Albérleti szerződés


szeligeri # 2011.07.08. 14:59

jó napot
Nekem egy elég érdekes ügyem volt (van) amihez kis segítséget kérek.
Édesanyám elhunyt és albérleti díjjal tartozott a főbérlőnek. Nővérem aláírta hogy ez a tartozás valós és betette hagyatékba a bíróság, ezért indított fizetési meghagyást ellenünk a közjegyző. Nos én nem írtam alá a hagyatéknak a tartozást de elég volt az is hogy a testvérem igen. Ellentmondtam a közjegyző levelének és polgári perré alakult az egész. A nővéremet nem tudta elérni a közjegyző a fizetési meghagyás levelével mert ő anyámmal lakott a felperes albérletében és még mindig nem jelentkezett ki onnan. Ismeretlen a címe és nem tudták elérni. Mivel ellentmondtam annak hogy anyám ennyi tartozást halmozott volna fel(700 000ft)kártérítéssel együtt amit nem is értek mert nem volt kár ezért polgári per indult volna csak a felperes nem tudta bemutatni a bizonyítékait és a keresetére szolgáló tényeket. A bíróság a pert megszüntette és a felperest felszólította az illeték lerovására.
A kérdés a következő. Most a nővérem még mindig tartozik a felperesnek vagy mivel ellenem nem tudott bemutatni bizonyítékot így a közjegyző nem adhat ki felé végrehajtásra?

NNNNNNN # 2011.07.21. 10:57

Üdvözlök Mindenkit!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy aug. 15-ig bérlünk a párommal egy lakást Budapesten, mindent rendben fizettünk, jelenleg a kauciót pedig lelakjuk - hiszen mindjárt lejár a szerződés.
Mivel a tulajdonos ismét ki akarja adni a lakást, ezért ingatlanost fogadott fel.
A kérdésem az volna, hogy köteles vagyok-e beengedni megnézni a lakást (függetlenül attól, hogy tulajdonossal vagy ingatlanossal jönnek-e?)
A tulaj már egy ideje a nyakunkra jár és nagyon kellemetlen!

Lakas101 # 2011.07.25. 19:41

Üdv Mindenkinek!

Furcsa helyzetbe kerültünk!
Albérletben laktunk a párommal és két gyógyíthatatlan beteg gyermekünkkel.tavaly az Önkormányzat pályázatot írt ki (még a korábbi polgármester) lakásokra amiket irodából lakássá kell alakítani majd a ráfordított összeg lelakható lesz mint albérleti díj. Megnyertünk egy olyat ahol egy irodából két lakás lesz ebből az egyiket építhetjük ez volt 2010 szeptemberében.beadtuk a terveket az önkormányzat csúszása miatt 2011 január végén mert az irodát bérlők késve költöztek ki és nem katunk hozzáférést hamarabb hogy terveztessünk. eredetileg idén áprilisban kész kellett volna lennie mindennek, ehelyett semmi nem történt mígnem a főbérlőnk bejelentette hogy a fia visszaköltözik így a lakást el kell hagynunk julius elejéig( ez volt május közepén.Tájékoztattuk az Önkormányzatot hogy mi tévők legyünk két beteg gyerekkel elköltözni aztán az megnyert lakásba az problémás lenne. felajánlották hogy meggyorsítják az ügyet és julius elején odamehetünk és mivel vizesblokk csak a másik lakrészen lenne addig lesz átjárásunk és használhatjuk azt a Wct és fürdőt mivel ott nem volt bérlő. Mai nap mejelent egy pár hogy igényt tartanak a másik bérleményre és mihamarabb dolgoznának ,így veszélybe kerül a fürdő Wc használatunk az igértekkel ellentétben és a privát szféránk valamint a gyermekek immunbetegsége is veszélybe kerül.Hyper IgE szindrómásak így minden fertőzési lehetőség veszélyforrás a számukra. Az építkezésünk sehol sem tart mert az Önkormányzat a legkissebb segítségnyujtásban is akadályoz mint például gépészeti terv mai napig egymásra mutogatnak valamint a közös fal felépítése is az
Ő feladatuk lett volna addig nem tudtuk volna a vízesblokkot megkezdeni így kényszerből hogy haladjunk elkezdtük helyettük és igéretet kaptunk hogy a ráfordított összeget visszakapjuk mivel szükös a keretünk. jelenleg nem adtak pénzt még de az uj lakó a nyakunkon van kérdésünk hogy bezáródhatunk-e itt élőként egy olyan helységbe ahol nincs fürdési wczési mosási stb lehetőségünk?
köszönettel

Titiána # 2011.07.26. 10:59

Szofisztikált: szerintem kutyás oldalon érdeklődj, hogy hogyan lehet a kutyát leszoktatni arról, hogy unatkozzon, illetve szaladjon az ajtóhoz. Biztos van ötletük, mivel kösse le a kutyus a figyelmét.

