Ingatlanügyek

BV201 # 2017.12.10. 18:01

Üdv!
3 hónapja eladtam 1/1 tulajdonú házam és vettem egy másik városban szintén 1/1 tulajdonban egy másikat. Most jelentkeztem be ide. A barátnőm is jött velem, és munkakeresés-munkábaállás miatt ő is be szeretne jelentkezni a címre.
Igaz-e az, hogy ha legalább 5 évig ezen a címen lakik, akkor közös vagyonba kerülhet a húsz év alatt verejtékesen összekapart házam és követelheti annak és/vagy ingóságaim felét. Hogyan tudnám ezt elkerülni?
Előre is köszönöm a szakszerű válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.10. 18:54

Dehogy!

BV201 # 2017.12.10. 19:51

Sajnos módosítani nem lehet, így kiegészíteném az előzőt:
Ha jól tudom, a közös lakcím bejelentésétől fogva, vagyis amint bejelentkezik ide, életközösségben fogunk élni, amolyan nem bejelentett élettársként. Ő a közös élethez, beruházásokhoz anyagilag nem szándékozik hozzájárulni a későbbiekben sem.
Idáig annyit sikerült kihámoznom, hogy az életközösség előtt szerzett vagyon, az enyém marad, DE! A most vásárolt házon igen jelentős értéknövelő beruházás zajlik, amit 100%-ban én pénzelek és előre láthatólag 2-3 évig tart, minek során kb. másfélszeresét fogja érni, de inkább többet. Ezen kívül hamarosan az autómat is cserélni fogom szintén saját pénzből.
Ugye jól gondolom, hogy az életben be nem fogom tudni bizonyítani, hogy az csak az én vagyonomból lett? Tehát ami értéknövelő beruházás történik, és az autó vásárlás az úgy lesz tekintve, mintha közös vagyonból lett volna, jövedelemarányosan? Tehát egy esetleges összeveszés után őt illeti az értékberuházás utáni "házrész" és szerzett vagyon, jövedelemarányos része hiába nem járult hozzá anyagilag.
Hogyan tudnám ezt elkerülni?

alfateam # 2017.12.10. 20:10

Ugye jól gondolom, hogy az életben be nem fogom tudni bizonyítani, hogy az csak az én vagyonomból lett?
Ugyan-már, nem kell neked semmit bizonyítani, ha majd valaki követel valamit majd az bizonyít ha van mit..

lajcsó # 2017.12.10. 20:33

"Hogyan tudnám ezt elkerülni?"
Egy szerződéssel.

Kata5825 # 2017.12.11. 17:16

Kedves Fórum tagok! Én vagyok az, aki már hónapok óta kínlódik a tulajdonos variálása miatt, hogy megvenném a házat, de tele van albérlőkkel, miközben én már itt lakom a kisházban, amit a magam költségén újítottam fel. Még mindig semmi előre haladás.
Most az lenne a kérdésem, hogy az ingatlanon van kétmillió kétszázezer forint jelzálogterhelés, és én megvenném a különálló kisházat, mint osztatlan közös tulajdon, használati megállapodással, akkor engem mennyire érint a jelzálogterhelés? Az én tulajdonrészem 1/6 rész lenne. A jelzálog összege is arányosan terhelne engem? A választ előre is köszönöm!

nonolet # 2017.12.11. 17:29

Nézd meg a tulajdoni lapon!

De, miért terhelne.... aláírtál valamit?

Kata5825 # 2017.12.11. 18:12

Kedves Nonolet, nekem válaszoltál?
Nem írtam alá semmit. A tulajdonlapon csak a jelzálogterhelés van, már 4 éve. elidegenítési tilalom nincs rajta. Akkor ha én megveszem az 1/6 részt, semmi hátrány nem érint a jelzálogterheléssel kapcsolatban?

