Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


ragyasdezso # 2010.01.26. 21:16

tzatziki

20. § (1) A tulajdonostárs köteles:

  1. fenntartani a külön tulajdonában álló lakást,
  2. lehetővé tenni és tűrni, hogy a külön tulajdonú lakásába a közösség megbízottja a közös tulajdonban álló épületrészekkel, berendezésekkel összefüggésben a szükséges ellenőrzés, a rendkívüli káresemény vagy veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belül szükséges hibaelhárítás, valamint a fenntartási munkák elvégzése céljából arra alkalmas időben bejuthasson a tulajdonostárs, illetőleg a bentlakó szükségtelen háborítása nélkül,
  3. a szükséges intézkedést megtenni ahhoz, hogy a vele együtt lakó személy, valamint az, akinek lakása használatát átengedte, betartsa a b) pont és a 16. § rendelkezéseit,
  4. a lakásában tervezett építkezésről értesíteni a közös képviselőt vagy az intézőbizottság elnökét.

(2) A közösség köteles megtéríteni az (1) bekezdés c) pontja szerinti beavatkozással okozott kárt.

tzatziki # 2010.01.26. 22:16

Ragyasdezso, halasan koszonom! Ez minden kerdesemre tokeletesen kielegito valaszt ad. :)

MajorDomus # 2010.01.26. 22:42

Volt-olyan dugulásunk hogy- még -a csempét is vissza kellett raknia a társasháznak.

tzatziki # 2010.01.26. 22:52

Nagyon koszonom Neked is, MajorDomus!

mamika49 # 2010.01.27. 11:30

MajorDomus!
Nálunk is hasonlóan működik, illetve nem működik a kk. Lent azt írod, hogy ügyészséghez min. 10% tulajdoni hányad fordulhat? Én mintha úgy olvastam volna, hogy az új tht. azt mondja, hogy egy tulajdonos is kérhet vizsgálatot 2010. január 1-től. Tévedek?

nandy # 2010.01.27. 12:04

MD:
Oké, valóban, a 6-os bekezdés nem illik a képbe...:)

ragyasdezso # 2010.01.27. 13:23

mamika49

Jól tudod: egyénileg is lehet az ügyészséghez fordulni.

Ida7
Rendes közös képviselőtök van,(becsüljétek meg!) ha az SZMSZ mellékletébe betette. A házak többségében ugyanis még szabályozva sincs! A svájci módszer a házak tájolása, elhelyezkedése, a lakások elhelyezkedése alapján ad korrekciót. A korrekciós tényezők lényege a következő. Feltételezzük, hogy az épület különböző fekvésű lakásaiban a fűtési periódus folyamán végig azonos volt a hőmérsékletet. A lakó nem az általa ténylegesen fogyasztott energia, hanem a lakásban uralkodó hőmérséklet alapján viseli a költségeket. A korrekciós tényezőkre a tapasztalati értékek alapján egy táblázatot dolgoztak ki, és minden épületben egyöntetűen ezt alkalmazzák.

A listás szavazás lényege, hogy egy bizottság körbemegy a házon és aláíratja a szavazóívet.

A közös képviselő általában vállalkozóként vállalja el a képviseletet, és ez a vállalkozási szférában megszokott dolog. A k.k. irodája az egy dolog, az ügyintézés meg egy másik dolog. Az irodában max. a fogadó óra idején tartózkodik, és gondolom rögtön "parasztlázadás" lenne, ha csak akkor intézné a közösség ügyeit. Ma pedig egy mobil telefon több tízezer Ft.-os költséget is eredményezhet. Az adózás változásairól meg nem is beszélve....

