Albérleti szerződés


ttip # 2013.04.03. 09:46

radarrobi: A szerződő felek magatartása (kulcsátadás, lakbérfizetés) arra utal, hogy köztük bérleti szerződés jött létre. Mivel a bérleti szerződést nem foglaltátok írásba, a szerződéses feltételek bizonyítása nehézségekbe ütközik. A lakóknak ugyanakkor a szerződéstől függetlenül birtokvédelmi joguk van, az ingatlan tulajdonosa nem teheti ki őket egyik napról a másikra. Azt gondolom, hogy ebben az esetben a lakástörvény rendelkezései az irányadók, tehát a bérbeadó három hónapos felmondási idővel rendes felmondással élhet.

radarrobi # 2013.04.03. 09:05

SolnesM-nek tisztelettel

Úgy érzem, kissé érzékenyen reagált esetemre. Tanácsot kértem és nem véleményt, jogi oldaláról szerettem volna megközelíteni a problémát.
Csak azért reflektálok Önnek, hogy megvédjem a lányokat. Minő furcsa eset ebben a mai világban, de két egyszerű,vidéki iskolába járó, kitűnően tanuló egyetemistákról van szó. Egyébként csak úgy mellesleg szabadidejük nagy részét segélyszervezetnél tevékenykedve munkával töltik. Kérem Önt látatlanul soha ne ítélkezzen, mert esetleg ez bántó lehet. Mellesleg úgy tartom korrekten, ha csupán két hónapról van szó, akkor azt közlöm a kiadóval és kifizetem a két hónapos teljes összeget, későbbi viták elkerülése végett. A szerződés átadása pedig a bevett gyakorlat szerint a főbérlő feladata /minkét fél érdeke/, Ugye nem gondolja komolyan, hogy a Föld másik oldalára kellett volna kiutazni a szerződésért ?A szóbeli szerződés is szerződés a kulcs átadása pedig ennek nyomatéka. Egyébként az előző kislánnyal is így bántak el, tették ki a szűrét, mint utólagosan kiderült. Ezzel én lezártnak tekintem e tekintetben az ügyet, jogi fórumra írtam, tudtom szerint. Tisztelettel .radarrobi.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.03. 08:02

Ilyenkor kártérítés jár.

moca81 # 2013.04.03. 06:35

Tisztelt Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni!
2013. március 20-án kötöttem egy bérleti szerződést 2 évre április 1. beköltözéssel, 1 havi kauciót átadtam a tulajdonosnak. Március 28-án szerettem volna vele beszélni, de nem vette fel a telefont. Utána ki volt kapcsolva. Majd 31-én este írt e-mailt, hogy nem tudja kirakni az előző bérlőket. Nem mutat hajlandóságot a találkozásra...
Mit tehetek ilyen esetben? Másfél hónapja hiteget ezzel az április 1. határidővel. Azóta a bútoraim raktárban vannak, megszerveztem a költözést, aminek költségei vannak. A kezemben van egy érvényes szerződés... Ilyenkor az 1 havi kaució jár vissza vagy a duplája???

