Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


ragyasdezso # 2010.01.29. 07:35

Földhivatali ügyintézője válogatja. Van mikor befogadja, van mikor nem. Ugyanúgy mint az ügyvédi jelzálogot. Hol ráteszi, hol nem. Ezért mi inkább kifizetjük azt a 25.000.-Ft.-ot, és akkor biztosak lehetünk, hogy átment. Egyébként sem árt, ha egy ügyvéd átnézi, mert a tulajdonosok, a k.k. sok minden olyat is beleírnak, ami szerintük jó, és fontos csak jogszabályellenes.

E.Éva # 2010.01.29. 07:43

Üdv. Mindenkinek!

Tanácsot szeretnék kérni.

Egy társasházban élek. A közös tulajdonú helyiséget közgyűlési határozattal kiadtuk, szerződés 2006-ban, annak átalakítása üzletté, a bérlő költségére megtörtént 2007-ben. A kialakításhoz az építési hatóság a kialakítandó helyiség falaival határos szomszédok hozzájárulását kérik. Akkor írásban rögzítettük azt a kikötést, hogy reggel 7 előtt sem üzemelés, sem nyitva tartás nem lehet. Ezt a bérlő nem kifogásolta. A társasház érdekében sokáig elnéztem azt, hogy ez nem így történik. De tavasztól már olyan raktárbázist üzemeltetett a hét minden napján a bérlő, hogy lehetetlen volt pihenni tőle. Az én lakásom teljes terjedelme alatt üzlet és raktárhelyiség van. Tehát nem tudok átmenni egy másik szobába aludni.
Egy nap leírása: 2-3 óra körül megérkezett a teherautó, teljes tartalma kipakolásra került, majd szétmérés megrendelőnként, majd visszapakolás a teherautóra, a szállítási útvonalnak megfelelően. S mikor a szállítás megtörtént, 5-6 körül ismét pakolás-rámolás rendcsinálás, az üzlet megnyitásához. Többször kértem, figyelmeztettem, teljesen hatástalan, a bérlő nem hajlandó a megállapodást betartani.
2009. decemberben már nem bírtam tovább, értesítettem a társasházvezetőket, legutóbb, ez év elején már a bérleti szerződés felmondását kértem, de érdemben egy felszólítást sikerült kicsikarnom, valamint egy feljegyzést, bár többször kértem, intézkedésükről írásban értesítsenek.
Az éjszakai pakolás-rámolás megszűnt, de arra nem lehet rávenni, hogy a reggeli nyitással járó dolgokat ne kezdje el 5 óra körül.
Kérdésem a következő:

  • Mit tudok én tenni annak érdekében, hogy betartsa a megállapodást a bérlő, és ne zörögjön 7 óra előtt?
  • Mit tehet a közös képviselő, vagy társasházkezelő, és mi az amit feltétlenül meg kell tenni a tulajdonos érdekében, hogy a nyugalmát biztosítsa?
  • Milyen lépéseket kell megtenni melyik fórumon és milyen formában?
  • Ha teszem azt, a nyugalmam érdekében szállodásba költözök, kinek a terhére tehetem?


Kérem, ha valakinek volt már ilyen tapasztalata, problémája, írja meg, milyen megoldást lehet a dologra találni.

További szép napot kívánok! :)

ragyasdezso # 2010.01.29. 09:19

E.Éva

Kérj birtokvédelmet a jegyzőtől. Ha nem tartja be a szerződést a működési engedélyét visszavonhatják.

MajorDomus # 2010.01.29. 19:36

Mazsola!
Saját-gyártásu szlogenem: az ház ahol nincs legalább egy hülye,
Nem is igazi Társasház
Látod ezért irtam mindenhol én az Szmsz-t, mert ügyeltem rá-hogy
A közös képviselőt ne téveszthessék össze egy marionett bábuval.

ragyasdezso # 2010.01.29. 19:50

MajorDomus
Nálam Ő az ügyeletes hülye!

nandy # 2010.01.30. 11:43

Ha a nyílászárókat kicserélték, és a külső szigetelés meg van, akkor már nincs szükség a kompenzációra. De ahhoz hogy ez így legyen közgyűlési határozat kell. És ha a többség mégis a kompenzáció megtartása mellett van (mint Nandyéknál) akkor azt tudomásul kell venni. Ez a demokrácia!

A szimpátia-szavazást, vagy a tudatlanságból ikszelést nem nevezném demokráciának... Leginkább azt fogadják el, amit a kk. előterjeszt. Mert nem tudják, hogy másképp is lehet. :((

nandy # 2010.01.30. 12:01

Szerintetek melyik a jó megoldás?