osmi # 2010.01.27. 14:42

Ida7!
A k.k. díjának min. inflációkövetését nem lehet az SZMSZ-ben szerepeltetni, legfeljebb a vele kötött megbízási szerződésben. Az SZMSZ a tulajdonközösség belső viszonyait hivatott szabályozni a többségi akarat szerint.
A hőmennyiség elosztásra ugyanez áll. A tulajdonosoknak kell meghatározni, hogy akarnak-e korrekciót a lakások házon belüli elhelyezkedése miatt / É-i , oldalsó, szint,stb/.Egyebekben a tház által felhasznált hőenergiának általában a 60-70 % -a osztódik fel a "hőmennyiségmérők" által mutatott értékek szerint , a többi 40-30 % szintén a tulajdonosok döntése szerint nm2, azaz lm3 szerint vagy egyformán a lakások között.
A k.k. vállalkozási ks.-vel kapcsolatosan maximálisan egyetértek veled.

osmi # 2010.01.27. 15:22

Az SZMSZ módosítást el kellett fogadnia 50%+ 1 tul.hányad képviseletében, ez megtörtént? A kérdéseidre - jó esetben - a k.k. tud válaszolni. Hogy ez téged hogy fog érinteni a jövőben, azt meg ember meg nem tudja mondani, hiszen a saját hőszükségleted csak egy része a dolognak.

nandy # 2010.01.27. 15:39

Ida:

Tapasztalatból mondom (mint th. lakó), hogy ha nincs szakmailag felkészült ember - kk. -, aki kézbe venné az elszámolást, akkor nagyon el lehet csúszni a költségmegosztáson (tényleg nem mérés!!).
Az átlagember nem is érti, mi a felosztás lényege, miért nem lehet mérőről beszélni. Egy jó kk. szerintem ezt el tudja magyarázni érthetően a lakóknak. A rossz meg nem...

Itt a fórumon is volt már szó arról, hogy mennyire jogos, vagy nem jogos a kompenzáció megszavazása. Nálunk pl. le van szigetelve a ház, mégis 30% kompenzációt kapnak, ami szerintem sok! Plusz a fszt-i és a legfelső emeletek is kapnak még 20-20%-ot.
A kompenzációval az a baj, hogy azt 30 éven át kapták a kedvezőlten fekvésű lakások tulajdonosai, mert légm3-ben volt az elszámolás. Ha piaci helyzetet szeretne teremteni a lakóközösség (mindenki annyit fizessen, amennyit fogyaszt), akkor abba nagyon nem fér bele az ilyen kompenzáció.
Arról ne is beszéljünk, hogy ezekhez a lakásokhoz olcsóbban lehet hozzájutni... többek közt a magasabb rezsi miatt...

nandy # 2010.01.27. 15:42

A kompenzációt pedig ki kell fizetni a többi tulajnak, tehát máris nem annyit fizetünk, mint amennyit fűtünk.
Tovább rontja a helyzetet az, ha egyes lakók bírják a hideget, vagy csalnak, mert akkor kevesebb tulaj között ösztják szét a számlát, tehát ezzel is többet fizetnek.
Sajna nálunk is hasonló a helyzet :((

nandy # 2010.01.27. 15:45

Nálunk most az a probléma, hogy volt leolvasás 2008. decemberében, aztán 2009. áprilisában is. Ez utóbbi alapján fizetem azóta a fűtésszámlát.
A tavaszi leolvasásnál viszont nem nullázták le a kütyüket, tehát a mostaninál beleszámolták azt is, így hiába vettem vissza jelentősen a fűtést (sokszor fázunk), mégis nagy lesz a szorzóm...

Ez vajon mennyire jó?

ragyasdezso # 2010.01.27. 17:08

Ida7

A házmestert és a k.k. egy kalap alá venni, azért nem semmi. Nem tudom, hogy Te mit szólnál hozzá, ha a munkádat ennyire leértékelnék. A tulajdonosnak a tulajdonnal kapcsolatban kötelességei is vannak, nem is csekély. Ne várd már el a k.k.-től, hogy helyetted majd megold mindent. Ráadásul úgy hogy becsmérled a munkáját!Az a kis telefon egyébként havi szinten úgy 20-30 ezer körül van. És az még csak a telefon...