Flokinda # 2017.12.11. 19:05

Kedves Fórumozók és Szakmabeliek!
Egy ipari besorolású városrészen szeretnék megvenni egy cég telephelyéből (udvar) egy kisebb területet, ami kb. 250 nm.Ez egy kihasználatlan, félreeső terület sarka. Raktárépületet építenék rá. A város építési szabályzata szerint azonban a legkisebb önálló telek 900nm lehet. Milyen megoldás létezik arra, hogy megvalósítsam a tervem. Nem lehetséges nagyobb területhez jutnom itt.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.11. 19:54

Pl. ráépítés. Vagy tulajdoni hányad vásárlása használati megállapodással.

drbjozsef # 2017.12.11. 20:06

Kata,

ha az osztatlan közös tulajdonnak 1/1 tulajdonosa van most a tulajdoni lap szerint, és azon van a jelzálog, akkor ha abból megveszel bármekkora részt, akkor a jelzálog azon is rajta lesz. Ha a jelzálog jogosultja hozzájárul, hogy a Te tulajdonrészedet ne terhelje a jelzálog, az más, akkor lehet, de miért tenne ilyet? Legfeljebb ha rendezi az eladód a tartozást a vételárból.

nonolet # 2017.12.11. 20:08

Kata5825

Az a lényegi kérdés, hogy
KINEK?!!!
a nevéhez (tulajdonrészéhez) van kapcsolva az a jelzálog?!

nonolet # 2017.12.11. 20:11

Flokinda

NEM LÉTEZIK JÓ MEGOLDÁS...

Mert közös tulajdonod lesz a céggel, ami komoly szívás lesz/lehet neked.

Az osztatlan közös tulajdon kerülendő, kb. bármi áron.

Kata5825 # 2017.12.11. 20:32

Most még csak a jelenlegi tulaj 1/1 részén van a jelzálog. Engem az érdekel, milyen anyagi hátránnyal jár a számomra, ha az 1/6 részt megveszem? A tulaj nem akarja kifizetni egyszerre a terhelést, mert a rokona a hitelező, kamatmentes részletre kapta a kölcsönt, és neki kényelmesebb így, hogy nem fizeti ki egyszerre. Neki a pénzre van szüksége. Azt sem akarja, hogy megkérje a nagybátyját, nyilatkozzon arról, hogy a kisházra ne vonatkozzon a terhelés. Tehát ha minden így marad, nekem lesz-e valamilyen anyagi károm belőle? A teljes ingatlan értéke a bank szerint 36 millió. a jelzálogterhelés 2,2 millió. A kisház jelenleg csak egy melléképület, régen az volt a lakóház, le kellett volna bontani, de már elévült. Rossz állapotban volt, felújítás előtt a telekrésszel együtt 4 millió forintban állapodtunk meg. Mivel én újítottam fel, most is csak 4 millát fizetnék érte. Most még nem is önálló albetét, azt én szeretném rendezni, ha már az enyém lesz.

drbjozsef # 2017.12.12. 09:39

Ha be akarod biztosítani magad, akkor vagy a jogosult bevonása kell - hogy a Te részed mentes legyen a jelzálog alól -, ami nem járható, ha jól értem, vagy esetleg úgy tudnád biztosítani magad, ha a hátralévő tartozás összegét letétbe raknád (vagy esetleg csak simán egy bankszámlára, amihez csak ketten EGYSZERRE az eladóddal fértek hozzá), és onnan lenne folyamatosan törlesztve a tartozás, és csak az efeletti részt adnád oda az eladónak. Így biztos lehetsz benne, hogy a tartozásra fordítja a vételárat. Ha odaadod neki az egészet, akkor semmi sem fog biztosítani, hogy nem költi el másra, és ha a jogosult végrehajtást indít, az a Te részedet is érinteni fogja.

Kata5825 # 2017.12.12. 10:10

Köszönöm a választ. Itt éppen az a probléma, hogy az eladómnak kell az összes pénz, mert másfelé is van sürgető tartozása. Azért adná el a kisházat. A tulajdoni hányad arányában érint engem a végrehajtás? És ha az eladóval aláíratok egy nyilatkozatfélét, hogy végrehajtás esetén csak őt terheli a tartozás? Vagy ha elárvereznék a házat, akkor az enyémet is elárverezik?

drbjozsef # 2017.12.12. 10:44

Megrágjuk még háromszor? Jó. Tehát, ha az 1/1 tulajdonon van a jelzálog, és elidegenítési tilalom hiányában meg tudod venni egy részét, akkor arra a részre is vonatkozni fog a jelzálog, ha másban nem tudsz megegyezni a jogosultjával. Tök mindegy milyen nyilatkozatot, vagy szerződést íratsz alá az eladóval, ha gond van, és végrehajtás, úgyse fogja tudni betartani ha elköltötte a pénzt, és ha nem tud teljesíteni, futhatsz a pénzed után, árverezik a Te részedet is, és perelheted az eladódat, sok év, sok költség, sok szívás.

