Ingatlanügyek


Csuklósbusz # 2019.04.18. 15:28

Tulajdonjog fenntartásos is gondolom eleve megy földbizottsághoz, de adót meg akkor kell fizetni ha a nevemre megy tehát nem fenntartással hanem végleg.
De amíg nem megy a nevemre addig nincs nav ellenőrzés sem ? :-)

Csuklósbusz # 2019.04.18. 15:26

Visszatérve a végrehajtási jogos ingatlanokhoz..

Mivelhogy adózási ügyben nem tudtam rájönni, egyik ügyvéd ezt, másik azt mondta így még mindig nem tudom hogy mennyi a forgalmi értéke egy 3 milliós háznak ha 20 millió van rajta végrehajtási jogként.. és így mennyi adót kellene fizetni a vásárlás után.

Mert ha potom összeget írok bele rögtön kijönne a NAV ellenőrizni.

Ha részletfizetésre veszem meg ( kvázi albérleti díj) akkor gondolom széljegyzetbe odatesznek engem mint tulajdonjog fenntartással.

De ha már fenntartással rajtavagyok akkor utánna úgymond "rendelkezhetek vele", tehát bejelentkezhetek a saját aláírásommal illetve akár az áramot is bekötik már akkor nem?

De ha sose megy a kérelem a földhivatalhoz hogy bejegyezzék tehát ha utánna mindenki passzív marad akkor elvileg még mindig jobban véd meg több mint egy bérleti szerződés nem?

MajorDomus # 2019.04.16. 18:25

tértivevényes ajánlott levél.....

wers # 2019.04.16. 12:17

Rossz helyre ment bocs

wers # 2019.04.16. 12:16

Földhivatalban nézzétek meg mit látnak a térképen, mekkora lehet tolerancia. Gyanítom az egy méter nem értelmezhető.

wers # 2019.04.16. 11:48

Mit tehetek, azon túl, hogy hívogatom a hibabejelentőt?

Ne hívogasd, hanem írd le. Hivatalosan.

PMON # 2019.04.16. 11:44

Tisztelt Hozzáértők!
Egy családi házban élek.A vízóra aknában egyre magasabban áll a víz, már több, mint egy éve. Hívtunk szerelőt, aki elmondta, hogy ez a vízóra előtti rész, ahhoz csak a vízművek nyúlhat.
Hívtuk a vízműveket, ők is megnézték 3 különböző időpontban.
Utolsó alkalommal azt mondták, bontani kell az előttünk levőutat, visszajönnek pár nap múlva. Azóta (honapok óta) semmi.
A víz folyamatosan szivárog, szemmel láthatóan "örvénylik", és a pincénk is egyre nyirkosabb.
Mit tehetek, azon túl, hogy hívogatom a hibabejelentőt? Mit javasolnak?

Kles # 2019.04.16. 10:06

Tisztelt Hozzáértők!

Kérdésem az lenne, hogy látott már valaki bírosági ítélettel végződő erdőbirtokossági társulásból való kilépést. (osztatlan közös megszüntetés van folyamatban) Mert a fórumban, amit írnak, hogy beadod a papírokat és jön 1-2 éven belül az ítélet. Hát rendeztük a sok halottat, azt megvolt a természetbeni megosztás, hivatal rábolintott, megvolt a szakértői vélemény, hogy mi mennyit ér? és.. új halott ... Tud valaki konkrét ügyről ami elérhető a leírata, hogy legalább tudjam van volt ilyen, mikor döntött a bíróság a tulajdonról? Esetleg tud valaki valamit a minisztériumi csodafegyverről? Előre is köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.15. 13:14

Amit kérdezel, az nem jogkérdés, hanem szakkérdés. (Ami a jogi benne, azt magad is tudod.)

Bambusz83 # 2019.04.15. 12:11

Kedves Jogászok!

