 hónapnál.
Szóval van esetleg valaki, aki elfogadhatóan tud érvelni amellett, hogy ez nem kötelezően alkalmazandó szabály? Örülnék :)

special # 2011.10.16. 16:09

Tisztelt fórumozók,
a segítségüket szeretném kérni, egy albérletet kiadó ismerősömnek.
Arról van szó, hogy kiadta a lakását, de az albérlők (anya, apa+két gyerek) elég hektikusan fizet, sőt a rezsiköltségek sincsenek befizetve. A szerződés szerint, ha nincs rendesen fizetve a lakbér vagy a rezsi, akkor felmondhat az albérlőnek, de egy ismerősöm szerint, ha nem akar elmenni onnan, akkor joga van maradni, függetlenül attól, hogy nem fizet. Mi az igazság? Valóban lakhat abban a lakásban úgy, hogy nem fizet? Van valami legális, nem évekig tartó pereskedésmentes lehetőség arra, hogy kirakja őket?

Köszönettel,
Ildkó

Titiána # 2011.10.19. 13:19

special: olvass vissza ebben a topicban, vagy albérleti gondok címmel - kb. ez a címe -, ott hasonló történetek vannak. Az ismerősödnek egyenlőre annyi lehetősége van, hogy ajánlott levelet küld - azért ajánlott, hogy bizonyítani tudja, ő feladta a levelet -, ilyen és ilyen tartozása van, eddig kellett volna megfizetnie, adjon egy határidőt, ha addig sem rendezi, akkor azonnali hatállyal felmond, el kell költöznie. (A költözés sajnos valóban a bérlőtől függ, ő mikor hagyja el az ingatlant.) Ha tud vele beszélni, akkor legyen az ismerősödnél írásos anyag, hogy mivel tartozik, írja alá, ezzel elismeri a tartozást. Ha nem írja alá, akkor jó ha van róla tanu, aki tanusítaná, ha erre kerül a sor. Közben a közműszolgáltatókhoz is menjen be, ilyen problémája van, tudnak-e szüneteltetni, csökkenteni a szolgáltatást, mert a bérlő nem fog fizetni.
Tényleg olvass vissza, van néhány történet, sajnos nem lesz rövid menet a bérlővel. :(

nemedi1990 # 2011.10.20. 20:56

Hello!
A tanacsotokat szeretnem kerni.
Augusztusban kibereltem egy szobat. A szerzodesben volt egy olyan pont, hogy a szerzodes egy tanevre szol, es ha ok nelkul fel mondom az alberletet a tanev vege elott, akkor ki kell fizessem a teljes alberleti dijat a tanev vegeig.
Ugyan akkor volt egy olyan pont is benne, hogy 30 nap a felmondasi ido(megalapozott indokkal).
Es vegul egy olyan pont, hogy az alberlo nem fizet a fizetesi hataridot koveto 8 napon belul akkor a foberlo felmondhatja neki az alberletet.
Na most itt kezdodik a problemam. Szeptember elejen en telefonon ertesitettem a tulajt, hogy szeretnem felmondani az alberletet, mert ossze szeretnek koltozni a baratnommel. A tulaj azt mondta, hogy keressek mas alberlot a helyemre. Meg jobban bonyolitja a dolgot, hogy a tulaj Angliaban van, es en csak az edesanyjaval tudtam beszelni. Ido kozben szeptember vegere kikoltoztem. Oktober elejen ertesitett egy smsben a tulaj edesanyja, hogy mennyi az alberleti dij+a rezsi, es mikor jon, hogy kifizessuk. En erre nem valaszoltam, mivel en tudattam vele honap elejen, hogy oktobertol nem lakom ott. Ezutan irt a lanya Angliabol, hogy hallja, hogy felmondas nelkul kikoltoztem a lakasbol, es ha nem fizetek jogi utra tereli az ugyet, mivel az alairt szerzodest megszegtem.
Viszont a szerzodesben az nem allt, hogy ha nem fizetek, akkor ki kellene fizessem a maradek x honapokra.
Ilyen esetben mit lehet tenni? Telleg jogi utra tudja terelni a dolgot? Egyebkent csak mi ketten irtuk ala, nem volt sem tanu sem ugyved. Kotelezhet ra, hogy kifizessem a maradek honapokra a penzt?
En ugy gondoltam, hogy a ket havi kaucio amit fizettem, az fedezi a szeptemberi koltseget, es igy is tortent, meg maradt is meg belole.
Raadasul ido kozben lettem magyar allampolgar, de o ezt nem tudja. Mivel nem tortent irasbeli felmondas, igy elvileg en nem is mondtam fel a lakast? Es mivel en mondtam neki indokot, ezert nem ertem hogy miert keri a honapokra a penzt. Mi a teendo ilyen helyzetekben?
Elore is koszonom a segitseget.
Udv.,
N.A.

