Társasházak jogásza!


ragyasdezso # 2017.03.21. 07:32

raffer

5 millió nem elég szankció?

MajorDomus # 2017.03.21. 22:41

Érdemes lépni,ha úgy érzed igazad van!

Judit1 # 2017.03.22. 11:09

Kedves Fórumozók!

Úgy tűnik, hogy a közel 1500 lakásból (10 épület) álló lakásszövetkezetünk vezetősége, és az igazgatóság és FB tagjai (a hallgatásukkal) a korrupció útjára léptek mit tehetnek ilyenkor a szövetkezet azon tagjai akik figyelemmel kísérik az eseményeket és véget akarnak vetni ennek?

Néhány dolog ami jellemzi a helyzetet. Se tavaly, sem ebben az évben nem volt és nem lesz közgyűlés.

Mindent az Igazgatóság és a Küldöttértekezlet fog megszavazni a mi tudtunk nélkül.

Azzal takaródznak ha valaki bemegy õk mindenre adnak választ egyenként mindenkinek, de ugy néz ki hogy a tömeget nem szeretik sõt írtóznak és félnek tõle.

Félnek az összefogástól ezért nincs információ áramlás a részükrõl felénk.
Ki tudja mi zajlik a belsõ köreikben. Mivel nincs tájékoztatás senki nem tud szervezetten fellépni ellenük amit csinálnak.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Alkérdés: Ha társasházról lenne szó, akkor tudnánk, hogy mit kellene tenni. De lakásszövetkezetről lévén szó nem tudjuk.

ragyasdezso # 2017.03.22. 13:21

Judit1

A Cégbírósághoz kell fordulni.

MajorDomus # 2017.03.22. 20:30

De miért kell mindjárt farkast kiáltani ?

Judit1 # 2017.03.22. 22:23

Tavaly szeptemberben már cégbírósághoz fordultunk, azóta is várunk, de sajna az élet itt a lakótelepen közben nem áll meg, a bíróságot meg nem akarjuk sürgetni, nem is biztos, hogy lenne értelme.

tulaj93 # 2017.03.23. 15:36

Kémény béleltetést írt elő a FŐKÉTÜSZ egy társasházi lakásban. 30 napos határidőt adott a munka elvégzésére. A megfelelő vállalkozó megkeresésével elment két hét, mert az árakban nagy volt a szórás (400 E Ft-tól 600 E Ft-ig). A fennmaradó időszakban a tetőajtó kulcsát próbáltam megszerezni a társasház közös képviselőjétől eredménytelenül. Adott egy nagy kulcscsomót, azzal hogy nézzem meg melyik nyitja, de a házban tetőtér beépítés volt és a tetőajtó 3m magasan a mennyezeten van és nincs létra amivel fel tudnánk menni. A felső lakó szerint a padlástér nincs ledeszkázva és így a gipszkarton mennyezeten egyetlen vállalkozó sem vállalja a munkát.

Felszólítottuk a társasházat ajánlott levélbe (amit FŐKÉTÜSZ-nek is elküldtünk), hogy tegye lehetővé a kéménybélelési munkák elvégzéséhez a kémények biztonságos megközelítését, de a közös képviselő nem reagált, és telefonon nem sikerült elérnem, csak egy alkalmazottját, aki nem tudott segíteni az ügyben.

Kérdés:
Mivel már kifutottunk az időből, az esetleges bírságok, plusz költségek átháríthatjuk-e a házra?

Hogyan tudnánk a házat rákényszeríteni, hogy a kémény biztonságos megközelítését tegye lehetővé, és hogyan kerülhetnénk el gáz elzárását a lakásba?

tulaj93 # 2017.03.23. 17:12

Köszönöm a megerősítést, én is úgy tudtam, hogy a katasztrófavédelemnél lehet halasztást kérni.

A gázbojlerhez a furanflex kéménybéleléses ajánlatok voltak a legolcsóbbak. Villanyra átállást is fontolgattuk, de a tartályos bojlert a fal nem bírja el, az átfolyós több csapos meg nagy teljesítményű, 400 volt kell hozzá, ami meg megint kb. 150 000 Ft. + a bojler + szerelés.

Megpróbálom leváltatni a közös képviselőt.

MajorDomus # 2017.03.23. 23:38

És akkor kibéleli önmagát a kémény?

