Társasházak jogásza!


Northface # 2020.11.11. 15:57

Nem, én nem vártam ilyet, olvassál figyelmesebben. Én bejelentést tettem a jegyzőnél szabálytalan működés és visszaélések miatt. A kettő szoros összefüggésben van. Az a döbbenet, hogy ha egy jegyző ilyet megállapít, akkor neki nem kötelessége hivatalból megindítani ezt az illetékes szerveknél.

drbjozsef # 2020.11.11. 14:48

Northface,

Te tényleg az önkormányzat jegyzőjétől vártad azt, hogy gazdasági vizsgálatot végezzen a számlák alapján?

Soha nem hallottál még a rendőrségről vagy a bíróságról?

Northface # 2020.11.11. 14:28

Lehet, hogy bevonja a perbe, de konkrétan nincs semmiféle büntetőjogi vonatkozása a dolognak. Nálunk másfél év "vizsgálódás" után, ahol egészen fixen, bizonyítottan ott voltak a jegyző előtt a visszaélések, meg minden, annyit közölt, hogy ok, valóban szabálytalan volt a közgyűlés, meg kell tartani szabályosan.

Amikor megkérdeztem, hogy de hölgyem itt egyértelmű hűtlen kezelés és egyéb problémák állnak fent, annyit mondott: neki nem feladata a társasház gazdasági hatékonyságának a vizsgálata... A hatékonyságának vizsgálata nekem sem, de ha itt fiktív számlák alapján mentek ki százezrek a semmire, az akkor végül is senkinek nem a hatásköre? Az a hatékonyságról szól?

Szóval ne várj semmit a jegyzőtől, összességében a társasházkezelők kb maffiamódszerekkel működnek, egyik sem a társasház, hanem a saját érdekeit nézi. Nem tartják be a törvényeket, hiszen tudják jól, hogy ha ki is járod a hosszadalmas utat, nekik bajuk nem eshet. Megfejnek, ellopják amit tudnak, aztán ha már kínos, tovább állnak - és semmi bajuk nem esik. A második tolja ugyanezt a műsort nálunk, ez most egy 10 éves múlttal rendelkezpő csepeli illetőségű cég.

Levelekre nem válaszolnak, telefont nem veszik fel, fogadóóra a vírus miatt nincs, közgyűlés nincs, éves elszámolás nincs, semmi nincs - csak fizeted őket...

Hapciusz # 2020.11.11. 13:44

Zoltanuss,

keserves küzdelem volt.
Professzionális gazemberek vannak a közösképviselők közt. Nekik nem a ház rendbetétele a fő szempont, hanem a mindenféle módon való lehúzások. És sajnos a lehetőségek tárháza is kiapadhatatlan, a tulajdonosok pedig nem tudnak vagy nem akarnak kontrollt gyakorolni, nem látják át az összefüggéseket, nem ismerik az ezernyi trükköket a vállalkozói világból.

A jegyző nemcsak a házunkat vonja be a perbe, hanem a közösképviselőket is.

Zoltanuss # 2020.11.11. 09:14

Örülök a sikerednek.

Tény hogy mint mindenütt ezen a fronton is harcolni kell.

Fel kell hívni a tulajdonostársak figyelmét az anomáliákra.
Ez lehet közvetlen megkeresés és lehet a hirdetőtáblán való kifüggesztés is. Igaz azt rövid idő után eltávolítják.
A másik alapelv : járni kell a közgyűlésekre , figyelni a hangulatot, keresni a szövetségeseket.
Pl. a következő közgyűlésre való adag. pár éve.. szerencsére még nem évült el, az egyik tulaj a közös számlából csináltatta meg a külső fala hőszigetelését. Egybenfentes un. számvizsgáló totum faktum.
vagy pl. a kamú megrendelések. Pl. egy értékbecslő megbízását olyanra ami értelmetlen.
Kidobott a ház majd 200 eft-ot. Nyilván a kk nak vissza csurgattak pl. 50 et.

Ebből egyik,hogy a külső lámpa mozgásèrzèkelőjèt mindig elforgatták, ès ennek ürügyén is szerelőt hivtak. Ès mèg kismillió trükkel szívogatták a pènzünket.

Pl így- És a kk. ha nem is visszacsurgatást kap, de az otthonában ennek fejében ingyen végeztet bizonyos szolgátatásokat.
Az ilyeneket bizonyítani lehetelen.