parapali # 2011.10.21. 05:45

Nemedi!
Nem bántani akarlak,de már a második mondatodban benne van hogy szerződtél egy tanévre!Ez szerintem határozott idejű szerződés!
Te 2 hónapra rá elköltöztél!
A bérbeadó lehet hogy közvetítőn keresztül adta ki neked a lakást és a Te kauciód talán arra volt elég hogy őket kifizette tehát költsége volt!
Jogi útra terelheti valószínű fizetési meghagyást fog kérni ennek lehetnek következményei(visszaolvashatsz itt ezen a fórumon is)
Szerintem jobban jársz ha gyorsan keresel valakit aki odaköltözik és a bérbeadónak is megfelel ezzel kivédheted a jogi "macerát":-)

nora. # 2011.10.21. 14:59

Sziasztok!
A következők miatt fordulok tanácsért hozzátok.
3 hete költöztünk be az új albérletünkbe a párommal. Szokásos albérleti szerződést írtunk alá ingatlanközvetítő jelenlétében, 2 havi kaució, egy éves bérleti szerződés, egy havi felmondási idő.
A mai napon a főbérlő hölgy felhívott, hogy lenne a lakásra egy vevő, nem-e jöhetnének megnézni az ingatlant fél órán belül. Egészen eddig szó sem volt arról, hogy árulná a lakást. Mivel épp készültem elmenni otthonról mondtam, hogy valószínűleg nem leszek itthon, de egy holnapi időpontot meg tudunk beszélni. Gondoltam az egész eladás-ügyet akkor meg tudnánk beszélni. Azt mondta rendben, majd hív.
Nemsokára hallottam a fürdőszobából, hogy valaki matat a zárral, és kulccsal akar bejönni a lakásba (nem tudott, mert bent volt az én kulcsom is a zárban). Kinyitottam, és a főbérlő állt ott a leendő tulajdonossal. Meglepődtek, és elkezdtek hebegni-habogni, hogy azt hitték nem vagyok itthon, de azért megnézhetnék-e a lakást stb.
Azt mondták, hogy hirtelen jött az eladás lehetősége, és az új tulajdonos is bérbe akarná adni, úgyhogy nem kell aggódnunk.
A kérdéseim a következők lennének: (azzal kapcsolatban, hogy úgy akart bejönni a lakásba, hogy nincs itthon senki, nincsen kérdésem, szerintem nem tehetné meg, de sima emberi bunkóságnak könyvelem el)
Megteheti, hogy eladja a lakást, miközben velünk egy éves bérleti szerződést íratott alá? Mi garantálja, hogy az új tulajdonos ugyanazokkal a feltételekkel adja nekünk bérbe az ingatlant, mint az előző? Emiatt felbonthatjuk a szerződést, és visszakaphatjuk a kauciónkat?
Előre is köszönöm a választ:
nora.

ObudaFan # 2011.10.22. 08:38

Megteheti, hogy eladja a lakást, miközben velünk egy éves bérleti szerződést íratott alá?

Megteheti.

Mi garantálja, hogy az új tulajdonos ugyanazokkal a feltételekkel adja nekünk bérbe az ingatlant, mint az előző?

Maga a szerződés.

Emiatt felbonthatjuk a szerződést, és visszakaphatjuk a kauciónkat?

Felbontani bérleti szerződést nem lehet, de ez egyébként rendkívüli felmondásra sem elég. A rendes felmondással lehet élni a szerződés szerint.

Judmi # 2011.10.22. 14:32

Üdvözlök mindenkit!

Érdeklődni szeretnék egy olyan ügyben,ahol van egy 14 éves ház tulajdonos,de a nagyszülei lakják a házat. A nagyszülők el akarják adni,sőt a tulajdonos részéről engedélyezve is van. Ez egy 2 szobás konyhás előszobás,gázfűtéses,fürdőszobás ház.
A néni 200.000 Ft-ot kér tőlünk és akkor kiköltözik a házból,utána pedig mi a házat 20.000 forintjával törlesztenénk neki (ő ajánlotta).

Így a kérdésem a következő lenne,ha vissza hoznák a szocpolt,lehetne igényelnem a házra a fél szocpolt? (A párom több mint 1 éve folyamatosan dolgozik).

