Társasházak jogásza!


drbjozsef # 2020.03.25. 20:08

Balu9208,

Vagy ikerház külön-külön telken, vagy egy kétlakásos épület egy telken.

Utóbbi vagy egy osztatlan közös tulajdon, de akkor az egész az (általában az épület is, bár elvileg lehetne külön, de nem szokott), vagy társasház.

Csak társasház esetén lenne értelmezhető a "közös telekrész". De nemigen hinném, hogy társasház lennétek.

Ha jól sejtem, Te inkább "közös használatú részek" fogalomra gondolsz az osztatlan közös telken. Ez esetben viszont felmerül a kérdés : van használati megosztási szerződésetek? Lehetőleg ügyvédi ellenjegyzéssel, lehetőleg bejegyezve a létezése a tulajdoni lapra, lehetőleg pontos méretarányos térképvázlattal?

Szomorú örökös # 2020.03.25. 19:58

Balu9208

Valami akkor sem stimmel, ha ikerházat emlegetsz. Az OTÉK szerintm ugyanis ezt nevezik „Ikerháznak”:

Ikerház: két szomszédos építési telek közös oldalhatárán álló, egymástól független épületszerkezetekkel és közműbekötésekkel megvalósított, tűzfalakkal csatlakozó két olyan önálló épület, amely külsőleg egy épület képét mutatja.

Tehát ha valóban ikerház, akkor független telkekről beszélünk. Így az általad kérdezett probléma sem teljesen érthető.

Horatio (törölt felhasználó) # 2020.03.25. 19:20

Balu9208

Az ikerház, ahogy a sorház is, osztatlan közös tulajdonban levő telken van, így nem lehet senkinek sem saját telekrésze. Ilyen házakat azért építenek, mert maga a telek nem felosztható az adott törvény szerint, de így lehetséges több embernek ingatlant eladni. Viszont, mindenkinek kötelessége a közösben keletkezett károk javításába beszállni, meg az állagmegóvásnál is, meg sok egyéb költségnem tartozik még közös összedobásba.
Egyébként, a közös tulajdon egyik alapvető jellemzője az, hogy a tulajdonostársak mindegyike jogosult az egészének birtoklására és használatára, azonban, ezt a jogot egyikük sem gyakorolhatja a másik fél jogainak sérelmére. Különösen fontos, hogy megállapodjatok abban, hogy milyen megosztásban használjátok az ingatlant, és lényeges, hogy ezt írásban tegyétek meg. Szerintem, jobb ezt egyből egy ügyvéddel ellenjegyeztetni. A későbbiekben még jól jöhet. Például, ha jelzáloghitelt szeretne bármelyikőtök felvenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.25. 19:04

Először is egy korrekt tényállás kellene. Hogy kell érteni azt az "ikerházat"? Társasház, ahol a telek közös tulajdon? Vagy a telek közös tulajdon, és a két lakásnak saját helyrajzi száma van?
Mit kell a "közös telekrész" alatt érteni? Van nem közös is? Hogyan, milyen jogi konstrukcióban?

Szomorú örökös # 2020.03.25. 17:35

Balu9208

Hogyan lehet ikerháznak közös telekrésze? Nekem eddig ez a fogalom azt jelentette, hogy a ház az utcafronton két, többnyire hasonló részből áll külön-külön bejárattal, mögötte pedig a telek határozottan el van választva kerítéssel.

Balu9208 # 2020.03.25. 17:31

igen, köszönöm.
A ptk. közös tulajdon fejezetet átolvastam, mégse tudom eldönteni, hogy a szomszéd ha a saját telkére megcsináltatja a kerítését egy automata kapuval, az nyílhat-e a közös telekrészre, vagy nem . Illetve ha jól értelmeztem a ptk. fejezetét akkor muszáj mind2 félnek beleegyeznie.

drbjozsef # 2020.03.25. 17:21

Balu9208,

Ha az interneten keresel ilyet, jobb tanácsot nem kaphatsz : www.google.com

MajorDomus # 2020.03.25. 17:08

Ajánlott olvasmány: a Polgári Törvénykönyv (ptk) : a közös tulajdon című fejezete...

Balu9208 # 2020.03.25. 16:29

Tisztelt Fórum!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy hol találhatok kimondottan olyan törvényeket/ jogi témákat amik egy ikerházra vonatkoznak.

Nemrég lett kész a saját házunk ami egy ikerház és szeretnék informálódni, hogy a közös tulajdonrészen melyik családnak mihez van joga.

Például olyan kérdésben, hogy a szomszéd ha a saját telkére megcsináltatja a kerítését egy automata kapuval, az nyílhat-e a közös telekrészre, vagy ahhoz mindenféleképpen kell a mi beleegyezésünk is. Illetve, hogy ezt írásosan rögzíteni kell vagy nem.

Válaszukat előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.25. 10:45

Először reklamálsz, hogy törölték a hozzászólásaidat, aztán meg arra hivatkozol, hogy nincsenek is sértő, moderátor után kiáltó hozzászólásaid? Persze hogy nincsenek, ha már törölték őket.

