Haszonélvezet lemondása, átruházása

andriis # 2012.02.26. 20:31

Üdv. Tisztelt szakértők. Segitséget szeretnék kérni.

Édesanyámnak volt egy nagyértékü ingatlaja,amit 1995ben eladott.Mivel az ingatlanból szerzett pénzt ingatlanra kellett forditani,vett belőle két másik ingatlant. Egyet az unokájának a saját haszonélvezetével,és egyet a másik unokájának a (lányomnak) az én haszonélvezetemmel.Az adásvételin én szerepelek mint vevő,de az édesanyám pénzéből van. Időközben úgy alakult,hogy lányom elkerült tőlem,kapcsolatunk megromlott.Nem törődik velem,tiz éve nem is láttam, még a nagymamáját sem látogatja.Azt szeretném,hogy az én nevemre kerüljön az ingatlan. Le kerülhet e valahogy a lányom nevéről?.Milyen indok kell hozzá?
Válaszát elöre is köszönöm.

Gabicsek # 2012.02.26. 22:02

Szerintem jobban jársz a haszonélvezettel, sokkal több jogod van. Ha nem akarod, be sem engeded.
Ha ő nem akarja, nem fog lekerülni a nevéről.

Gabicsek # 2012.02.26. 22:03

Ajándékot vissza lehet követelni (nagymama részéről), ha annak a törvényi feltételei fennállnak.

andriis # 2012.02.27. 09:53

Köszönöm a választ. De az lenne a lényeg hogy eldtudjam adni a lakást. Ide vagyok kötve akaratom ellenére. El szeretnék menni innen,de igy hogyan?Azért lenne jó visszavenni.Tehát a nagymamának erre van esélye.
És még azt szeretném megkérdezni,hogy beperelhet e a tulajdonos,hogy 3 szobából 1et biztositsak neki?
Mert úgy hallottam,hogy ez a tervük.Beperelnek hogy az egyik szobát ők birtokolják.
Köszönöm.

pazs # 2012.02.27. 10:10

andriis: te nem tudod eladni a lakás, hiszen az az édesanyádé. Visszakövetelni az édesanyád tudja a lányodtól, mert tőle kapta ajándékba, de ennek szigorú feltételei vannak.
Egyébként már miért lennél odakötve? nem muszáj élni a haszonélvezettel.
Azért meg nem perelhet a tulajdonos, hogy biztosíts lakhatást, erről szól a haszonélvezet.

andriis # 2012.02.27. 10:27

Üdv. Én vettem a lakást csak az anyám pénzéből.És a lányom nevére,és az én haszonélvezetemre.Tehát igy visszavehetem?Ez is ajándéknak számit? Azért vagyok idekötve,mert nincs pénzem másik lakásra.Ha az én nevemre kerülne,rögtön eladnám,és elmennék innen.

Gabicsek # 2012.02.27. 10:28

Tehát a nagymamának erre van esélye.

Ez egyáltalán nem biztos.

Gabicsek # 2012.02.27. 10:29

Én vettem a lakást csak az anyám pénzéből

Ha nem a te pénzedből volt, akkor nem te vetted.

pazs # 2012.02.27. 10:30

Nem érted. A lakás a lányodé, amit az édesanyád ajándékozott neki (hiszen az ő pénzéből lett kfizetve). Az mindegy, hogy ki intézte az adásvételt. Ez a pénz nem is volt a tied és nem is lesz, hacsak a lányod (aki mondjuk neked ajándékozza) vagy édesanyád (akinek ehhez először vissza kell perelnie a lányodtól) nem akarja.

pazs # 2012.02.27. 10:30

Gabicsek, gyorsabb voltál :)

Gabicsek # 2012.02.27. 10:31

Tehát igy visszavehetem?

Nem.