Titiána # 2011.07.26. 11:04

szeligeri: tényleg sok a 700 000 ft, miért nem szólt, intézkedett hamarabb a tulaj?
Nem vagyok jártas bírósági ügyekben, de ha a bíróság elutasította a felperes igényét, mert a felperes nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani igényét, akkor ezek szerint nem tartoztok. Mondom, én nem értek a bírósági ügyekhez, de nekem ez jön le a leveledből. Vagy ha még biztosabb szeretnél lenni, akkor keress fel Jogi segítségnyújtó szolgálatot, ott tudnak válaszolni a kérdésedre.

Titiána # 2011.07.26. 11:26

NNNNNNN: ha előtte szól Neked, hogy ekkor és ekkor jön vagy ő vagy az ingatlanos, akkor be kell engedned, hiszen a lakás tulajdonjoga az övé. De azért ez nem azt jelenti, hogy mindennap, minden órában, este, kora reggel, szóval kell egy határ, hogy mégis mikor jöjjön. De igazán ez ellen panaszt nem tehetsz.

jurgenbme # 2011.08.19. 09:26

Üdvözöm!
Előre elnézést ha ugyanilyen esetre van válasz a fórumon!

A problémám a következő:
Albérlők beköltöztek júl közepén.
Fizettek fél hónap bérleti díjat és egy hónap kauciót. Szerződésben leírtuk, hogy még egy hónap kauciót fizetnek szeptember 15-én. (mert hogy akkor tudnak)
Szerződésben leírtuk, hogy minden hónap 15-éig fizetik a tárgyhó bérleti díjat és az előző 30 napnyi rezsit!
Szerződést aláírta tanuk előtt!

Problémák: Ő azt mondja csak következő hónap 15-én fizet bérleti díjat a lelakott hónapra! Szanaszét fúrta a lakást, félig kifestett egy szobát stb. Amiért hívogatom, hogy fizessen mert 15-én kellett volna, azt mondja zaklat! Zárat cserélt, nem ad kulcsot!

Van valakinek jó tanácsa mi a menete hogy megszűntessem a problémát, nagydarab urak használata nélkül? Ügyvéd, közjegyző, rendőr?

ObudaFan # 2011.08.19. 09:30

Ügyvéd.
Egyébként ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt - a következményekre figyelmeztetéssel - a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet.
A szerződésben el lehet térni ezektől a feltételektől.

jurgenbme # 2011.08.19. 09:53

ObudaFan!

Ez szerződés rendes felmondásának minősül, mert akkor ugye 30 napja van kiköltözni! És ha felmondtam a zserzősét mikor és milyen eszközökkel mehetek a lakásba, milyen jogi háttérrel?

Köszönöm!

jurgenbme # 2011.08.19. 10:19

Kedves Obudafan!

Előző hozzászólásom félreérthető volt elgépelés miatt.
Tehát ez rendes felmondás és 30 nap illeti meg felmondási időként vagy ez rendkívüli felmondás vagy szerződésfelmondás és ilyenkor más idő, ha igen mennyi? 8 nap után bármikor? és akkor rendőrrel mehetek? ha nem akar kiköltözni?

Válaszait előre is Köszönöm!

ObudaFan # 2011.08.19. 10:23

Ebben az esetben azonnal ki kell költöznie. Ha nem teszi, polgári pert indíthatsz.

jurgenbme # 2011.08.19. 11:40

Kedves ObudaFan!

Értem pert indíthatok! De jogerős ítélet előtt (ami ugye évek) milyen eszközöm van hogy a lakásból távozzanak?

ObudaFan # 2011.08.19. 11:51

Egyrészt erre az időre is kell fizetniük használati díjat. Másrészt meg lehet próbálni a bíróságtól ideiglenes intézkedést kérni.

jurgenbme # 2011.08.19. 12:44

Kedves ObudaFan!

Köszönöm. még annyit kérdeznék, hogy amennyiben nem írja alá a fizetési felszólítást illetve az azt követő írásbeli felmondást ,akkor hogy igazolhatom hogy én azt neki át adtam? Elég a postaládájába dobni? Fényképezzem le mikor ott hagyom?

ObudaFan # 2011.08.19. 17:24

Elküldheted tértivevényes levélként.

Zoltanuss # 2011.08.20. 07:12

jurgenbme jurgenbme !

Az egy eredendő hiba ha a kauciót nem fizették ki.
Az , hogy majd fizetnek, mese !
A kaució egy indikátor a leendő bérlő anyagi helyzetére. Aki ebben próbál alkudozni, az régen rossz.
Ezek az emberek azok, akiknek már senki egy fillért nem ád. Kegyetlen, de jobb az ilyeneket elkerülni.
Tanácsot persze én se tudok adni azonkivül, hogy a jövőre nézve legyél óvatossab.
Sajnos magyari jogrend ilyen - torz !!

mMt gondolsz miért nincsenek nálunk normális bérlakások !
Eccerű mint a pofon . A magyari jogrend nem kedvez nekie.
Persze vannak álszentek, akik ezt tagadják !

interception # 2011.08.23. 20:39

Sziasztok!

