Ingatlanügyek

MajorDomus # 2018.03.28. 18:27

Colle
amennyire pénze van

Yoda22 # 2018.03.28. 21:06

Tisztelt Cím!
Házbővítés, nagyobbítás kapcsán a kérdésem, hogy a ház fala és a telekhatár között hány méter távolságot kell tartani? Van-e tűréshatár, ha van mennyi? A ház ikerház formában épült kb. 50 éve. A környéken gyakori volt az effajta építkezési forma. Az ingatlan Lipták-telepen található.
Ha 20-30 cm eltérés lenne a megengedettnél akkor milyen lehetőségem van, hogy ne járjak el törvénytelenül vagy a hatóság megbüntethet-e, ha nincs meg az előírt távolság?
Segítő és támogató válaszát előre is megköszönve üdvözlöm Önt.

matthiasi # 2018.03.29. 06:46

Érintett témában én ezeddig 3 ügyvéddel beszéltem, de majd mindegyik mást mondott. Az egyik szerint 3 nap, a másik szerint 14, míg a harmadik azt mondta - hivatalosan 60 nap. Mi akkor a valóság, ámde mi van olyankor, ha valaki azt a gyakorlatban mégsem teszi meg? (Ismerek olyat, aki 30 éve nem tette meg.)” Kérdezte F. La...
Nos :

egyik szerint 3 nap, hülyeséget mondott, akár az aki 14 vagy 60 -at.
Tény hogy vannak praktikus oldalai a valós bejelentkezésnek /postai küldemények, bizonyos szolgáltatások stb. címhez kötöttek /, meg előfordulhat olyan is , hogy az illetőt nem engedi bé a hatóság a saját lakásába.... pl. baleset- katasztrófa.

A szociálizmusnak nevezett rémség idején vették ezt komolyan... be kellett jelentkezni gyorsan, sőt a bejelentőt a lakóhelybizalminak is szignálni kellett... ő is regisztrálta a saját füzetébe.
Nálam is az egyik felnőtt gyerekem 8 éve nem jelentkezett át a saját lakásába többszöri kérés és felszólítás ellenére sem.

nanemaaa # 2018.03.29. 07:27

Yoda22
Megmondja a területileg illetékes építésügyi hatóság. Fordulj hozzájuk bizalommal.

nonolet # 2018.03.29. 08:04

F. Laca

3 MUNKA nap

- -

Életképes embereknek ezt a google 3 másodperc alatt kiadja ám.

Pl.

http://kozigazgatas.ujbuda.hu/…s-ugyintezes

nonolet # 2018.03.29. 08:07

F.Laca

"Ismerek olyat, aki 30 éve nem tette meg."

Ez az ő döntése!
Közöd hozzá semmi...

Mindenki maga dönti el,
hogy
melyik címet tekinti a Lakóhelyének!!!!!

Azok közül ahová jogszerűen be tud jelentkezni.

MajorDomus # 2018.03.29. 17:45

Meg amihez kulcsa van.....

agi40 # 2018.03.31. 08:17

Tisztelt Szakértők !

Egy több mint 10 éve megvásárolt ingatlanban lévő tulajdoni hányadomat eladom a tulajdonostársak egyikének. Az igy szerzett összeget egy másik ingatlan vásárlására kívánom fordítani.

pl. eladom a tulajdoni részemet 4 millió Ft-ért. Ezen összeget kiegészítem és vásárolok egy másik ingtlant 5 millió Ft-ért.

Kérdésem : vagyonszerzési illetéket kell-e fizetnem,ha igen milyen százalékban és mely összeg lesz a kiszámítás alapja?

Köszönöm a válaszukat előre is !

drbjozsef # 2018.03.31. 08:32

agi40,

Ha eladod a részed, és utána 3 éven belül vásárolod a másikat, akkor a két érték közötti különbözet után kell csak illetéket fizetned.