Üdvözlettel: Móni

florinda # 2013.04.02. 07:45

2013. március 9-én egy párnak bérbeadtam a lakásomat albérleti szerződést kötöttünk. A bérleti díjon kívül 2 hó kauciót kötöttem ki. Ezen a napon beengedtem őket a lakásomba, azzal a feltétellel, hogy 4 nap múlva tudják részemre átadni a bérlet feltételeként kiszabott összeg fennmaradó hányadát, 27.000,- Ft-ot. Megbeszéltük az időpontot, ezt a szerződésbe bele is foglaltam. A megbeszélt időben a pár hölgy tagja, aki fizetett volna, nem volt megtalálható. Kértem a másik felet, hogy feltétlen jelentkezzen a hölgy ha hazaér, ez nem történt meg. Másnap reggel a férfi közölte, hogy a hölgy a munkahelyéről fel fog hívni engem, ez sem történt meg. Ezek után a telefont nem vették fel.
Harmadnap a lakásomhoz mentem, becsöngettem, senki nem jelentkezett, a bejárati ajtón kaparási hangokat hallottam belülről. Ezek után a nálam lévő kulccsal bementem a lakásomba, azt gondolván, hogy valami baj történt. A lakásban egy macskát találtam, amiről beköltözéskor nem volt szó. Mivel az egész március 15-én történt, amikor hóvihar miatt az emberek elakadtak az utakon, arra gondoltam, hogy albérlőim is elakadtak valahol, a telefonjuk lemerült, ezért nem tudom felvenni a kapcsolatot. A lakásomnál lévő szomszédasszony adott ételt, amit otthagytam a macskának, és a gázkonvektort, ami erős fűtésre volt kapcsolva lecsavartam. Következő nap szintén átmentem a lakásomhoz, az albérlőim jelen voltak, üvöltöztek, hogy mire fel mentem be a lakásba. Közöltem velük, hogy 1 hetet adok nekik a kiköltözésre, mivel a szerződésben foglalt dolgokat nem teljesítették, a kapcsolatot velem nem vették fel. A férfi üvöltözve bejelentette, hogy fel fog jelenteni. Én mondtam neki, hogy a lakásba bementem a fenti okok miatt, azt nem tagadtam előttük sem, de oda csak vittem a macskának ételt, semmit nem hoztam el. Közölte, hogy majd ő elintézi, hogy a lakásból eltűnjenek dolgok.

Természetesen - bár megígérték - a lakásból 1 hét múlva nem költöztek ki. Közben jelentkeztek nálam albérlőjelöltek, a bentlakókkal megbeszéltük, hogy a lakást megmutatom a jelenlétükben, az albérlőjelöltekkel közölték, hogy feltétlenül kiköltöznek április 1-én. Ezt március 29-i telefonos rákérdezésemkor is megerősítették.

Április 1-én délelőtt egy idegen arrogáns női hang közölte velem, hogy ő az új főbérlő és megkért, hogy feltétlenül menjek át a lakásomba és közöljem az albérlőkkel, hogy április 4-én tudja őket fogadni albérlőként, azt mondta, hogy semmi közöm ahhoz, hogy ő kicsoda, mi a telefonszáma, ahhoz sem, hogy honnan tudja az én egyébként titkos telefonszámomat és vegyem tudomásul, hogy az egyáltalán nem probléma, hogy hozzám közben más beköltözne, hiszen albérlők jönnek-mennek, és menjek már át az üzenetét átadni, hiszen én át szoktam járni hozzájuk, mondta neki a hölgy albérlőm.

Ezután felhívtam a férfi albérlőt, aki nem vette fel a telefont. 1 óra múlva újra próbálkoztam, akkor felvette és közölte velem, hogy miért nem mentem át, egyébként ő adta meg a telefonszámomat, azért, hogy higyjem el, hogy elköltöznek. Mondtam neki, hogy elég sokszor átvert már, erre közölte, hogy ő tanúval fogja igazolni, hogy én bejárok a távollétükben a lakásba, feljelent a NAV-nál is, és ő tesz nekem szívességet, hogy kiköltözik, mert a felmondási idő 1 hónap, majd kinyomta a telefonját. A lakásba nem szoktam bejárni, az egy esetet kivéve, amikor a tudtom nélküli macskát ott találtam és megetettem, amit nem titkoltam el előlük. Az albérleti szerződésben szerepel a rendkívüli felmondás.

No, most úgy kell éreznem magam, mintha én lennék bűnöző. Tudom, hogy a hivatalos út nagyon hosszadalmas és ők addig minden közüzemet használhatnak az én káromra.

Kérdezném, mit is tehetek, hogy mielőbb megszabaduljak az albérlőimtől.

SolnesM # 2013.03.30. 14:22

radarrobi radarrobi !
A lányok lehet úgy viselkedtek , hogy továbbra nem kívánatosak lettek.
Bérletet egyébként nagyon könnyű találni, de aki azt hangoztatja, hogy csak 2 hónapra kél nekie, nem biztos , hogy talál.

és jóhiszeműen beköltöztek ”lehet rosszhiszeműen is beköltözni ?
és a szerződés teljesen elfelejtődött.
azaz nincs szerződésük !!