És még egy kérdés,mire figyeljek a ház intézésénél,így hogy nem egészbe fizetjük ki a házat? (Nekünk ez így jó lenne,mert nem tudunk még egy ingatlant a jelzálog hitelbe jelzálogosítani)

Bocsi,a bonyolult kérdésért...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.22. 16:58
  1. Olyan jogszabály tartalmáról kérdezel, aminek még tervezet sincs. Honnan tudhatnánk, mit fognak elfogadni.
  2. A "néni" nem adhat el olyan dolgot, ami nem az övé; a kiskorú tulajdonos ingatlantulajdonát még a törvényes képviselője sem adhatja el a gyámhatóság hozzájárulása nélkül. Az pedig aligha járulna hozzá ezekkel a fizetési feltételekkel. (Havi 20 ezer forint bérleti díjnak is éppen csak hogy elmegy, nem törlesztőrészletnek. Hiszen ha csak hárommillió a vételár, akkor is 30 évbe telne, mire kifizeted, gondolom kamatmentesen.)
Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.22. 16:59

Na jó, 15-be, de akkor is.

Judmi # 2011.10.23. 07:42

Kedves Kovács Béla!

Ő ajánlotta így,mert neki ez az összeg fedez valami költséget... És ahol mi lakunk nagyon sokan így vesznek házat,de szakembertől szerettem volna választ kérni,azért nem őket kérdeztem... Erre mifelénk a bérleti díjak összege 20.000 Ft. Ez a plafon... :)

Azért mertem megkérdezni a szocpolt mert gondoltam már valaki hallott valami bővebb információt :)

Igen kb 15 év lenne és igen,kamatmentesen,mi a baj ezzel???

Angers # 2011.10.23. 18:49

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném megtudni, hogy a magánszemély lakóingatlant bérbeadónak mikor kell lejelenteni a NAV felé a bérleti szerződés létrejöttét? Vagy elegendő, ha adóbevallásában jövő tavasszal szerepelteti?
Amennyiben 12hónap határozott tartamú bérleti szerződést írt alá az albérlő + 60 nap felmondást, de 2 hónap után el akar menni, akkor mit tehetek?
Most azzal fenyeget, hogy feljelent a NAV-nál mert az augusztusban aláírt szerződés még nem lett a NAV felé lejelentve. Így próbálja elérni, hogy kiszálljon a szerződésből.

Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Angers

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.23. 20:46

12hónap határozott tartamú bérleti szerződést írt alá az albérlő + 60 nap felmondást,
Ha ezt tényleg sikerült így megfogalmazni, akkor ez a szerződés tulajdonképpen csak féloldalasan határozott idejű, annyiból, hogy az egy év elteltével külön nyilatkozat nélkül is megszűnik. Viszont már korábban is bármikor megszüntethető.

Titiána # 2011.10.24. 17:10

parapli
Szerintem az alapos indoka megvolt, tehát miért kellene az egész évet kifizetnie? Ha szó nélkül lelépett volna, kulcs a szomszédnál, akkor jogosan reklamálhatna a tulaj.

nemedi1990: hogy írhatsz alá ilyen előnytelen szerződést?? Egész évet kifizetteti veled, de van 30 nap felmondás, meg még azonnali is, nem sok ez egy kicsit? Úgy értem, az uccsó kettő bőven elég lenne. Az viszont tényleg baj, hogy nincs papírod arról, hogy elköltöztél.

Titiána # 2011.10.24. 17:21

nemedi1990: az nem baj, hogy aláíráskor nem volt ügyvéd, az viszont igen, hogy nem volt tanu. Így bármi történhetett közöttetek aláírás közben, szóval akár fenyegetés az ő részéről, a Te részedről, most ez meredek, amit írok, de passz, mennyire jogos tanuk nélkül a bérleti szerződés. Ügyvédtől kellene megkérdezned vagy a jogi segítségnyújtó szolgálattól, akár telefonon, nézz utána, van-e a lakóhelyeden.

Titiána # 2011.10.24. 17:59

nora.
A szerződésetekben benne volt, hogy a tulajdonos előzetes egyeztetés után látogathat, mehet fel? Ha nem, akkor több, mint bunkóság, felelőtlenség, hiszen a leendő vásárlóját nem ismeri, el is emelhet a lakásból ezt-azt... Ezek után ki tudja, ki van nálatok, amikor nem vagytok az albiban...

Az új tulajdonos annyiért adja ki, amennyiért ő szeretné, vagyis semmi garancia nincs arra, hogy olyan áron, mint most. A biztos a szerződés, de azért lehetőleg ne aláírás előtt derüljön ki, hogy mennyi az ár.

Az is lehet, hogy mégsem venné meg, bár, ha hirdeti, akkor lehet, lesz több vevőjelölt is, tisztáznotok kellene, hogy mit is akar a tulajdonos. Mert lehet olyan helyzet is, hogy vki megvenné és 1 hét múlva kell a lakás, akkor hol a felmondási idő?

