Ingatlanügyek


drbjozsef # 2017.04.25. 14:26

Muki,

Ennél több tanácsot csak attól tudnál kapni, aki ismeri a szerződéseteket. Látatlanban csak általánosságokat lehet mondani.

Te teljesítettél. Ráadásul ezek szerint akárhol is van, utalni tud, szóval kamuzott a "ne utalj" szöveggel. Mi a következő lépés a szerződés szerint? Milyen kikötések vannak, milyen határidők? Ezektől függ mit tudsz csinálni. Illetve, attól, mit is akarsz.

Írhatsz neki ajánlva, hogy Te teljesítetted a szerződéses kötelezettségedet, most ő jön, és ide jöhet az, ami a szerződésetekben van. Ha nem teszi, bírósághoz fordulsz, hogy az kényszerítse ki a szerződés betartását részéről.

Muki 2000 # 2017.04.25. 17:33

Köszönöm a válaszokat.

Lenne még egy kérdésem ha az adásvételi függőben tartással van beadva( ami ugye 6 hónapos határidő) amiből már 5 letelt de per indul ebben az esetben a per ideje alatt eladható-e az ingatlan?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.25. 17:41

??? El akarod adni?

Muki 2000 # 2017.04.25. 17:58

Lehet hogy rosszul fogalmaztam.Én beköltözni szeretnék abba a lakásba. Az eladó aki még a tulajdonosa eladhatja-e amíg a per le nem zárul??????

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.25. 18:06

El. De azzal szerződést szeg. Ha meg már ott a perfeljegyzés, akkor a vevő azzal a kockázattal veszi meg, hogy nem lesz az övé.
Nem rakta letétbe a hozzájáruló nyilatkozatot?

Muki 2000 # 2017.04.25. 18:18

De igen letétbe rakta.

csanyijoci # 2017.04.25. 18:37

Tisztelt Hozzáértők!

Élettársam tulajdonában van egy ingatlan 40nm és kb 400nm telken van Szegeden amit az önkormányzat ki akar sajátítani!

De nevetséges árat ajánlottak annyit hogy hasonlót se tudok érte venni szegeden. 6500000.-

Szegeden ennyiért egy 1-szobást panelt se kapni most.
Mit lehet ilyenkor tenni?

Illetve a kisajátításnál nekem el kell mondaniuk mit akarnak ott csinálni?

Muki 2000 # 2017.04.25. 18:47

Azzal nem szegett szerződést, hogy visszautalta a vételárat?? Vagyis nem az összeset mert a foglaló összege az nem jött vissza.

drbjozsef # 2017.04.25. 19:20

Muki,

Kérj ki egy számlakivonatot, hogy Te elutaltad a pénzt szerződés szerint, hataridő előtt, a megadott számlára.

Menj el vele az ügyvédhez, kérd ki a véglegesítő nyilatkozatot a letétből, és vidd el a földhivatalba elintézni a bejegyzésedet.

Hogy miért utalta vissza az eladó a pénzedet, az téged ne érdekeljen. Ez nincs a szerződésetekben, tehát attól független esemény. Pont szard le.

Aztán meglátjuk, mint mond az ügyvéd. Ha nem adja ki a letétet, ne menj el anélkül, hogy írásban meg nem indokolja a kiadás megtagadásának okát.

Aztán elválik, hogyan tovább.

drbjozsef # 2017.04.25. 19:23

Persze, a kiadáshoz valószínűleg az eladó megerősítése kell, hogy Te tényleg átutaltad neki a pénzt. Hívjátok fel együtt az ügyvéddel, erősítse meg neki, hogy Te utaltál. Ha szóba kerül, hogy ő visszautalta neked, akkor is kösd az ebet a karóhoz, hogy az a kutyát nem érdekli, külön történet, a szerződés szerinti feltétel az volt, hogy Te határidőig elutalod az összget, ez pedig megtörtént, jár a letétbe helyezett bejegyzési papír. Ne hagyd magad lerázni.

csanyijoci # 2017.04.25. 19:25

Arra van lehetőség hogy ingatlant kérjek hasonlót ?

csanyijoci # 2017.04.25. 19:35

Eddig egy ajánlatot tett az önkormányzat amit Ők úgymond
:: Lakás adásvételéről szóló egyeztető tárgyalásnak .. neveztek!

kb 17-magántulajdonos van és mindenki elutasította az ajánlatot.