A főbérlőnek, a kedves rokonnak mihez van joga ez esetben ?
A lakásához - nem evidens. ?
Egyébként rengeteg szállás van Budapesten és gondolom más vidéki városban is , azok pont arra valók, hogy 2-3 naptól akár 2 -3 hónapig ott lakjon valaki, csak keresni kell.
A rokon egyébként tényleg ennyire gonosz ??
El kell ovasni a pár hozzászólással későbbi festés panaszt és némi empátiát a bérbeadóval szemben is.

SolnesM # 2013.03.30. 14:03

T. fkorei !!

Jól rá tapintottál :

akár jogi útra is hajlandó vagyok terelni az ügyet ha ha - részben - nekünk van igazunk)

Csak részben van igazatok !!

Elmondom az esetemet : egy kis lakást kb. 14 éve adok ki. Először mesterrel kifestettem - kb. az akkori lakbér 2,5 x ese. Jöttek mentek a bérlők. ki 4hónapig, ki 3 évig bérelte. A második festés sk. csináltam 5 napig tartott nekem + az anyag, az elhanyagolható mostani áron kb. 15 - max 20 eft.
Rá 3 évre jött egy másik bérlő, aki sajátmaga újra festette , még nem volt indokolt, de ráhagytam némi lakbérredukció fejében. Ők is elmentek kb. 3,5 év után. A váltást megúsztam 3 festéssel. Aki most lakik, inkább kap újabb redukciót mert ha menne, egy újabb festés már elkellne, ami mint mondtam most már minimum 2,5 x -es de inkább 3 x-os lakbér.
Tehát bérlővel a festés kb. 5 évente meg kell ismételni, normál eseteben csak 10 évente fest az ember.
Annak a lakásnak a kifestése egy hét vagy kb. 150 eft. Gondolom ha maradtatok volna még el lettetek volna jól abban a lakásban.
Alkudj, de ha biróságra mégy nem biztos ,hogy nyersz !!
A szines festés pedig abszolúte nem praktikus a gyakran bérlőt cserélő lakásba. Oda a fehér való , az viszonylag könnyen javítható.
Egy festésnek van egy természetes elhasználodása, amit egy lakáscsere általában gyorsít. Ebbe is gondoljatok bele mielőtt biróságra mentek.

monalisa1 # 2013.03.26. 10:33

2. Volt már vita amiatt hogy a bérlő a visszaadáskor bár kifestette a bérleményt (iroda), de az egyes helyiségek színtónusa eltért mint amilyen az átvételkor voltak. (Mondjuk kekec, rigolya.)
A kifestetés árának 20%-át térítse meg neked hiszen ő sem egy frissen festett lakást adott át.

fkorei # 2013.03.26. 09:42

Üdvözletem

A következő kérdés megválaszolásában kérnék egy kis segítséget:

A hónap végével megszűnik az albérleti szerződésünk, egy évre szólt, nem újíttattuk meg. Ez így rendben van.
Viszont a bérleti szerződés aláírásakor elsiklottunk egy fontos pont felett, amire most döbbentünk rá sajnos - ez a mi hibánk, elismerem:

"A bérleti jogviszony megszűnése esetében a megszűnés utolsó napjáig a Bérlő köteles a Bérleményt a jelen szerződés aláírásának napjával megegyező állapotban, leltár szerint – kivéve a rendeltetésszerű használatból fakadó állagromlást, illetőleg a Bérbeadó engedélyével történt átalakításokat – a Bérbeadónak vagy meghatalmazottjának visszaadni. Az eredeti állapot helyreállításával kapcsolatos költségek a Bérlőt terhelik. Bérlő köteles a bérleményt a bérleti jogviszony megszűnésekor tiszta, a birtokba adáskori állapotban átadni, és köteles saját költségén kifesteni, és kifestett állapotban birtokba adni."

A festés a sarkalatos pontja a dolognak, amire nem számítottunk és mindazon által hogy benne van a szerződésben nem érezzük jogosnak, mivel mi is úgy kaptuk meg az albérletet, hogy nem volt frissen kifestve, kissé lelakott állapotban volt, és csak 1 évet tartózkodtunk ott, illetve egy kb. 80-90m2-es lakást kifesteni nem is olcsó dolog. Az eredeti állapota pedig nem a frissen festett falak.
Természetesen a 2 havi kauciómat pedig szeretném visszakapni, ami közel 150 ezer forint.

