Haszonélvezeti jog


MajorDomus # 2021.06.22. 19:24

Amennyiben a haszonélvező a lakásban lakik,akkor köteles viselni a közüzemi díjakat.

Kogeza # 2021.06.22. 16:51

jav.: távhő követelés

Kogeza # 2021.06.22. 16:50

"ha a szolgáltatás a haszonélvező nevén van, a közmű tartozások adott esetben behajthatóak-e a tulajdonoson?"

A távhő érvényesíthető a tulajdonoson, ha a szolgáltatást igénybe vevőn nem hajtható be a tartozás. Egyéb szolgáltatási díjak tudomásom szerint a tulajdonostól nem követelhetők, ha a tulajdonos nem szerződő fél.

"amennyiben a jelzálog tartozást nem fizették és jelentős elmaradás van, ha ez az ügy végrehajtásra kerül, kinek kell megfizetnie a tartozást? A tulajdonosnak, a haszonélvezőnek, vagy magát a lakást adják el?"

A tartozást a kötelezettnek kell megfizetnie (valószínűleg az a személy, akitől vettétek az ingatlant), de ha nem fizet, akkor kötelesek vagytok tűrni, hogy a lakást értékesítsék (elárverezzék). Ez esetben valószínűleg a haszonélvezeti jog sem marad fenn az ingatlanon.

Zsana36 # 2021.06.22. 12:28

Tulajdonjoggal illetve haszonélvezettel kapcsolatban lenne kérdésem. Adott egy lakás amit a szüleim az én nevemre vettek úgy, hogy jelzálog terheli, amit a vagyonkezelőnek kellett volna megfizetni. Édesanyámnak haszonélvezeti jogot jegyeztettek be. Az egyik kérdésem az lenne, hogy ez esetben, ha a szolgáltatás a haszonélvező nevén van, a közmű tartozások adott esetben behajthatóak-e a tulajdonoson? Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy amennyiben a jelzálog tartozást nem fizették és jelentős elmaradás van, ha ez az ügy végrehajtásra kerül, kinek kell megfizetnie a tartozást? A tulajdonosnak, a haszonélvezőnek, vagy magát a lakást adják el?

MajorDomus # 2021.06.08. 18:38

,,lakás rezsijébe azóta egy fillért nem fizetett,,

Miért kellett volna?
Mikor nem lakik ott,nem használ semmit,és nem tulajdonos!

drbjozsef # 2021.06.08. 13:24

A kérdezőnek : apuka is odaköltözhet, de ha a jelenlegi birtokos haszonélvező ezt megakadályozza, akkor bírósághoz fordulhat. Olyan jogszerűen nincs, hogy odamegy, oszt kidobál dolgokat vagy embereket.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.08. 12:20

Amennyiben az egyik haszonélvező ott lakik a másiknak már nincs is nagyon beleszólása?
Ő is odaköltözhet. Analóg a helyzet az 1/2-1/2 arányú tulajdonosokéval.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.08. 12:18

Igen, de ezt szerintem legfeljebb a házastársával, kiskorú gyerekével teheti meg.

drbjozsef # 2021.06.08. 11:23

Az különben sem átengedés, ha maga a haszonélvező is ott lakik.

Pontosan erre gondoltam, de ezt is írtam. Anyuka _engedi_ nekik a használatot (nem ÁTengedi), ott laknak együtt, ő is.

wers # 2021.06.08. 10:02

idejöhetne és elkezdhetne kihajigálni mindent

Rongálásra azért nincs joga. Felszólíthat, hogy költözz ki, mert más módon kívánja hasznosítani.

Ingyen, szívességből bárkit beengedhet helyettetek.

j0c1 # 2021.06.08. 09:57

Arra lettem volna kíváncsi, hogy ha drága jó apukának kedve tartja (most függetlenül attól, hogy édesanyám ezek szerint megakadályozhatná-e), idejöhetne és elkezdhetne kihajigálni mindent, ami a miénk, avagy bírósági úton tudná csak elérni? Illetve ha utóbbi, akkor ez a procedúra hogy zajlana, meddig tartana, stb.

wers # 2021.06.08. 09:57

Az különben sem átengedés, ha maga a haszonélvező is ott lakik.