21. §

1. lakástulajdon vásárlásakor, ha a vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladja, a vásárolt és az eladott lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének különbözete.

Van, aki szerint, ha az egyik tranzakció csak lakásrésztuljadon, akkor azzal szemben is csak egy résztulajdon állítható. Szerintem nem, mert az nem lenne arányos a vagyonszerés terhelésének elvével.
(Pl. esetedben 1millió után kell illetéketfizetni, ha csak a két értéket nézzük. Ha csak résztulajdonokat lehetne szembeállítani, és mondjuk a 4millió forint egy lakás 50% résztulajdona volt, akkor azzal csak a vett lakás felét lehet szembeállítani, és 2.5millió után kell illetéket fizetni)

Én csak laikus olvasó vagyok, nem jogász, megerősít/megcáfol majd valaki ügyvéd, ha olyat írtam.

valentinzon # 2018.03.31. 08:46

A földhivatal a digitalizáláskor elírta 2 db telek helyrajzi számát (tehát papíron a jobb oldali volt a 9-es, digitalizálva, ugyan az a telek már 8-as hrsz-ú lett).
Aztán eltelt 21 év, megvettem azt a telket, kimérettem, kitakarítottam, megkerestem a szomszédot, hogy megvegyem az övét is, és kiderült, hogy az övét mérettem ki, takarítottam ki, és persze esze ágában sincs eladni - ilyenkor a földhivatalnak van felelőssége, perelhetők, és VAN ÉRTELME?

Természetesen mindkét telek évtizedek óta gondozatlan volt (tulajdonos nem tudta a pontos helyét, és a pontos m2-re sem emlékezett). Tulajdoni lap alapján írtuk az adásvételt, és földmérő mérte ki a hrsz alapján.

Tehát csak a földhivatal hibázott - vagy ki tudnak bújni a felelősség alól valamiféle jogszabály alapján?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.31. 09:00

Ez a te verziód. Mit mond a földhivatal?

nonolet # 2018.03.31. 10:15

valentinzon

A földhivatali adat az: KÖZHITELES!!!

Mindenkinek el KELL azt fogadnia
az ellenkezőjének a bizonyításáig.

Ergo: ez a szomszéd problémája egyelőre.

Majd ő lejátssza a meccset, ha mást tud-gondol, mint a ami a nyilvántartásban van éppen.

Hisz neki van birtok igénye... a nyilvántartás ellenére.

- -

Azaz neki kell perelni téged, ha nem ismeri el a birtoklásod.

Arra figyelj, hogy: MOST TE VAGY birtokon belül!!!!

Ezért semmiképpen NE!!! hagyd magad kizárni a birtokodból...

HA bármit tesz, ami téged a birtoklásban zavar-korlátoz, akkor azonnal kérj birtokvédelmet a jegyzőnél!
Ha az engedélyed nélkül lép be, akkor lehet feljelentés a rendőségen is.

- -

Egy per esetén nem lehet kizárni, hogy végül igaza lesz.

HA netán igaza lesz, akkor téged
mint jóhiszemű szerzőt és birtokost
kártérítés illet majd meg a per végén.

Amíg nem perel be, addig nem kell vele foglalkozni.
Addig azt teszel, amit jónak látsz...

Hisz a törvény erejénél fogva bízhatsz a közhitles nyilvántartásban.

Ha beperel, akkor már óvatosabbnak kell lenned.

- -

Jómagam az ügy előre hajtása érdekében
írásban (átvetetve vagy tértivevényes levél) közölném vele, hogy

1.
Nem értek egyet vele és a szerzést+birtoklást jogszerűnek tekintem.

2.
Ezért HA!!! ezzel ő nem ért egyet,
akkor NE tartson bizonytalanságban.

Hanem ésszerű időn belül INDÍTSA meg a birtok pert. (mondjuk 15 napot adnék rá)

Mert, HA ezt nem teszi meg, akkor a szerzést+birtoklást továbbra is jogszerűnek tekintem.