Viszont van egy ilyen pont is a szerződésben, mint a Bérbadó kötelezettségei, ha ez számít valamit:

"7. A Felek megállapodnak abban, hogy a Bérlemény épületszerkezeti elemeinek felújítása, karbantartása, rendeltetésszerű használatának biztosítása a Bérbeadó kötelezettsége. A Bérlemény egyéb részeivel kapcsolatos felújítási, karbantartási kötelezettségek (ideértve a rendeltetésszerű használat biztosítását is) a Bérbeadót terhelik”"

Ez alapján szeretném kédezni, hogy jogosan követelik e a festést? Továbbá ha ki kell festenünk, kötelesek vagyunk ugyan olyan színűre festeni? (ha mi csináljuk nem lesz szebb...értelmetlen dolognak tartom, akár jogi útra is hajlandó vagyok terelni az ügyet ha ha - részben - nekünk van igazunk)

Köszönettel:
Ferenc

radarrobi # 2013.03.26. 05:47

A történetem a következő. A lányom barátnője által beköltözött szeptemberben egy lakásba. A főbérlő a barátnő unokatestvére. Történt köztünk egy szóbeli megállapodás a havi fizetést és a rezsit illetően. Beszéltünk szerződésről és kaucióról is, de a főbérlő, jelen esetben a rokon, végül is ezt nem küldte el a dokumentumot. Tanév kezdetekor a lányok megkapták a kulcsokat és jóhiszeműen beköltöztek. Annak rendje módja szerint kitakarították és maguk kényelmére rendbe tették a lakást. A főbérlő kiutazott Amerikába, a családja másik fele Ausztriába és a szerződés teljesen elfelejtődött. A mi részünkről a havi megbeszélt albérleti díj pontosan át lett utalva, rezsi fizetve. /volt elmaradt tartozásuk, azt is rendeztük a szolgáltató felé/ Most azonban hirtelen haza jöttek és azonnali határidővel ki akarják tenni a lányokat. A lakásba a tudtuk nélkül bementek. Gyanítjuk arról van szó, hogy van újabb bérlő neki mutathatták meg a lakást.A probléma az, hogy a lányok máról holnapra nem találnak lakhatási lehetőséget és mivel a szorgalmi időszaknak két hónap múlva vége, így ez is nehézséget okoz egy új lakás keresésében, két hónapra nem szívesen adják ki a lakást. Kérdésem az lenne ebben az esetben védi-e valamiféle jogszabály őket ? Mit tehet meg a tulajdonos ? Utcára teheti-e őket ? A főbérlőnek, a kedves rokonnak mihez van joga ez esetben ?

SolnesM # 2013.03.23. 17:15

ffanny ffanny !
Valami kártalanítás jár nekik !!
Tanulság ?
Mindentalaposan meg kell gondolni. nyilván mhó voltál előre felvetted a bérleti díjat nem akartál egy napot se veszni. Ez az ára.
Nyilván igy az élet ugy hozta hogy nem tudom neki kiadni a szobánkat.
De már kiadtad!!!
Az meg ,hogy nem találtok, mese.Nem akartok költözni. A rátok költözés sok kalamajkát okozhat, de arra nem gondoltál, hogy olyan ez mint a foglaló.
Elfogadtál egy foglalót, de nem teljesítesz, ilyenkor az nem elég, hogy vissszadod (naná )a duplája jár vissza !

monalisa1 # 2013.03.23. 12:58

KBS a másik topicban megválaszolt, tehát ahogy írta: kötelmi jog stb.

monalisa1 # 2013.03.23. 12:18

ffanny

Aláírtad a bérbeadási szerződést és átvetted a bérleti díjat - jogosult beköltözni. (Azzal h visszaadnád a pénzt az nem biztos h kártalanítja őt az általad okozott kellemetlenségért: nagy hírtelen talál-e másik albérletet, valamint mennyiért?!)

monalisa1 # 2013.03.23. 12:12

nosóka

Mivel a visszaadáskor az "eredeti állapot" megvan, vagyis megvannak a falak, ajtók, ablakok, burkolatok, szaniterek stb., ergo semmi sem hiányzik a lakásból.

