Albérleti szerződés


Titiána # 2013.02.28. 19:27

Ligelia: az ügyvéd rosszul tudja. A másik, hogy ha már az első alkalommal nem mutatja be a csekket, azt nem lett volna szabad hagyni, hogy több ilyen ne legyen. A fényképezés szerintem felesleges, ott a füzeted, abba beírtad volna az összeget, a dátumot és kész.

Titiána # 2013.02.28. 19:24

world.quake: hogy lehet egy ilyen szerződést aláírni? Aláíráskor ezt olvastad is és mégis aláírtad? Vagy átfutottad? Háát, nyugodt éjszakái lesznek a tulajnak, öt évre biztosítva van a pénzcsatornája. Szerintem, mivel aláírtad, jogszerű, hiszen nem volt kötelező aláírnod. Azért van benne olyan rész, hogy milyen esetben mondhatod fel a bérleményt?
Nos, ha x év múlva el akarsz költözni, ő a szerződést fogja lobogtatni, Te pedig még ha le is lépsz, akkor - gondolom én -, a bíróságon fogja kérni az elmaradt összegeket. Persze, ha elmegy odáig. Vagy Te fogod elindítani az eljárást, miszerint nem értessz egyet vele.

world.quake # 2013.02.28. 03:14

Tisztelt fórumtagok,

Aláírtam egy olyan albérleti szerződést amiben olyan pont van miszerint ha felmondom az albérletet 5 éven belül bármikor, akkor is ki kell fizetnem az albérleti díjat 5 évre. Ez jogszerű, vagy törvényellenes?

Tamás

MajorDomus # 2013.02.23. 21:48

és nem főbérlő hanem tulaj!

Zoltanuss # 2013.02.23. 08:05

v Ligelia
! Sőt ahogy látom nem is egyhónappal hanem kettővel lógtok !!

Zoltanuss # 2013.02.23. 08:03

Ligelia Ligelia !

Sok mindent rosszul tudsz !
Pl. nem tudod mi a külömbség bérlő, albérlő, bérbeadó, főbérlő között !!
De nem ez a lényeg !
Nem fizettél és még neked áll feljebb !!

Ligelia # 2013.02.22. 16:01

Itt volt a leolvasásoknál. Én honnan tudjam, hogy tényleg annyi-e az összeg, amennyi ha be sem mutatja a csekket? Megkérdeztük az összes ismerőst, és mindenki úgy fizet, hogy a főbérlő megmutatja a csekket nekik! Egyébként már tárgytalan a dolog, mert el fogunk költözni. Jövő hónapban jelentjük be neki és áprilisra már nem leszünk itt.
Egyébként párom megkérdezte az ügyvéd ismerősét és ő is azt mondta, ami a szerződésben is van: ha nem tudunk valamit kifizetni, le lehet vonni belőle.
Most hajlandó volt 3 csekket elhozni de azt se nagyon hagyta, hogy legalább lefotózzuk. Amit sikerült rögzíteni, találtam is bibit: tőlünk első fizetéskor 13800ft-ot kért el a villanyra, a csekken pedig 12000ft a végösszeg! Plusz párom a legutóbb átment a szomszédhoz felváltani a pénzt (10.000ft-ot kellett volna, mert abból 8 járt a főbérlőnek) de a nő felkapta a pénzt és el is viharzott!! Szóval eddig már 3000ft-ot vitt el pluszba! Ezek után persze, hogy nem bízok benne egy cseppet sem.

Arról nem is beszélve, hogy beköltözéstől kezdve minden hónapban jeleztük, hogy folyamatosan fagy a hűtő, a mosógép pedig egyre hangosabban kattog. Erre mindig annyi a válasza, hogy ő nem ért hozzá.

Mindegy, elnézést, hogy hosszúra nyúlt. Köszönöm a válaszokat!

Titiána # 2013.02.21. 19:39

Ligelia: gondolom, a füzetet azért nem akarja aláírni, mert a leolvasásnál nem volt ott, így lehetett ott akármi. A befizetés időpontját rányomtatják a csekkre, de most akkor az egyik rubrikába írjon, a másikba ne? Szóval, ez inkább Neked jó, de ő ezzel nem fog foglalkozni.

Titiána # 2013.02.21. 19:37

marinkopisti: be kell(ene) jelentenie a NAV-hoz, de nyilván nem teszi, mert így nem kell adóznia. Pedig (volt)? parlamenti képviselő, na mindegy...
A lényeg, hogy azzal ne foglalkozz, hogy mi lesz a cégével, bebukja, költözni kell, ez nem két nap. Sürgősen járjatok utána, hova lett a pénz, mert ha kikapcsolják az áramot vagy ilyesmi, akkor csak pénzért fogják visszakapcsolni, azt pedig nehogy a kaucióból vonja le, ha - ezek után - még megvan...
Macera bemenni a közművekbe, hogy mostantól jöjjenek a csekkek, így viszont egy kis pénzhez lehet jutni...