Ezért egy később indított és netán nyertes per ellenére is minden káromat megfogom téríttetni majd vele.

Aztán kiderül, hogy mi lesz...

- -

Jól értem, hogy így ...
A másik terület az, ami MOST az ö nevén van?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.31. 10:19

Ezt egy kicsit félreértetted.

valentinzon # 2018.03.31. 10:48

Sajnos a szomszédnak igaza van, mutogatott egy 1979-es régi térképet (akkor osztották ki a hrsz-okat), amellett egy régi tulajdoni lapot (a terület m2-e nincs felcserélve, így a kisebb telek a nagyobb).

A földhivatalban is megnéztem, 1997-ben volt a digitalizálás, akkor nézte el valaki, és cserélte fel a 8-ast 9-re... a földhivatal "álláspontja", hogy a kiscsaj meghúzta a vállát, és mondta, hogy írjak "kérvényt".

Amúgy nem egyedi eset - tavaly vettem ugyan ezen a hegyen zártkertet, és ott is fel volt cserélve a /2 és /3 hrsz-ok (ott ráadásul a terület m2-e is megegyezett, de mindkét tulajdonos tudott róla, jelezték a földhivatalban, és határozatban kijavították).

Csak az a baj, hogy itt már kicsit előrébb járunk - az adásvételi szerződés jó, viszont a földmérő díját és a takarítást, bozótirtást, szemétszállítást, földmunka költségét... buktam?

nonolet # 2018.03.31. 13:19

Nem buktad... az állja majd, aki a hibát vállalja.
Rajta tudod behajtani majd, ha kiderül hiba történt.

Hisz a nyilvántartás módosításig
EZ a mostani az érvényes adat.

Ami csak két módon változhat meg

• a földhivatal "önként" javítja (határozat lesz róla)
  • a földhivatal ítélet alapján javítja (ítélet és határozat lesz róla)

Mindkét esetben a földhivatal a kár okozója.

Te csak sürgetni tudod az ügyet, ha akarod.

A szomszéd által!

Hisz neki van csak baja vele, neked nincs.
Neked teljesen jó a mostani állapot is :-)
Nem nálad van a labda...

akero # 2018.03.31. 18:11

kedves forumozok.
remelem valaki tud valaszolni a kerdesemre.
helyzetunk roviden:
tavaly vasaroltunk egy hazat, mely az utcatol bentebb talalhato, ezert egy viszonylag hoszabb autofeljaron lehet a kapunkhoz jutni. a haz es az utca kozt fas zoldterulet talalhato.
a vadi uj szomszedunk tegnap lathatoan elkezdte munkageppel a mi feljaronkat "mrghosszabbitani", es ilyen modon kiepiteni az o kapujahoz a feljarot. Ergo a sajat kapunk elott levo feljaronkon akar kozlekedni. Problemank csupan annyi, hogy ezaltal nem tudunk a sajat hazunk elott megallni a kapubejaron, mivel igy a szomszedot akadalyozni fogjuk a szabad kozlekedesben. Termeszetesen jeleztuk neki, hogy errol bwszelnunk kellene, mivel erint minket is a dokog. valasza: nincs mit beszelni, o mar tavaly megkerte az epitesi engedelyt es 2 hete van ezt a munkat befejezni. allitasa szerint a mi feljaronkra nincs is engedelyunk. errol mi nem tudunk. a hazat az elozo tulaj 2014ben epitette es mar o is igy vette a telket, hogy a feljaro ki volt epitve. tudunk valamit tenni, vagy nyeljuk le a bekat? nem vagyunk "a kozos lo" hivei. ki fogja a havat lapatolni, majd mi? neki kb 5 meter lesz az utunkhoz toldva (ami kb 50 meter.) es megis nekunk kell majd minden alkalommal beallnunk a kapun belul, hogy ne zavarjuk ot?
koszonom ha valaki tud segiteni vagy valaszolni!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.31. 18:14

