Haszonélvezeti jog


drbjozsef # 2020.06.17. 12:13

vadzsra,

A tulajdonrészed eladása teljesen szabad megállapodás tárgya.

Annyit kérsz érte amennyit akarsz.

Hogy mit tégy? Attól függ mit akarsz te.

Ha meg akarsz szabadulni a részedtől, fogadd el piaci ár mínusz az illetéktörvény alapján kiszámolt haszonélvezeti értéket. (Ez függ a haszonélvező életkorától.)

Ha neked jó így, és nekik kell az a rész, akkor fizessék ki az egészet piaci értéken.

Vagy valahol a kettő között.

vadzsra # 2020.06.17. 11:43

Köszönöm a válaszokat.
Tehát akkor nincs ilyen törvény.
Én korrekt szeretnék lenni. Az a tervem, hogy egy értékbecslőt felkérünk közösen, hogy becsülje fel az ingatlant. Gondolom erre mond valami összeget, amit az alapján mond, hogy tudja, haszonélvezet van rajta. Vagy ez nem így működik?
Mond egy piaci árat, és kérdezzük meg, hogy így örökösök között mi a korrekt ár?
Vagy ha mond egy piaci árat, én meg a tesóméktól x%-al kevesebbet kérjek?
Mit javasoltok?

Előre is köszönöm a válaszokat.

wers # 2020.06.17. 07:29

ne feledkezzek meg, hogy édesapám özvegyének a vételár 30%-át ki kell fizetnem

Jó próbálkozás.

Nem teljesen érthető, hisz nem csak a te részeden van haszonélvezeti jog. Gondolom a féltestvérednek így is megfelel a saját része haszonélvezettel, akkor szerintem megfelel majd neki a tiéd is úgy ahogy most van.
Vagy ha nem, akkor az egész haszonélvezeti jogot akarja megváltani nem csak a te részeden lévőt, és akkor megint más az alkupozíció.

Szerintem ne hagy magad átejteni. Vegyed hozzá, hogy mit is érhet egy ingatlan 1/12-ed része haszonélvezettel terhelten az ingatlanpiacon.

Ha találsz rá így is vevőt akkor jobb helyzetben vagy, mert amit idegennel kialkudsz azt a elővásárlásra jogosultnak is meg kell adnia.

drbjozsef # 2020.06.17. 06:45

vadzsra,

A haszonélvezet egy vagyoni értékű jog. Ha a tulajdonrészeden haszonélvezet van, akkor annak értéke csökkentHETI atulajdonrészed piaci értékét.

Közkeletű tévedés, hogy az illetéktörvény 72.§-a alapján megállapított haszonélvezeti értéket kell neked kifizetned (olyan, hogy 30%, olyan végképp sehol nincs, az hasraütés). Az illetéktörvény számítási módjának hatálya kizárólag az illeték megállapításakor van jelentősége.

A tulajdonrészedet szabadon adhatod el a haszonélvezettel terhelten. Pont annyiért, amennyit kérsz érte, és találsz vevőt, aki kifizeti.

Ha nem akarod, egy fillért nem KELL fizetned a haszonélvezőnek, vagy bárkinek.

Ha idegennek adnád el, neki nyilván kevesebbet ér az a tulajdonjog, hiszen még egy ideig nincs joga használni azt.

A legjobb megegyezni velük. Se 30%, se az Itv. passzusai nem számítanak két magánszemély ügylete esetén. Egyezzetek meg ahogy akartok és tudtok.

Az Itv. számítási módja lehet egyfajta zsinórmérték, de egyáltalán nem kötelező.

vadzsra # 2020.06.16. 20:03

Szép estét mindenkinek!

Fel tudna vki. világosítani?

Még 2006-ban, édesapám halála után megörököltem egy vidéki ingatlan 1/12-ed részét. Az örökösök között volt még 2 féltestvérem, egy idegen és édesapám 2. felesége haszonélvezeti jogot örökölt az ingatlan egyik felére a másik felére az örökösök (velem együtt) elismerték igényét, így annak tulajdonosa lett.
Én nem élek ott, féltestvéreim és édesapám 2. felesége él ott, a rám eső részeket fizetem.
Most adódott egy lehetőség, felkeresett a féltestvérem, hogy "kivásárolnák" a részemet. Álltam elé, de megemlítette, ne feledkezzek meg, hogy édesapám özvegyének a vételár 30%-át ki kell fizetnem, és ezzel kapcsolatban az illetéktörvény került szóba.
Én nekem fogalmam sincs az erre vonatkozó törvényekről, de ezt furcsálltam, így utánanéztem, de nem találtam erre vonatkozólag semmit. Illetve ehhez hasonlót találtam, de az szerintem a haszonélvezeti jog "megvásárlásáról" szól.
Kérdésem:

  • Tud valaki ilyen jogszabályról, hogy ha a tulajdonos eladja a részét (jelen esetben egy másik tulajdonosnak), akkor a vételár 30%-át a haszonélvező részére ki kell fizetni?
  • Milyen törvényekben kutassak a válaszért?
MajorDomus # 2020.06.06. 17:55

Majd számolj be mi lett?!