Igen, sikkasztás, úgyhogy tegye rendben fizetnivalót, ne hagyjátok, hogy tovább gyűrűzzön. Ha semmi, akkor rendőrség, kész, nincs vita, ezt meg úgysem kockáztatja meg, nem azért, mert nem jelentette be a NAV-hoz, hanem a rendőrségtől is kikerül ez, az...

Titiána # 2013.02.21. 19:32

gida1952: pedig ennek utána kell(ene) járnod, hiszen ha van leltár, akkor mi lesz a hiányzó dolgokkal? De a lényeg, hogy a tulajnak szólni kellene előre, hogy felmegy, még akkor is, ha épp szüksége van 1-1 lámpára, evőeszközre, stb. Viszont a holmidhoz nem lenne szabad nyúlnia, kutakodni, mert ki tudja, mid tünhet el, bankkártya a párna alól. Ezt tisztázzátok, mert ez csak gyűrűzni fog tovább vagy ha tudod, minél hamarabb rendezd a tartozásod, aztán köszönj el tőle! Azért van egy határ.

Titiána # 2013.02.21. 19:29

Ligelia: nagy tévedés, hogy a kauciót le lehet lakni. És ha lelakjátok, de úgy hagyjátok a lakást, mint a disznóól, vagy ez az meg van rongálva, a fal összefirkálva, szóval nem tiszta állapotban, ahogy átvettétek? Akkor azt miből fogja pótolni a 2 havi kaució hiányában? Szeretem, amikor az a vége a mondatnak, hogy a kaució fedez ezt-azt...
Mindegy, most nem ez a lényeg, a kaució nem vonható le. Az, hogy minősíthetetlen hangon beszélt, szíve-joga, elvégre nem fizettetek, nem tudhatja, hogy mikor fogtok, csak kezdődik egy olyan probléma, bevétel elmaradása, ami ki tudja, meddig tart.
A rezsit megértem, hogy előre kéri, hiszen ha leléptek, akkor miből fizet. Az, hogy a csekk diktálás után jön, ez nem mentség, utólag el lehet számolni. Adtatok a hónap elején x összeget, kijön a csekk, egyikből kivonni a másikat és kész.

MajorDomus # 2013.02.20. 19:31

Bilda
nem
nem,ha tudod bizonyitani sz átutalás tényét,például számlakivonattal.

a lényeg az,hogy a szerződő felek,és a feltételek sem változtak,csak az önkormányzat másik, ,vérebet,,bizott meg a pénzbehajtással,de a lóvé a gazdánál landolt.

hakapeszimano # 2013.02.20. 16:21

Tudna valaki segíteni abban, hogy a 1993. évi LXXVIII. tv a lakásbérleti tv 26.§-a szerint a bérbeadó általi rendes felmondás nem lehet kevesebb 3 hónapnál:

26. § (5) A bérbeadó a határozatlan időre szóló szerződést – ha a felek másképpen nem állapodtak meg – írásban, cserelakás és a 24. § (1) bekezdésének a)–d)pontjaiban meghatározott okok fennállása nélkül is felmondhatja a hónap utolsó napjára; a felmondási idő azonban nem lehet rövidebb három hónapnál.

Ez kógens szabály? Lehet ettől eltérően rendelkezni a szerződésben? Rövidebb időt, mondjuk 1 hónapot ki lehet kötni?
Köszi!

BIlda76 # 2013.02.19. 18:11

Valaki tudna válaszolni a 2013.02.01jén feltett kérdésemre? Fontos lenne!
Köszönöm, ha foglalkoznak velem is.

marinkopisti # 2013.02.18. 16:20

Mégvalami . Parlamenti képviselőként mentelmi joga van ami nem tudom meddig él . Igy elég macerás szembeszálni vele . Na bár már nem az de biztos nem sok esélyem lenne ha pereskednék a pénzünkért ....

marinkopisti # 2013.02.18. 16:19

Ugy tudom neki be kell jelentenie ha kiadja a lakást s jövedelme származik belőle ....Vgay rosszul tudom ??

Ligelia # 2013.02.16. 20:09

Üdv!
Mi párommal november elején költöztünk albérletbe. A szerződés aláírásakor kifizettünk 2 havi kaukciót, mely a főbérlőnél van.
A múlthavi és a mostani bérleti díjat nem tudtuk kifizetni, a rezsit és közös költséget viszont igen.
Az a problémánk, hogy ma volt itt a főbérlő és mi próbáltunk vele beszélni, hogy jövő hónapban pótoljuk az egészet, vagy a két havi kaukcóból vonja le (az pontosan kitelne). Viszont ő végig sem hallgatott minket, ellenben úgy kiabált főleg velem, ahogy azt a saját édesanyám nem tette meg soha. Azt mondta, hogy innentől kezdve a rezsit is előre fogja kérni, holott bediktálás után kéne fizetnünk! Sőt, a csekkeket nem akarta nekünk megmutatni. Valamint én vezetek egy füzetet, hogy hanyadikán olvastuk le az óraállást, hanyadikán fizettünk de ő nem hajlandó ezt aláírni!
Ilyen esetben mit lehet tenni? Tudtommal helyettesítheti a kaukció összege a lakbért.
Előre is köszönöm a választ.