(Megjegyzem, ami megmaradt, arra sem nagyon lehetsz büszke.)

Szomorú örökös # 2020.03.25. 08:48

Horatio

Itt is rágalmazol, mert rámutatni, beidézni nem tudsz ilyet.

Ezt ugyebár arra írtad, amikor én jeleztem, hogy már a második hozzászólásodban kötekedtél mindenkivel - és nem csak velem. Háát óriásit tévedsz!

2020.03.18. 23:44, 2020.03.19. 16:00

Ebben a két hozzászólásban, ami mai napig itt van, máris elkezdtél kötekedni nem csak velem, hanem még a hivatásos házkezelővel is, aki lehet nálad sokkal jobban ismeri a törvényt, mivel napi szinten alkalmazza. :-)

És te ezt írtad már az elsőben: „Segítségüket szeretném kérni.” Te nem segítséget kértél, legalábbis abban nem, amit leírtál. Segítséget kértél, hogy a kötözködő, személyeskedő hajlamodat nyilvánosan kiélhesd. Javasolnék ehhez egy pszichológust.

Az ügyészség megáll

Valóban, megálltak, mert jelenleg ítélkezési szünet van. Vagy ezt nem tudtad? :-)

Szavakra buksz, mint gyöngytyúk a takonyra, kisfiam, mert a szövegkörnyezet értelmezéséhez nem elég az IQ-d.

1. Ismét csak azt írom: a stílus maga az ember, de te akarod másoknak elmagyarázni mégis, hogy ne sértegessenek senkit nyilvánosan. Vicces egy fiú vagy! :-D

2. Nem vagy az apám, bár ha lennél is, már régen lelőttelek volna azért, amit tettél. Igaz, az túl egyszerű halál volna neked. Én inkább kivárom, míg a vírus megtalál, és még csak a kezem se sározom be veled.

3. Hivatalos mérési eredménnyel 140 felett van az IQ-m. Nem szeretek vele kérkedni, mert nem tartozik másra, de ettől még tény. Ha te nem tudsz ilyen szintet prezentálni, akkor bocsi, de leszerepeltél, alulmaradtál. Nem mint ha kérdés lett volna eddig is ez. :-)

Bizonyítsd a vádat, hogy megálljon, és ne legyen belőle bizonyíték hiányában, rágalmazás!

Szerintem elég lenne kikérni az adminoktól a törölt hozzászólásaidat és máris bukik a rágalmazás-magánvádad. Ne feledd, ők törlik, de kötelességük egy darabig ezt még a megfelelő helyen megőrizni - amit persze már te nem látsz, de ez így a jó - talán pont ezért is hívják „Jogi fórumnak”. :-)

oligaliga # 2020.03.25. 06:13

Horatio

Javaslom a Fórum szabályzatának olvasását:

https://www.jogiforum.hu/ff

A fórumon történő jogsértő bejegyzéseket a moderátorok törölhetik, vagy kérésre törlik. Ilyen hozzászólások lehetnek, melyek:

  • akadályozzák a Fórum rendeltetésszerű használatát, illetve melyek
  • tartalma jogszabályba, vagy jelen etikai szabályzatba ütközik.

A felhasználó külön értesítése nélkül törölhetők:

  • Alpári illetve agresszív, fenyegető hangnemű, valamint kötözködő, rosszindulatú hozzászólások.
  • Egyes regisztrált felhasználókat lejárató, illetve egyértelműen velük kapcsolatosan alpári, bántó, sértő vagy gyalázkodó módon kinyilvánított véleményeket - személyeskedést - tartalmazó hozzászólások.
  • Témaromboló hozzászólások: A téma tartalmi rombolásának számít minden, a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően, szándékosan akadályozó és zavaró, vagy témán kívüli hozzászólás.

A moderátorok a jogsértő, továbbá a jelen szabályzatot súlyosan sértő, a kulturált társalgást szándékosan és/vagy ismétlődően akadályozó felhasználók jogosultságait korlátozhatják, ezen felhasználókat a Fórumról letilthatják.

Szomorú örökös # 2020.03.25. 04:46

Horatio

William Shakespeare - Ahogy tetszik: „Színház az egész világ, És színész benne minden férfi és nő: Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár. Életében.”

Hát éppen színész nem vagy te öregem, csak szimplán egy bunkó, akiből kijött nagyon gyorsan itt is a valódi énje. Már a második hozzászólásodban kötekedtél mindenkivel, hiába is tagadod. Az meg különösen megmosolyogtató volt, amikor „költségvetési csalást”, „ÁFA csalást” meg „ügyészséget” emlegettél a közös képviselőd tiszteletdíjával kapcsolatban. :-D Tényleg, hogy áll a jegyzői bejelentés? Te egyébként majd a jegyzőt is lenácizod, fasisztázod, ha nem neked ad igazat? :-)

MajorDomus # 2020.03.24. 18:04

bébicica
A kiskorunak van törvényes képviselője aki képviseli a végrehajtási eljárás során.
.
Indtani kell a Fizetési Meghagyást a kiskoru ellen,axtn a többi megy a maga útján?
.
Mit csinál a közös képviselőtök?