Amennyiben az egyik haszonélvező ott lakik a másiknak már nincs is nagyon beleszólása?

wers # 2021.06.08. 09:54

mindketten egyformán használhatják

Na igen. Gondolom ha nem tudnak megegyezni dönt a bíróság.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.08. 09:52

Nem. Ezt a fajta haszonélvezetet nem lehet harmadik személynek átengedni a párhuzamosan jogosult hozzájárulása nélkül. Az különben sem átengedés, ha maga a haszonélvező is ott lakik.

drbjozsef # 2021.06.08. 09:35

A két haszonélvező miatt (hacsak nem sortartó az a haszonélvezet, de ez eléggé valószínűtlennek tűnik) azért ez bonyolultabb, hiszen mindketten egyformán használhatják, hasznosíthatják az ingatlant, anyuka engedheti a gyerekeknek a használatot.

wers # 2021.06.08. 08:39

Igen, éppen ezt jelenti a haszonélvezet.

Megválthatjátok a haszonélvezeti jogát.

j0c1 # 2021.06.08. 08:02

Tisztelt Fórumtársak!

Haszonélvezeti jog vs tulajdonjog kapcsán volna Önök felé néhány kérdésem.

Adott egy IX. kerületi ingatlan, melynek tulajdonosai a testvérem és én vagyunk fele-fele arányban, édesanyám és apám pedig haszonélvezők.
Utóbbi, a szüleim 2000-ben történt válása óta hálistennek nem itt él, és bár ide van bejelentve és holtig tartó haszonélvezete is van, a lakás rezsijébe azóta egy fillért nem fizetett, és agresszív/alkoholista életvitele miatt valahányszor "beugrik" (akár csak a posta miatt is), mindig veszekedés tör ki.

A kérdéseim a következők:

  • A fentiek fényében (lévén, hogy nem itt él, és nem fizet semmit) igaz-e az, hogy ő, mint haszonélvező, a testvéremet vagy engem, mint tulajdonosokat, bármikor, kénye-kedve szerint "kirakhat"?
  • Ha igen, milyen okból tehetné ezt meg, és hogyan zajlana le ez a procedúra?
  • Mi, mint tulajdonosok, tehetünk-e bármit ez ellen jogilag?

Válaszukat előre is köszönöm szépen!

drbjozsef # 2021.04.18. 11:29

"Ki nem fizetett nagyobb összegű bírság"

Mégis mire gondolsz?
Haszonélvező az isztrián parkol és nem fizeti ki, akkor azt a lakástulajdonosnak kell, vagy micsoda? Mondj már egy példát bírságra, amit valaki másnak kell kifizetnie.
(ad absurdum, a bírság személyhez kapcsolódik, olyannyira, hogy az nem is öröklődik főszabály szerint)

MajorDomus # 2021.04.18. 09:41

"Mire számíthatok ha tartozást halmoz föl, nem csak közműtartozást, hanem esetleg ki nem fizetett nagyobb összegű bírságokat, stb.?

Ez volt a kérdés,erre válaszoltam.

Lyonee # 2021.04.16. 20:14

"Minden közmű az ő nevén van." Mármint a haszonélvező, lakáshasználó nevén. Csak a közművekről volt szó, másról nem.
A haszonélvezőt és a bérlőt nem kéne egy kalap alá vonni.

MajorDomus # 2021.04.16. 18:15

Na azért ez nem ilyen egyszerű.
Amennyiben a haszonélvező benne lakik a lakásban,akkor köteles viselni az ingatlan azon terheit amelyek a lakáshasználattal kapcsolatosak(vizdij,áramdij stb)nem köteles viszont például felújitási alapot vagy hiteltörlesztést fizetni.
A tulajdonosnak helytállási kötelezettsége áll fenn a lakáshasználó tartozásaiért a közüzemekkel szemben.

A szolgáltató több megyében haszonélvezővel nem is köt szerződést,vagy csak a tulajdonos helytállási nyilatkozata alapján. Például a Mihő.