Tulajdoni lap? Térkép?

akero # 2018.03.31. 18:44

Kedves Kovacs Bela Sandor.
Total nem ertek hozza, igy kerem bovebben irja le mit nezzek a tulajdoni lapon. Koszonom

akero # 2018.03.31. 18:57

Azt mondja a ferjem, a tulajdoni lapon nincs semmi. A haz elotti resz ugyebar kozterulet. De bennem felmerul, hogy ha ott sem lehetne az az ut, akkor hogy kaphatta mev az elozo tulaj az epitesi engedelyt, hiszen a garazsbol kiallva csak azon az uton tudunk az utcara lejutni...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.31. 20:01

Akkor az önkormányzattal van elszámolni valótok. Mind a kettőtöknek.

MajorDomus # 2018.03.31. 20:19

Talán kérd el tőle az épitési engedélyt.

nonolet # 2018.03.31. 20:53

akero

Kié az az út terület?!

Ha közterület, akkor az ott érvényes szabályok játszanak!
(használat, parkolás, takarítás stb.)

akero # 2018.04.01. 05:38

hol tudomm azokat a szabalyokat elolvasni? koszonom a valaszokat.
igazabol a legnagyobb problemama az, meg ha kapott is ra epitesi engedelyt,hogy nem kellett volna errol minket ertediteni? ertem, hogy kozterulet, de akkor is a haloszobank ablaka elott fog kozlekedni a szomszed...

nonolet # 2018.04.01. 07:59

Miért kellett volna értesíteni?!
Első körben közöd hozzá, hogy a KÖZ területen mi történik?
Ja semmi.

Igen ott fog közlekedni, lakások millióihoz hasonlóan.
Azt nyilván már a vételkor is tudtad hogy hol a telekhatár... és hogy a többi telekre hol járnak (majd) be.

- -

"Hol tudom azokat a szabályokat elolvasni?"

Ne légy már ennyire butus...
Hát a jogtárban pl. https://net.jogtar.hu

Kezdve mondjuk a KRESZ-el és az OTÉK-kal, nomeg a nálatok érvényes HÉSZ-szel.
Aztán a közúti közlekedésről szólóval, a zajtörvénnyel, a környezetvédelmivel, stb. stb. ... akad még pár egészen a PTK-ig.

Ja igen az Alaptörvény (régebben alkotmány) is játszik.

- -

Igazából egy dolgot tehetsz...

Besétálsz az építés hatósághoz és megnézed,
hogy
valóban arra szól-e az engedély, ami történik.
(sőt, hogy van-e egyáltalán?!)

HA úgy érzed, hogy JOGOS!!! kifogásod van akkor azt is ott adhatod elő, célszerűen írásban.

Amennyiben a kapott válasz nem tetszik és továbbra is jogosnak érzed a kifogást, akkor pedig pert indíthatsz az igazadért.

Aztán kiderül... hogy kinek ad igazat a bíróság.
Akinek veszít az pedig állja perköltséget és az esetleg okozott bizonyítható kárt is.

nonolet # 2018.04.01. 08:14

akero

Okosnak lenni nyilván csak a teljes helyszín
ÉS!!! a helyi rendezési terv!!! ismerete alapján lehet.

A rendezési tervet kell elsőnek megnézni és megérteni.
Az írja elő az utca kialakítási módját-rendjét.

HA!!! az alapján lehetséges lenne neked JOBB kialakítást is csinálni.
Akkor én kérném a tervek módosíttatását a hatóságnál.

Úgy, hogy

• vagy legyen neki is külön 50 méteres felhajtója.
  • vagy legalább a kaputól messzebb legyen az elágazódás a szomszéd számára, mondjuk 8-10 méterre.

Szóval, építéshatósághoz beballagni.
Elmesélni a gondot és tájékozódni.
Aztán javaslatot kérni.

Illetve kifogást emelni írásban...