Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


ragyasdezso # 2010.02.01. 08:42

Mazsola66

A 0901-est kell leadni. + 2009.01.01.-től a 0908-ast is havonta (a 0-ást is!) kivéve, ha az NY jelű nyomtatványon nem mentetted ki magad a 0-ás leadása alól.

csemete59 # 2010.02.01. 16:02

Segitséget és tanácsot szeretnék kérni.A kk.annyira felemelte a közösköltséget,hogy mi tulajdonosok nemtudjuk kifizetni.29m2-re 26-e.ft.Igy már a lakásokat árvereztetni akarja.Hova fordulhatunk vagy mit tehetünk.

ragyasdezso # 2010.02.01. 16:33

csemete59

Valamivel azért részletesebben: mi miatt emelt? panelprogram? veszélyelhárítás? Megszavazták?

MajorDomus # 2010.02.01. 19:37

Csemete
A közös képviselő nem emelheti fel a közös költséget, arról csak a közgyülés dönthet.

Biztos hogy komoly beruházásról van szó, ha a közgyülés jóváhagyta ki kell fizetned.

Dia73 # 2010.02.01. 21:43

Sziasztok!

Az a kérdésem lenne, hogyha elköltözünk egy társasházból (20 lakásos), de a lakást sem eladni, sem kiadni nem tudjuk egyelőre, akkor is kötelező a közös költséget fizetni továbbra is minden hónapban? Az állandó lakcímünk megváltozik, innen kijelentkezünk, az új címre ugye bejelentkezünk.. Ha pl. 1 évig nem fogjuk tudni sem kiadni, sem eladni, akkor havonta ugyanolyan kiadásunk lesz a közös költség, mint most, hogy (még) itt lakunk? A társasház szabályzatában ugyan az van, hogy a tulajdonosnak ez minden hónapban kötelező függetlenül attól, hogy ott lakik-e vagy sem, de hát ez akkor azt jelenti, hogy tulajdonképpen a "semmire" fogunk havi plusz 25 000,-Ft-ot kiadni. Én tudom, hogy nehéz lehet azt bebizonyítani, hogy senki nem lakik a lakásban a kijelentkezéstől számítva, de ha nem muszáj, akkor nem szeretnék fizetni, ha már nem lakom itt... Köszi bármilyen segítséget, vagy véleményt.

monalisa1 # 2010.02.01. 21:58

A 20 lakásos társasház vélem nem egy lapukkant panel, így az egyébként valószínűleg kérhető valós ár feléért - 25-30 ezer forintért biztosan találsz bérlőt.

A közös költséget muszáj fizetni - be is idézted., az esetleges nemfizetés bírósági eljárást eredményezhet - plusz annak költsége, és azt követően jelzálog a lakásra.

"Mona"
laikus hozzászóló

Dia73 # 2010.02.01. 22:12

Köszi! A háznak saját kazánja van, a közös költség nagy része a fűtésre megy. A legtöbb lakó fázik, ami azt jelenti, hogy most perpill 28 fok van a lakásban, mi lassan már megőrülünk a melegtől. Lehet arra valami megoldást találni, hogyha elköltözünk, akkor részarányosan fizessünk, ha már mindeképp fizetni kell? A ház egyébként 26 éve épült, 4 emeletes. 1 vízóra van, a vízdíj az alapján van elszámolva, hogy egy lakásban hány fő él. Namost a SZMSZ-ünk alapján ezt is úgyanúgy fizetnünk kell tovább, akár itt lakunk, akár nem. De miért? Az oké, hogy amíg itt lakunk, akkor fizetünk x összeget/hó/fő, de ha elköltözünk, akkor nyilván nem használunk vizet. Az ELMŰ-nek sem fogok annyit fizetni havonta, mint most... Kicsit sokallom a havi 25 ezer közös költséget fizetni úgy, hogy nem lakom itt és nem használom sem a lépcsőház világítást, sem a fűtést, stb... Fenébe... :)

monalisa1 # 2010.02.01. 22:33

A radiátorokra fel kellene szerelni egy-egy termosztátot, valamint a lakásba beérkező fűtési melegvízcsőre egy hőmennyiségmérőt, így lezárt termosztát esetén a hőmennyiségmérő "0" fogyasztást mutatna. Az egész kb. 80-100 ezer forintból megvan munkadijjal együtt - főleg hogy a szaki fusiban elvégzi...

A legtöbb panellakásban is ma már egyedileg lehet mérni a hőmennyiséget, vagyis elmúlt az idő hogy a nyított ablakon keresztül az utcát fűtik - és fizetik.