Gabicsek # 2012.02.27. 10:31

pazs!
Pedig még közben olvasgattam:)

Ádee # 2012.02.27. 13:42

Üdv!
Ingatlan adásvételnél(ami haszonélvezeti joggal terhelt)
kell a haszonélvező fizikális jelenléte,vagy tehet lemondó nyilatkozatot is?(idős,távol élő emberről lévén szó)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.27. 19:48

Azt is ügyvédnek kell ellenjegyeznie. (Vagy közjegyzőnek közokiratba foglalnia.)

nyár # 2012.06.12. 11:21

a tulajdonomban lévő lakásról a haszonélvező lemondott írásban, ügyvéd előtt, a lemondó nyilatkozatból egy példányt én is kaptam.

az is szerepel ebben a nyilatkozatban, hogy a haszonélvező megbízza az ügyvédet, hogy a földhivatalban eljárjon ez ügyben.

a kérdésem az, hogy köteles-e az ügyvéd a földhivatalnál eljárni? mennyi időn belül? ha ez valamiért nem történne meg, akkor is érvényes a lemondás?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.12. 11:26

Köteles; 30 napon belül; akkor is érvényes. (Csak éppen amíg nem törlik a haszonélvezetet, addig fennáll. Szerződés ide vagy oda.)

Rozika5 # 2012.06.19. 19:26

6 évvel ezelőtt vásároltam egy ingatlant a kisfiam nevére,aki akkor 6 hónapos volt.Nekem holtig tartó haszonélvezeti jogom van az ingatlanon.A kérdésem a következő:Átruházhatom-e a haszonélvezeti jogomat más nevére,természetesen,hogy az ingatlannyilvántartásban bejegyzésre kerüljön, kisfiam tulajdonjoga fennmaradásával.Mi ennek a menete?Kell-e a gyámügy beleegyezése?Előre is köszönöm a választ.

lajcsó # 2012.06.19. 19:29

A haszonélvezeti jog forgalomképtelen dolog, ezért azt nem lehet átruházni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.19. 20:32

De a kiskorú tulajdonos helyett a törvényes képviselőjeként engedhet másnak haszonélvezetet azzal egyidejűleg, hogy maga lemond. A gyámhatóság hozzájárulása azonban kell hozzá, és erősen kétséges, hogy megadják. Esetleg akkor, ha az új haszonélvezetet jelentősen enyhébb terhet jelent, mert sokkal idősebb a jogosult.

Rozika5 # 2012.06.20. 09:30

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a választ!Bár sajnos találtam olyan oldalakat,hogy a haszonélvezeti jog nem átruházható,és most kicsit el vagyok bizonytalanodva.Egyértelmű számomra,hogy Én lemondok más javára a haszonélvezetről.Eladni nem akarom az ingatlant,nagy procedúra lenne a 6,5 éves kisfiam miatt.Gyámügy stb...Viszont az Én haszonélvezeti jogom sok helyen jogi akadályokba ütközik.A szóban forgó ingatlan üresen áll,más városban nevelem egyedül két kisgyermekemet.Pl.Nem vagyok jogosult semmilyen támogatásra gyermekvédelmi stb...még ha a jövedelmem jóval létminimum alatt van azzal a kifogással utasítják el a kérelmemet,hogy hasznosítható ingatlannal rendelkezem,erre hivatkoznak az ügyintézők jogszabályban van foglalva mivel közeli hozzátartozóm az ingatlan tulajdonos(kisfiam)és nekem haszonélvezeti jogom van rajta.Most ahhoz hogy jogosult legyek bármire el kellene adnom az ingatlant,vagy a haszonélvezeti jogomat.A kérdés,hogy kérhetek-e ezért a haszonélvezet lemondásáért ellenértéket,ha jól tudom akkor ennek van egy törvényi szorzója.Hirdethetem-e ennek az eladását,mint ahogy bérleti jogot hirdetnek eladásra?Ezt az ingatlant saját pénzemből vásároltam,csak a tulajdonos a kisfiam lett.Az ingatlanban nem kívánunk visszaköltözni,bérbe nem akarom adni,mert 3 bérlő lakta és mindhárom bérlőm nem kevés rezsi hátralékot hagyott a kiköltözésük után.
Előre is köszönöm válaszát!