Northface # 2020.11.11. 09:08

Jogorvoslati lehetőség alap esetben az illetékes jegyzőnél. Aki majd hosszú hónapok után esetleg küld egy elmarasztaló határozatot - na nem a közös képviseletnek, hanem a társasháznak. A társasházat bünteti és kötelezi erre-arra. Tapasztaltam, ez fixen így van.

Én azért kérdeztem, hogy most pl mi van az elmaradt közgyűléssel, mert ez egy kormányhatározat alapján volt kötelező, más szervhez lehet-e ezzel fordulni...

Zoltanuss # 2020.11.11. 08:59

Hát ahogy elnézem akad sok sok probléma a társasházaknál.

Northface topiktárs jól leírta.
Amig valaki válaszol a kérdéseire én is feltennék párat és néhány tapasztalatomat megosztanám.
A közgyűlésekről. Van egy formai előírás az összehívásról és egyébről. De pl. van e arról, hogy a résztvevők alsó határa mi amikor még érvényes egy közgyűlés ,
Nálunk pl. 50 lakás feletti házban nem egyszer 2 - 3 részvevő dönt az egész ház sorsáról. Ez részben az érdektelenség miatt van, részben abból, hogy a kk. lehetetlen időre hívja össze a társaságot Így sok mindent áttolnak a tulajok torkán.
A kérdésem nekem is az elsőre, hogy hol- kinél van jogorvoslati lehetőség ?

Egy másik : az egyik lakásban vízóra csere után számlázási probléma akadt. Ilyenkor általában ráterhelik a fogyasztóra a díjat. Eddig ok. is.
de az már nem, hogy a Közösképviselet munkatársa úgy beszél a feltételezett tartózóval mint a kutyával.
Ha úgy érzik van tartozás elsőnek másodiknak kérjék szóban írásban, majd csak az után fordulhat segítségért. nyilván van rendje ennek is.
A jómadár hol fizetési meghagyást hol végrehajtást emlegetett.

Szomorú örökös # 2020.11.11. 07:00

KBS

amíg a többségnek megfelel az adott közös képviselő, addig ő lesz.

Pont!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.11. 06:49

Egyet értsen meg mindenki: amíg a többségnek megfelel az adott közös képviselő, addig ő lesz. Ebbe az állam nem akar beleszólni - és ne is szóljon bele.

Szomorú örökös # 2020.11.11. 06:05

Hapciusz

Ebből egyik,hogy a külső lámpa mozgásèrzèkelőjèt mindig elforgatták, ès ennek ürügyén is szerelőt hivtak.

Miért nem fordítottad te vissza mindig?

Northface # 2020.11.11. 06:04

Sziasztok,

nyilván közös képviselettel küzdünk, mint a legtöbben. Van itt túlárazott munka, sok-sok hiányzó számla, csillagászati áron bérelt nyest csapda, lakók feje fölötti döntések még az SZMSZ-ben meghatározott limit fölötti kiadások esetén is. Havi 40 ezerért kukákat huzigáló gondnok, számlagyár a háttérben. Szóval elkeserítő a helyzet, főleg úgy, hogy sokan ehhez tapsikolnak, mert milyen kedves a közös képviselő - csak a szemünket kilopják.

A kérdésem alapvetően az lenne, hogy kihez kell/lehet fordulni, ha ez a nyomorult brigád képtelen volt megtartani az idei közgyűlést a kormányrendeletnek megfelelően. Az okát nyilván tudjuk, ígérgettek, hazudoztak, aztán már 2 hónappal túllépve az utolsó határidőt a mai naptól ismét nem kötelesek megtartani...

Jegyző? Kormányhivatal? Kin fog csattanni az ostor? A lakóparkon? A közös képviseleten?

Hapciusz # 2020.11.11. 05:50

Üdv,
Rég voltam itt.
Sikerült leváltatnom az előző közösképviseleti brancsot,a szomszédos kerület önkormányzati ingatlankezelő társasházkezelői bandát,akik egymás kezèbe adták át a házunkat.
Már több könyvelèsi trükk kiderült, pl.az előző adószámot megszüntettèk hogy a kiadott kocsibeállók bèrlőit ne lehessen ellenőrizni,sőt az adót sem fizettèk be utánuk.
A jegyző azóta már perrel fenyegette a házat, mert mèg mindig törvénytelenül működik, az utobbi maffiatag inkább lemondott, nem csinálta vègig a korrekciókat.
Arrol nem beszèlve, hogy leálltak a mindenfèle szakik jövèse menèse kamu szerelèsekre. Ebből egyik,hogy a külső lámpa mozgásèrzèkelőjèt mindig elforgatták, ès ennek ürügyén is szerelőt hivtak. Ès mèg kismillió trükkel szívogatták a pènzünket.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.10. 19:27

Ami nincs, azt nyilván bejelenetni se kell.

czimbi # 2020.11.10. 18:58

Kedves fórumozók!