Nálunk évente kétszer olvassák le a megosztókat. Az első leolvasás 2009. január elején volt, ettől fogva a mérés eredménye alapján számlázott a Főtáv. Aztán áprilisban volt egy másik leolvasás, azt követően az alapján számlázott a szolgáltató.
Most január elején megint leolvasták az adatokat, de mivel az áprilisinál nem nullázták le a megosztókat, így a teljes évi mennyiséget számolta ki a Techem. A mostani kk. pedig ezt akarja a Főtáv felé továbbítani.

Azért érdekes az ügy, mert a legelső leolvasás alapján az én részem 4,95 körül volt, a következőnél 7,78 lett. A mostani szerint 7,08, de ha a legutóbbi leolvasástól számítom, akkor csak 2,29 lenne...
Az új kk. a 7,08-as szorzót akarja a Főtáv felé továbbítani. Szerintem a 2,29-et kellene.
Kinek van igaza?

ragyasdezso # 2010.01.30. 15:02

nandy

A törvény szerint a k.k. az előterjesztő, más nem teheti meg helyette. Az meg hogy az emberek egyre butábbak, szintén demokrácia, mert a demokráciában szabad hülyének lenni! Csak az a baj, hogy akkor jönnek rá a tulajdonuk értékére, amikor már árverezik!

MajorDomus # 2010.01.30. 20:49

Valamit -nem értek.
Miért van két leolvasás ? Kétszer is fizettek érte ?
Miért nem a Techem olvassa le,számolja el, s továbbitja a Főtávnak ?

nandy # 2010.01.30. 21:53

Dezső, Mazsola:

Értem én, amit mondtok, hisz egyet mondunk valahol...
Csak tudjátok, nekem könyvelőként eszembe sem jutna szándékosan, vagy tudatlanságból félrevezetni az ügyfelet. Pedig az egyszeri vállalkozó is azért megy könyvelőhöz, mert ő maga nem ért a számvitelhez, könyveléshez, adóügyhöz. Tehát megbíz egy szakembert, és nem fogja a törvényeket bújni, nyomozni...
Mint ahogy a th.-i lakó sem ért a th. tv.-hez, pénzügyekhez, ezért megbíz egy hozzáértőt... Aki néha nem válik be. De ez elsősorban nem a tulaj hibája!

Ugyanúgy, ahogy nem tudom hibáztatni a vállalkozót, amiért nincs tisztában a hatályos adóügyi és más jogszabályokkal (ezért van könyvelője), úgy meg tudom érteni a lakókat is, amiért nem saját maguk járnak mindennek utána... Ja, és az epekövemet sem a sarki közértessel vetetem ki... Ha értitek, mire gondolok. Szóval lehet, hogy az egyszerű lakástulaj sok mindennel nincsen tisztában, de éppen ezért fogad(na) fel egy hozzáértő személyt... Aki néha visszaél a lakók bizalmával.

Míg én könyvelőként megtiszteltetésnek veszem, ha valaki rám bízza az adóügyeit, addig a közös képviselőnk valahogy nem tekinti becsületbeli ügynek azt, amire felkértük/megbíztuk...
Nem szeretnék általánosítani, mert nyilván vannak becsületes közös képviselők is, de sajna kevesen vagytok. :(

ragyasdezso # 2010.01.30. 22:02

nandy
De vagyunk!!!

Még azt írd meg, hogy milyen költségosztó van felszerelve és mikor szerelték fel, hogy információt kaphass!

nandy # 2010.01.30. 22:02

Md:

A Techem-mel kötött szerződésben évi egy elszámolás van, de valamiért nálunk két leolvasás is van egy évben (mert a kk. kéri).
De az adatokat a kk-nak küldik meg, aki továbbítja a Főtáv felé.
Persze minden egyes leolvsaásért fizetünk. :(

nandy # 2010.01.30. 22:05

Dezső.

Techem-es digitális ktg. megosztó van, a felszerelés időpontja 2008. november véte. Első leolvasás 2009. gjanuár elején (ekkor nullázták a számlálót), második leolvasás 2009. áprilisában (ekkor nem nulláztak), harmadik leolvasás most január elején (most megint nulláztak).
Annyit már kiderítettem (a TEchem-től), hogy a th. éves elszámolásban állapodott meg velük, az időszak januártól decemberig szól.
De akkor minek kellett az áprilisi adatok alapján is elszámolni?

MajorDomus # 2010.01.30. 23:19

Nandy !
Itt valami nem stimmel.
Csak azért -pofázok-bele, mert majdnem 2000 költségosztós lakást kezelek, ez a terűletem 2/3-a,tehát láttam már ilyent.

Azt nem értem, ha december 31-én a főtáv-leolvassa a központi hőmennyiségmérőt, akkor az addigi fogyasztást az előző évek fogy. Arányában szokták szétosztani, ehhez nem kell leolvasás.
Nézd már meg, hogy a Techem 1 vagy 2 számlát bocsát-e ki a háznak.