Tavaly márciusban költöztünk a házunkba, de a kb. 4-500000 Ft-os teraszajtóval (pontos árat nem tudok, mert egy nyíló ajtó benne volt az árban és ráfizettünk még 250000 Ft-ot, hogy tolóajtó legyen) gondjaink vannak. Már az elején is sokat kellett állítgatni. Novemberben több hétnyi párbeszéd után végre újra beállították, mert nagyon nehezen csukódott, lábbal is be kellett segíteni, mert alul nem ugrott a helyére. Januárban újra jönni kellett javítani, mert már egyáltalán nem csukódott valami pöcök miatt. Most újra gond van, csak a férjem tudja becsukni, mert a másfél méter széles ajtót meg kell emelni a becsukáshoz. A kertet és a teraszt ősszel csináltattuk meg, szóval eddig keveset használtuk a teraszajtót, kb. 20-30 használat után valami hiba mindig fellép.

A kivitelező szerint ezt az ajtót 10-ből 9 ember be tudja csukni, a kezeléséhez tehetség kell. Van más egyéb ügyfele is, akinél ezek a képességek hiányoznak, na de ezzel együtt kell élni. Szóval szerinte az ajtó rendben van. Az emberei, amikor jöttek javítani, mondták, hogy túl nagy a súlya, azért van vele ennyi probléma.

Azt is mondta a kivitelező, hogy erre csak "beállítási garancia" van, ami egy év, ami most ugye letelik. Én beállítási garanciáról nem olvastam a szerződésünkben, de ha lenne is, már cserét szeretnék, mert szerintem az ajtó úgy, ahogy van pocsék.

Szeretném másik fajta ajtóra cseréltetni a kivitelezővel és vagy ráfizetni vagy pénzt visszakérni, attól függően, hogy a másik ajtó többe vagy kevesebbe kerül, mint a mostani. A mostanit természetesen elviheti és azt csinál vele, amit akar.

Kérdésem: Ki kell cserélnie ilyen esetben a teraszajtót? Megteheti azt egy kivitelező, hogy beszerel egy ilyen használhatatlan sz.rt, egy évig visszajár javítgatni, aztán többet nem foglalkozik a témával? Milyen lehetőségeim vannak, ha nem tudunk megállapodni és jogi útra kell terelni a dolgot? Mit javasolnak?

Előre is köszi a választ!

Asdfghjkl10 # 2019.04.15. 11:00

Szép napot mindenkinek! Olyan problémával fordulnék hozzátok,amivel én már nem tudok mit kezdeni. Alap szituáció: Anyósom és apósom 1997. Októberében elváltak,a közös otthonuk 1/2-1/2 tulajdoni részben volt. A válási papíron peren kívüli megegyezéssel kívánták megszüntetni a közös tulajdont az ingatlanon. Mint most megtudtuk tényleg készült szerződés a házastársi közös tulajdon megszüntetéséről. Anyósom mindig azt hajtogatta,hogy a gyerekek (3 nagykorú) javára mondott le. Mindegy is. A szerződésben az ingatlan értékének a felét kellett apósomnak anyósnak kifizetni,úgy,hogy az első részletet 1997.10.20. kellett kifizetnie,mig a fennmaradó összeget részletben
1998. január 1.-től minden hó 20.-ig kellett törlesztenie. A végdátum 1999.10.20.-a. Ha nem történik meg időben a kifizetést,kamatostul követelheti anyósom az összeget.Itt jön a homályos rész. Apósom esküszik,hogy a kifizetés megtörtént,anyósom szerint nem,a gyerekek szerint csak immel-ámmal,az is úgy hogy néha ők fizettek. 2002 májusában a földhivatal apósom kérelmét a tulajdonjog bejegyzésről elutasította,mert 2 ízben szólította fel az igazolás felmutatására a teljes vételár mágváltásáról anyósom felé. Itt végül egészen tavalyig megállt minden intézkedés. Viszont mivel mi a szerződésről nem tudtunk,a két fél sem igazán már,így elmentünk ügyvédhez,hogy anyósom tulajdoni része(ami a földhivatali papíron szerepelt eddig) átkerüljön a középső fiú nevére azzal a feltétellel,hogy a későbbiekben a másik 2 fiú is örökölhet. Minden szépen lezajlott,megtörtént a tulajdonátírás és most apa-fia a 1/2-1/2 tulajdonos. A fent említett szerződés csak most került elő. Kérdésem végül is az,hogy ebben az esetben,mivel nem igazolható a kifizetés(senkinek nincs ilyen papírja) apósom követelheti 20 év után,hogy a nevére kerüljön a teljes ingatlan tulajdoni jog? Anyósom követelheti-e,hogy a ki nem fizetett vételárat megkapja kamatostul,ahogy a szerződésben szerepelt... 20 év után? Az utolsó kérdés csak akkor érdekel,ha apósom igényt tarthat a tulajdoni hányadra. Köszönöm! Remélem értehetően megfogalmaztam. :)