Próbáltam választ keresni a kérdésemre, de sehol nem találok semmit.

2020. január 1-től változik a Társasházi Törvény, a közös képviselőket nyilvántartásba kell venni, valamint kötelessége számviteli szabályok szerinti beszámolót benyújtania az ingatlanügyi hatósághoz, idézem:
"IV/A. Fejezet *
A TÁRSASHÁZI TISZTSÉGVISELŐK NYILVÁNTARTÁSA *
(...)
55/B. § * (1) A tisztség keletkezésének ténye tartalmazza
(2) A közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a közgyűlés által elfogadott számviteli szabályok szerinti beszámolót benyújtja az ingatlanügyi hatósághoz. A beszámoló benyújtásának tényét az ingatlanügyi hatóság a társasház törzslapra feljegyzi."

Az lenne a kérdésem, hogy 6 lakásos és az alatti társasházak esetén mit kell tenni? 6 lakásos társasház vagyunk, közös képviselő nincs (mert 6 alatt nem kötelező), így nincs kit nyilvántartásba venni. Ez esetben is el be kell nyújtani egy számviteli szabályok szerinti beszámolót?

Ha butaságot kérdeztem utólag is elnézést.

SolnesM # 2020.11.08. 18:08

És lenne még egy másik bonyodalom is !

A közös WC-nek a birtoklása az Alapító Okiratból nem derül ki, gondolom a tulajdoni lapon sincs feltüntetve. A megvételéhez mindenképpen legalább albetétesíteni kellett volna. Ezek alapján csupán azt tudjuk kijelenteni, hogy Önök használják kizárólagosan. Ezzel nincs semmi baj, továbbra is használhatják kizárólagosan a többlet közös költség megfizetése mellett.

Amint kiderül mikor kezdenek neki a strangcserének, értesítem Önöket, hogy tudják kinyitni. Ha úgy döntenének, hogy nem tartanak igényt a tároló kizárólagos használatára, akkor hagyják nyitva hétfő reggel, hogy a maradékot is tudjuk kipakolni. Ellenkező esetben decembertől a havi 7.000 Ft-ot előírjuk. Többen is birtokba vehetik a strangcsere után és akkor megoszlik a költség.

A pincerekeszek használatát bárminek a fejében sajnos „elfelejtette” az SzMsz-en átvezetni a valamikori kizárólagos tulajdonos, a mostanit pedig enélkül nem tudjuk kötelezni semmire.

Idézet a kk leveléből.

Lényeg, hogy az új tulaj /már a sokadik/ az összes tulajt ki akarja paterolni a 21 éve használt pince rekeszekből.
Én csak annyit mondok ... nem szabad engedni elvégre birtokban vagyunk. Forduljon a jegyzőhőz, akko mi pedig a katasztrófa védelemhez fordulunk.
További bonyodalom, hogy amikor átalakításra került a ház a közös udvart beépítették.. aulának és a korábbi vészkijáratot az udvar helyett pincéken vezették keresztül..

Mondjuk ehhez a katasztrófa védelemnek is lenne hozzászólása.

SolnesM # 2020.11.08. 17:49

Köszönöm !
Sajnos a közgyűlés elfogadta.
Így szerepel a megnevezés : a „használat utáni többlet közös költség.

Viszont a mértéke sehol sincs leírva.

drbjozsef # 2020.11.08. 16:43

A közös k. azzal jött, hogy un. többlethasználat címén vetne ki ránk bizonyos összeget. Teheti ezt a bele egyezésünk nélkül ??
Szerintem nem, csak használati díjat, de azt sem ő veti ki, hanem a közgyűlés dönti el. Ráadásul nem visszamenőlegesen, csak mostantól. Eddig szívességi használók voltatok, a közgyűlés ráutaló magatartással ebbe beleegyezett.

SolnesM # 2020.11.08. 14:41

Kedves Topiktársak !