Ami az esetleges "lelakottság" dolgát illeti, a bérbeadáskor kellett volna rögziteni: festés 80%-os állapotú, parkett ill. járószőnyeg 60%-os, kőpadló 70%, kád/zuhanyzó 40% stb. Ha ehhez képest lelakottság látható, azt hivatott ellensúlyozni a 1-2 havi kaució.

Ha tényleg "leharcolták" a bérleményt akkor a helyreállítás költsége követelhető tőlük, azonban nem egy top felújított lakás kérhető vissza hanem csak a fenti százalékosságú állapot.

----
  • laikus hozzászóló
ffanny # 2013.03.22. 11:02

Én azt szeretném megtudni, hogy kiadtam a lakásunk szobáját ahol a párommal lakunk, elköltöztünk volna de mégsem tudunk sehova menni, az albérlővel aláirtuk a szerződést kifizette a hónapot, és pár napon belül költözne ,viszont mi mégsem tudunk elmenni. Egyértelmű hogy vissza szeretném adni a pénzét, viszont a bérlő azt mondta akkor is beköltözik ha mi még a szobában lakunk. Mit lehet tenni? Nyilván igy az élet ugy hozta hogy nem tudom neki kiadni a szobánkat.

nusóka # 2013.03.13. 09:51

tisztelt Ügyvéd Úr.
az lenne a kérdésem, hogy kiadtam a házam albérletbe, a bérlők rendesen fizetnek mindent de úgymond nagyon lelakják a házat, és nem igazán akarják ezt elvállalni, úgy egyeztünk meg és a szerződés is úgy van hogy ha kiköltöznek erdeti állapotában vagyis a beköltözéskor hagyott állapotban adják vissza a házat. mit tudok tenni? köszönöm Bné Ildikó

Sulyok Tamás # 2013.03.08. 10:25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Sárvári lakásomban másfél éve albérlők élnek. Minden számlát én kezelek, a távhőt leszámítva. Ezt a bérlő nevére írattuk a szolgáltató tanácsára, így a befizetéseket nem ellenőriztem. Már tavaly tavasszal tájékoztattak, hogy nem fizetnek rendesen, de ez engem nem érint, csak tudjak róla. Múlt héten felhívtak, hogy egy éve újra semmit nem fizetnek, és egy jogszabályváltozás miatt most már én is felelős lehetek, hiába írattuk a nevükre a szolgáltatást (összesen kb 400 ezer Ft a tartozás). Közben megtudtam, hogy a bérlőnek bejelentett munkahelye és autója is van, és negyedrészben egy lakásnak is tulajdonosa. A tavalyi tartozás már bíróságra került, el is kezdték a tartozását vonni a fizetéséből. Kérdésem: behajtható-e a követelés a leírtak alapján a bérlőn? Vonatkozhat-e ebben az esetben rám, mint tulajdonosra a mögöttes felelősség?

Tisztelettel várom válaszát

matthiasi # 2013.03.07. 16:43

Móni1 Móni1 !
Tovább kell állni ! Az ilyen lakást nem érdemes bérelni.
Mo. -on túlkínálat van !!!

Móni1 # 2013.03.06. 21:00

Kedves olvasók, Tisztelt Ügyvédek! Lenne egy olyan kérdésem, amivel ez idáig nem találkoztam. Párommal bérlünk egy lakást. Szerződést kötöttünk, számlákat a mi nevünkre írattuk át, a bérbeadó kérésére. Ezzel gondunk nincs. Viszont sajnos a bérbeadó hetente minimum egyszer, de van hogy többször az "életünkben" van. Telefonhívás, mail, személyes megkeresésé. Már úgy érezzük, rettentően zavar minket a jelenléte. Ezt tetézi azzal, hogy ami elromlik, nem hiszi el, hiába van számla a nevére kiállítva, hiába beszél a szervizzel. Nem rendszeres elromlásokról van szó!! Meddig vagyunk kötelesek ezt elviselni?? Mit tehetünk?? Már sok országban béreltünk lakást, de ilyennel még nem találkoztunk. Köszönöm előre is a választ! Móni

bareg # 2013.03.06. 16:05

Helló!!