Inkébb szerzel magadnak egy hatékony ellenséget mig itt laksz. Ebben neked mi a jó?

tulaj93 # 2017.03.24. 08:41

Ahogy korábban írtam:

Felszólítottuk a társasházat ajánlott levélbe (amit FŐKÉTÜSZ-nek is elküldtünk), hogy tegye lehetővé a kéménybélelési munkák elvégzéséhez a kémények biztonságos megközelítését, de a közös képviselő nem reagált, és telefonon nem sikerült elérnem, csak egy alkalmazottját, aki nem tudott segíteni az ügyben.

tulaj93 # 2017.03.24. 10:07

Miért akarod leváltatni a közös képviselőt?
Mert nagy kulcscsomót adott, vagy mert a tartályos bojlert a fal nem bírja el? Ezt a fal mondta, vagy a tartályos bojler?
tamás1234

Ezt is írtam korábban:
a padlástér nincs ledeszkázva és így a gipszkarton mennyezeten egyetlen vállalkozó sem vállalja a munkát.

A padlástér deszkázása, vagy más módon járhatóvá tétele a ház dolga lenne, de a közös képviselő nem lép az ügyben, még beszélni sem lehet vele. Ezért akarom leváltatni.

WebKata # 2017.03.24. 10:39

A mi Társasházunkban közös tulajdonú függőfolyosók vannak, nekem a konyhából két ablakom nyílik ide. Rendszeresen szoktak a szomszéd fiai zaklatni: bedörömbölnek, a focilabdát nekirúgják a bejárati ajtónak, leverik a vakolatot, a festéket, ablak törik stb.
A kérdésem két részből áll:

  1. meddig tart a magántulajdon a közös tulajdonban lévő függőfolyosón, pl. a konyhámból nyíló ablakpárkány, a bejárat előtti rész?
  2. ha van itt magántulajdoni részem, akkor rongálásra tudok-e biztosítást kötni, a társasház biztosítás kiegészítéseképpen?
tulaj93 # 2017.03.24. 19:05

Kedves tamás1234!

kb. semmit nem értettél meg abból, amit írtam.
Minden idézett mondatot kiforgattad és más értelmet adtál neki.

Én azt írtam, hogy
A megfelelő vállalkozó megkeresésével elment két hét,

Ami azt jelenti, hogy 27 vállalkozóval egyeztettem és próbáltam egy előzetes árajánlatot kérni tőlük, mivel 400 000 Ft. - 600 000 Ft. Között mozogtak az ajánlatok + utána jártam az alternatív megoldásoknak, mint tartályos villanybojler, átfolyós villanybojler.

Ebből neked hogy jött le az, hogy:
tamás1234 írta:
Első körben 2 hétig azon gondolkodtál, hogy melyik vállalkozót hívjad.

A szövegértelmezésen még dolgoznod kell.

Tapasztalatom szerint 5000 Ft. egy kiszállási díj, de ha tudsz mondani olyat, aki 5000 forintér kijön anyag+munkadíjból biztonságos munkavégzésre alkalmas módon ledeszkázza a kb. 40m kéményhez vezető tetőrészt, (amit a kéményseprő ellenőrzése is elfogad, mivel a kéménybélelés után ezt az ellenőrzést meg kell rendelnünk a FŐKÉTÜSZ-től) akkor legyél szíves küld el a számát és meg van oldva a gondom. (Még egy 3m-es létrát is veszek, ha tényleg tudsz ilyen embert mondani.)

Gondolom nem fogsz ilyen embert ajánlani ...

Szomorú örökös # 2017.03.24. 19:41

tulaj93

Azért te sem panaszkodhatsz szövegértés terén.
Szerintem tamás1234 ezt írta:

Ha a közös képviselő leváltása helyett a saját kéményed környékét ledeszkáznád 5 e. forintért

Ehhez képest te így értelmezted:

Tapasztalatom szerint 5000 Ft. egy kiszállási díj, de ha tudsz mondani olyat, aki 5000 forintér kijön anyag+munkadíjból biztonságos munkavégzésre alkalmas módon ledeszkázza a kb. 40m kéményhez vezető tetőrészt

Tehát az első mondatban hol van az leírva, hogy mással csináltasd meg? Magad uram, ha szolgád nincs!
Ha neki esnél, már régen készen volna és valóban nem kerülne többe, mint 5000 HUF. :-)

Mellesleg te akarsz feljutni egy mesterrel valahogy a padlásra, hogy a kéményed ki legyen bélelve. A 3 méteres létrát sem értem, miért mástól várod el, hogy biztosítsa neked. Ez bizony kőkeményen a te dolgod, hogy vegyél egyet. Aztán hogy bezárod valahová és nem adod senkinek sem oda, az már megint a te dolgod lesz.

