Albérleti szerződés


BIlda76 # 2013.02.01. 19:05

Kedves Mindenki!
Bérelek egy garázst az önkormányzattól 5 év határozott idejű szerződéssel. A bérleti szerződés úgy szól, hogy: létrejött egyrészről az önkormányzat, képviseletében eljár Egyik Kft, mint bérbeadó, másrészről én, mint bérlő között. Állítólag január 1től jogutódlással Másik Kft került a képviselet helyébe (semmiféle értesítést nem kaptam róla) és ő állította ki a számlát (én még azt sem kaptam meg, mert valamilyen oknál fogva a garázs címére postázták és visszament mint "címzett ismeretlen"). Én a hét elején elutaltam Egyik Kft-nek a bérleti díjat. Ma hívott Másik Kft ügyintézője, hogy milyen címre postázzák a számlát? (Megjegyzem, Egyik Kft-nél levelezési címként a lakcímem szerepelt, ahova mindig küldték a számlát és minden hónapban megkaptam. Másik Kft ügyintézője meglepődve vette tudomásul, hogy nem a garázsban lakom, nem ott tartózkodom folyamatosan és nem tudom átvenni a levelet.) Kérdésemre, hogy a képviselet változásáról miért nem értesítettek, közölte, hogy emiatt nem kell külön értesítés és szerződésmódosítás. Fizessem be a számlát nekik és minden megy tovább, a szerződés többi része nem módosult. Amikor mondtam, hogy Egyik Kft bankszámlájára utaltam, mint eddig, akkor hirtelen már az is jó volt, szerinte a két cég majd elintézi egymás között, mert biztos nem én vagyok az egyetlen, aki oda utalt.
Kérdéseim:

  • tényleg nem kell értesítés vagy szerződésmódosítás?
  • lesz belőle hátrányom (fizetési felszólítás, késedelmi pótlék, szerződés megszűnése díjnemfizetés miatt, stb), hogy Egyik Kft számlájára utaltam?
Zoltanuss # 2013.02.01. 18:58

Egy határozott idejű szerződés annak lejárta után átmehet határozatlan idejübe, ilyenkor a felmondás egy vagy kettő hónap , megegyezés szerint !!
Legalább is én így értem.

nusze # 2013.01.29. 09:29

Szia Zoltanuss! A rezsit nem nem fizettem, hanem 2 hónappal később jönnek csak a számlák:) Mivel mindig be kell írni neten a szolgáltató honlapjára az aktuális óraállásokat, és gondolom ennyi az átfutási idő. Szóval nem vagyok elmaradva.
Az 1 éves szerződést meg sajnos Bp-n nem lehet kikerülni... Legalábbis én sok keresgélés után sem találtam olyan helyet, ahol ne ebből indulnának ki.

wers # 2013.01.29. 07:13

Zoltanuss, hogy érted azt, hogy 2013 augusztus 31-én megszűnő szerződést 2013 augusztus 31. után lehet felmondani? Miután megszűnt mit lehet azon felmondani?

Zoltanuss # 2013.01.29. 05:09

nusze nusze !

A szerződésed 2013 augusztus 31-ig szól.
Így a a felmondáa az a 2 ónap csak azután érvényes!!
Ezenkivül nem fizetted a rezsit időben így már régen megérett a doklog arra, hogy kitegyék a szűröd és a bérleti díjat aug 31 -ig követeljék tőled. Amúgy mi a fenének kötöttél egy évre szerződést ??

barbilla # 2013.01.27. 22:09

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő:
a párommal kivettünk egy albérletet, a szerződésbe az lett feltüntetve, hogy a párom a bérlő, én pedig lakótárs vagyok. időközben szakítottunk, én elköltöztem, majd később a párom is, de a főbérlő rajtam is követeli az okozott károkat, amiket a volt párom elismert neki, hogy ő okozta. A kérdés az lenne, hogy ezt jogilag megteheti e, én is felelek e érte szerződés szerint?

Válaszokat előre is köszönöm!

nusze # 2013.01.27. 18:46

Sziasztok!
Szeretnék kiköltözni az albérletemből, mert másik városba költözöm. A kaució 2havi volt. A szerződést 2012. szeptember elsejével kötöttük, és 2013 augusztus 31-ig szól. A januári bérleti díj és közös költség rendezve, rezsiből csak a novemberi van kifizetve, a decemberi, januári már nem.

