elbirtoklás


osztap # 2024.09.05. 08:32

Viszont ha azt a 100m-2 es részt telekszomszédként elbirtoklással szerezném meg, akkor már nem számít, hogy megosztható lenne-e 100+1000m2-re?

Nemcsak drbjozsef szerint, hanem a Ptk. Menyhárd-féle nagykommentárja szerint sem számít:
Az ingatlanok elbirtoklását kizáró szabályként a Ptk. változatlanul úgy rendelkezik, hogy nem lehet megszerezni ingatlan tulajdonjogát akkor, ha az elbirtoklás feltételei a földnek csak egy részére állnak fenn, és a föld nem osztható meg. A föld megoszthatóságának feltételként való előírása nem jelenti azt, hogy csak önállóan kialakítható ingatlant lehet elbirtokolni. Ez a rendelkezés csupán azt akadályozza meg, hogy az elbirtoklás útján olyan ingatlan jöhessen létre, amely egyébként nem felel meg a telekalakítási szabályoknak. A bíróságot, amikor az elbirtoklással való tulajdonszerzést megállapítja, a telekalakítási szabályok is kötik, és az ítélet nem hozhat létre olyan helyzetet, amely a jogszabályokkal ellentétes. Így a szomszéd telekből is elbirtokolható olyan sáv, amely telekalakítással a másik ingatlanhoz kapcsolható, ha ennek eredményeként a területében csökkentett fennmaradó ingatlan egyébként önálló ingatlan marad (nem csökken például ennek eredményeként a területe a telekalakítási szabályokban előírt minimális területnagyság alá, vagy nem szűnik meg a kapcsolódása közúthoz). Mivel az ingatlanok az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi szám alatt és az ingatlan-nyilvántartási térkép által rögzítetten vannak nyilvántartva, továbbá a tulajdonjog tárgya az ingatlan-nyilvántartásba önálló ingatlanként és helyrajzi szám alatt felvett jószág lehet, elbirtoklással sem jöhet létre olyan ingatlantulajdon, ami az ingatlan-nyilvántartásban nincsen önálló ingatlanként nyilvántartva, vagy amelynek kialakítása nem felel meg a telekalakítási szabályoknak. Így ha csak az ingatlan egy részére állnak fenn az elbirtoklás feltételei, az elbirtoklással való tulajdonszerzés előkérdése lesz annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy az elbirtoklással érintett ingatlanrész önálló telekalakítással önálló ingatlanként kialakítható-e, és így az ingatlan-nyilvántartásba felvehető-e, vagy a telekhatárok módosításával (telekhatár-rendezés) az elbirtokló ingatlanához csatolható-e.

drbjozsef # 2024.09.05. 07:30

Viszont ha azt a 100m-2 es részt telekszomszédként elbirtoklással szerezném meg, akkor már nem számít, hogy megosztható lenne-e 100+1000m2-re?

Szerintem nem számít. Telekrendezéssel átkerül a másikhoz, a lényeg, hogy mindkettő most keletkező "új" telek megfeleljen a szabályoknak.

eulimen # 2024.09.05. 05:57

@drbjozsef
nem tudom, mi a bírói és jogértelmezési gyakorlat a Ptk megosztható terminusára. Ha pl. egy 1100 m2-es telket szeretnék önmagában, a telek tulajdonosaként megosztani 100, ill. 1000 m2-es részekre, de a legkisebb kialakítható telekméret 700 m2, akkor nyilván nem oszthatom meg.
Viszont ha azt a 100m-2 es részt telekszomszédként elbirtoklással szerezném meg, akkor már nem számít, hogy megosztható lenne-e 100+1000m2-re?

drbjozsef # 2024.09.05. 05:12

eulimen,

Ha az elbirtokolt földterület területe kisebb, mint annak elhelyezkedése szerinti övezetre meghatározot legkisebb kialakítható telekméret, akkor nincs elbirtoklás, mivel sérül a Ptk. 5:47.§ (2) bekezdésében említett garanciáli követelmény. Hasonlóképp, ha előírt, hogy az újonnan kialakítandó telek közútkapcsolattal kell rendelkezzen (és ez az elbirtokolt résznek nincs meg), akkor szintén nincs elbirtoklás.

Nem úgy érted : az elbirtoklás UTÁN a szomszédnak MEGMARADÓ telekrész? Az elbirtokolt földterületet, ami a kérdező telkén van most kerítésen belül, nyilván nem akarja önálló telekként bejegyeztetni, hanem csak a sajátjához csapni.