MajorDomus # 2017.03.24. 21:23

Kénytelen vagyok egyetérteni!

Hogy 27 vállalkozó egymásnak adja a kilincset,és még nincs megoldva gond,ahhoz nagyon b@lf@sznak kell lenni!

tulaj93 # 2017.03.24. 22:04

Kedves tamás1234!

Az esetemről, rólam és a közös képviselőről is csak annyit tudsz, amit leírtam. Mégis a nagyon messzemenő következtetéseket vonsz le belőle.
Amúgy a 27 kéménybéleléses ajánlatból egy olyan volt, ami jónak mondható (érdemes minél több ajánlatot kérni, mert nagyon nagy a szórás).

Azért az, amit az 1 pontban írtál, abba van valami. Egy ismerősöm szerint a vállalkozót meg kéne kérni, hogy ideiglenes pallókat tegyen le a munkához és az nem lenne drága megoldás. Ha belemegy, akkor már látom a kiutat ebből a helyzetből.

Csináld magad:

  • tetőtér a társasház közös tulajdona ezért ezt véleményem szerint jogilag nem is deszkázhatom le
  • nem vagyok szakember és felelősséget sem tudnám vállalni azért, ha a közös tulajdonú tetőtérbe valakit az általam ledeszkázott részen baleset érne
  • jelenleg műtétből lábadozok és, ha még értenék is hozzá, akkor sem tudnék nekiállni tetőtér deszkázásának, még egy létrán sem tudok jelenleg felmenni

Alternatív megoldás (Villanybojler):

  • A tartályos villanybojler 200 kg és egy vékony válaszfalra kéne feltenni. Azt mondták a vállalkozók többen is, hogy át kell fúrni hozzá a falat, hogy biztonságos legyen, de a szomszéd most újította föl a lakást ezért ez az út nem járható.
  • Az átfolyós villanybojlerhez, ami ki tud szolgálni egy kádat és egy mosdót, 4-5 kg viszont 400 volt kell hozzá, ami drágábbá teszi, mint a kémény bélelése

Közös képviselő:
Jelenleg ott tartok, hogy a közös képviselőt nem tudom elérni semmilyen módon. Próbáltam személyesen, telefonon, e-mailben, ajánlott levélben… A közös képviselővel több gondunk is van a házba, amit most itt nem írok le.
Ezért is gondolom, hogy a közös képviselő leváltása megoldás lenne az én problémámra is.

Szomorú örökös # 2017.03.25. 06:04

tulaj93

tetőtér a társasház közös tulajdona ezért ezt véleményem szerint jogilag nem is deszkázhatom le

Érdekes, a kémény mégiscsak egyedül a te problémád, ami szintén ott van? Nekem ez valahogy nem áll össze. ;-)

nem vagyok szakember és felelősséget sem tudnám vállalni azért, ha a közös tulajdonú tetőtérbe valakit az általam ledeszkázott részen baleset érne

Már bocsi, de ha a kémény a tiéd, akkor mi a nagy büdös francot keresnének mások a te kéményednél a padláson? ;-)

Mellesleg parapetes gázbojlerről hallottál már esetleg? Ahhoz nem kell kémény, közvetlenül kívülről szedi a levegőt és az égésterméket is kifelé küldi, zárt égésterű, tehát nem sok belekötni való van.

a 27 kéménybéleléses ajánlatból egy olyan volt, ami jónak mondható

Aki képes 27 (!!!!!!!) árajánlatot bekérni egy munkára, az nem is igazán törekszik rá, hogy megcsináltassa a munkát. Gyakorlatilag azt a balek vállalkozót keresi, aki sz..rért-h...gyért megcsinálja. Az ilyen embernek előbb-utóbb híre megy és még árajánlatot se fog neked adni semmilyen munkára. ;-)

Szomorú örökös # 2017.03.25. 07:19

Egy okos közös képviselő mindenhol helyi "gondnokot" tart, aki a kisebb dolgokat akár önállóan is intézheti. Mert hát ugye mi van akkor, ha éppen szabadságra megy? Neki is jár ugyebár szabadnap és nem ésszerű, hogy akkor egyáltalán felvegye bármilyen társasház-ügyben a telefont, főleg ha épp külföldön tartózkodik. Azt a plusz költséget ugyebár senki nem fogja neki kifizetni.