A szerződésben ez áll a felmondásról:
"Ezt a szerződést a felek közös megegyezéssel, egy hónapos felmondási idő melletti rendkívüli felmondás útján, illetve két hónapos felmondási idővel rendes felmondás útján szüntethetik meg. A bérlő a rendkívüli felmondással csak akkor élhet, ha a bérbeadó nem teljesíti a jogszabályban előírt, vagy a jelen szerződésben vállalt kötelezettségeit. A felek a rendes felmondás jogát a szerződéskötés évében nem gyakorolhatják."
Érdeklődni szeretnék, hogy mik a lehetőségek. A 2 hónapos felmondási időt biztos, hogy nem szeretném kivárni.
A kérdés: ha most azonnal felmondok, akkor lehetséges, hogy a decemberi és januári rezsit már ki sem fizetem, arra hivatkozva, hogy azt fedezi a kacuió? Tehát holnap odamegyek, és már pénzt sem viszek, hiszen februárra már nem szeretném igénybevenni a lakást, a rezsit pedig fedezi a kaució. Ilyen lehetséges? Gondolom ez sima szerződésszegés. Ugye ehhez jogom van?
Illetve van ennél jobb ötlete valakinek?

A kaucióról a szerződés egyébként ezt írja:
"... a bérbeadó kizárólag a bérleti jogviszonnyal kapcsolatban keletkezett, a bérlővel szemben fennálló, felszólítás ellenére meg nem fizetett követeléseinek a kielégítésére használhat fel. Ilyen felhasználás esetén a bérbeadó követelheti az óvadék eredeti összegre történő kiegészítését. Az óvadék fel nem használt részét a bérleti jogviszony megszűnésekor a bérbeadó köteles a bérlőnek kifizetni"

MajorDomus # 2013.01.24. 20:55

jobb ha keresel másik lakást,és figyelj oda a szerződésre

Vitos # 2013.01.24. 12:21

Kedves SolnesM!

Természetesen tudom, hogy a rezsibe nem csak a gáz tartozik, hiszen mindet én fizetem. :-) Nem is azzal van nekem bajom, hogy ki kell fizetni a közös költséget, vizet stb., hanem azzal, hogy szándékosan rajtam akarja behozni az ő veszteségét, úgy, hogy másról szólt a megállapodás.

SolnesM # 2013.01.24. 08:04

Természetesen a szolgáltatók által kibocsájtott számlák alapján.

Az egy más dolog hogy némely számla megértéséhez egy nagydoktori is kevés !!

SolnesM # 2013.01.24. 08:02

Vitos Vitos !

hogy a rezsiket mindig fogyasztás alapján fogom fizetni
A rezsi nem csak a gázfogyasztás tartalmazza.
Abban sok egyéb is benne van :
pl. a közösköltség,
a villany ,
a víz + csatorna díj stb.
Ezért általában úgy fogalmaz egy szerődés : a felhasználó fizeti a rezsi díjakat úgy mint ...... sőt még azt is bele kell venni, hogy elszámolás szálák alapján vagy arányosítás szerint.
Minden megállapodást le kell írni !
Korábban amikor még ritka volt a telefon egyesek úgy gondolták az is benne van a rezsiben, meg sok egyéb pl. atakarítás költségei bent a lakásban ha úriasszonyok használják.
Manapság meg az internetet és a kábel TV-t gondolják egyesek hogy a rezsihez tartozik. Valóban a modern élet kellékei, de azért szorosan nem rezsi tényezők.
Mit tehetek ebben az esetben?
Vagy megbeszélítek higgattan vagy tovább állsz !!

Vitos # 2013.01.23. 22:25

Üdvözletem Mindenkinek!

A következő problémám volna: albérletben lakok, ahol a tulajdonossal még a szerződéskötéskor megállapodtunk abban, hogy a rezsiket mindig fogyasztás alapján fogom fizetni (pl. 100m3 gáz esetén gázár x 100). Hosszú idő után azonban rájöttem, hogy átver, többet szed be tőlem, mint amennyi valójában a gázár. A tények után sem hajlandó elismerni ezt, folyton arra hivatkozik, hogy a fenntartási díjakat is nekem kell fizetni, holott abban állapodtunk meg, hogy nekem CSAK a gáz árát (tehát a többi költséget nem) kell megfizetnem. Mit tehetek ebben az esetben?

Köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2013.01.23. 20:18

szerintem nem követelhető,a másik topicban leirtam

bouvi # 2013.01.23. 14:29

Kedves Tzsolt2011 !
Köszönöm a választ, segítséget! Természetesen nem mentem bele ebbe a "játékba" talányos a cég neve tarsoly és tsa Kft..de az adott weboldalon 2-3 hasonló cég nevében is foglalkoznak ingatlanokkal 10-15 ingatlant is hirdet egy-egy "ügynök"..

Kovács Kálmánné Ózd # 2013.01.23. 11:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ezúton szeretném segítségét kérni. A bérlő nem fizette ki a vízdíját és a Dijbeszedő/XI.Ker Vahot u. e-törvényre hivatkozik:
"PTK 99§-a alapján a tulajdonos jogosult a dolgot használni és a dolgokból folyó hasznokat szedni,viselni a dolgokat járó terheket és a dolgokban beállott azt a kárt, amelynek megtérítésére senkit sem lehet kötelezni. Társaságunk álláspontja szerint az ingatlan használója(bérlője) által ki nem egyenlített tartozásokért a tulajdonosnak kell helytállnia."
Szeretném megkérdezni :
Tényleg olyan törvény van érvényben amelyben a tulajdonost büntetik (mert APEH-nál adózik,lakcímre bejelentette és az órákat átíratta) szabályosan járt el?
A bérlőknek tényleg ekkora joguk van,hát boldog emberek!!
Várom mielőbbi válaszát Köszönettel Kovácsné

skiper # 2013.01.22. 06:49

Köszönöm szépen olvastam:)

MajorDomus # 2013.01.21. 22:45

a másik topicban válaszoltunk.

skiper # 2013.01.20. 07:26

SOS be szeretném kérni a véleményeteket tanácsotokat!
Albérletben lakom férjemmel és egy 11 éves gyerekkel.Nem szeretnék itt egy egész regényt leírni ezért nem nagyon térek ki a részletekre de az a helyzet hogy megváltozott az anyagi helyzetem és elmaradtam az albérleti díjjal valamint a rezsi költséggel.Amit itt jegyeznék meg hogy joggal követel a főbérlő.Én jeleztem neki hogy az általa megszabott időre nem tudom kifizetni az elmaradásom Ami Január 15 napja volt ezért ma kaptam tőle egy ajánlott levelet hogy amennyiben e hónap 30 napjáig nem fizetem ki az elmaradásom költözzek ki a lakásból./Mellékesen ha kifizetem akkor is/Sajnos a fizetés 30-ig szinte 100% hogy nem fog menni:( Ami a kérdés az az hogy a szerződésünkbe 2 hónapos felmondási idő van.Én reagáltam neki hogy élek a 60 napos felmondási idővel mire vissza írt nekem ha 30 ig nem fizetek költözzek ki és vegyem komolyan mert szüneteltetni fogja a Villanyt Vizet Gázt /Ezek mind az ő nevén is vannak/ Mit tehetek ilyenkor?mert nincs hova költözzek a családommal ugyanakkor tudom azt is igaza van a főbérlőnek teljes mértékbe de z utcára még sem vihetem a gyereket.Mit tudok tenni?Mihez van jogom mihez nincs,és Tényleg kikapcsoltathatja a Közműszolgáltatásokat? Előre is köszönöm a válaszokat!

SolnesM # 2013.01.18. 15:08

T. lolkababa !

Nem vagyok ügyvéd, csak műkedvelő.
Bizonyos élethelyzeteket elemzek, főleg a lakásfronton. Sőt csak ott !!
A fórum nem csak ingyenes jogi tanácsadás, annál több !
Nyilván aki kiteregeti a bajait az mindenkinek szól. Mint ahogy az írásaim is. Akinek nem inge ne vegye magára, a mottóm !!
Sok sikert !!!

SolnesM # 2013.01.18. 15:08

T. lolkababa !

Nem vagyok ügyvéd, csak műkedvelő.
Bizonyos élethelyzeteket elemzek, főleg a lakásfronton. Sőt csak ott !!
A fórum nem csak ingyenes jogi tanácsadás, annál több !
Nyilván aki kiteregeti a bajait az mindenkinek szól. Mint ahogy az írásaim is. Akinek nem inge ne vegye magára, a mottóm !!
Sok sikert !!!

TZsolt2011 # 2013.01.17. 22:42

SolnesM!

