felújitás
Ingatlanügyek
Ez azért nem ilyen egyszerű. (És főleg nem lenne méltányos.)
„Neki akkoriban fél millió forintja volt, de az azóta eltelt idő alatt elköltöttünk további 5 millió forintot, amiből három az ő szerzeménye volt.”
Már úgy érted, hogy feléltétek, szóval nem a házra költöttétek? Mert akkor abból mégse igen jár neki.
Az általa - bizonyithatóan - adott hozzájárulás arányában
természetesen.
Osztozzatok meg 7-3,5 arányban.
ehhez képest gáláns az élettársad,mert csak 25 %-ot kér.
Üdvözletem! Tanácsot szeretnék kérni.
Be nem jegyzett élettársammal tavaly augusztusban vásároltunk egy ingatlant 5 millió forintért, kizárólag az én pénzemből, viszont - mivel közös terveink voltak -, naivan átengedtem neki a fele tulajdonrészt anélkül, hogy valamiféle jogi iratot fogalmaztunk volna meg. Most úgy döntött, jobb neki nélkülünk, de követeli tőlem az ingatlan aktuális piaci értékének 25%-át, ahhoz, hogy a nevemre jöhessen a ház. Joga van ehhez? Tanúkkal tudom bizonyítani, hogy az ingatlant teljes egészében az én pénzemből fizettük ki. Neki akkoriban fél millió forintja volt, de az azóta eltelt idő alatt elköltöttünk további 5 millió forintot, amiből három az ő szerzeménye volt. Hozzátenném, hogy két gyermeket nevelek egyedül, és az ő javaslatára telepedtünk az országba Romániából. Követelheti tőlem jogosan az elköltött pénz, vagy az ingatlan értékének egy részét?
Egy eldöntendő kérdést tettél fel; válaszoltam rá, hogy "igen". Mi többet szeretnél?
Nem mondtam, hogy jobban tudom. De ezekkel a válaszokkal nem lettem előrébb.
Ha jobban tudod, miért kérdezed?
A testvérem benne lakik az ingatlanban, nem is akar kiköltözni. Engem nem akar kifizetni, én nem tudom őt kifizetni, ezért azt javasolták, hogy árverezés útján szüntessük meg a közös tulajdont. De ő bele akar keverni más pénzbeli követeléseket. Ezekkel előhozakodhat a bíróságon? Mert szerintem nem.
Ha akarja.
Segítséget szeretnék kérni olyan ügyben, hogy most készülünk egy örökölt ingatlannál közös tulajdon megszüntetésével járó perre, mivel testvéremmel nem tudunk megegyezni. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor a per-be bele tud vonni a testvérem más pénzügyi vitánkat is, aminek nincs köze a ingatlanhoz, vagy a bíróság csak és kizárólag a közös tulajdon megszüntetésével foglalkozik?
Minden fórumon vesziteni fogsz..
.
okosabban jársz el,ha kérsz némi lelépési pénzt,mondjuk 4 millió ft-ot. meg fogják adni.
.más reményed nem lehet.
"bőven nekem is milliók vannak már benne a lakásban, amit arra költöttem,
Ha tudod mindezt bizonyítani, akkor esetleg megtérítési igényed lehet.
traveller,
Helyes. Forintosítsd, írd össze mit költöttél rá, és terjeszd elő az igényedet. UPC? Víz? Villany? Ezeket Te szerelted be a saját pénzeden ? (Ugye, nem arra gondolsz, hogy fizetted a számlákat, amiket HASZNÁLTÁL)
Áruhitel? Az valszeg közös, de házasság alatt NINCS olyan, hogy TE fizetted.
Szerinted mi közöd van ahhoz, hogy 9 milliót toltak a lakásban, és az most 40-et ér? Semmi.
Ha csak 4 milliót érne, akkor kifizetnél neki öt milliót szó nélkül? Ugye, nem. Nem is kellene. Mert nincs a különvagyonához közöd.
(Legalábbis főszabály szerint, de sok minden körülmény lehet, erre valók az ügyvédek)
"számít-e egy esetleges bírósági válási tárgyaláson ez a tény, h ők adták a pénzt"
Bizony számít! Egyébként a különvagyon tényét annak kell bizonyítani aki erre hivatkozik.
„Nem én akarok válni, ő.”
A házasságkötéshez kellett mindkettőtök 'igen"-je a váláshoz elég az övé. Még csak ott sem kell lenned. Nélküled is elválasztanak.
traveller905,
Ezt hívják vagyonmegosztásnak. Ki mit vitt a házasságba. Számolni kell. Simán lehet, hogy jár belőle egy csomó pénz.
De hogy ha szerinted beismerve is "ők" adták rá a pénzt, akkor az biztos, hogy nem "fair" hogy abból kérsz.
„nyilván ki lehetne matekozni, h azóta nekem mennyi pénz van benne”
Hát akkor matekozzad ki. Gondolom a feleséged is tud számolni.
„Ugye, viccelsz?”
Úgy tűnik nem viccel. Neki ez tűnik fairnek.
Hogy szerinted így fair ?
Ugye, viccelsz?
Nem egy ökör ára.
„egyébként csereszerződéssel megoldható,csak a térképet is ujra kell rajzolni.”
Hét négyzetméterért? Nem tudom arra milyenek a telekárak, de ez így nem két fillér lenne.
földmérő látta?
egyébként csereszerződéssel megoldható,csak a térképet is ujra kell rajzolni.
70 cm? Hogyan derült ki? Ekkora hibahatára simán lehet egy térképnek.
Segítséget illetve tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben:
Telekszomszédom garázsa átépül kb 70 cm.re 10 méter hosszan az én telkemre . Ez most kb. 8 év után derült ki.
Kérdésem : kötelezhető-e , hogy lebontsa , vagy kérhetek-e cserébe egy ugyanakkora területet tőle és akkor nem kell lebontania. Létezik-e ilyen " csere lehetőség" két telek között vagy a telekhatárok mint olyan nem tologatható?
Köszönettel várom válaszát:
Ányecskapicurka
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02