Abban kérném állásfoglalásotokat, hogy mi a bevett, jogszerű gyakorlat az amortizácó során az ingatlanban és annak eszközeiben keletkezett kár kifizetére. Tehát ha én bérelek egy lakást, abban tönkre megy a csap, beázik az ablak, ajtó, kinek kell ezeket kifizetnie? A tulajnak, bérbeadónak, vagy nekem, mint bérlőnek?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Csucsu-ki # 2011.09.17. 11:02

Üdvözletem, minden Fórumozónak!
Milyen iratokat kell beszerezni, (annak a személynek, aki szeretné albérlőként használni) a tulajdonos által nem használt szocpolos házat?

rabelais # 2011.10.06. 13:56

Örökültünk egy családi házat , a tulajdoni lapon
4 tulajdonos szerepel ( 1/3 ; 1/3 ; 2/6 és 2/6 )
2 tulajdonos valaki(k)vel "zsebszerződést" kötöttek
x / hó összegre . A jogos 2 másik tulajdonos a szerződésben nem szerepel ( ráadásul közeli rokonok vagyunk) , és valószínűleg az Apeh-hez sincs bejelentve a dolog .
Az albérlők annyira kezdik jól érezni magukat , hogy
ott akarnak maradni .

Kérdésem , hogy semmis-e ez a szerződés , mi a teendő ,
és az albérlőket hogyan lehet kitenni ?

tbobby86@gmail.com # 2011.10.07. 17:30

Jó napot!

Idén januárban költöztem be egy albérletbe egyéves bérleti szerződést aláírva, ami így 2012 január első hetében jár le, a szerződés szerint ha hamarabb felmondom a szerződést akkor nem vagyok jogosult a 2 havi kaucióra. A kérdésem az, hogy mit lehet ilyenkor tenni, ha én mindenképpen el szeretnék költözni most október végén hogy a kauciónak legalább egy részét visszakaphassam. Próbáltam beszélni a főbérlővel de nem jutottam semmire. Ha semmiképpen nem kaphatom vissza a kauciót akkor azt tervezem hogy az utolsó havi rezsidíjat nem fizetem ki. Hozzáteszem, hogy nem jelentette be a főbérlő a lakás kiadását (így nem hivatalosan vagyunk ott, semmi nincs rám íratva).

Előre is köszönöm a segítséget!

Robi

Titiána # 2011.10.08. 19:06

Mivel aláírtad a szerződést, miszerint ha felmondasz, akkor nem kapod vissza a 2 havi kauciót, most fel szeretnéd mondani, tehát valóban nem jár vissza a kauciód. Ha viszont nem fizeted be a rezsit, akkor szerződést szegsz, hiszen aláírtad, hogy befizeted. Szerintem előnytelen a részedre a szerződés. :( Az pedig, hogy nem jelentett be, ne a Te problémád legyen, az apeh egyszer el fogja kezdeni a lakást kiadókat is ellenőrizni, vhogy össze kell szedniük a 40 milliárdot...

Titiána # 2011.10.08. 19:13

Egyszerűsített készpénzfizetési számlát vettem a nyomtatványboltban, ebből adok számlát a bérlőnek. Viszont gőzöm sincs, hogy vezessem, két rublikát egyáltalán nem értek. 15000 ft a bérleti díj.

Megnevezés: bérleti díj?
menny. egysége: ft - azért ebben bizos vagyok.
mennyisége: 15 000
egységára (ált. forg. adóval növelt):
értéke, mely ... % ÁFA-t tartalmaz: beírom a pontokra, hogy 16, majd a rublikába mennyit írjak?

A számla végösszege betűkkel és mellette számokka.
A számla végösszege ... % forgalmi adót tartalmaz: ide a pontokra is 16-ot írok?
Nem kell aláírni semelyikünknek, igaz?
Köszi előre is.

Titiána # 2011.10.11. 11:38

Ok, most már tudom, hogy kell kitölteni.

Gaben15 # 2011.10.12. 17:59

Sziasztok
Szeretném megkérdezni hogyha zárcserével lakoltattak ki, és mondtálk hogy ingóságaim átvehetem ha felhívom a tulajd de ő nem volt soha elérhető akkor joga van megsemmisíteni holmiaim? Vagy milyen esetekben lehet ehez joga?

84kendra # 2011.10.14. 11:23

Sziasztok!

Az édesanyám kiadná bérbe a használaton kívüli tanyánkat. Abban egyeztek meg, hogy 2 évig fizet a bérlő havi fix összeget, utána megveszi az épületet. A szerződésben szerepelne, hogy az ingatlanba fektetett pénzt (felújítás, festés) anyám nem téríti vissza akkor sem, ha a bérlő eláll a vásárlási szándékától.
A kérdésem az, hogy ez jogilag rendben van? Tehát semmi sem "jogsértő", amit a szerződésbe (közös megállapodás alapján) foglaltak?