Egyértelmű és jogos az Ön felvetése! Ugyanakkor azt hittem ilyen "ingatlanos"személyek már nem léteznek, hiszen a mi igazságszolgáltatásunk mindet felszámolta... Ennek ellenére láss csodát! Mindig akadnak kivételek! (és olyan személyek, akiket át lehet verni.)

TZsolt2011 # 2013.01.17. 22:33

Kedves lolkababa!

Fogadja meg MajorDomus ajánlatát! (Nem mond ellent a törvénynek! Kiskapuk több helyen léteznek, ezt érdemes kiaknázni.)

A házassággal többféle jogi intézmény jöhet létre. (nem taglalnám) Amennyiben házassági szerződést köttetett, úgy a legegyszerűbb a szituáció.

"A házassággal házastársi vagyonközösség létesül a házastársak között. A vagyonközösség alapján - kevés kivétellel - a házastársak minden vagyona, amit a házassági vagyonközösség időtartama alatt szereznek közös tulajdonba kerül. Ez a szabáy alkalmazandó abban az esetben is, ha külön-külön szereznek a házastársak valamilyen vagyontárgyat vagy más vagyonelemet, tehát a szabály érvényesül akkor is, ha az adott vagyonrész csak az egyik házastárs munkájának eredménye.

Sok esetben előfordul, hogy a házastársak el kívánják ismerni egyikük külön teljesítményét, vagy valamilyen más szemponttól vezérelve a családjogi szabályoktól eltérően nem fele-fele alapon kívánnak osztozni valamilyen vagyontárgyon.

Szintén gyakorlatban előforduló jelenség, hogy valamilyen adó- vagy illetékkedvezményben részesülés vagy hasonló ok miatt szükséges házassági vagyonjogi szerződés megkötése.

Sok esetben előfordul az is, hogy a házassági vagyonjogi szerződés megkötését azért tartják indokoltnak a felek, mert valamilyen olyan korábbi befektetésük, munkájuk eredménye kerülne közös tulajdonba a különvagyon hasznaként, amelyet méltánytalannak tartanak a felek egymásra nézve.

Fontos szabály, hogy a házassági vagyopnjogi szerződés megkötésére mind házasulóknak a házasság megkötése előtt, nind pedig a házastársaknak a házasság megkötését követően van lehetőség ilyen szerződéskötésre.

A házassági szerződésben a felek rendelkezhetnek arról, hogy egyes vagyontárgyak (pl.: ingatlan, gépkocsi, készpénz, stb.) valamelyikük különvagyonából átkerül a közös vagyonba, illetve lehetőség van arra is, hogy a házassági szerződéssel valamely különvagyonba tartozó vagyontárgy hasznait közös vagyonból a külön vagyonba utalják. Amennyiben a házasság megkötése előtt kerül sor a házassági vagyonjogi szerződés megkötésére, úgy leggyakrabban a házasulók arról rendelkeznek a szerződésben, hogy mely vagyontárgyuk marad közös tulajdonban, illetve mely különvagyonba tartozó vagyontárgyak hasznai maradnak külön vagyonban.

A házassági vagyonjogi szerződés megfelelő eszköz arra is, hogy a házasság fennállása alatt a közös vagyonba tartozó vagyontárgyakat a házastársak a vagyonközösség megszüntetésével elosszák egymás között, így a vagyontárgyak egy része a házastársak külön-külön vagyonába kerülnek.

A házassági vagyonjogi szerződéssel így a házasulók vagy a házastársak a törvény rendelkezéseitől eltérően határozhatják meg, hogy mely vagyon kerül a közös-, illetőleg a különvagyonba, így méltányosabb és a felek számára elfogadhatóbb helyzetet teremtve egymás számára.

A házassági vagyonjogi szerződés ritka kivételekkel közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalva érvényes."http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=95200004.TV 27§.

A pontosabb leírás értelmében jó lenne tudni a házassági körülményeket. (lásd pl. házassági szerződés volt-e kötve, stb.)

Amennyiben a házasság előtt történt meg a vagyontulajdon megszerzése, úgy tényleg lehet hivatkozni arra az esetre, hogy az abból szerzett jövedelem egésze csak Önt illeti meg. A kedves szülőkkel pedig egyszerűen egy szerződést írni, hiszen tulajdonjogukról sem és haszonélvezeti jogukról sem mondtak le! (Használati jogukat persze átengedhetik! => Legyen ügyes, a férje tudta nélkül alkosson egy iratot!)