Szomorú örökös # 2020.03.24. 17:09

Horatio

A stílus maga az ember
Jelenleg amit látnak belőled az emberek, az bőven elég, hogy minősítsenek.

Ezek után sejtem, hogy miért is ide jöttél kérdezni...akarom mondani okoskodni. Gondolom a számvizsgáló bizottsággal is így kommunikáltál, azért hajtottak el. Most még a moderátort is sértegeted? Ember, mi a bánatos francot művelsz? Gondolkodj már el rajta egy kicsit legalább! Bár valljuk be, te kb. ennyire vagy képes, ennyit érsz. :-O

drbjozsef # 2020.03.24. 13:17

Bébycica,

Lehet-e a gyámtól behajtani vagy végrehajtani?
Nem, igen.

Nem számít, hogy a tulajdonos kiskorú. Ha nincs fizetve, a társasház szempontjából ugyanolyan hátralékos tulajdonostárs, mint a felnőttek.

Amit tenni lehet, pontosan le van írva a társasházi törvény 30-31-32.§-aiban.

Úgyhogy valóban adekvát alfateam kérdése : nincsen közös képviselőtök?
(Ha igen, ideje volna váltani...)

alfateam # 2020.03.24. 13:02

Talán nincs közös képviselőtök?

Bébycica # 2020.03.24. 12:36

Tisztelt hölgyeim uraim!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy a társas házunkban van egy személy aki a kiskorú gyermeke nevére vette a lakást de mióta itt laknak közös költséget egyáltalán nem fizetnek. Végrehajtást gondolom kiskorú ellen nem kérhetünk. Mi lenne a teendő,hogy a pénzünkhöz jussunk! Anyuka Gyesen, Apuka börtönben. Lehet-e a gyámtól behajtani vagy végrehajtani?

Köszönöm a válaszokat.: Bébycica

Szomorú örökös # 2020.03.24. 08:58

Horatio

Ahogy olvaslak, csak egy mondat jut eszembe: "A stílus maga az ember"
De sebaj, ez a hozzászólásod is megy oda, ahová való.

MajorDomus # 2020.03.23. 16:04

Dr. Egyed
Szerintem is,de a képviselővel kell megbeszélni az ügyet,hogy mit terjesszen a közgyűlés elé.
.
Itt két dologról van szó. Vagy irigyek a szomszédok és a képviselőt zargatják, vagy pedig a kérdezö tényleg átesett a ló tulsó oldalára,és telezsúfolta a pincét a holmival. A várható katasztrófavédelmi ellenőrzés miatt a képviselőnek lépnie kellett.

Szomorú örökös # 2020.03.23. 14:34

Az én álláspontom szerint a közös tulajdon használatáról (annak rendjéről, adott esetben a szóban forgó többletről) a tulajdonostársaknak van joga dönteni.

Azt mi nem tudhatjuk, hogy miért kapott a tisztelt lakó ügyvédi felszólítást. Nem kizárt, hogy a többi lakó neheztelt meg a helyzet miatt a lakótársukra, hogy kisajátította a pincehelyiséget magának, amihez igazából még akkor se lett volna joga, ha senki más nem használja rajta kívül. Egyébként meg ha a többi lakó többlethasználati díj fejében sem járul hozzá a területhasználathoz a helyiségben, akkor lehet pakolni az autóalkatrészeket kifelé, sőt még lehet, hogy így is, mivel az sem kizárt, hogy tűzveszélyes dolgokról van szó.

dr_Egyed_Zoltán # 2020.03.23. 08:28

Az én álláspontom szerint a közös tulajdon használatáról (annak rendjéről, adott esetben a szóban forgó többletről) a tulajdonostársaknak van joga dönteni.

dr_Egyed_Zoltán # 2020.03.23. 08:27

Az én álláspontom szerint a közös tulajdon használatáról (annak rendjéről, adott esetben a szóban forgó többletről) a tulajdonostársaknak van joga dönteni.

MajorDomus # 2020.03.21. 10:01

Közös képviseletet nem láthat el az a személy abban a házban, ahol tulajdona van!

Ezt a marhaságot honnan vetted?
.
.
Ballage
Beszélj a képviselővel,az nem kerül pénzbe.
Kétdezz rá milyen formában maradhatnak a cuccaid?
Például összapakolsz,rendet csinálsz,biztositod az átjárást a közlekedést.
A pince valóban nem autóalkatrész raktár,nem arra való,ráadásul biztos hogy több szomszédodnak szúrja a szemét,(ezzel cseszegetik a képviselőt,akinek ezért lépnie kell) hogy a tulajdoni hányadodnál tízszer több területet foglalsz el. Ebben igazuk is van.
.
Miért nem a legegyszerübb megoldást választod?
.
Ird le a képviselőnek, hogy áorilistól fizetsz a - többlet-pincehasználatért 5.000 ft-ot,ezzel az irigy szomszédoknak is befogod a száját,és neve lesz a gyereknek.

Ballage # 2020.03.21. 09:55

Igen, köszönöm, a kötelezettségem érvényben van bármitől függetlenül is.