Lyonee # 2021.04.16. 14:18

Miért is adná el?
Nincs az anyukájának tulajdonrésze, ezért tartozással nem terhelheti (esetleg vízdíj) az ingatlant. Potom pénzért adják el egy olyan személynek, aki esetleg kiüldözi a lakásból és még tető sem lesz a feje felett. Na akkor aztán gondoskodhatnak róla a gyermekei.
A másik tulajdonos segíthetne a lakás ügyeinek a rendezésében.
Miért merült fel a tartozások felhalmozása? Nem képes fizetni a számlákat, mert akkor be kéne segíteni. Van olyan, hogy szülőtartás.

drbjozsef # 2021.04.16. 06:10

szomszedsrac,

  • Akkor rendszeresen nézzetek a körmére. A Ptk. szerint a tulajdonosoknak joguk van ellenőrizni a tulajdonuk használatát. Olvasd el a haszonélvezet részt. Ha nem zaklató jellegű, akkor be kellene engednie, mondjuk 2-3 havonta.
  • Ha 1/1-ben tudjátok eladni, az sokkal többet ér még haszonélvezettel terhelten is, mintha csak egy résztulajdon lenne.
  • Nincs komplikáció, hiszen ezek szerint ez az ingatlan egyáltalán nem a hagyaték tárgya. Neked jobb, mert az esetleges tartozások is 3 fele oszlanak. Bár ha nincs sok egyéb vagyon, akkor a testvéreid valszeg vissza fogják utasítani a hagyatékot. Igaz, ha a lakást ezek szerint nem öröklitek, akkor akár neked is ez a célszerű. Nincs hagyaték, nincs tartozás. A szolgáltatók majd hajtsák be a tartozásokat az örökösön, aki végső esetben a magyar állam lesz.
  • Ez esetben add el minél előbb akkor. Én azt tenném. Ha a költözésig nem megy, és a tulajdonostársaddal jó a viszonyod és bízol benne, akkor akár ügyvéd előtt meghatalmazod, és csak a pénzre kell várnod, intézze el a többit.
drbjozsef # 2021.04.15. 18:52

szomszedsrac,

Főszabály szerint az adós vagyontárgyait terhelhetik meg vele, ha az ingatlan másik 1/2 része az övé, akkor csak arra a tulajdonrészre jegyzik be az esetleges végrehajtási jogot.

Ha ő a szerződő fél, akkor ő lesz az adós is.

Ha Te vagy az egyetlen gyereke (az 1/2 gondolom így van), akkor te leszel a jogutódja is, megöröklöd a vagyonát, és a tartozásait is, de utóbb esetén legfeljebb annyit, amennyi a hagyaték vagyonrésze - magyarul a saját vagyonoddal nem felelsz érte.

Elajándékozni nem kell, add el. Lakottan, haszonélvezettel nyilván csak jóval a piaci ár alatt tudod, de azért az is pénz. Én nem engedném csak úgy el. Van, aki így is megveszi.

De ha nem adod el, a legrosszabb eset az, hogy elárverezik a részét és legfeljebb idegen tulajdonostársad lesz, ha pedig előbb hal meg, és több a tartozás mint az a 1/2 rész értéke, akkor lényegében ezt az 1/2 részt veszíted csak el. A most saját 1/2 részedet ez nem érinti (legfeljebb a tulajdonhoz kapcsolódó fizetnivalók esetén, például ingatlanadó, vagy közös költség hátralék.)

Nincs olyan kapcsolatotok, hogy segíts neki, ha kell, figyelemmel kísérd a költéseit, elkérd a csekkeit és te fizetsd be (nem feltétlenül helyette, kérd el a pénzt is) ?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.08. 09:10

Jaaaa, hogy ugrott egy nagyot a gondolatmenetben? Én meg szervesen szerkesztett szövegnek néztem az egészet. (Vö.: a kifejezett alany nélküli második mondat állítmánya visszautal az előző mondat alanyára vagy tárgyára. Az alanyra utalásnak itt nem lenne értelme.)