A fűtésszabályzóra visszatérve:
az önmagában, csak arra alkalmas, hogy a pazarlást akadályozza. (ház szinten így is több milliós megtakarítást eredményez!)De az csak az első lépés, nyílászáró csere és külső hőszigetelés nélkül nem túl sokat ér. De gondolom a k.k. azért indította el, hogy majd a ház indul a panelprogramon, és akkor elérhető a 40-60-os hőmennyiség megtakarítás. De ha a tulajdonosok leszavazzák, akkor csak egy lehetőség volt...

Osmi
Írta, hogy SZMSZ tervezetet kapott, akkor milyen szavazásról beszélsz? A házak többségében még a mai napig nincs SZMSZ. Itt van, (vagy lesz) akkor legalább örülnének neki. De amint látom, Ida7 csak fogást keres rajta. Olyanokat vár el a k.k.-től ami még a mesében sincs.
A k.k. és az SZVB díjazásának metódusát igenis az SZMSZ-ben kell szabályozni, mégpedig azért, mert a társasházak 80%-nál nem kötnek megbízási szerződést!
Fogadni mernék, hogy itt sincs! Szóval, csak olyanhoz amihez értek is!
Nandy
A kompenzáció lényege, hogy míg nincs külső szigetelés és ablakcsere, addig kiküszöbölje az extrém eseteket. Mert pld. aki északi falon és a sarokban van, az azonos körülmények mellett legalább 30%-al többet is fogyaszt, amellett hogy a hideg fal miatt soha nem tudja felfűteni normális hőmérsékletre a lakást. Ha kész a hőszigetelés, akkor már nem kell alkalmazni, csak a 20%-80-ot, de ehhez közgyűlési többség kell.

ragyasdezso # 2010.01.27. 21:50

Mazsola66
Ismersz már hogy nem vagyok mellre szívó típus!. (Remélem egyszer találkozni is fogunk személyesen!)
De a hülyeség egy idő után fájó tud lenni. Életemben emberekkel dolgoztam (és most is dolgozom) de az utóbbi 20 év döbbenetes leépülést mutat. Azt , hogy nem értenek hozzá, nem is várom el, de amikor félinformált, alaptudású emberek akarják megmondani a tutit az már elgondolkoztat! A fenti példa ráadásul arról szól, hogy van egy ház, ahol még az SZMSZ is olyannak tűnik (a leírás szerint) hogy értő emberek hozták össze, és akkor egy hozzá nem értő emberke a hozzácsatlakozó "csalatkozott" tulajdonosokkal egyetembe, lehordják mindennek azt a k.k., aki a mostani tudásom szerint kiemelkedik a szürkeségből és az ingyen pénz felvevéséből, az felhergel! De az is lehet, hogy csak öregszem!

Az egyértelmű, hogy a tulajdonosok és a vállalkozó k.k. érdeke soha nem esik egybe. Mivel ma Mo.-on a k.k. 80%-nak nincs megbízási szerződése (mert fogalmuk sincs arról, hogy miként lehet megkötni) egyértelmű, hogy azt csak az SZMSZ-ben lehet és kell szabályozni. Azt, hogy ügyeletes hülyék mindig, voltak és lesznek azt már megszoktam, és be is szoktam kalkulálni!
De ugye hülyének azért nem kell mutatkoznom?

MajorDomus # 2010.01.27. 22:54

Kicsit -későn értem ide- hozzátok,mert majd mindennap közgyűlést tartok,de a téma nagyon érdekes.
Dezső álláspontjáról nem állitom hogy helyes, de én vele értek egyet.