Dr.Attika # 2012.06.20. 09:41

Tisztelt Rozika5!
Nem világos, hogy a haszonélvezeti jog"átruházásával" milyen vagyoni előnyt kíván elérni? Talán azt, hogy Ön ne szerepeljen az ingatlan-nyilvántartásban?
Ha az ingatlan üresen áll, akkor az ingatlan vagyon egy hasznosítási formája ismert a bérbeadás.
Jogilag nem értelmezhető a kérdésének célszerűsége.

Rozika5 # 2012.06.20. 09:51

Köszönöm a gyors választ!Valóban Ügyvéd úr azt szeretném ha az Én haszonélvezeti jogom lekerüljön a tulajdoni lapról,vagyis más javára legyen bejegyezve,és ebből szeretnék némi anyagi jogot szerezni.Sajnos ezzel nem vagyok tisztába,hogy törvényileg kivitelezhető-e?Ezért teszem fel a kérdéseimet.Addig ez ügyben nem szeretnék lépéseket tenni míg nem világos számomra.

pazs # 2012.06.20. 11:35

Lemondhatsz a haszonélvezetedről ingyenesen, ekkor a kisfiadnak lehet, hogy ajándékozási illetéket kell fizetnie (ebben nem vagyok biztos, mert leszármazók vagytok), vagy ellenérték fejében. Új haszonélvezet bejegyzéséhez valóban kell a gyámhatóság hozzájárulása.
De amúgy nem jogi szempontból nem értem, hogy ha valakinek vagy egy üres ingatlana, miért nem kezd vele valamit? Főleg, ha a jövedelme a létminimum alatt van? Miért jobb mindenféle támogatásokat kérelmezni?

Rozika5 # 2012.06.20. 11:57

Sajnos nekem hátrányom van a haszonélvezeti joggal.A támogatás csak egy példa volt,de valóban így van.Ez egy Kalocsa melletti falun lévő ingatlan 3 szoba nappali parkosított udvar nagy kert stb....Én a gyermekeimmel 120 km.re lakom már több mint 2,5 éve,mert nem tudtam megszokni a falusi életet.Ez idő alatt 3 albérlő lakta akik kissé leamortizálták,(most jelenleg némi felújítást igényel)rezsi hátralékkal amit utólag nekem kellett kifizetni.Nem szeretném tovább bérlőnek kiadni!Most 400 km.-re kívánok költözni,nyugatra a határhoz.Későbbiekben külföldi munkavállalás(segítséggel).Ezért szeretnék szabadulni a haszonélvezeti jogtól.Én laikusan úgy gondoltam,mint ahogy bérleti jogot is vásárolnak,Én talán a haszonélvezeti jogomat valakinek átadnám,ha ez hivatalosan megoldható lenne.Az ingatlant nem tudom felügyelni,bérbe nem szeretném adni,viszont lakkatlanul sem jó,mert szét lopják,az állaga pedig romlik.Ezért vagyok itt hogy tanácsot kérjek.Köszönöm előre is a hozzászólásokat:-))

wers # 2012.06.20. 12:24

Azért ezt gondolt rendesen végig.
6 éve vettél egy ingatlant a fiad nevére, haszonélvezeteddel. Tehát te amíg élsz használhatod. Most erről lemondasz, így sem Te sem a fiad többé nem rendelkezhet az ingatlan felett, a haszonélvező míg él kitilthat onnan benneteket. Viszont mint tulajdonos a be nem fizetett rezsiköltségért feleltek, ha jól tudom.
A fiad ha nagykorú lesz nem hasznélhatja, nem adhatja el, vagy csak haszonélvezettel terhelten.

Tehát hat éve kidobtál az ablakon egy halom pénzt.