Kata5825 # 2017.12.12. 11:09

Jól van, mostmár tiszta! Köszönöm!!

nonolet # 2017.12.12. 11:21

Kata5825

Hülyeséget készülsz csinálni... éppen.

Először LEGYEN külön albetét!!!
Oldja meg az eladó.
Csak aztán vedd meg.

Ezzel a jelzálog kérédse is megoldódik egyúttal.

- -

• jelzáloggal terhelt ingatlan részt
  • osztatlan közösbe

Ráadásul!!! úgy, hogy

• a pénzemet az eladó
  • nem a jelzálog leszedésére fordítja.

Hanem etet, mert érzi, hogy épp egy marhaságot szeretnék elkövetni a jó ár bűvöletében...

Ép ésszel gondolkodva BIZTOSAN nem vennék meg.

- -

A vétel feltétele, hogy
Legyen minimum egy bejegyezett "használati megosztás" az 1/6 részre.
A használati megosztásra azaz az 1/6-ra a jelzálog NE vonatkozzon.

Az, hogy az eladó nem akarja hitelezője orrára kötni, hogy pénzhez jut...nem érdekel, de oldja meg a fentieket.

Azonban tartom, hogy: épeszű ember nem vesz meg 1/6 részt.
Csak végső kétségbe esésében és akkor is minimum a fenti biztonsági intézkedésekkel.

Azonban még ez sem menti meg az osztatlan közös tulajon átkaitól.
Pláne ekkora kisebbségben!!!! amikor is a döntésekbe beleszólni se igazán tud majd a szaros 1/6 szavazatával.

Kerülném az ilyesmit, mint ördög a tömjént...

nonolet # 2017.12.12. 11:24

"A tulajdoni hányad arányában érint engem a végrehajtás? "

NEM.

HA nincs önálló részed, amit nem terhel a jelzálog.
Akkor elviszik a te házad is aztán perelheted az eladót a pénzedért.

teccikerteni # 2017.12.12. 17:04

Érdeklődnék, hogy amennyiben 2 éven belül vett lakást eladok, majd veszek egy másikat -egyetlen ingatlantulajdon-, akkor az ingatlan eladási ára levonható az új lakás utána megfizetett árból, ami után meg kellene fizetni az ingatlanszerzési illetéket? Azzal tisztában vagyok, hogy az egykori vételár (plusz igazolt felújötási ktg., egyéb igazolt költségek) és eladási ár különbözetének 90%-a után 15% SZJA gizetenfő. Előre 8s köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2017.12.12. 17:19

Nem.
Illetékfizetésnél az eladás és a vétel között legfeljebb 1 év telhet el a kedvezmény igénybevételéhez. (Talán az lehetett félreérthető, hogy +/- 1 év van, tehát előbb vehetsz, és egy éven belül eladhatod a régit, de az akkor sem két év. A két tranzakció között, sorrendtől függetlenül, nem lehet több, mint 1 év)

drbjozsef # 2017.12.12. 17:21

Bocsánat, lehet én értettem félre : ha 2 éven belül vett lakást eladsz, akkor adót fizetsz úgy, ahogy írtad. Ha ez UTÁN 1 éven belül veszel EGY MÁSIKAT, akkor a vett lakás illetékfizetésekor élhetsz az illetékkedvezménnyel a lakások értéke közötti különbözet szerint.

nonolet # 2017.12.12. 17:28

teccikerteni

MOST MÉG nem, mert 1 év a beszámítási idő...

DE!!!!
2018. Január 1.-től már 3 évre nő :-)

Szóval, jövőre már: igen.

nonolet # 2017.12.12. 17:31

Az adó alap pedig 5 év alatt fogy el...

1 évnyi tulajdonlás 20%-al csökkenti az adóalapot LAKÓ ingatlan esetén.