Tanácsot szeretnék kérni abban hogy,egy albérletből kiköltözve átadtam a kulcsokat rendezve lettek az elmaradt számlák,illetve a 2 kaució a Tulajdonosnál maradt mert nem telt le az 1 éves szerződés.
Most hogy a kulcs átadás is megtörtént és irtunk bérleti szerződés felmondást.
Kézzel bele írta hogy vállalom a falak lefestését is.
Kérdés hogy nem vagyok köteles mert a kaució tartalmazza,ha kis mértékű kár keletkezik.

Illetve hogy nem igazán volt ADÓ fizető a hölgy.
Így ha bármi van engem büntethetnek-e??
Előre is köszönöm a választ.

RoseBerry # 2013.03.04. 11:27

Köszönöm a válaszokat!
Elkértem a "leendő" szerződést átolvasásra, ebben ismét kikötne hat hónapot, egyéb esetben a kauciót nem kapjuk vissza.
Emellett van másik érdekesség is: a beköltözés napján, azaz március 15-én két havi kauciót fizetünk. Fél éve itt lakunk, ezt a kauciót már odaadtuk, erről írtunk egy átvételit is. Ha így aláírjuk ismét a szerződést, követelheti rajtunk a kauciót?

Köszönöm!

Zoltanuss # 2013.03.01. 17:49

RoseBerry RoseBerry !

Ez egy nagyjából rendben lévő szerződés. Nyilván az első 6 hónapra akart a tulaj valami biztosítékot, hogy ne legyen 'átjáróház' a lakása.
Ez nagyjából teljesült is.
Azt persze nektek kell eldönteni, hogy akartok e maradni - jó é nektek a bérlet. Ha igen, el kell menni a közjegyzőhöz és vele szentesíteni a szerződést.
Természetesen a közjegyzői díjat a kezdeményező fizeti, jelen esetben a bérbeadó !!
De miért nem kérdezitek meg a bérbeadót, miért nem beszélitek meg a dolgokat ??
Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát !!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.01. 17:47

mi lehet az indíték a közjegyzőre, milyen hátránya illetve előnye lehet nekünk ezzel?
Ha érvényesen felmond a bérbe adó, akkor nem kell évekig pereskednie a kiürítésért.

Zoltanuss # 2013.03.01. 17:40

world.quake !
Ez nagyon életszerűtlen ! Az ilyen szerződést még az elején korrigálni kell !
Ajánlom, hogy kezdeményezd a szerződés módosítást egy határozatlan idejű bérleti szerződésre, egy megfelelő felmondási idővel.
Sejtem, hogy ezt a bérbeadó se gondolta át !
Kezdjed azzal, hogy abérletidíjat meg az egyebeket / rezsi/ visszatartod, majd meglátod a tulaj fog imádkozni, hogy rendezzétek a dolgot !!
Persze a lelakott bérletidíjat, rezsit előbb útóbb ki kell fietnei !!

RoseBerry # 2013.03.01. 12:18

Kedves Fórumozók!

Fél éve bérelünk párommal egy házat határozatlan időre, de a szerződésben ki van kötve, hogy minimum 6 hónapot vállalunk, különben a két havi kauciónkat elveszítjük. Most fog letelni a fél év, és a bérbeadó kérte, hogy a továbbiakban közjegyző előtt hitelesítsük a szerződést. Ennek okát nem mondta, a számlákat, bérleti díjat pedig minden hónapban határidőre fizetjük.

Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy mi lehet az indíték a közjegyzőre, milyen hátránya illetve előnye lehet nekünk ezzel?

Illetve ha felmondanánk a bérletet, milyen jogon tarthatja vissza a kauciót? A fél év letelt, amit vállaltunk, fizetünk mindent időre, a lakásra pedig nagyon vigyázunk. Szükségünk lenne a kaucióra, ha továbbállnánk, de tartok attól, hogy nem kapjuk vissza a kauciót.

Segítségeteket előre is köszönöm!