Ez utóbbi meglepne. Szerintem a második leolvasás diját valaki lenyulja.

ragyasdezso # 2010.01.31. 09:26

MD

Semmi susmus nincs benne. Szokásos eljárás akkor, ha a Techem megelőlegezi a beszerelés költségét és szeretne is látni valamit a pénzéből. De a tulajoknak is jó, mert ha a fél fűtési szezonban volt megtakarítás, a hőszolgáltató csökkenti az átalánydíjat. A Techem résszámlát bocsátott ki, ami alapján év elején jóváírták a fogyasztást. (A kezdő évben 2 résszámla alapján számláz a hőszolgáltató)

Nandy

A mérőtök három számot mutat:
1, a felszerelt mérő azonosítója
2, az előző fogyasztás
3. a jelenlegi fogyasztás

A mostani fűtési szezon zárása után fogja nullázni az előző (2009-es) adatot.

Évente 1x fogják ezentúl leolvasni (ha nem akkor a k.k. a hibás).
Becsapni nem csaphatnak be bennetek, mert a mérő tárolt adata mellett leolvasó lapodnak is kell lenni, és azt össze tudod hasonlítani a számláddal.

De ha bemégy a Techem kirendeltségre, ott átnézik neked amit nem értesz.

ragyasdezso # 2010.01.31. 09:44

Nandy

Most olvastam vissza, hogy ebben az évben is leolvasták januárban. Gyorsan le kell állítani évente 1x-i olvasásra. Ez a k.k. feladata. (Olvasásonként a ház nagyságától függő díjat kell fizetni!)

MajorDomus # 2010.01.31. 15:37

Azért nem értettem- miért kell 2x olvasni?
Az első évben az előző -évi fogyasztást számláztatom a hőszolgáltatóval, ha a december 31-i adat 40 %-al kevesebb mint az előző évi december 21-i adat akkor 20 %-al csökkentjük a benyujtandó előlegeket. A következő évben a tényleges előző évi fogyasztás+10% az előleg havonta.
Nálam is van FHM program, ahol a beszállitó finanszirozza meg, de ott pontos 3 oldalu szerződés rögziti hogy jut hozzá a pénzéhez.

Általában ugy hogy a megtakaritás 25 %->t a tulaj kapja vissza a számlában, a 75 %-ot a társasház, aki ezzel fizet a Techemnek.

MajorDomus # 2010.01.31. 15:37

Azért nem értettem- miért kell 2x olvasni?
Az első évben az előző -évi fogyasztást számláztatom a hőszolgáltatóval, ha a december 31-i adat 40 %-al kevesebb mint az előző évi december 21-i adat akkor 20 %-al csökkentjük a benyujtandó előlegeket. A következő évben a tényleges előző évi fogyasztás+10% az előleg havonta.
Nálam is van FHM program, ahol a beszállitó finanszirozza meg, de ott pontos 3 oldalu szerződés rögziti hogy jut hozzá a pénzéhez.

Általában ugy hogy a megtakaritás 25 %->t a tulaj kapja vissza a számlában, a 75 %-ot a társasház, aki ezzel fizet a Techemnek.

MajorDomus # 2010.01.31. 15:40

Nandy !
Arra azért figbyelj oda, hogy a leolvasás egy 65 lakásos házban 1x alkalommal 156.000 ft, mig egy 87 lakásosban 187.000 ft !
Nem mindegy hány leolvasás van !

osmi # 2010.01.31. 19:12

ragyasdezso!
Mi az a " leolvasó lap"?

MajorDomus # 2010.01.31. 20:58

A nyugta amit-aláirsz hogy tényleg 22 egységet olvasott le a nagyszobai radiátorrol. A másodpéldány marad nálad, az első példány képezi az elszámolás alapbizonylatát.

nandy # 2010.02.01. 08:03

A beruházást nem a Techem finanszírozta, így vele nem kell elszámolnunk.
Leolvasó lap nincs, mert rádiós kütyük vannak.
Azért van kétszer leolvasás, mert az előző és a mostani kk. is azt állítja, hogy így sokkal jobb a lakóknak...
De ez az elszámolást nagyon megzavarja, mert beleveszik év elejétől göngyölítve az adatokat, pedig azt egyszer már elszámoltuk.

nandy # 2010.02.01. 08:05

Nandy !
Arra azért figbyelj oda, hogy a leolvasás egy 65 lakásos házban 1× alkalommal 156.000 ft, mig egy 87 lakásosban 187.000 ft !
Nem mindegy hány leolvasás van !

Tudom, nálunk radiátoronként 498,-Ft + ÁFA egy leolvasás díja.

osmi # 2010.02.01. 08:08

A rádiófrekvenciás leolvasásnál is van ilyen lap?

ragyasdezso # 2010.02.01. 08:36

nandy
Ha nem a Techem finanszírozta, akkor tényleg nem értem az évi 2x-i leolvasást. A tulajdonosok rosszabbul járnak a 2x-i leolvasási, feldolgozási díjjal.