Tcsili # 2020.06.05. 15:36

Tisztelt Hozzáértők!

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat!Költözünk,aztán lesz ami lesz:)

MajorDomus # 2020.06.05. 14:46

Nem utolsósorban te a sajátodba költöznél be!
Ha beköltözöl akkor kiderűl mi van a meglepiben,akkor még mindig ráértek vitatkozni és egyezkedni.

drbjozsef # 2020.06.05. 05:54

Tcsili,

Igen, a nagymama, illetve a gondnoka kiadhatja bérbe (ilyenkor ti beléphettek "előbérlőként" a szerződésbe, és ti költözhettek be), vagy szívességi használatba (ilyenkor nincs jogotok).

A legjobb az lenne, ha meg tudnátok beszélni. Felújítanátok, beköltöznétek, cserébe felajánlhattok valamit. Mondjuk segítitek a mamát, megveszitek a gyógyszerét, mittudomén.

Ha ilyenre nem láttok lehetőséget, akkor, bár nem teljesen jogszerű, és egy karakán és ellenséges gondnok esetén lehetnek gondok, de lehet, hogy én is azt tenném, amit MD javasol : beköltöznék. Aki birtokon belül van, az jobb pozícióban van általában, mint aki nincs.

A mama halálával megszűnik a használat joga, bárki is lakna ott, de ha önként nem megy ki, perrel kell kilakoltatni, ami hónapokig is tarthat. Már a jogszerű úton.

Mindig a közös megegyezés a legjobb megoldás.

MajorDomus # 2020.06.04. 18:26

A haszonélvezet a halállal megszűnik.
Én azért beköltöznék a saját lakásomba,aztán ha valakinek gondja van akkor pereljen.

Tcsili # 2020.06.04. 13:21

Igen,cselekvőképtelen. Sajnos nem tudunk semmit,csak sejtjük,hogy valami papír előkerül, ha beköltöznénk. Így nem szeretnénk költözni, csak ha van rá valamilyen jogi mód, amivel védve vagyunk, hogy ne költözzön oda senki,ill. ne kelljen fizetni. Egy levelet a férjem kapott, kb.egy éve, ha eladná akkor mennyi pénz járna a nagyinak.( Amíg él nem adjuk el.)Ezért gondoljuk,hogy van ott meg más meglepi is...de ha jól értem,akkor használati jogot átadhat? És a családtag élhet ezzel a joggal? beköltözhet? És a Nagyi halála után is tovább él ez a jog? Rettentő bonyolult :(

drbjozsef # 2020.06.04. 12:24

Tcsili,

A jog az jog. Átengedheti ezen jog gyakorlását másnak, AMÍG ÉL. Ha pénzért teszi, a tulajdonosnak "előhasznosítási" joga van. Halála után megszűnik ez a jog - bár ahogy KBS említette, ha valaki más költözne be a lakásba, nem biztos, hogy könnyen lehetne kitenni. De ki lehet.

Ha nincs ilyen probléma (mondjuk férjed nagynénje valamelyik gyerekének vagy unokájának játszaná ki ezt a jogot), akkor viszonylag keveset kockáztattok a felújítással, és a beköltözéssel.

Leírásod alapján nem tűnik cselekvőképesnek a nagymama. Van hivatalos gondnoka?

Tcsili # 2020.06.04. 12:09

Nagymamának holtig tartó haszonélvezeti joga van. 97 éves,nem lát,nem hall, magatehetetlen szegény.

drbjozsef # 2020.06.04. 11:50

gerbera,

Nem ott lakik (laknak).

Férjem nagynénje, a saját otthonában ápolja.

gerbera317 # 2020.06.04. 10:32

bérleti díjat kell fizetni annak, aki esetleg megkapta a használati jogot?
Az esetleges bérleti díjat a nagymama jogosult szedni. Nem ez lesz majd a gond. Hanem ha a nagymama meghal, kitenni onnan a nagynénit. Na, az fog még nagy ricsajjal járni.

Tcsili # 2020.06.04. 10:10

Tisztelt Hozzáértők!