Vannak emberek - s Ida soraiból is ez derül ki - akik a k.k-ban fizetett ellenséget látnak. Az adott példából egy jól dolgozó kollega képe rajzolódik ki aki a ,maradandóság pusztáján akar házat épiteni,,.
Ida ha valamit nem ért menjen el a közgyülésre s kérdezzen, azért van.
Azért szólalok fel mert eddig 1.987 db lakásban végeztettem el a fűtéskorszerüsítést, valamiit értek hózzá.
Az állandó vita tárgya a kompenzáció. Az hőbörög a legjobban,akinek a fűtését addig a szomszédai fizették -ki,nem akarja megérteni hogy ő a földszinti északi fekvésű lakásában eddig is 30-40 %-al több hőenergiát fogyasztott, csak a lm3 alapu elszámolással, az elmult 20 évben a fütésszámlája 30-40 %-át a szomszédai fizették ki,mert a 4,emeleti lakó akinek ablakot kell nyitnia a meleg miatt,ugyananyi összegű számlát kapott holott 40 %-al kevesebb energiát fogyasztott mint a földszinti kollega. Nézzétek csak meg a beépitett fütési (Mwatt) radiátor teljesitményeket a földszinten és a 4-ik emeleten
Dezső jól tudja a k.k többségének nincs szerződése.
Én 3000 lakást kezelek, egyetlen szerződés nélkűl !

Az Szmsz-ben ami mindenhol van ( én irtam ingyen a háznak )
A k.k feladata 3 oldal !!!
Jogi műszaki pénzügyi feladatok.
A k.k fizetése nem az SzmSz tárgya, hanem az éves költségvetésé.
Ha a k.k vállalkozőként dolgozik nem jár neki telefon használat mert az természetbeniu juttatás a háznak adót kell utána fizetnie.

A mai közgyülésen a takaritónak (5 % Áfa emelés miatt is ) javasoltam 8,000 ft fizetésemelést, megszavaztak 5.000 ft-ot.
Magamnak kértem 5,000 ft-ot megadtak 3.000-ft-ot. Ha beteszem az Szmsz-be az inflációkövető emelést, még -az áfát -sem kaptam volna meg !!!

MajorDomus # 2010.01.27. 23:20

Mazsola !
Ha a tulajok fejével gomdolkodnánk akkor Mo-n csak putrik és- paloták léteznének, mert van akinek semmi sem elég jó a házban, mig máshol ,mér akarja lecser'lni azt a jó postaládát, alig 45 éves -jó az még,, de a kőccség nem emelkedhet !

Látod- én-ezért nem szabályozom sehol a fizetésem. Karácsony előtti héten készitem a jövő évi költségvetéseket, eldöntöm mennyit kérek,jövőre, többnyire megadják mert olcsón (900 ft/lakás) dolgozom.

Elvből- nem adok be -pályázatot sehová-mert nincs rá-szükségem,akinek gondja van, vagy ,,süllyed a ház,, ugyis megtalál. A vállalási feltételeket- pedig én határozom meg.

Ida ugyan mondja már el- milyen feladatokat tud a házmester egy társasházkezelő helyett elvégezni. Lekönyvel, vagy biróságra jár helyette ? Megtartja a közgyűlést ?

Jut eszembe !

Tud már -valaki -valamit az ingatlanvállalkozásfelügyeleti hatóságról? Hol kell regisztrálni stb.- én irtam ez ügyben a Jegyzőnek,még nem válaszolt.
Na jó éjt-mindenkinek.

ragyasdezso # 2010.01.28. 07:57

Ida7

Ezt akkor várhatnád el, ha a k.k. fizetett alkalmazottként, napi 8 órában csak a ház ügyeivel foglalkozna. De itt vállalkozóról van szó, aki, hogy ebből megéljen 5-10 házat fel kell hogy vállaljon, ebből következőleg napi 1 óra jut házanként. Nem tudom nálatok mennyit keres a k.k., de egy 100 lakásos háznál 100 ezer Ft.-ból kb. marad 40. Diplomát meg ugye nem azért szereztem, hogy ennyivel beérjem. Arról nem is szólva, hogy emberekkel bánni a legnehezebb és a leghálátlanabb feladat. Van olyan házam, ahol már omlik rájuk az egész, de 3-szori nekifutásra is elvetették a panelpályázaton való indulást. Pedig minden részletesen el lett magyarázva. És természetesnek veszik, hogy a k.k. díjazása múlt évben tartott 6 rendkívüli közgyűlést is tartalmazza. (a belefektetett időt, és energiát már nem is említve!)

