Köszönöm a válaszokat! Tehát le kell mondania a haszonélvezetről, hogy megszűnjön, vagy az adásvételi szerződésben eladóként kell szerepeltetni? Ha jól értem, akkor végül is nincs adó, illeték, stb. fizetési kötelezettsége.
Haszonélvezet lemondása, átruházása
A haszonélvezet vagyoni értékű jog, ha a haszonélvező pénzért mond le jövedelemre tesz szert, ergo szja kell fizetnie.
Ezzel szemben ha ingyen mond le ezen jogáról akkor meg a másiknak kell szerzési illetéket fizetnie - éppen a vagyoni érték megszerzése okán.
Róka fogta csuka.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Akár az egyik akár a másik az ügyvéd majd kiszámítja, elvégre ez (is) a dolga.
Köszönöm a válaszokat! Tehát le kell mondania a haszonélvezetről, hogy megszűnjön....
Ha eladom a lakásomat, akkor elvileg megszűnik a haszonélvezet. ”joezzy 2010.03.28. 08:18 -----1. Tulajdonosnak nem lehet haszonélvezeti joga!
(Azt írod, hogy a lakás a tiéd, azaz Te vagy 1/1 tulajdoni hányadban a tulajdonos.)
Ebből következik, hogy a haszonélvezeti joggal rendelkező személy valaki más.
Amennyiben az ingatlanon bárkinek holtig tartó haszonélvezeti joga van, úgy az főszabály szerint a halálával szűnik meg, azt más személyre átruházni nem lehet, lemondani róla viszont igen. Ez történhet ingyenesen és ellenérték fejében egyaránt. Utóbbi esetében -ahogy azt „Lisa“ is írta- az adóköteles jövedelemnek számít.
2. Amennyiben "csak" holtig tartó haszonélvezeti jogod van az ingatlanon, úgy azt Te nem adhatod el, csak a tulajdonos! Ebben az esetben a vevő kifizetve a vételárat tulajdonjogot szerez az ingatlanon, de főszabályként a Te jogod, hogy az ingatlant birtokold, a használd hasznait szedd.
3. Tekintettel arra, hogy alapvető dolgokkal nem vagy tisztában javasolom, hogy mielőtt az eladásba belekezdenél azt beszéld át egy hozzáértővel.
(Az általad megadott adatok némileg ellentmondásosak)
„A haszonélvezet vagyoni értékű jog, ha a haszonélvező pénzért mond le jövedelemre tesz szert, ergo szja kell fizetnie.”
Itt nem. Merthogy 5 évnél régebben szerezte a jogot. De öt éven belüli visszterhes lemondásnál is csak akkor keletkezik jövedelem, ha a kapott érték meghaladja a haszonélvezet szerzéskori értékét.
Az meg kit érdekel, hogy a vevőnek vagyonszerzési illetéket kell fizetnie? Ami ráadásul így is, úgy is ugyanannyi lesz.
Köszönöm...
Tiszteletem
Egy olyan problémám lenne : van egy ingatlan a tulajdonlapon anyám a tulajdonos és mamám papám a haszonélvezö, de ezt a mamám nem akkarja odadni az ingatant az anyámnak mert én akkor az utcára kerülök, és áttszertné ruházni nekem mondta mindent aláir.... köszönöm
A haszonélvezeti jog gyakorlása harmadik személynek -pl. neked- ingyenesen minden kötöttség nélkül átruházható., a nagyszüleid keressenek fel egy közjegyzőt és ő elkészíti a szükséges okiratot.
Onnantól te "dirigálsz" az ingatlannal kapcsolatban, bár a tulajdonjog anyának megmarad. (Azt tőle egyszer majd megörökheted...)
"Lisa"
laikus hozzászóló
monalisa1 2010.04.11. 16:28
A haszonélvezeti jog gyakorlása harmadik személynek -pl. neked- ingyenesen minden kötöttség nélkül átruházható.,
monalisa1 2010.04.11. 16:28
Észrevétel a fentiekhez:
PTK 159. § (2) A haszonélvező a haszonélvezeti jogot nem ruházhatja át, de annak gyakorlását átengedheti. Ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását csak akkor lehet átengedni, ha a tulajdonos – azonos feltételek mellett – a dolog használatára nem tart igényt.
