Haszonélvezeti jog


Szomorú örökös # 2017.06.14. 19:27

pazs

ilyen esetben a tulajdonosnak nincs beleszólása, ki lakik ott és mit csinál.

Viszont abba van beleszólása, ha ez a valaki rohadtul nem fizeti pl. a rezsiköltségeket és emiatt eladósodik a tulaj a szolgáltatók felé. Én majdnem beleszaladtam ilyenbe sajna. :-(

nonolet # 2017.06.14. 10:18

Livibaba

Túl bonyolítod...

Miért akarsz tulajdonos lenni?!
Ha úgyis eladásra kerül az egész!

Meg kell alkudnod a mosatni TULAJDONOSOKKAL,
hogy
mennyi pénzt kapsz majd tőlük a
haszonélvezetről való lemondásodért.

Utána ügyvéd, írásba foglaljátok az összeget és
a visszavonhatatlan lemondásod az ELADÁS esetére.
Aztán LETÉTBE helyezed az iratot és vársz.

Amikor eladják, akkor
megkapják a letétből az iratot
a pénzedért cserébe.

Így mindenki biztonságban van

  • tudjátok az összeget
  • biztos a hozzájárulásod
  • tovább él a haszonélvezeted, amíg nem fizetnek
  • a vevőt se tarjátok fel, mert az irat birtokában

az adásvétellel együtt a haszonélvezetet is lehet töröltetni.

Lacy40 # 2017.06.14. 09:45

köszönöm a válaszokat

livibaba # 2017.06.14. 07:20

Kedves Pazs, egyetértünk. Köszönöm szépen a választ.

pazs # 2017.06.14. 07:00

Ha van konkrét vevő, akkor a vele kötött szerződésben te lehetsz "haszonélvezeti eladó" és ott abban a szerződésben a kialkudott pénz ellenében mondasz le a haszonélvezetről, szerintem tök felesleges a vevőt azzal váratni, hogy akkor most elkezdtek alkudni a haszonélvezet megváltásáról és hogy rákerülj a tulajdoni lapra tulajdonosként még az eladás előtt.

A "haszonélvezet erősebb, mint a tulajdonjog" mondás meg arra utal, hogy a haszonélvező használja az ingatlant és szedheti hasznait (pl. bérbe adhatja és övé a bevétel), a tulajdonos meg "csak" rendelkezhet vele (eladhatja, de a haszonélvezetet ez csak akkor érinti, ha a haszonélvező is úgy akarja), szóval ilyen esetben a tulajdonosnak nincs beleszólása, ki lakik ott és mit csinál. Ezért sokszor anyagilag előnyösebb haszonélvezőnek, mint tulajdonosnak lenni.

A lényeg az, hogy ha egyébként is ott laksz és szeretnél is maradni az eladásig, akkor a helyedben én megtartanám a haszonélvezetemet és majd az adásvételi szerződésben pénzért mondanék le róla (vagy nem, ha nem fizetnek eleget és akkor maradok az ingatlanban).

livibaba # 2017.06.14. 06:18

Szomorú örökös! A törvényt elolvasva, a haszonélvezeti jog megváltását bármikor lehet kérni és akkor a haszonélvező egy gyermekrésznyi örökössé válik, tulajdonrészt kap. 2014 március 15 óta. Ezt már ügyvéd leírta nekem. Engem továbbra is az érdekel, hogy a megváltás kérésével megvárjam-e az ingatlan eladását. És, gondolom, ezt csak egy szakember tudná megmondani a saját tapasztalatából. De azért köszönöm, hogy hozzászóltál!

Szomorú örökös # 2017.06.14. 05:35

livibaba

ha lesz konkrét vevő az ingatlanra, majd akkor mondok le a haszonélvezetről és akkor lépek elő tulajdonostárssá

Én nem vagyok jogász, de szerintem ez nem teljesen így van. A haszonélvező nem "tulajdonostárs", ugyanis ő nem a vagyon, hanem egy vagyoni értékű jog birtokosa, ergo nem lehet szerintem "tulajdonostárs" még akkor sem, ha juttatás ellenében lemond róla. Alá kell nyilván neki is írnia az adásvételt, de ettől még nem lesz "tulajdonostárs".

livibaba # 2017.06.14. 05:01

Kedves Pazs!. Nem, az özvegy, vagyis én, nem vagyok tulajdonostárs.Én úgy gondoltam,hogy a törvény értelmében, ha lesz konkrét vevő az ingatlanra, majd akkor mondok le a haszonélvezetről és akkor lépek elő tulajdonostárssá. A gyermek örökössel a viszony jó, meg is egyeztünk mindenben, de sajnos vannak, akik próbálják más irányba terelni. És mindenhol azt olvasom, hogy a haszonélvezet sok esetben erősebb a tulajdonjognál.

pazs # 2017.06.13. 13:12

Ha mindenképp eladják az ingatlant, akkor nagyjából mindegy. Ha viszont a felek nem békések egymással, talán jobban jár a haszonélvezet megtartásával (azt ugyanis nem szünteti meg a tulajdonosváltás, viszont megállapodás kérdése, hogy eladáskor mennyi pénzért mond le róla).

Az özvegy véletlenül nem eleve tulajdonostárs (mert mondjuk házastársi közös vagyon volt az ingatlan)?

livibaba # 2017.06.13. 13:02

Tisztelt Szakértők! Azt szeretném megkérdezni, véleményük szerint mi a biztonságosabb az özvegynek: megtartani az elhunyttal közösen lakott ingatlanon a haszonélvezetét, vagy a hagyatékin kérni a megváltást a gyermek örököstől és ezzel tulajdonostárssá válni? /Az ingatlan mindenféleképp eladásra kerül, amint lehet./ Köszönöm a válasz.

drbjozsef # 2017.06.13. 04:41

Lacy,

menete : keresel egy ügyvédet, elmentek hozzá édesanyáddal, elmondjátok neki mit szeretnétek, megszerkeszti a szerződést, esetleg tanácsot ad. A földhivatalt elintézi, nektek más dolgotok nincs, csak megvárni a földhivataltól a bejegyző határozatot.

Költsége : Egyenesági rokonok között illeték nincs, az ügyvédi díj a haszonélvezet értékétől fog függeni, olyan 40.000 és 100.000. Ft között valahol, a földhivatal 6600. Ft.

Megjegyzem, nem tudom van-e konkrét oka, hogy ilyesmit akartok csinálni, de fordítva szokás : édesanyád a tulajdonjogot ajándékozza neked (szintén illetékmentesen) és egyben alapít rajta magának haszonélvezeti jogot élete végéig. Már ha szeretne benne lakni. Mert azt jó tudni, hogy bizonyos szempontokból a haszonélvezet erősebb jog, mint a tulajdon. Persze, lehet oka ennek a verziónak is.

MajorDomus # 2017.06.12. 20:45

És a mamának bonbon +virág

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.11. 11:21

Ügyvédi munkadíj, földhivatali eljárási díj.

Lacy40 # 2017.06.11. 11:01

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődnék, hogy mi a menete, illetve milyen költségvonzatai vannak annak, ha ingatlanra haszonélvezetet szeretne valaki jegyeztetni családon belül?
Édesanya 1/1 tulajdonára szeretné fiát haszonélvezeti jogra bejegyeztetni.

Tisztelettel várom válaszát