Szóval ez a másik oldal!

osmi # 2010.01.28. 08:40

ragyasdezso!
"Az egyértelmű, hogy a tulajdonosok és a vállalkozó k.k. érdeke soha nem esik egybe."
No, ez nagy baj, akkor miért vagy k.k.ha ily sanyarú a dolog és a tulajok is mily hülyék!
Te legalább tisztességesnek tűnsz; ha elvetették a panelpr.-it ehhez tartod megad, mégha Te pártolod is. A mai világban már ez is örvendetes.

ragyasdezso # 2010.01.28. 10:15

Ida7

Az, hogy hányan mennek el a közgyűlésre, nem a k.k.-t, hanem a közösséget és a tulajdonosokat minősíti. Ha évente egyszer, jól előre meghirdetett esti időpontban nem mennek el, az azt jelenti hogy semmibe veszik a k.k. munkáját illetve hogy mennyire nem érdekli őket a tulajdonuk.
Én anno 4 lakás mennyiségmérőjét fizettem vissza déli fekvésű lévén, de ezt másként meghitelezve nem lehet megcsinálni. Csak kp. fizetés mellett. Azt meg a tulajdonosok többsége nem akarja vagy nem tudja bevállalni. Ezért én is kifizettem mások helyett is. De ez a közösségi lét "szépsége".

Fűtés:
Ha a nyílászárókat kicserélték, és a külső szigetelés meg van, akkor már nincs szükség a kompenzációra. De ahhoz hogy ez így legyen közgyűlési határozat kell. És ha a többség mégis a kompenzáció megtartása mellett van (mint Nandyéknál) akkor azt tudomásul kell venni. Ez a demokrácia!

Osmi
Azért vagyok még k.k., mert nem mindenhol ilyen a helyzet! A vállalkozói díjamért megdolgozom, de kapca rongya nem vagyok és belátható időn belül nem is leszek senkinek! És azt sem tűröm, hogy egyes "depi" tulajdonosok dehonesztálják a szakmát és a művelőjét! Ennyi...

