Haszonélvezet lemondása, átruházása

andriis # 2012.02.27. 10:27

Üdv. Én vettem a lakást csak az anyám pénzéből.És a lányom nevére,és az én haszonélvezetemre.Tehát igy visszavehetem?Ez is ajándéknak számit? Azért vagyok idekötve,mert nincs pénzem másik lakásra.Ha az én nevemre kerülne,rögtön eladnám,és elmennék innen.

pazs # 2012.02.27. 10:10

andriis: te nem tudod eladni a lakás, hiszen az az édesanyádé. Visszakövetelni az édesanyád tudja a lányodtól, mert tőle kapta ajándékba, de ennek szigorú feltételei vannak.
Egyébként már miért lennél odakötve? nem muszáj élni a haszonélvezettel.
Azért meg nem perelhet a tulajdonos, hogy biztosíts lakhatást, erről szól a haszonélvezet.

andriis # 2012.02.27. 09:53

Köszönöm a választ. De az lenne a lényeg hogy eldtudjam adni a lakást. Ide vagyok kötve akaratom ellenére. El szeretnék menni innen,de igy hogyan?Azért lenne jó visszavenni.Tehát a nagymamának erre van esélye.
És még azt szeretném megkérdezni,hogy beperelhet e a tulajdonos,hogy 3 szobából 1et biztositsak neki?
Mert úgy hallottam,hogy ez a tervük.Beperelnek hogy az egyik szobát ők birtokolják.
Köszönöm.

Gabicsek # 2012.02.26. 22:03

Ajándékot vissza lehet követelni (nagymama részéről), ha annak a törvényi feltételei fennállnak.

Gabicsek # 2012.02.26. 22:02

Szerintem jobban jársz a haszonélvezettel, sokkal több jogod van. Ha nem akarod, be sem engeded.
Ha ő nem akarja, nem fog lekerülni a nevéről.

andriis # 2012.02.26. 20:31

Üdv. Tisztelt szakértők. Segitséget szeretnék kérni.

Édesanyámnak volt egy nagyértékü ingatlaja,amit 1995ben eladott.Mivel az ingatlanból szerzett pénzt ingatlanra kellett forditani,vett belőle két másik ingatlant. Egyet az unokájának a saját haszonélvezetével,és egyet a másik unokájának a (lányomnak) az én haszonélvezetemmel.Az adásvételin én szerepelek mint vevő,de az édesanyám pénzéből van. Időközben úgy alakult,hogy lányom elkerült tőlem,kapcsolatunk megromlott.Nem törődik velem,tiz éve nem is láttam, még a nagymamáját sem látogatja.Azt szeretném,hogy az én nevemre kerüljön az ingatlan. Le kerülhet e valahogy a lányom nevéről?.Milyen indok kell hozzá?
Válaszát elöre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.08. 08:04

6600,- Ft.

vinnie # 2012.02.08. 03:23

A földhivatali eljárás díja nagyságrendileg milyen összeg?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.07. 16:59

Szerződés, ügyvédi munkadíj, földhivatali eljárás díja.

vinnie # 2012.02.07. 16:56

Tisztelt Fórum! Érdeklődnék, hogy ha a tulajdonomban lévő ingatlanra haszonélvezeti jogot szeretnék bejegyeztetni családtagom javára az pontosan milyen ügyintézésekkel és költségekkel jár? És később ugyanennek a lemondása mivel jár? Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.23. 09:14

A haszonélvezet így csak az aláírók tulajdoni hányadán állhat fel. A kimaradt testvér természetesen jogosult az ingatlan használatára, birtoklására, hasznosítására, hasznai szedésére.

Bracho # 2012.01.23. 08:29

A szülői házat 7 gyermek örökölte,ebből a 7.ik lemondott tulajdonjogáról ezért haszonélvezeti jogot alapítottak részére,amit csak 5 testvér írt alá az ügyvéd előtt.A 6.ik birtokba akarja venni a lakást(aki nem írta alá).Van-e joga? Kérem segítsen!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.08. 04:47

Ügyvéd által ellenjegyzett vagy közokiratba foglalt.

maki89 # 2011.09.07. 20:49

Nagyszerű, köszönöm szépen a gyors és kielégítő segítséget!
Utolsó kérdésem hogy van erre valamiféle forma nyomtatvány vagy padig kezel írott nyilatkozat szükséges?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 20:43