Ha nektek mondjuk elég 20 fok akkor a 28-at senki sem erőltetheti rátok, és az emiatti többletköltséget.

Más nem jut az eszembe.

ragyasdezso # 2010.02.02. 07:26

Dia73

Az SZMSZ a döntő, a többi csak fantazmagória!

csemete59 # 2010.02.02. 07:29

Sziasztok. Nem panel program.Felújitás ugyan volt.De az nemindokolta az ekkora emelést.Sajnos az Önkormányzat szavazta meg mert ő volt többségben.Ez egy régi bérház.Már többször kértük a kk.hogy 6-után legyen a közgyülés mert többség dolgozik.Mégisem történt semmi.Igy elsem tudunk menni a közgyülésre.Akkor is soknak tartom az összeget.Mikor szóltam a kk.nek,hogy nemtudjuk fizetni a válasza azvolt,hogy vegyek fel személyhitelt.

Balinho # 2010.02.02. 12:37

Nekem olyan problémám lenne, hogy a lakásszövetkezet vezetője egy bizonyos lakónak (nem közös képviselő!) információkat ad ki lakókról. Ez törvényes?
Ezen kívül többen úgy véljük, h a könyveléssel valami nem stimmel, és a "különbözetet" velünk lakókkal akarják megfizettetni különböző jogcímeken, pl. tartozása volt, igaz, h kiegyenlítette, de erre felszámolunk ennyi és annyi kamatot. Ilyet lehet? Mit tudunk tenni az ügyben? Elsősorban a könyvelő ellen, ill. a lakásszöv. vezetője ellen, h információkat ad ki.
A választ előre is köszönöm!

Dia73 # 2010.02.02. 15:38

Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek! Ezek szerint így jártam... :(

Dia73 # 2010.02.02. 15:39

Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek! Ezek szerint így jártam... :(

Dia73 # 2010.02.02. 15:46

Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek! Ezek szerint így jártam... :(

Dia73 # 2010.02.02. 15:47

Bocsi, szórakozik a net, nem akartam 3-szor elküldeni...

ragyasdezso # 2010.02.02. 16:24

csemete59

Ha az önkormányzati többséggel megszavazták egy dolgod van:fizetni.

Balinho

A tartozók nevét és a tartozás nagyságát közölheti bármelyik lakóval.

MajorDomus # 2010.02.02. 19:49

Dia !
A fejűnk arra való hogy legyen mire tenni a sapkát, s az visszafogja a szágbuldó gondolatainkat.

Miért nem hirdeted meg a lakásodat kiadónak 0 ft-ért csak rezsi fejében, tódulni- fognak a bérlők, s megspórolsz 25.000 ft/hó manit.

mamika49 # 2010.02.03. 11:01

Hát megint itt vagyok, sajnos.
Megfogadtam a tanácsotokat és elküldtem a kivitelezőnek a hőkamerás felvételeket, ezt a választ kaptam:
„Ingyensen felszereltünk Önnek plussz záródási pontokat az erkélyajtajára. Ön kihívta illetve összehívta a … Önkormányzat illetve a ház műszaki ellenőrét, a víz - gáz fűtés szerelőt, ahol megállapították illetve megállapítottuk, hogy az Ön lakásában illegálisan falbontás történt, engedély nélkül és így a megnövekedett a belső légtér.”
„A hőkamerás felvétleken nem tudom, hogy mit is nézzek, mit is hasonlítsak össze mivel hiszen ez akkor érne valamit, ha a nyílászáró csere előtt is készült volna egy hőkamerás felvétel és így lenne mit összehasonlítani így maximum csak egy pár fotónak tudom ezeket elfogadni amiket végig nézegetek érdekességből! Ezt egyébként tavaly az Ön által összehívott bejáráson is említették már a műszaki ellenőrök.
…kérem keresse fel azt a hatóságot aki a nyílászárókat minősítette és vizsgáltassa be azokat. Ha valamilyen paraméter nem egyezik az érvényben lévő minősítéseikkel akkor annak tükrében eljárunk. Ezen kívűl újra felhívom a figyelmét, hogy ha bármilyen formában Rólunk hamis adatokat közöl, akár hatósággal, akár magán emberekkel úgy már nem fogom halogatni és minden lehetséges fórumon ügyvédunk feljelentést illetve pert fog indítani Ön ellen! Tehát tartózkodjon a hamis vádaskodásoktól!”