mamika49 # 2010.01.28. 11:39

Dezső!
Köszönöm a választ, egyelőre azon gondolkodom, hogy eladjam-e a lakásom, vagy feljelentést tegyek.
Most várom a kivitelező válaszát a hőfényképekre. Kiderült, hogy miért fázom. A stukatúron mért belső hőmérséklet 11,7°C – 13,3°C, míg az erkélyajtó alsó részén 9°C, az erkélyajtó üvegen 10,8°C, míg az erkélyajtó alján 9°C. A szállítói megfelelőség nyilatkozaton nincs bejelölve, hogy a hőszigetelő képesség H1 vagy H2. A H1 „Low-E” üvegezés esetén, de ezt senki nem közölte a tulajdonosokkal. Nem csoda, hogy fázom, hiszen az íróasztalom kb. fél méterre van az erkélytől, ott dolgozom egész nap. Ehhez csak annyit, hogy megnéztem a gyártó honlapját, a főoldalon ül egy nő és az ablakhoz támasztja a meztelen lábát, jelezve, hogy milyen szuper a minőség. Rajtam minimum 2 vastag zokni van, de az is kevés.
4 éve lakom a házban. Amikor a kk-t megválasztották, még nem voltam itt. Ő is tulajdonos, és állítólag úgy szavazták meg a közgyűlésen, hogy az élettársa elmondta, hogy úgy lesz jó a háznak, ha az a Bt. ad számlát a közös képviselői tevékenységről, ahol ő kültag, és ő továbbadja a pénzt a kk-nak! Ha magánszemélyként foglalkoztatná a ház, akkor az illetékeket is fizetni kell utána, mert semmilyen más állása nincs.
Senki nem tiltakozott, sőt, ugyanilyen módon más házak képviseletét is ellátta.
Ha én ezt most bejelentem, én leszek a „fekete fenekű”, szép szóval mondva. Többször is szóltam emiatt, meg más hiányosságok miatt a közgyűlésen, de leszavaztak, mondván, hogy én akadékoskodom, és küldtek egy levelet, amit a tulajdonosok fele aláírt, hogy ne bántsam szegény kk-t, mert ő rendesen végzi a dolgát akkor is, ha nincs írásbeli megbízás. Az nem számít, hogy koszos a lépcsőház, a szemétledobó leírására nincs szó, nem értesíti semmiről a tulajdonosokat, ha szólnak, azt mondja, már megcsinálta, a levelekre – postán feladott ajánlott levélre! – sem válaszol, nem közli, ki tartozik a közös költséggel, illetve nem küld felszólító leveleket, nem tudjuk, ki fizeti a panel hitel összegét, és ki nem, a közgyűlési meghívókhoz nem mellékeli az anyagokat, hanem a közgyűlés megkezdésekor, vagy max. 1 nappal előtte adja oda, nem azokban a pontokban születik határozat, amiket meghirdetett a meghívón, mondván, hogy az „egyebek” címszó alatt is lehet határozatot hozni.
A tulajdonosok fele az ő embere, ők mennek a közgyűlésre, a többi nem szól, csak egymás között mondogatják, hogy mennyire fáznak.
Az egyik közgyűlésen szólt valaki, hogy örüljenek, mert elolvasom a törvényt. A válasz: „virágot ne vigyünk?”
Most én képviseljem ezeket az embereket? Érdemes bármit tenni?
Lassan ott tartok, hogy én szégyellem magam a ház elhanyagoltságáért, és átkozom azt a pillanatot, amikor ide költöztem. Tudhattam volna, hogy a ház is olyan lesz, amilyen a kk. lakása, lerobbant, koszos, büdös. És közben látom, hogy máshol nem így van, tehát vannak olyan közös képviselők, akik dolgoznak rendesen.
Elnézést, hogy így kifakadtam. Köszönöm, hogy meghallgattatok.

ragyasdezso # 2010.01.28. 12:12

mamika49

Sajnos az ilyen botcsinálta k.k. (mert olcsó) nagyon megtudják keseríteni a tulajdonosok életét. De amint írtad és én is ezt mondom, a tulajdonosok hozzáállása is nagyon sokszor megkérdőjelezhető. Mi most látjuk, (6 házzal panelozunk) milyen felkészültséget és hozzáértést kíván meg egy ilyen program lebonyolítása. Az állandó odafigyelésről, ellenőrzésről nem is beszélve.Nálunk jóteljesítési garancia van lekötve a pénzintézetnél a garanciális idő alatt. Ha nem csinálja meg a beruházó a szükséges javítást, mi azonnal lehívhatjuk az összeget. De nagyon sokan minden előzetes ismeret nélkül vágtak bele ebbe a nagyon nehéz munkába. Mindenesetre a hőtérkép alapján cseréltesd ki az ablakodat megfelelő minőségűre a garanciális idő alatt. A panelprogramnál előírás az üveg és az üveget helyettesítő test megfelelő minőségű hőszigetelése. Ez a megkötött szerződésben ellenőrizhető.
Szóval hajrá, ne hagyd magad!