Tiszteletem!
Azzal a kéréssel fordulok önökhöz,hogy 3man vagyunk egy háznak tulajdonosai.A nagymamámnak haszonélvezeti joga van a házon,azonban az utóbbi időben megromlott a kapcsolatunk. A haszonélvezeti jogot ő átruházhatja másra vagy lemondhat e róla más ember részére a tulajdonosok belegyezése nélkül.
Anyukánk meghalt már 3. éve. Apuval rossz azóta a viszonyunk. Vettek fel hitelt és ahogy anya itt hagyott minket az ő hitel részét eltörölték mivel nem saját kezűleg vetett véget életének. Én azt szeretném kérdezni hogy lemondhatok-e a részemről?, mivel azóta apu hitelt hitelre halmoz és mivel ő sem fiatal már meg meg van neki is a betegsége és ha itt hagy minket akkor ugyebár a hite az ránk száll ahogy az örökség is?! hogy tudok lemondani a részemről? Sem az örökségem sem a hitel nem kell!! segítsenek!!!
Az örökhagyóval még életében kötött szerződésben. De felesleges, a hagyaték megnyílta után is vissza lehet utasítani.
Akkor Apuval kell írnom egy lemondó nyilatkozazot, hogy lemondok mindenről és akkor az adóságot sem öröklöm?
Nyilatkozat nem elég. Szerződés kell. És akkor még mindig nem hat ki a leszármazóidra.
De ismétlem: fölösleges.
Bőven ráértek majd a hagyatéki tárgyaláson lemondani az "örökségről".
Visszautasítani. (És nem biztos, hogy ráér a tárgyaláson.)
Jó napot kívánok!!
1 évvel ez előtt vásároltam az akkori élettársammal közösen egy társasházban ingatlant!De mivel ő 18 évesen szülte meg a lányomat így nem tudott beleadni egy vasat se és még munkahelye sem volt sose!!Viszont a tulajdoni lapon szerepel és szeretnék vele megegyezni hogy mondjon le a részéről!A lakás hitelből van!Érdeklődnék hogy van erre valami formanyomtatvány vagy valami a lemondásához amit ki kellene töltenie?Mert ő lemondana bírosági ügy nélkül!!Előre is köszönöm a segítséget!!
üdv.:Mátyás István
Ügyvéd előtt kell egymással szerződést kötnötök (akár ajándékozásit, vagy adásvételit), különben nem jegyez be téged a földhivatal a másik 1/2 részre tulajdonosként. Ilyen formanyomtatvány nincs, hogy lemondok a fele tulajdonomról.
De miért tenne ilyet az az élettárs?
Tisztelt Szakértők!
Édesapám a halála előtt második feleségének ajándékozta ingatlanját és ingóságait (nem maradt egyéb hagyaték). Édesapám nem sokkal később meghalt. Kérdésem, az özvegynek ajándékozott ingatlanon és ingóságokon van-e a tulajdonosság mellett külön haszonélvezeti joga? Jelenleg ő az egyedüli tulajdonos.
A választ előre is köszönöm.
Hogy lenne már haszonélvezete azokon a dolgokon, amik egyébként is az övéi?
A kötelesrész alapjába azért beleszámít és ekkor viszont van rajtuk (de nem a saját részén!) haszonélvezete is.
A köteles részt tehermentesen kell kiadni. Akkor is, ha természetben.
Köszönöm a válaszokat.
Tisztelettel kérdezem.
Szülói házam felét férjemre írattam ,hirtelen meghalt .mindkettőnknek második házassága
Most az Ő gyerekei örökölték az én szülői házam felét . Nekem haszonélvezetem van . Hogyan szerezhetem vissza a szüleim által épített házamat.
Köszönettel : Asztalos
Ha meg lehet egyezni erről az örökösökkel, akkor ügyvéd előtt kell erről szerződést kötni. Ha nem, akkor pert lehet indítani az ajándék visszakövetelése iránt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02