Csuklósbusz # 2019.04.14. 19:46

Kérdeztem mindkét verziót. Elidegenítési és terhelési tilalomnál a bank engedélye kellene hozzá amit nem fog megadni így felejtős.

De ahol nincs tilalom, csak pl végrehajtási jog vagy jelzálogjog ott csak a tulajdonos engedélye kell.

gerbera317 # 2019.04.14. 18:31

Valahol elvesztettem a fonalat: Hol figyel be a bank? Eddig egy NAV-os végrehajtási jogról volt szó.

drbjozsef # 2019.04.14. 17:29

igaz lakottan drágábban megy el

Fordítva : lakottan olcsóbban menne el, de ez nem számít, mert akár tulajdonos, akár haszonélvező lennél, ez bizony beköltözhetően fog árverésre kerülni. Ki kell költözz.

De úgy látom, még mindig nem fogtad fel. Ez teljességgel elméleti dolog, hidd el, a bank nem fog belemenni. Ha felajánlod, hogy kifizeted a teljes adósságot+végrehatási költségek, akkor esetleg igen. Utána.

F.e.l.e.j.t.ő.s.

Csuklósbusz # 2019.04.14. 17:01

Tulajdonos megvan, tudom hogy kell hozzá.

A bank jól jár mert ugye van akitől nem merik ellopni a téglákat is.. igaz lakottan drágábban megy el de még mindig előbb eladhatóbb mintha szétrabolják.

A tulaj is jól jár mert kapna valamennyit, illetve nem növekedne a bírság pl a parlagfű miatt.

Ajándékozni nem lehet zártkertet, meg amúgyis az ajándékon 9%-os illeték van, adásvételen meg csak 4%.

Tehát akkor végrehajtási joggal, meg esetleg jelzálogjoggal lehet akkor vásárolni.

Már csak annyi a kérdés mekkora vételárat lehessen írni a papírra?

Mert 50 ezer Ft-ért biztos kijönne az ellenőr. :-)

Mert nem hiszem hogy sok példa van arra hogy valaki jelzálogjoggal vesz úgy egy 3 millás ingatlant amin 20 milla van... szóval van egy érzésem erre senki nem tudja a választ..

gerbera317 # 2019.04.14. 15:02

Akár tulajdonjogot, akár haszonélvezetet szerzel az ingatlanon, az ügylethez kell a jelenlegi tulajdonos is. Ha meg előkerül, akár neked is ajándékozhatja. 50 ezres vételár, ugyammá...
Tulajdonosként vagy haszonélvezőként már köthetsz közüzemi szerződést.
A becsérték-közlésről, árverés kitűzéséről, az árverés eredményéről tulajdonosként értesülni fogsz (haszonélvezőként nem biztos). Természetesen azzal, hogy az utólag megszerzett jogosultságod a végrehajtást kérő végrehajtási jogát nem sérti, és a végrehajtás célját nem hiúsítja meg.

lajcsó # 2019.04.14. 12:55

"más bajom nem lesz belőle azonkívül hogy kiraknak."
Ez pont elég!

Csuklósbusz # 2019.04.14. 12:24

Köszönöm a választ!

Forgalmi értéket jelentősen befolyásolja a végrehajtási jog, 3 milliót érne tisztán, de így hogy van rajta 20 millió erejéig végrehajtási jog szerintem nyugodt szívvel írhatok 50 ezret az adásvételibe...

De ilyenkor nem éri az eladót hátrány ha nem lakik benne? Tehát ha eladják a házat végrehajtáson akkor nekik ezt jóváírják ugyanúgy nem a tartozásukból?

Illetve nekem mint új lakó, új tulaj szólnak hogy mikor lesz az árverés, vagy hogy elkelt és mennem kell?