Kugar # 2010.01.28. 12:17

Közös képviselő ténykedésével kapcsolatban lenne kérdésem. Megszavazásra került 10 lakásos 3 szintes társasházban, hogy a lépcsőházat ki kell festeni, abban állapodtunk meg, hogy árajánlatokat kérünk a munkára. Erre egyszer mikorra hazaértünk már csinálták a munkát, amit másnap be is fejeztek. Kérdeztem a lakótársakat, hogy valaki tud-e valamit az akcióról, de nem. Beszéltem a közös képviselővel és ő azt mondta, hogy mivel nem vittünk ajánlatot, ő keresett egyet és rendelte meg a munkát 200000Ft-ért. Az a kérdésem, hogy ő saját maga dönthet ilyen dolgokban? Nem kell tájékoztatnia a lakókat, hogy egyáltalán elfogadják-e az árat. Kérdeztem más festőt és ő 80000Ft-ért vállalta volna.
Másik kérdésem az SZMSZ-t kötelező csinálni, mert a közös képviselő mindig azzal jön, hogy az 60000Ft költséget jelent az ügyvéd miatt?

Köszönöm a válaszokat!
Kugar

ragyasdezso # 2010.01.28. 12:27

Kugar

Az SZMSZ kötelező. És nem 60 ezer csak 25 ezer, igaz akkor a k.k.-nek kell megcsinálni az SZMSZ tervezetet.
Pld. ha most lenne SZMSZ, akkor abból megtudnád állapítani, hogy a k.k. jogosult volt e saját hatáskörben dönteni, vagy nem. Általában 100 és 200 ezer Ft. körül van meghatározva az az összeg, amelyet saját hatáskörébe utal az SZMSZ utólagos bejelentési kötelezettséggel.
Kérjetek árajánlatot (legalább 3-at)és ha nagy az eltérés a közgyűlés adjon ki FMH-t károkozás címén a k.k. ellen.

ragyasdezso # 2010.01.28. 18:30

Mazsola66

A módosításhoz nem kell. De itt még nincs nekik, azt pedig a Földhivatal nem veszi át, csak ellenjegyzéssel.

MajorDomus # 2010.01.28. 22:31

Erről-én sem tudok !
Igaz 2004-ben gyártottam Szmsz-t, tucatjával.
Az üyvédek 20-40 ezer ft-ért készitenek ilyet. A k.k töltsőn le egy tervezetet a netről vagy akár e-mailban kűldök egy tervezetet dijmentesen.
Más !
Megint kénytelen vagyok egyetérteni r.dezsővel.

Mindent megteszek a házért, dolgozom egész nap, de sem a kutyája,sem a szolgája nem vagyok senkinek. Amig ott dolgozom, addig én irányitok, én-vagyok a ,,Maior Domus,, ha ez jó nincs gond ha 10 tulajdonos 10 felé- akar rángatni,keressenek mást.

A ház közösségek nagyon eltérőek. A tegnapi közgyűlésen 28,3 % volt jelen 2,5 órás vita után fogadták el a beszámolót s az idei költségvetést.
Ma 64,3 % volt jelen, 65 percig tartott a k,gy.ugyanerről .
Nehogy már én legyek a felelős azért mert Józsi a kocsmába megy k.gyűlés helyett! Ahol a k.k csak egy házzal foglalkozik mert nyugdijas
Ott lehet ilyen bejárást csinálni hogy tessen má győnni a gyűlésre.
Nekem 21 épületemre vonatkozik a könyvvizsgálati kötelezettség,szilveszter óta mint a mérgezett egér-szaladgálok,hogy időben kész legyen minden elszámolás a Jelentés a teremfoglalás.
Még én noszogassam a tulajt,hogy emelgesse fel a seggét s döntsön a saját háza sorsáról.
Én ugy irtam az Szmsz-t mindenhol hogy a k,k k.gyülés jóváhagyás nélkül a saját - mindenkori - vállalkozói dija 3-szorosáig fizethet ki pénzt. Egy 65 lakásos-épületnél ez 150 ezer ft. Egy 10 lakásosnál 30.000 ft.