gida1952 # 2013.02.12. 16:05

Szeretnék egy kérdésre választ kapni.Albérletben lakom,és az utolsó két honapban megszorultam anyagilag.Két honap közületi számlát nem tudtam befizetni.Nem csillagászati összegröl van szó,mert örülten sporolok.Télen füteni sem fütöttem.Akkor kapcsoltam be a fütést ha nagyon nagyon szükséges volt.Az is max 2 óra volt.Vita nincs közöttünk a tulajjal,de viszont azt vettem észre a lakásbol tünnek el dolgok.Aproságok,de a kicsiböl lesz nagy.Most utoljára egy iroda asztali lámpám tünt el.Nem egy oriási összeg,de jogában áll-e a tulajdonosnak bejönni a lakásomba,és el vinni holmikat.Azt is észrevettem,hogy az irataimat felforgatták turkáltak benne.Mit tehetek ilyenkor?Utálok balhézni,és hogyan tudom mind ezt bizonyitani?Előre is köszönöm a válaszukat.

Üdvözlettel:Kati

viharvadász # 2013.02.09. 18:34

marinkopisti!

>....bár nem jelentette be a tulaj .<

Hova kellett volna bejelenteni?

marinkopisti # 2013.02.09. 18:10

Köszönöm a gyors választ . Hát egyezkedünk vele számlákat ténylegesen jelezze vissza ha befizette vagy ami még jobb lenne ha mi kapnánk csekket s fizetnénk is mint eddig is rendesen . Sajnálnánk a lakást elengedni de ha bebukik a jelzáloggal mert csődböl huzta ki a cégét vele akkor ugy is menni kell . Szóval sikkasztás ?
Köszi !!

Zoltanuss # 2013.02.08. 18:13

Gerik !
Az ember pénzt átvételi elismervény nélkül csak úgy nem ad senki kezébe sem !!
Nehéz ügy !
Próbálj tanúkat szerezni arról, hogy fizettél valamikor.
Mondjuk a végre hajtót általában megelőz egy fizetési meghagyás !
Arra hogyan reagáltál ???

Zoltanuss # 2013.02.08. 18:10

Hát ha átutaltátok a pénzt,akkor ő egyszerűen elsikkasztotta.
Ez büncselekmény !
Addig is az utalást felfüggeszteni és új bérleményt keresni.
És remészetesen felszólítani az elszámolásra !!

marinkopisti # 2013.02.08. 07:33

Üdvözletem ! Segítséget szeretnénk kérni albérletünk van több mint egy éve már szerződéssel bár nem jelentette be a tulaj . Mi fizetünk mindent átutalással mert az ő számlájárol vonják a közmüveket ellenben jönnek a felszólítók sorra hogy hátrálékos szinte minden. Mondogatja hogy nehéz lett a helyzete meg jelzáloggal is terhelte a lakást de jo lenne ha nem mi szívnánk meg hogy kikapcsolják a villanyt pl.- mikor vele ezt rendeztük . Ha nem tudunk egyezkedni van e lehetőség mindezt jogi utra terelni vagy egyszerübb másik lakást keresni .
Köszönöm .

Gerik # 2013.02.05. 15:24

Heló.

Az lenne a gondom hogy kb 3éve laktam egy albérletbe és most azt állitja a tulaj hogy nem fizettem neki semmit egy éven keresztül és most rámküldött valami végrehajtót akivel jövőhéten találkozom. Kifizettem a csávót de sem ő sem én nem irtuk . Csak egy sima albérletszerződés van . Mit tudnál tanácsolni. köszi

Zoltanuss # 2013.02.01. 19:08

nusze !

Az 1 éves szerződést meg sajnos Bp-n nem lehet kikerülni... Legalábbis én sok keresgélés után sem találtam olyan helyet, ahol ne ebből indulnának ki
Na ja , így van !
De azért ha belegondolunk a túlkínálat miatt általában egy lakáskiadó ha szimpatikus neki a leendő bérlő, akkor belemegy abba, hogy legyen csak az a szerződés határozatlan idejű. Nyilván a gyors leleépést ő sem szereti ezért próbálja a fékeket beépíteni.
Én pl. eleve nem kötök határozott idejű szerződsét ( igaz sok meggondolatlan bérlő gyakran kapásból mondja, hogy hosszú időre gondolja, de ezek csak komolytalan fellángolások.
Így azért azt kikötöm, hogy ha pl. féléven belül lelép akkor a kaució visszamarad.
A bérbeadó részéről legalább akkora meggondolatalanság az egy év határozott időre szóló bérbeadás mint a bérlő részéről. Mi van ha kifog egy nem rendesen fizető bérlőt, egyösszeférhetetlen , rongáló bérlőt. Jobb a határozatlan idő, egyhónapos felmondással.