"Megteheti, hogy eladja a lakást, miközben velünk egy éves bérleti szerződést íratott alá?" Saját akaratotokból írtátok alá a szerződést, szóval nem "íratott" alá, hanem írtátok.

ObudaFan:
Ha tényleg pl. meg is venné vki, 1 hét, tehát rövid idő alatt menni kellene, akkor az sem elég rendkívülinek? Hiszen a bérlő is berendezkedett 1 évre, nemcsak a tulajdonos, hogy de jó, 1 évre lesz bérlője.

robertsz # 2011.10.24. 19:31

Albérleti szerződésben áll ez a mondat: "A felek a bérleti szerződést bármikor írásban felmondhatják. A felmondás a hónap utolsó napjára szólhat, azzal azonban, hogy a felmondási idő nem lehet kevesebb 30 napnál."
Bérlő okt. 10-én felmondja a bérletet, azzal, hogy nov. 10-én költözne. Persze addig fizeti az albérleti díjat, rezsit. Bérbeadó, a fenti mondatra hivatkozva, az albérleti díjat és rezsi fizetését nov. 30-ig kéri, annak ellenére, hogy a bérlő már nov. 10-én kiköltözik. Ez jogos? Kauciót milyen indokkal lehet visszatartani? Bérlő kárt nem tett a lakásban(sőt, önköltséggel kifestette). Lehet pusztán "lelakás" miatt visszatartani?

ObudaFan # 2011.10.24. 21:03

Bérbeadó, a fenti mondatra hivatkozva, az albérleti díjat és rezsi fizetését nov. 30-ig kéri, annak ellenére, hogy a bérlő már nov. 10-én kiköltözik. Ez jogos?

Jogos. „A felmondás a hónap utolsó napjára szólhat

Kauciót milyen indokkal lehet visszatartani?

Bármilyen, a bérleti szerződésből eredő igényre. Ilyen lehet pl. a felmondási időre eső bérleti díj.

macskagyökér # 2011.10.25. 12:11

Sziasztok,

határozott időre (1 év) béreltem ingatlant a párommal egy ingatlanirodán keresztül (külföldi tulaj), de fél év után szóltak, hogy a tulaj szeretné eladni a lakást. Nem csináltunk belőle problémát, elég lazák vagyunk, meg jó fejek voltak az ingatlanirodánál, úgyhogy együttműködtünk mindenben (még az eladásban is segítettünk szerintem, hehe, csillogott-villogott a lakás az érdeklődőknek), gyorsan találtunk másik lakást. Segítettek is egyébként ebben, mutogatták a lakásokat szorgosan, de náluk sajnos nem találtunk jó áron jó lakást, úgyhogy mástól vettük ki az újat. Mindegy, a lényeg, hogy korrektek voltak, és mi is igyekeztünk azok lenni.

Mára már rég kiköltöztünk, megtörtént az elszámolás, kicsit késve ugyan de visszakaptuk a kauciót, plusz az egy havi lakbérnek megfelelő kárpótlást, amelyet egyébként ők ajánlottak fel, én max pár bútort kértem volna, amely az új tulajnak úgysem kellett. Szóval minden rendben zajlott, nem is ezzel van a probléma.

A problémám csak annyi, hogy az összes papír, ami a szerződésbontásról készült, az egy lakás átadási jegyzőkönyv/leltár. A kapcsolattartónk annyit mondott, hogy már eladták a lakást, az új tulaj beköltözött, nem kell külön felmondást írnunk. Én azt hittem, hogy majd írásban, közös megegyezéssel, a kárpótlás összegét rögzítve felmondjuk a szerződést.

Nem értek ehhez, és egyáltalán nem hiszem, hogy az ingatlaniroda valamiben nem járt el tisztességesen vagy tévedne (nem egy kicsi vagy kezdő irodáról van szó), de nem vagyok nyugodt így, hogy egy határozott időre szóló szerződést, amelyben konkrétan benne van, hogy bármilyen módosítás csak írásban tehető meg, nem mondtunk írásban fel.

Igaz ez, tényleg nem kell külön felmondást írni ebben az esetben? Illetve származhat később hátrányom abból, hogy ez nem történt meg?

Köszönöm a segítséget előre is.

Üdv,
Egy tudatlan de jó bérlő

C a s a b l a n c a # 2011.10.25. 12:34

Hűha! Fonákján van a dolog!

A bérleti jogviszonyotokat a bérbeadó szüntette meg, illetve tulajdonképpen a közreműködésetekkel és hozzájárulásotokkal közös megegyezéssel szüntettétek meg, nem pedig egyoldalúan felmondtátok a szerződést.

Aki itt felmondást írhatott volna, az a bérbeadó...