MajorDomus # 2017.04.25. 20:07

Várd meg a határozatot!

ksanyi52 # 2017.04.26. 09:46

Üdvözlöm a tisztelt fórumozókat! Korábban már kérdeztem , de nem kaptam rá választ. Mivel most két határidő is közeleg újból megszeretném kérdezni. Novemberben eladtam 2 db földet melyet a földbizottság " magas vételi ár" címen elmeszelt. Megkifogásoltuk és az önkormányzat nekünk adott igazat és támogatja a vásárlást. Várjuk a következő lépést de közben április 30.-án letelik a határidő amikorra ki kellene fizetni a vételárat. ( A szerződés letétben van az ügyvédnél). Május 10.-ig be kel nyújtani a támogatási kérelmet, 20. áig az adóbevallást. Most nem tudom mit tegyek .A földet már nem én használom de még nincs a vevő nevén, és ha nem kapok pénzt hogy valljam be az adómat? Kérem ha tudtok segítsetek!Előre is köszönöm.

lajcsó # 2017.04.26. 10:25

"ha nem kapok pénzt hogy valljam be az adómat?"
Sehogy. Egyébként is az idei adóbevallásban kellene szerepeltetni a jövedelmet, amit jövő év (2018) május 20-ig kell benyújtani.
Ha meg MVH regisztrációs számmal rendelkező személy vásárolja a földet és vállalja, hogy 5 évig műveli, akkor eleve adómentes a jövedelem.
Ha több mint 5 éve szerezted az eladott földet, úgy is adómentes.
Tehát, semmi kapkodás!

patriota # 2017.04.26. 11:13

Tisztelt Fórumozók!
Nem tudom jó helyen teszem-e ,fel a kérdésemet, de kérem, hogy aki tud választ adni, az tiszteljen meg vele.

1. Milyen közgyűlési részvétellel szabályos a választás? (50%, 2/3, stb)
2.Él-e még az a szabály, hogy a nem határozatképes közgyűlést 30 perc múlva összehívni és a részvételtől függetlenül a többségi szavazat dönt?
Köszönöm

Lajta55 # 2017.04.26. 12:11

Tisztelt Fórum/Hölgyem/Uram!
17 lakásos társasházunk megalapítása az egyes ingatlanrészek tulajdoni hányadának meghatározásával történt, melyek az egyes önálló lakások méretéhez igazítva kerültek megállapításra. Ebbe beletartozik a társasházhoz tartozó földterületi rész is. A későbbiek folyamán garázsok felépítésére került sor. Az építőhatóság műszaki előírási feltételei miatt nem minden lakáshoz jutott garázs építésére alkalmas földterület, ezért a társasház közössége sorsolás útján döntötte el, hogy ki jogosult garázs építésére. A többi lakó - szóbeli megállapodás útján - a garázsosok részére lemondott a saját földterületéről oly formában, hogy a fennmaradó földterületből ők parkolórészt alakítanak ki.
Ez a megoldás több éven keresztül igen jól működött.
Időközben a társasházban tulajdonos változások történtek, akik a garázsukat már a lakásuktól elvonatkoztatva önállóan értékesítették, ezáltal a néhány lakó által kialakított parkolórész forgalmát és használatát igen csak megnehezítették. Több ingatlantulajdonos albérletbe adta ki ingatlanát - a bérlőt már úgy tájékoztatva, hogy parkolóhasználat megilleti.
Ebből, mint közös képviselőnek az utóbbi napokban komoly szóbeli és írásbeli vitám keletkezett - mind lakástulajdonosokkal, mind albérlőkkel egyaránt -, melyekre nem találom a helyes, erkölcsös és legelső körben a helyes jogi megoldást.
Mielőbbi szíves válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Lajtai Ilona

pazs # 2017.04.26. 12:38

De mi a kérdés? A garázsok albetétek? Szerepelnek az alapító okiratban a garázsok? És a parkolóhelyek? A használatról rendelkeztetek mondjuk szmsz-ben?

Amúgy nonolet, ha szerinted a parkolóhelyek használatára bárki jogosult, akkor a garázsokéra is, nem?