Van egy helyzet ami egy társasházban alakult ki, erre kérem a véleményeteket.
Tehát a társasház egy régi bérházból alakult ki 1999- es alapítással.
A régi bérház nem az un. tanácsi rendben működött, hanem egy külföldi cég volt a tualadonos, majd a nagy államosítás után is az új, az állami cég tulajdonába kerül.
Aztán privatizálták és az új tulaj lassan eladogatta a lakásokat általában benne lakó bérlőknek. Úgy a 90 -es évek elején gondolt egyet a cég és szétválasztotta a házat. Egy része kereskedelmi tevékenység űzlet és irodák, a másik pedig most már magán tulajdonú lakások halmaza..
Ebben a házban vettünk mi is egy lakást és a hátsó fertályon/lépcsőházban / egy funkcóját vesztett WC -t elfoglaltunk az akkori közös kép. javaslatára, bezártuk, kikupáltuk és kamra funkcióként használtuk és használjuk mind a mai napig.

Az új közös.. az itt létünk óta a 3. azért rájött, hogy a hátsó végen rendet kellene tenni. Ez ok. is.
Az elképzelése, hogy majd a lakástulajok között kiadja annak akit jónak lát még a többi volt WC.- t is. A többiek meghátráltak, mi nem. Ácsi mondtam 14 éve birtokban vagyunk, nem lehet csak úgy hipp hopp elvenni.
Az elbirtoklás 15 év szvsz, de a kérdés hogy honnan számít. A mi odaköltözésünktől vagy az átalakítástól, azaz 99 -től, mert ha igen, az akkor már 21 év.
de függetlenül az új tuladonjogtól ( az elbirtoklással keletkezne ) a sima birtokban levés is elegendő nekünk. Most kóstólgatjuk egymást.
A közös k. azzal jött, hogy un. többlethasználat címén vetne ki ránk bizonyos összeget. Teheti ezt a bele egyezésünk nélkül ??

Egyébként is friss az ügy, a leghamarabbi közgyűlés jó fél év múlva lesz csak.

Más, szintén ebben a társasházban.
A 'renítens' / a kk. szerint / tulajok mindenféle tárgyakat ( ülő alkalmatosság, virágcserép, lerakó polc ez az )kitesznek a közös folyosóra. Nyilván tűzrendészeti szempontból kifogásolni lehet. Főleg szűk folyósókon...pl 1 - 1 ,2 m alatt. Na de mi van egy 4 x 3 m-es fordulóban ? van erre valami szabály ?? Egy ilyen fordulóban akár egy autó is elfér.
Nos erre is, az itteni tárgyakra az un. többlethasználati díjat vetné ki. Mármint arra ami helyet a tárgy elfoglal.
Lehet ezt közgyűlési határozat nélkül ?
Vélemények ?

falsu # 2020.11.08. 13:52

Egy 4 lakásos házban (még nem társasház) egy földszinti lakás külső fala (kívül-belül) felülről ázik. Az ázó rész felett az 1. emeleti lakás terasza van.
A beázást valószínűleg!!! az okozza, hogy a járólap+ragasztó, a fuga, a szélső járólaphoz csatlakozó vízvető valamint az egész alatt lévő (ha van egyátalán...!!!) kent vízszigetelés valahol átengedi a csapadékvizet.
Az első emeleti lakás szerint ez a lakóközöség problémája...
Kérdésem: társasház alapításkor mi, ki és hogyan döntené el, hogy a fentiek külön tulajdon vagy közös tulajdon?
Ettől függ szerintem, hogy ki fizeti a javítást!
Köszönöm.

MajorDomus # 2020.10.04. 16:54

Azétt kiváncsi lennék,hogy fogja elkésziteni és feltölteni a földhivatal honlapjára januártól az egyszerűsitett mérleget és eredménylevezetést?!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.03. 15:17

Igen.

Anonim_kerdezo # 2020.10.03. 13:35

Az ilyen formában működőt arra értettem, hogy nem lakásszövetkezet, nem hivatásos a közös képviselő hanem az egyik lakó. Tehát hogy az ilyen közös képviselőt is be kell e jegyeztetni?
Köszönöm az eddigieket.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.03. 12:53
  1. Nem.
  2. Mi az, hogy "ilyen formában működő"?
Anonim_kerdezo # 2020.10.03. 12:38

Tisztelt Szakértők!
Az alábbiakban kérném segítségüket.
1.Adott egy 4 lakásos társasház, ahol a közös képviselő mindig az egyik lakó,évente,kétévente váltva. A most megbízni kívánt lakó nem vállalja a tisztséget. Ilyen estben kölezehető e, hogy akaratán kívül mégis átadják neki.
2. A társasházi törvény 2021.01.01-i módosítása, mely szerint a a közös képviselői tisztség keletkezésének tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni, az vonatkozik e az ilyen formában működő társasházra is?
Köszönöm segítségüket!

MajorDomus # 2020.10.01. 17:05

A földszintiek úgysem szavazzák meg.