Haszonélvezet lemondása, átruházása

Elek Erika # 2011.07.12. 12:38

Köszönöm. Szóval, ha jól értelmeztem a jogszabályt, akkor a haszonélvező rendelkezik az ingóság felett, ill. halála esetén a vér szerinti örökösöket illeti meg. Javíts ki, ha félre értettem volna, mert nekem egy kicsit bonyolult volt a megfogalmazás :) Nem örülök neki, de az a fontos, hogy a lakásra nem tehetik rá a haszonélvező (mostoha apósom)rokonai a kezüket. És mi a helyzet a kulcsokkal és a ki-be járkálással? Erre szeretnék még választ kapni, de ha lehet, konyha nyelven.

Köszönöm szépen

ObudaFan # 2011.07.12. 12:13

KBS

PK 76. szám
III. Az ajándékozás alapjául szolgáló feltevés végleges meghiúsulása miatt az ajándék - az egyéb feltételek megléte esetén is - csak akkor követelhető vissza a megajándékozott örökösétől, illetőleg az örököstől csak akkor követelhető az ajándék helyébe lépett érték, ha e jog gyakorlása a feltevés jellegére, az ajándékozás körülményeire és az ajándékozó életviszonyainak alakulására tekintettel a társadalmi felfogás szerint indokolt.

Elek Erika # 2011.07.12. 08:50

Tisztelet szakértők!

Van a lányomnak egy lakása, ami haszonélvezettel terhelt. A haszonélvező nem lakik az ingatlanba.
Nem rég tudtuk meg a szomszédoktól, hogy lakásába úgy járkálnak idegen emberek, mint Janiban a fájdalom, ráadásul saját kulccsal rendelkeznek. Adhat e a haszonélvező szabad ki-be járást és kulcsokat a tulajdonos tudta és engedélye nélkül? Kell e tulajdonostól engedély akkor, ha olyan személy birtokolja a lakáskulcsokat, akit a haszonélvező írásban hatalmazott fel az ügyei intézésében?

Korlátlanul rendelkezhet e a haszonélvező az ingóságokkal? Mivel nem vér szerinti rokonról van szó, halála után a valódi családja örökölheti ezeket?

A válaszokat előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.10. 19:01

Nem vagyok meggyőzve róla, hogy az ajándék visszakövetelése örökösökkel szemben érvényesíthető.

ObudaFan # 2011.07.10. 17:56

De a jogelődjük igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.10. 16:27

De hát ők nem ajándékozás címén szerezték...

ObudaFan # 2011.07.10. 08:49

Ha meg lehet egyezni erről az örökösökkel, akkor ügyvéd előtt kell erről szerződést kötni. Ha nem, akkor pert lehet indítani az ajándék visszakövetelése iránt.

kékfestő # 2011.07.10. 08:18

Tisztelettel kérdezem.
Szülói házam felét férjemre írattam ,hirtelen meghalt .mindkettőnknek második házassága
Most az Ő gyerekei örökölték az én szülői házam felét . Nekem haszonélvezetem van . Hogyan szerezhetem vissza a szüleim által épített házamat.
Köszönettel : Asztalos

zvaranka # 2011.06.28. 08:20

Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.27. 20:24

A köteles részt tehermentesen kell kiadni. Akkor is, ha természetben.

pazs # 2011.06.27. 16:07

Hogy lenne már haszonélvezete azokon a dolgokon, amik egyébként is az övéi?
A kötelesrész alapjába azért beleszámít és ekkor viszont van rajtuk (de nem a saját részén!) haszonélvezete is.

zvaranka # 2011.06.27. 15:46

Tisztelt Szakértők!

Édesapám a halála előtt második feleségének ajándékozta ingatlanját és ingóságait (nem maradt egyéb hagyaték). Édesapám nem sokkal később meghalt. Kérdésem, az özvegynek ajándékozott ingatlanon és ingóságokon van-e a tulajdonosság mellett külön haszonélvezeti joga? Jelenleg ő az egyedüli tulajdonos.

A választ előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.03. 10:53

De miért tenne ilyet az az élettárs?