1ügyfél # 2024.09.04. 15:44

Köszönöm a tájékoztatást.
(Nem mentegetőzni szeretnék, de a két utolsó bejegyzés előttiek a Földhivataltól kapott szóbeli tájékoztatás alapján íródtak...)

eulimen # 2024.09.04. 12:44

@1ugyfel
Ez így kicsivel több, mint 15 év.
Akkor már csk az a kérdés, hogy az elbirtokolt földterület önmagában kialakítható telek lehetne-e (amit osztap fórumtárs is kérdezett már tegnapelőtt), amihez a települési HÉSZ normatív szövege, vagy szabályozási terv melléklete nyújt támpontot, a nemzeti jogszabálytár önkormányzati rendelettárában megtalálod, ebben mi már nem tudunk segíteni.
Ha az elbirtokolt földterület területe kisebb, mint annak elhelyezkedése szerinti övezetre meghatározot legkisebb kialakítható telekméret, akkor nincs elbirtoklás, mivel sérül a Ptk. 5:47.§ (2) bekezdésében említett garanciáli követelmény. Hasonlóképp, ha előírt, hogy az újonnan kialakítandó telek közútkapcsolattal kell rendelkezzen (és ez az elbirtokolt résznek nincs meg), akkor szintén nincs elbirtoklás.

1ügyfél # 2024.09.04. 11:45

Jelzálogjog bejegyzés 2008.augusztus, törlése 2023. november

eulimen # 2024.09.04. 10:07

@1ugyfel
Lehet.
Más másodszor játszod ezt a fórumon, hogy rébuszokban beszélsz, a tényállást meg nem akarod közölni.
Nyilván a felosztás előtti (amikor eladás előtt még egyben volt a szomszéd telke), helyrajzi szám szám teljes tulajdoni lapjáról összegerebélyzett információ számít.
Lehetséges, hogy tények vannak törölve, de az is lehet, hogy jogok. Utóbbi a tulajdonosi jog gyakorlásának egyértelmű bizonyítéka.

1ügyfél # 2024.09.04. 08:36

A harmadik oldalon bejegyzett jog TÖRLÉSÉNEK dátuma szerepet játszik?

osztap # 2024.09.02. 16:00

1ügyfél,

A helyi építési szabályzat szerint a szomszéd elbirtoklással nem érintett telekrésze ("maradék telek") kialakítható lenne ma önálló telekként (elég nagy területű, elég széles, elég hosszú, stb.)?
Ptk. 5:47. § (2), eulimen bemásolta alább

1ügyfél # 2024.09.02. 13:24

Több mint 20 évig folyamatosan birtokoltam a területrészt. A földhivatali nyilvántartás szerint nem volt megterhelve, a lll. oldal üres.
Csak most történt adásvétel a teljes terület egy részére.

drbjozsef # 2024.09.02. 13:12

(már persze pert akkor indíts, ha szerződésben nem tudjátok rendezni a helyzetet, magyarul, a mostani tulajdonos nem ismeri el az elbirtoklást. Ha így van, akkor vagy visszaadod neki a területet, vagy pert indítasz az elbirtoklás megállapításához.)

drbjozsef # 2024.09.02. 13:11

Attól, hogy a húsz év alatt volt-e olyan összefüggő 15 év, amely alatt szakadatlanul a sajátodként birtokoltad azt a területet, az elbirtoklás semmilyen módon nem szakadt meg, nem nyugodott, és például attól is, hogy a telke megosztható-e ott.
Ezeket mi nem tudhatjuk.

Ha indítasz egy elbirtoklási pert, akkor a tulajdonosnak kell bizonyítania, hogy az elbirtoklás megszakadt, a szükséges idő meg nem telt el. Még az is lehet, hogy te sem tudsz róla, hogy az megszakadt. (Bár esetedben, látatlanban, ez nem valószínű. De nem is lehetetlen!)

eulimen # 2024.09.02. 13:09

@1ügyfél

kb ezektől. Különös tekintettel a kiemelt szabályra.
Ha a 20 év alatt, még az elbirtoklás 15 évén belül pl. jelzáloggal megterhelte az ingatlanát vagy ép levetette a jelzálogot, akkor gyakorolta a tulajdonosi jogát, és nincs elbirtoklás.

5:44. § [Az elbirtoklás feltételei és jogi hatása]
(1) Elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot ingatlan esetén tizenöt, ingó dolog esetén tíz éven át sajátjaként szakadatlanul birtokolja.
[...]
(4) Az elbirtoklásra vonatkozó általános szabályok szerint birtokolható el a dolog tulajdoni hányada is.

5:48. § [Az elbirtoklási idő nyugvása]
Ha a tulajdonos menthető okból nincs abban a helyzetben, hogy tulajdonosi jogait gyakorolhassa, az akadály megszűnésétől számított egy évig az elbirtoklás akkor sem következik be, ha egyébként az elbirtoklási idő már eltelt vagy abból egy évnél kevesebb volna hátra.

5:47. § [Az elbirtoklás kizártsága]
[...]
(2) Ingatlan tulajdonjogát elbirtoklás útján nem lehet megszerezni, ha az elbirtoklás feltételei a föld egy részére vonatkozóan állnak fenn, és a föld nem osztható meg.