Lajta55 # 2017.04.26. 13:15

Tisztelt Pazs és Nonolet!
A szóban forgó garázsok nem képezik a társasházunk albetéteit, hanem a VMJV Önkormányzata utólag területkiegészítésként a társasházunk helyrajzi számát képező földterülethez csatolta, osztatlan közös tulajdonként, melynek tulajdoni hányadát az eredendő garázsépítők tulajdonába rendelte. A társasház részére szolgalmi jog biztosítását írta elő a garázsok megközelítése céljából.
A garázsok az alapító okiratban nem szerepelnek, ugyan így a parkolók sem, mivel a társasház építését és megalapítását évekkel meghaladóan kivitelezték ezeket az építményeket.
Tisztelt Nonolet!
A kérdésem a következő:
Szóbeli megállapodás a jog szerint ismert fogalom, tehát szóbeli megállapodás alapján megtilthatom-e olyan lakó, vagy albérlő számára a parkoló használatát, aki annak kivitelezésében nem vett részt, mert annak idején garázs kivitelezésére vásárolt jogot???? Egyébként pedig a társasház többi területének karban-, és rendben-tartásában nem vesz részt.
Vagy parkoljon közterületen: Ott mindenkinek szíve-joga!
Magamtól úgy gondolom, egy ingatlannak nemcsak hasznai, hanem komoly terhei is vannak.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.26. 13:29

Ugyan...

drbjozsef # 2017.04.26. 14:28

Lajta55,

"tulajdonába rendelte" de osztatlan közös tulajdon? Hogyan? A lakás albetéte nagyobb eszmei hányaddal szerepel a garázsos lakásoknál (pl. 123/12986-od rész), mint a nem garázsépítőknél (97/12986)? Vagy bármilyen papírból kitűnik ez a többlet?

Végeredményben, a Te célod az, hogy akinek "elvileg" van garázsa, az ne parkolhasson a sima parkolóban?

Az a baj, hogy a jogi megoldás se nem tűnik erkölcsösnek, se méltányosnak, ennyiből legalábbis. Mert hát el van ez a dolog már késve ennyi idő és tulajdonos cserélődés után.

Lajta55 # 2017.04.26. 14:28

Tisztelt Nonolet!
A garázsok valóban egyéni tulajdonban vannak, azonban a társasház területének osztatlan közös tulajdonában.
A parkolók ugyanúgy a társasház osztatlan közös tulajdonát képező területen kerültek kialakításra, bár nevesítve nincsenek! Mi a különbség a kettő között? Én lemondtam a te javadra, te lemondtál az én javamra, csak az egyik nevesítésre került, a másik nem. Ez a különbség. ettől még a megállapodás az megállapodás!
Megkereső levelemet teljes nevemmel ellátva küldtem azt remélve - a honlap elnevezéséből kiindulva -, hogy jogilag alátámasztott választ kapok.
Tévedtem, az Internet világában mindenki abban a stílusban, ahogy ő gondolja, irkál mindenfélét. Emlékezetem szerint a tegeződésre én felhatalmazást nem adtam senkinek, ezt ki is kérem magamnak, de segítő szándékát köszönöm.

drbjozsef # 2017.04.26. 17:11

Lajta,

még sok minden nem tiszta, de ami neked kell, az valami indok, amivel mindkét félre tudnál hatni. A garázstulajok (egy része) ha jól értem parkolni akarnak a parkolóban is (mert mondjuk kiadták a garázsukat bérbe külsősnek), a parkoló használók meg nem férnek el emiatt.

Kérdés, kik vannak többen : a garázstulajok (HA tulajon), vagy parkolóbol van több?

Egy ismerős házánál, 10 nagy ház közös bekerített területen, kicsi parkolóval azt csinálta, amikor már nem fértek el az autók, hogy kiépítette a parkolókat, kijelölte a helyeket, felszámozta, és díjért használhatják a lakók. Ez azért jó, mert minden évben a közgyűlésen lehet rá licitálni, aki többet fizet, az viszi, ez a társaság egészének a lehető legoptimálisabb megoldás, persze, néhány annyit fizetni már nem tudó lakó kénytelen az utcán parkolni.

ksanyi52 # 2017.04.26. 18:39

Üdv a kedves fórumozóknak!
Lajcsó!
Köszönöm az információt de ott maradt még két nyitott kérdés. Ha a határidő lejár új szerződést kel írni?
A támogatásra ki adja be az igényt? (8 hektár)

MajorDomus # 2017.04.26. 22:50

Lajta
a forumon mindenkk tegeződik,mint uj, jó ha ezt megszokod.

A problémét a térsasházi szmsz módositásával kell megoldani!