Megjegyzés:

  1. A szöveget pontosan idéztem, nem javítottam ki semmit.
  2. 1 éve az ÉMI-hez fordultam, mint a Panelprogramot felügyelő szervhez, ők írták elő a helyszíni szemlét, ahol a mindkét kivitelező – nyílászáró és fűtés – „szemrevételezett”, vitatkozott, de nem bizonyított.
  3. Falbontás nem történt, így vettem a lakást, az került bizonyításra, hogy a felújítás előtt nem tekintették meg a lakást, úgy döntöttek a fűtőtestekről és a nyílászárókról.
  4. Én úgy gondolom, hogy az új nyílászáróknak a minősítéseknek, illetve a pályázati előírásoknak kell megfelelniük, és nem a régiekhez kell őket viszonyítani.

Örülnék a véleményeteknek. Előre is köszönöm.

E.Éva # 2010.02.03. 17:44

Kedves ragyasdezso!

Köszönöm a válaszát.

Ma elmentem a Jegyzői feladatokat ellátó ügyintézőhöz és kértem birtokvédelmet.
A válasz: birtokháborításért menjek a szabálysértési csoporthoz, vagy bíróságon indítsak eljárást.
Én elolvastam a jogszabályt, és úgy értelmeztem, hogy ezt a szabályt azért utalták Jegyzői jogkörbe, hogy elkerüljék a bírósági eljárást. De én nem értek ehhez, s a kedves ügyintéző már 30 éve ezt a munkakört tölti be. Nyilván jobban tudja.
Én nagyon járatlan vagyok, s korántsem érzem, hogy a jog érvényesíthető Magyarországon.
:((((((((((

ragyasdezso # 2010.02.03. 17:50

E.Éva

Lehet, hogy náluk a szabálysértési csoportra van bízva az ügy. Nem kell feladni: meg kell őket keresni.

MajorDomus # 2010.02.03. 19:56

Azért irj a Jegyzőnek egy tértivevényes ajánlott levelet. Hogy ő házon belül kinek osztja ki a feladatot az legyen az ő gondja.

mamika49 # 2010.02.03. 22:26

Mazsola66!
Kösz az együttérzést!

Ragyasdezso!
Sajnos a kk. nem küldött hivatalos választ a reklamációmra, a kivitelező pedig az alábbiakban leírtakat küldte. Nálunk is van jóteljesítési garancia, de azt nem tudom, mik a felhasználás feltételei. Erről a kk. nem adott információt.
A támogatási szerződésben szerepel, hogy "nem szerződés szerinti teljesítés esetén a támogatás összege visszavonható". Ezt nem szeretném, de azt sem tudom elfogadni, hogy kifizessek egy csomó pénzt és közben fázzak a saját lakásomban.
Úgy gondolom, megfogadom a tanácsodat és bírósághoz fordulok.
Köszönöm, hogy meghallgattatok.

E.Éva # 2010.02.17. 13:36

Kedves MajorDomus és Rozsdasrezso!

Kiböngiztem a jogszabályt és megtaláltam azt, amiért a jegyző nem foglalkozik az ügyemmel, és ma megtettem a lépéseket, annak érdekében, hogy visszakapjam a nyugalmam.

Köszönöm a segítséget, beszámolok róla mindenképpen, ha már látom a végét.

Üdv.: Éva

nandy # 2010.02.26. 09:20

Kissé félreérted a jelentést.

Az eszköz/forrás nem egyenlő a bevétel/kiadással.

Eszközök: tárgyi eszköz, készlet, követelés, pénzeszközök

forrás: saját tőke, tárgyévi és előző időszaki eredmény, kötelezettségek

A tárgyévi bevételek mínusz kiadások egyenlege a tárgyév pénzügyi eredménye, mely a saját tőke része lesz (forrás). Ez értelemszerűen nem a valós értéket mutatja, mert bevételként és kiadásként csak olyan tételt lehet könyvelni, mely pénzügyileg rendezett.
A beszámolóba viszont fel kell venni a pénzügyileg nem rendezett tételeket is követelésként ill. kötelezettségként. Így lesz teljes a kép.

Pl. nálunk is lett "kemény" 25 e ft eredmény, közben meg többmilliós tartozással hagyta hátra a kk. a házat... Ez azért van, mert nem tudott minden kötelezettséget kifizetni, mivel másra költötte el a pénzt.

A Beszámolót pedig nem aláírja, hanem auditálja szerintem, azaz könyvvizsgálói jelentést ír hozzá, melyet aláír.

nandy # 2010.02.26. 09:21

Az utolsó mondatom a könyvvizsgálóra vonatkozik.