De remélem nekem csak a ház erejéig követelnek, más bajom nem lesz belőle azonkívül hogy kiraknak.

drbjozsef # 2019.04.14. 12:08

Ilyenkor akkor elvileg megvásárolható, vagy haszonélvezet rakható rá?
Ilyenkor meg. Ajándékozható, haszonélvezet is kiköthető (a Vht.-nak megfelelően, árverés esetén törölni fogják).

Illetéket mi alapján kell fizetni, rálehet írni az adásvételire hogy ajándék, 0 Ft vagy hasonló?
Bármit rá lehet írni. Illetéket a forgalmi érték alapján kell fizetni, akár adásvétel, akár ajándék, akár haszonélvezet.

Vagy jobbanjárok haszonélvezettel?
Honnan tudhatnánk neked mi a jó?

Amúgy zártkertnek van minősítve, ez szerintem ki is zárja a haszonélvezetet, de eladás esetén milyen értéket kell írni a papírra?
Amennyiért megvásárolod. Vagy okiratot hamisítanál?

Csuklósbusz # 2019.04.14. 10:34

Most nézem, csak végrehajtási jog van az ingatlanon a NAV által.

Ilyenkor akkor elvileg megvásárolható, vagy haszonélvezet rakható rá?

Illetéket mi alapján kell fizetni, rálehet írni az adásvételire hogy ajándék, 0 Ft vagy hasonló?

Vagy jobbanjárok haszonélvezettel?

Amúgy zártkertnek van minősítve, ez szerintem ki is zárja a haszonélvezetet, de eladás esetén milyen értéket kell írni a papírra?

lajcsó # 2019.04.14. 08:40

"Nem tudom a földhivatal mit lép "elidegenítési és terhelési tilalom esetén", rögtön elutasít vagy pl széljegyzetbe, tulajdonjog fenntartással, vagy haszonélvezőként rátesz-e?"
Rögtön elutasít!

MajorDomus # 2019.04.13. 20:06

diesel aggregátor?
Szenes grill?

drbjozsef # 2019.04.13. 19:22

Tehát jogilag megoldható. :-)

Nem, rosszul érted.

Elméletileg megoldható.

A gyakorlatban, ahogy lajcsó írta legfeljebb fedezetcserével. Ha van a tartozásnál egy legalább kétszer többet érő ingatlanod (vagy, legalábbis, a mostani fedezetnél kétszer többet érő), amit felajánlasz fedezetként, arra átviszik a jelzálogot, terhelési, és elidegenítési tilalmakat, utána letakarítják a veendő ingatlan tulajdoni lapját, és akkor megveheted.

Csak hát ezzel nyersz egy ingatlant, de elveszítesz egy kétszer annyit érőt.

Felejtsd el.

Használj akkumulátort és ledlámpákat, moss kézzel, főzz sparhelten, fűts fűval.

Csuklósbusz # 2019.04.13. 18:43

Közműszolgáltató nem akar velem szóbaállni sehogyan sem, csak ha szerepelek a tulajdoni lapon.

Villanyt kellene visszaköttetni de sima bérletivel nem kötik be mondván illegális lakosfoglaló is lehetek, ami amúgy százezres tétel mert kell új mérőóraszekrény is.

Aztán még az a veszély is fennáll hogy visszaköttetem az áramot, rendbeteszem a házat aztán nem a bank tesz ki hanem az eredeti "tulaj".

Szóval számomra jobb és biztosabb lenne ha szerepelek a tulajdoni lapon is, akár széljegyzetben, vagy haszonélvezőként stb.

Nem tudom a földhivatal mit lép "elidegenítési és terhelési tilalom esetén", rögtön elutasít vagy pl széljegyzetbe, tulajdonjog fenntartással, vagy haszonélvezőként rátesz-e?

Mert ugye elvileg utólagos haszonélvező rátétele nem befolyásolja a teher és végrehajtás jogosultságát...

lajcsó # 2019.04.13. 18:35

"Nem tudom ilyenbe egyáltalán belemenne-e egy bank?"
Elvi lehetőség lenne rá, egy rangsorcserével. Gyakorlatilag azonban kizárt, mivel a bank csak tehermentes ingatlant fogad el fedezetként.