Én special ha ki is viszem a melóhoz használt mobilomat, akkor azt naponta egyszer bekapcsolom és megnézem, hogy kit is nem fogok visszahívni. Max. ha olyan, akkor a hazaérkezésem után teszem meg, vagy sürgős esetben sms-t küldök, hogy hát most nem igazán dolgozom, és kérem elnézését ez ügyben. ;-)

Én egyébként attól szoktam agyvérzést kapni, amikor közlik, hogy az elektromos elosztó helyiség kulcsa bent van a közös képviselőnél, menjek be oda érte. Mi van, ha tűz üt ki a házban és áramtalanítani kell? :-O

tulaj93 # 2017.03.25. 08:59

Szomorú örökös

Látom már a megoldást az ideiglenes pallókkal.

A parapetes gáz jó ötlet lenne, csak ahogy számolom az is kb. annyira jönne ki a végén és sokkal több utánajárás.

Ha a 27 árajánlatot sokallod? Mivel 200000 Ft., 300000 Ft. különbségek voltak az ajánlatokban, ezért szerintem megéri jobban utána járni. Lehet, hogy jobban el vagy eresztve és neked nem számít pár 100e Ft.

A tetőtér osztatlan közös tulajdon (ami azt jelenti, hogy nincs kiparcellázva, hogy ettől eddig az enyém), amibe a kémények, tetőgerendák, tetőcserepek, a tartófalak, a födémek, a lépcsőház, a kert, ... mind beletartoznak Ao szerint.

A kéményről régebben megállapította a kéményseprő vállalat, hogy romosak, azt a háznak kellet felújítania.

Az én részem csak a kémény belső hozzám tartozó része. A falba mennek a villanyvezetékeim, attól még a tartófalak a ház tulajdona marad és nem is mekmesterkedhetek a tartófalakkal kedvemre.

Mint ahogy a kertbe sem csinálhatok magamnak egy parkolót a többi lakó beleegyezése nélkül, mert az is osztatlan közös tulajdon.

Majd, ha vége az ügynek talán leírom mi lett a megoldás, hátha valaki hasonló cipőben jár.

Nagyjából megvan már a megoldás, köszönöm a pozitív hozzászólásokat és ötleteket.

további jó fórumozást

Szomorú örökös # 2017.03.25. 14:22

tulaj93

Ha a 27 árajánlatot sokallod? Mivel 200000 Ft., 300000 Ft. különbségek voltak az ajánlatokban, ezért szerintem megéri jobban utána járni. Lehet, hogy jobban el vagy eresztve és neked nem számít pár 100e Ft.

Hogy a pi..ába ne sokallanám! Értelmes ember nem kérdezi végig az összes szakemberét az országnak, ha egy munkát meg akar csináltatni. Egy munka pontosan annyiba kerül, amennyit fizetnek érte. Ráadásul értelmes ember nem a végösszeget nézi, hanem annak tartalmát értékeli ki. Nyertem már úgy társasházban melót, hogy nem én voltam a legolcsóbb, de még csak "csókos" se voltam. Szimplán több garanciát vállaltam a munkámra ezért bennem jobban megbíztak. ;-)

Én az ilyen embereknek azt szoktam mondani, hogy az árajánlat nem ingyenes. Utána eldönti, hogy kifizeti-e és akkor kap, vagy nem fizeti ki és egy percet nem áldozok rá feleslegesen. Hidd el, az árajánlat készítése is meló, tehát jogosan kér érte pénzt, akárki is teszi. És hát ne feledd, arról is számlát kapsz, tehát adózandó jövedelemnek minősül a vállalkozó részéről.

MajorDomus # 2017.03.25. 21:25

Szerintem másik fórumot kellene keresnie....

Immaculata # 2017.03.26. 06:17

A tartályos villanybojler 200 kg és egy vékony válaszfalra kéne feltenni. Azt mondták a vállalkozók többen is, hogy át kell fúrni hozzá a falat, hogy biztonságos legyen, de a szomszéd most újította föl a lakást ezért ez az út nem járható.