A férje sajnos az ingatlani alapokat sokkal jobban előreláthatóan átnézte, így ami nincs a volt férje nevén, azt nem is lehet követelni.
(Erre mondom én mindig azt a páromnak, hogy az őszinteség nagyon fontos egy kapcsolatban... Nem megvezetni kell a másikat, hanem kölcsönösen osztozkodni.)

MajorDomus # 2013.01.17. 21:57

lolkababa

a haszonélvezet csak a halállal szűnik meg,arról csak irásban lehet lemondani. tehát az marhaság hogy ,,lemondtak,, róla.
a lakás,ha a házasság elött megvolt,akkor az a te különvagyonod,s a különvagyonod bevétele a tied,ráadásul elég egy nyilatkozat a szülridtől hogy a haszonélvezeti jogukat(értsd) bérleti dijat) csak a házasság idejére engedik át neked. ennyi.

skiper # 2013.01.17. 20:18

Sos be szeretném kérni a véleményeteket tanácsotokat!
Albérletben lakom férjemmel és egy 11 éves gyerekkel.Nem szeretnék itt egy egész regényt leírni ezért nem nagyon térek ki a részletekre de az a helyzet hogy megváltozott az anyagi helyzetem és elmaradtam az albérleti díjjal valamint a rezsi költséggel.Amit itt jegyeznék meg hogy joggal követel a főbérlő.Én jeleztem neki hogy az általa megszabott időre nem tudom kifizetni az elmaradásom Ami Január 15 napja volt ezért ma kaptam tőle egy ajánlott levelet hogy amennyiben e hónap 30 napjáig nem fizetem ki az elmaradásom költözzek ki a lakásból./Mellékesen ha kifizetem akkor is/Sajnos a fizetés 30-ig szinte 100% hogy nem fog menni:( Ami a kérdés az az hogy a szerződésünkbe 2 hónapos felmondási idő van.Én reagáltam neki hogy élek a 60 napos felmondási idővel mire vissza írt nekem ha 30 ig nem fizetek költözzek ki és vegyem komolyan mert szüneteltetni fogja a Villanyt Vizet Gázt /Ezek mind az ő nevén is vannak/ Mit tehetek ilyenkor?mert nincs hova költözzek a családommal ugyanakkor tudom azt is igaza van a főbérlőnek teljes mértékbe de z utcára még sem vihetem a gyereket.Mit tudok tenni?Mihez van jogom mihez nincs,és Tényleg kikapcsoltathatja a Közműszolgáltatásokat? Előre is köszönöm a válaszokat!

lolkababa # 2013.01.17. 12:56

T.SolnesM!
Ön ügyvéd? Tehát ezt vehetem "készpénznek",hogy a szüleimet illetné a haszon?
Ugyanis nem a szüleimmel van a probléma,a férjem -akitől épp válófélben vagyok-állítja azt,hogy mivel abban a lakásban kezdtük a közös életünket,ott éltünk együtt 5-6 évig,így ez a pénz amit a lakás kiadásából kaptunk közös vagyonnak számít már,mert a szüleim azzal,hogy hagytak ott élni minket,lemondtak a haszonélvezetükről.Ezzel szemben az a pénz,amit az ő anyukája lakásának a kiadásából kaptunk meg minden hónapban,az ajándéknak minősül.Tehát így szeretne osztozkodni.Ezt érzem én teljesen inkorrektnek,hogy azért mert az én szüleim az összespórol pénzükből az én nevemre vettek lakást az közös vagyonná vált,viszont mivel az ő anyukája a 3 lakásából egyet sem íratott az Ő nevére,így az ajándéknak minősül.Egyébként az összegek nagyjából egyformák,és a lakáshitelünk törlesztésére fordítottuk őket.Papír pedig egyikről sincs.Mármint,hogy anyukámék lemondanak a haszonélvezetükről,ill.,hogy az Ő anyukája nekünk adja a lakásának a bérleti díját!Csak mind a két lakást "mi kezeltük".
Az előző kérdést szándékosan tettem így,és itt fel,hogy nehogy azt mondja,hogy sugalltam a választ.
Megköszönöm,ha válaszol,hogy ezen tények ismeretében is ugyanez a helyzet-e,vagy tényleg úgy jártam ahogy a férjem mondja,és az én lakásomból közös vagyon lett,míg az "övé/anyukájáé" ajándék.Több millió Ft-ról beszélgetünk,mert 6 éven át volt így kiadva mindkét lakás.Tehát nagyon nem mindegy,mit mond a jog!
Válaszát előre is köszönöm!