Köszönöm a válaszokat :( Akkor a szeptemberi költözés lehet nem is tud létrejönni? Ha igen, akkor bérleti díjat kell fizetni annak, aki esetleg megkapta a használati jogot?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.03. 21:04

Férjem elkezdte felújítani, mert szeptemberre szeretnénk beköltözni.
Ez nagyon rossz ötlet a haszonélvezővel kötött írásbeli megállapodás nélkül. Előfordulhat, hogy más kényelméért költetek, dolgoztok.

Szomorú örökös # 2020.06.03. 19:55

Tcsili

A Férjem tulajdonában 1/1 arányban van egy lakás......Nagymamájának holtig tartó haszonélvezeti joga van.....Sajnos nem tudjuk, hogy történt-e átruházás a nagynéni felé,de gyanítjuk, hogy igen.

A haszonélvezeti jog önmagában nem átruházható, max. a használati jogot adhatja át a nagynéninek, de én úgy tudom, hogy ehhez is köteles megkérdezni a tulajdonost, azaz a férjedet, hogy ő hasonló feltételekkel hajlandó-e ezt bevállalni. Igazából ez csak akkor szokott befigyelni, ha pénzért történik a használati jog átadása, ezért nem vagyok benne teljesen biztos. Sajnos a nagymama haszonélvezeti joga erősebb szintű jog, mint a férjed tulajdonjoga, ezt kell megérteni valahogyan. Persze ha a nagymama nem hajlandó élni a használat jogával, akkor nincs vele gond, de ha belemegy, akkor még egyfajta pénzbeli megváltás is szóba jöhet, aminek aztán illetékfizetési kötelezettsége is lenne a férjed számára.

Tcsili # 2020.06.03. 19:34

Tisztelt hozzáértők!

A Férjem tulajdonában 1/1 arányban van egy lakás. Férjem elkezdte felújítani, mert szeptemberre szeretnénk beköltözni. Nagymamájának holtig tartó haszonélvezeti joga van.3 éve a Férjem nagynénje, a saját otthonában ápolja.Sajnos nem tudjuk, hogy történt-e átruházás a nagynéni felé,de gyanítjuk, hogy igen. A kérdésem az lenne,hogy élhetnek bérbeadási joggal, vagy bármiféle joggal? Ha igen, akkor mire számíthatunk?
Köszönöm válaszukat!

MajorDomus # 2020.05.27. 18:57

Ki a haszonélvező?
És hány éves?(mikor szűletett?)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.27. 05:38
  1. Nem.
  2. Csak lesz hagyatéki eljárás.
Rajmund4 # 2020.05.26. 20:21

Tiszteletem!

A következő kérdéssel fordulok a témában járatosokhoz:
Árverésen vásárolnék egy holtig tartó haszonélvezeti joggal terhelt teljesen üres telket.

  1. Amennyiben építek rá egy ingatlant, akkor azt a haszonélvező minden további nélkül használhatja? Igény esetén kulcsot kell, hogy adjak hozzá?
  2. Mivel a haszonélvezővel semmiféle rokoni kapcsolatom nincs, honnan fogok én, vagy akár a földhivatal értesülni az esetleges elhalálozásáról és mi alapján lesz így törölve a haszonélvezeti jog?

Válaszokat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.05.24. 12:18

David Sz,

Ha Te vagy az örökös, akkor írj nekik levelet, benne a hagyatéki végzés és a halotti anyakönyvi kivonat másolatával, és kérj tájékoztatást a fennálló szerződésről írásban.

David Sz # 2020.05.24. 09:07

MajorDomus

"Az előre fizetős villanyórát rendeld meg a saját! nevedre!
.
Akkor fizesd be ha az előző fogyasztást neked kifizette.és bemutatja acközös költség befizetésről a csekket.
Így a markodban tartod."

Közüzemmel kapcsolatosan csak annyit akartam megtudni, hogy legalább a haszonélvező nevén fut-e a szolgáltatás, vagy még mindig az egy éve meghalt apám nevén?

Kéri az ügyfél azonosító számot! -persze telefonon, mert g.ci koronavírus - amit nem ismerek.

Ilyenformán esélyem se volt megtudni, még azt sem, h kinek a nevén fut, nem hogy új órát kérjek..

MajorDomus # 2020.05.21. 18:03

vagy az egészségi állapotától.....
Kérdés:ki tudjátok e fizetni,mert ez megkönnyitené kettőtök rendelkezését az ingatlannal.
Ha nem,akkor tulajdonjoggal fizetitek ki ahogy drb írta:de ez senkinek sem jó.