Természetesen van. A haszonélvező nyilatkozik, hogy lemond a jogáról, a tulajdonos meg nyilatkozik, hogy hozzájárul. Aztán kérni kell a földhivataltól a törlést. (Talán úgy is menne, hogy csak a haszonélvező nyilatkozik; hiszen ha a tulajdonos nyújtja be a törlés iránti kérelmet, akkor nyilván hozzájárult. De sose lehet tudni, hogy a földhivatalnak is nyilvánvaló-e; úgyhogy jobb ha mindketten aláírják azt a lemondást.)

maki89 # 2011.09.07. 20:31

Értem köszönöm a segítséget.De nagypapám kifejezetten töröltetni szeretné hogy semmilyen formában ne szerepeljen az ingatlanon! Van erre valamilyen lehetőség?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 20:27

Viszont az a meghatalmazás vagy ügyvéd által ellenjegyzett vagy közokiratba foglat legyen.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 20:27

Ahhoz elég, ha egy meghatalmazásod van tőle, nem kell hozzá előre töröltetni a haszonélvezetét.

maki89 # 2011.09.07. 20:24

Nagypapám vidéken lakik.Azért tartjuk azt szükségesnek hogy ingatlan esetleges eladása vagy kiadása esetén nagypapám közbenjárása nélkül is tudjam intézni.Ö ezen ügyletek egyikében sem szeretni semmilyen formában részt venni!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 20:14

Mi a célja az ügyletnek?

maki89 # 2011.09.07. 20:10

Tisztelt Szakértők!

Következő témában szeretném segítségüket kérni:
Van nekem egy lakásom Budapesten, én vagyok a tulajdonos a nagypapám pedig a haszonélvező.Lakás teljesen tehermentes.
Nagypapám ingyen le szeretne mondani részemre a haszonélvezeti jogáról.Ezt meg teheti-e?Ha igen mi a legegyszerűbb, legtisztább folyamata? Földhivatalban személyesen el tudjuk intézni vagy mindenképp ügyvéd szükséges hozzá?
Milyen eljárási költségek, és milyen adók terhelhetnek ez ügyben?

Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2011.07.12. 14:45

Nem lefutott.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.12. 13:40

Nem ajándékozhatja el.

Köszönöm kolléga, de épp erre gondoltam, hogy tulajdonképpen kivételes, és a konkrét esetben az én felfogásom szerint - ami persze, nem feltétlenül esik egybe a "társadalmival" - nem indokolt a gyakorlása.
Abban talán megegyezhetünk, hogy messze nem előre lefutott ez a per.

Elek Erika # 2011.07.12. 13:11

Bocsánat, csak most fedeztem fel, hogy a KBS kit takar.
Csak még egy kérdés: Az ingóságot elajándékozhatja e a haszonélvező? Nem a forintosítható értéke miatt aggódunk. Azok a bútorok és tárgyak már akkor megvoltak, amikor a férjem édesapja élt, vagyis a jelenlegi haszonélvező még kósza gondolat sem volt még. Érthető,hogy a férjem érzelmileg kötődik egy két darabhoz, amit a nevelő apja haláláig nem is kívánt elhozni. Anyósom haláláig a vér szerinti család csak az ünnepi telefonokban merítette ki a kapcsolatot az apósommal ( ez 30 évet jelent ), de most hirtelen ő lett a legkedvesebb család tag. Hát persze, hogy aggódunk. Arról nem is beszélve, hogy hány meddő kísérletet tettünk, hogy megtudjuk, mi van az apósommal. De ez már nem ide tartozik.

Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2011.07.12. 12:40

Az előző válasz nem neked szólt.

Neked a következő a válasz.

Adhat e a haszonélvező szabad ki-be járást és kulcsokat a tulajdonos tudta és engedélye nélkül?

Igen.

Kell e tulajdonostól engedély akkor, ha olyan személy birtokolja a lakáskulcsokat, akit a haszonélvező írásban hatalmazott fel az ügyei intézésében?

Nem.

Korlátlanul rendelkezhet e a haszonélvező az ingóságokkal?

Ha azokra is fennáll a haszonélvezet, igen.

Mivel nem vér szerinti rokonról van szó, halála után a valódi családja örökölheti ezeket?

A haszonélvezet a haszonélvező halálával megszűnik, öröklésnek nincs helye.