:) Egyetértek a válaszokkal, a bojler főfalra rakható. Egy fürdőszobának minimum 4 oldala van. Miért gondolja valaki, hogy a szomszéd fala az egyetlen megoldás?

Mi történik, ha a szomszéd is megterheli a válaszfalat?

matthiasi # 2017.03.26. 06:36

Na kedves topiktársak leírok egy esetet, hogy hogyan lehet az építkezőket becsalni a csalitba és laposan kizsebelni.
Adott egy fiatal pár sok sok pénzzel. Elhatározták, hogy építkeznek / mivel a hatalmas kínálatból képtelenek voltak választani /
Nézegetik az újépítési kínálatot és a sok sok modern látványterv levette őket a lábukról.
egynek bedőltek. A látványterv azt ábrázolja, hogy majd mi lesz / ha lesz /.
Egy építési vállalkozó nevezzük BAU -Bau - Simlis Bau kft-nek Megvesz egy telket, felkapott helyen, bead un. bejelentési tervet majd elkezd építeni. És árulja a negyed kész projektet.
Végül két pár ráharap, megveszik a negyed - vagy kitudja hogyan álló projektet. Ők a tulajok ... a BB Siml. B kft folytatja az építést a saját embereivel a saját tervei alapján. A vevők ugyan rendelkeznek látvány tervvel és bejelentési tervvel, de az lapján építkezni nem lehet.
van un. fizetési ütemterv is annak jellemzője, hogy az ején túlárazott részek vannak, ahogy haladnak a vége felé egyre kisebbek az árak. Most ,hogy pénzügyileg már az utólsó résznél járnak 90 % ... műszakilag még legalább 30 % hátra van most borult ki a bili.
Ez az előzmény.

A sok probléma közül egy .

Ez un. ikerház lenne .. 1000 nm -e két egymás mellet lévő ház. Nos erre még az eljén un. társasház alapító okíratott készítettek ügyvéddel.
Van abban minden csak éppen a lényeg nincs benne.
Vannak u. közös részek -ezek a közüzemi vezetékek a föd alatt. Ez le van írva csak az nincs megjelölve hogy hol vagyon. nyilván az ügyvéd nem tudhatja, de ... de kérhetett volna egy helyszínrajzot, amin ezek nyomvonala rajta van. és rajta van a közös vízakna ami sajnos az egyik telken van. mikor tanácsot kértek. mondom be kell jegyezni un. szolgalmi jogot. Először azt se tudták mi az. nagy nehezen megértették.
tehát szolgalmi jog a vezetékekre meg a víz -aknára.
egyébként a kérdésem a következő , van e értelme kettőlakásos egymás mellé épült háznál társasházat alapítani ? Szerintem hülyeség... úgyse működik, mivel 50 - 50 % nál mindig pat helyzet lesz.
Aztán ha már készítenek, miért nem a majd kész házra alapítják ?
Tehát érdemes - e és mikor ?
Ha én készíteném, belevenném, hogy mire van szolgalmi jog, milyen feltételek mellett és mellékelnék az egyértelműség céljából egy helyszínrajzot.
De hát szegények nem tudták, most meg már futnak a pénzük után.
A projekt egyébként meglesz, igaz magasabb áron és nem úgy ahogy a szép látványtervek ígérték.
vagy készíttetnék igazi ikerházat - na annak a jellemzője a tökéletes elvásztás. Dupla elválasztó fal külön közmű bekötés és nincs vagy csak kis valószínűséggel vita a jövőbőben.
Na de itt a vállalkozó diktálta a megoldásokat és nyilván a nagyobb profit miatt úgy csinálta ,hogy nekie legyen minél ólcsóbb.
A fiatalok meg bevették. egy majd 100 millás háznál nem szabad másfél hét alatt dönteni.
vélemények , javaslatok ?
Egy épülő házra tök felesleges

matthiasi # 2017.03.26. 06:43

Ez így lenne helyes :

Aztán ha már készítenek, miért nem a majd kész házra alapítják ?
Tehát érdemes - e és mikor ?
Egy épülő házra tök felesleges társh.alapító okíratot készíteni. Ha már készítenek legyen az csak tervezet.

Immaculata # 2017.03.26. 06:45

:) Nincs benne konkrét probléma és konkrét kérdés.