Gabicsek # 2011.01.02. 21:59

Ügyvéd előtt kell egymással szerződést kötnötök (akár ajándékozásit, vagy adásvételit), különben nem jegyez be téged a földhivatal a másik 1/2 részre tulajdonosként. Ilyen formanyomtatvány nincs, hogy lemondok a fele tulajdonomról.

sityu13 # 2010.12.26. 16:29

Jó napot kívánok!!

1 évvel ez előtt vásároltam az akkori élettársammal közösen egy társasházban ingatlant!De mivel ő 18 évesen szülte meg a lányomat így nem tudott beleadni egy vasat se és még munkahelye sem volt sose!!Viszont a tulajdoni lapon szerepel és szeretnék vele megegyezni hogy mondjon le a részéről!A lakás hitelből van!Érdeklődnék hogy van erre valami formanyomtatvány vagy valami a lemondásához amit ki kellene töltenie?Mert ő lemondana bírosági ügy nélkül!!Előre is köszönöm a segítséget!!

üdv.:Mátyás István

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.17. 15:26

Visszautasítani. (És nem biztos, hogy ráér a tárgyaláson.)

nandy # 2010.11.17. 15:25

Bőven ráértek majd a hagyatéki tárgyaláson lemondani az "örökségről".

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.17. 15:22

Nyilatkozat nem elég. Szerződés kell. És akkor még mindig nem hat ki a leszármazóidra.
De ismétlem: fölösleges.

anikó87 # 2010.11.17. 15:21

Akkor Apuval kell írnom egy lemondó nyilatkozazot, hogy lemondok mindenről és akkor az adóságot sem öröklöm?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.17. 15:01

Az örökhagyóval még életében kötött szerződésben. De felesleges, a hagyaték megnyílta után is vissza lehet utasítani.

anikó87 # 2010.11.17. 14:38

Anyukánk meghalt már 3. éve. Apuval rossz azóta a viszonyunk. Vettek fel hitelt és ahogy anya itt hagyott minket az ő hitel részét eltörölték mivel nem saját kezűleg vetett véget életének. Én azt szeretném kérdezni hogy lemondhatok-e a részemről?, mivel azóta apu hitelt hitelre halmoz és mivel ő sem fiatal már meg meg van neki is a betegsége és ha itt hagy minket akkor ugyebár a hite az ránk száll ahogy az örökség is?! hogy tudok lemondani a részemről? Sem az örökségem sem a hitel nem kell!! segítsenek!!!

cintia0526 # 2010.04.29. 12:34

Tiszteletem!
Azzal a kéréssel fordulok önökhöz,hogy 3man vagyunk egy háznak tulajdonosai.A nagymamámnak haszonélvezeti joga van a házon,azonban az utóbbi időben megromlott a kapcsolatunk. A haszonélvezeti jogot ő átruházhatja másra vagy lemondhat e róla más ember részére a tulajdonosok belegyezése nélkül.

Dödölle1 # 2010.04.12. 06:26

monalisa1 2010.04.11. 16:28
A haszonélvezeti jog gyakorlása harmadik személynek -pl. neked- ingyenesen minden kötöttség nélkül átruházható.,
monalisa1 2010.04.11. 16:28

Észrevétel a fentiekhez:

PTK 159. § (2) A haszonélvező a haszonélvezeti jogot nem ruházhatja át, de annak gyakorlását átengedheti. Ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását csak akkor lehet átengedni, ha a tulajdonos – azonos feltételek mellett – a dolog használatára nem tart igényt.

monalisa1 # 2010.04.11. 14:28

A haszonélvezeti jog gyakorlása harmadik személynek -pl. neked- ingyenesen minden kötöttség nélkül átruházható., a nagyszüleid keressenek fel egy közjegyzőt és ő elkészíti a szükséges okiratot.

Onnantól te "dirigálsz" az ingatlannal kapcsolatban, bár a tulajdonjog anyának megmarad. (Azt tőle egyszer majd megörökheted...)

"Lisa"
laikus hozzászóló

vazelines # 2010.04.11. 09:03

Tiszteletem

Egy olyan problémám lenne : van egy ingatlan a tulajdonlapon anyám a tulajdonos és mamám papám a haszonélvezö, de ezt a mamám nem akkarja odadni az ingatant az anyámnak mert én akkor az utcára kerülök, és áttszertné ruházni nekem mondta mindent aláir.... köszönöm