5:49. § [Az elbirtoklás megszakadása]
(1) Az elbirtoklás megszakad, ha
a) a tulajdonos a dolog kiadása iránti követelését bírósági úton érvényesíti;
b) a tulajdonos a dologgal kapcsolatban tulajdonosi jogát gyakorolja; vagy
c) a birtokos a birtokot akaratán kívül elveszti, és azt egy éven belül nem szerzi vissza, vagy egy éven belül nem kéri a bíróságnál, hogy a dolog újabb birtokosa a dolgot adja vissza.
(2) Ha az elbirtoklás megszakad, a birtoklásnak addig eltelt ideje nem vehető figyelembe, és az elbirtoklás a megszakadást okozó körülmény elmúltával újból kezdődik.

1ügyfél # 2024.09.02. 12:56

Mitől függ?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.02. 12:33

Lehet.

1ügyfél # 2024.09.02. 09:58

Tisztelt Szakértők!

A következőben kérnék segítséget: több, mint húsz évvel ezelőtt vásároltam egy telket, melyet kerítéssel körbekerítettem, folyamatosan azóta is művelem, karbantartom. A kerítés építése jóhiszeműen történt. A kertvég-szomszédom most az idén, a telkéből eladott egy részt. Ekkor derült ki, hogy annak idején a kerítés nem pontos helyre került, mivel az új tulajdonos épületet tűzetett ki, amelynek egy része az általam folyamatosan használt területre esne.
Kérdezném, hogy az elbirtoklás megtörtént-e?

Majordomus # 2024.03.04. 21:40

Majd az örökös...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.04. 20:34

Az ugyan nem! A halott rendelkezik vagy hogy?

entropia # 2024.03.04. 17:51

Az öröklési aktus kiad egy resetet az elbirtoklási folyamatra, mert a tulajdonosi jog gyakorlásának minősül.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.03. 12:36

Rosszak ezek a kérdések.

Mit szeretnél csinálni az ingatlannal? Miért kell "művelni"? Mi a besorolása? Nem "kivett, valami"?

elbirtoklas # 2024.03.03. 10:16

Tisztelt forum.
Kerdesem az lenne.
Negymama 2007tol -2010 ig nem tudta muvelni a telket betegseg miatt. Majd 2010- ben edesanyam orokolte meg a telket. Ami a mai napig a neven van. Mivel a telek az orszag masik reszen van, es edesanyam 2012- tol 2024-ig kulfoldon tartozkodott. Igy nem muvelte a telket. A szomszed tudomasom szerint elkezte muvelni a telket , pontosan nem tudom, hogy mikortol. De valoszinuleg 2010 elott/ korul.. Edesanyamat nem erdekli a dolog, o atajandekozna nekem, hogy en foglalkozzak vele. A kerdesem az lenne:
1, hogyan tudhatom meg, hogy a szomszed elbirtokolta- e a telket?
2. Ha a nagyi betegseg miatt nem tudta muvelni az utolso eveiben a telket,? Az is beleszamit a 15 evbe?
Mert ha nem, akkor edesanyam "csak" 14 eve birtokja a telket, igy ha jol tudom akkor az elbirtoklas meg nem tortent, vagy nem tortenhetett meg.

Van valahol valami, hogy a szomszed elkezte vagy bejlentette az elbirtoklast?

Elore is koszonom a segitseget.

elbirtoklas # 2024.03.03. 10:16

Tisztelt forum.
Kerdesem az lenne.
Negymama 2007tol -2010 ig nem tudta muvelni a telket betegseg miatt. Majd 2010- ben edesanyam orokolte meg a telket. Ami a mai napig a neven van. Mivel a telek az orszag masik reszen van, es edesanyam 2012- tol 2024-ig kulfoldon tartozkodott. Igy nem muvelte a telket. A szomszed tudomasom szerint elkezte muvelni a telket , pontosan nem tudom, hogy mikortol. De valoszinuleg 2010 elott/ korul.. Edesanyamat nem erdekli a dolog, o atajandekozna nekem, hogy en foglalkozzak vele. A kerdesem az lenne:
1, hogyan tudhatom meg, hogy a szomszed elbirtokolta- e a telket?
2. Ha a nagyi betegseg miatt nem tudta muvelni az utolso eveiben a telket,? Az is beleszamit a 15 evbe?
Mert ha nem, akkor edesanyam "csak" 14 eve birtokja a telket, igy ha jol tudom akkor az elbirtoklas meg nem tortent, vagy nem tortenhetett meg.

Van valahol valami, hogy a szomszed elkezte vagy bejlentette az elbirtoklast?

Elore is koszonom a segitseget.

Prunus P. # 2015.01.07. 16:58

Köszönöm!

ObudaFan # 2015.01.07. 15:43

Igen.