Külföldi távmunka - adózás

bgsb # 2011.05.04. 12:11

Üdvözlök mindenkit,
Adózásban szeretnék tanácsot kérni, interneten keresztül szeretnék vállalni alkalmi távmunkát külföldi cégeknél, erre szakosodott külföldi honlapokon keresztül (scritlance.com, vworker.com) de sehol nem találok információt, hogy ezt milyen módon kell adózni, illetve kell-e valamilyen számlát írni az így elvégzett munkáról. A fizetés a honlapon keresztül történik, a munkáltató a szolgáltatónak (honlapnak) fizet, és a jutalék levonása után a szolgáltató pedig a munkavállalónak.
Tartalék kérdés: ha nem a honlapon keresztül vállalnék munkát, hanem közvetlenül a külföldi munkáltatótól, kell-e valamilyen szerződést kötni, és ha másképp kell adózni, mint a szolgáltatón keresztül végzett munkáért akkor hogyan?
Ráadás: hova tudok, hova érdemes fordulni ezekkel a kérdésekkel a fórumon kívül? Könyvelő, adótanácsadó, APEH?

nandy # 2011.01.28. 10:56

És persze köszönöm a tanácsot, a könyvelőtől is megpróbálok valamilyen tanácsot kérni, bár ők inkább csak könyvelnek nekem, adótanácsadás nem jellemző.

Akkor váltsál könyvelőt!

Külföldi távmunka # 2011.01.27. 17:11

Köszönöm a válaszokat. Visszakérdeznék, hogy jól értelmezem-e:

1. Magánszemélyként:
A. 365 nap után vallom be Mo-on az adómat, de a bevallott adót csökkentem a B pont alapján
B. 365-183=182 nap után Spanyolországban fizetek adót
C. A és B pontokat az adott egyezmény szabályozza részletesen, de az irányelv ez.

2. (Feltételezve a KBS által is megtámogatott pontot) Cégként ugyanúgy a magyar szabályok szerint adózok a Spanyolországból beérkező bevételeim után mint a korábbi években a Magyarországról beérkező jövedelmeim után, ÉS Spanyolországban nem kell bevallanom és fizetnem semmit az ottani adóhatóságnál, sőt, egyáltalán nem kell semmilyen Spanyolországi ügyintézést végezni.

Ez utóbbi esetben gondolom túl sok adminisztratív probléma nincs, kell egy devizaszámla meg egy új számlatömb. Kell bejelenteni valamit a magyar hatóságok felé?

Ja, igen, a mindent megoldó csodakérdés: Általánosságban ugye nem nagyon valószínű, hogy totál duplán fogok adózni?

Vagy ugyanez a kérdés másképp: ha a bértárgyalásig nem tisztulna le halálpontosan az összes adózási kérdés, akkor gondolkodhatok-e úgy, hogy annál sokkal rosszabbul nem járhatok, mintha ugyanarra a fizetésre magyar céggel magyar adózási viszonyok közt alkudnék? Itt kb. arra gondolok, hogy azt hallani, hogy a magyar fizetéseket nemzetközi összehasonlításban átlagon felül adóztatják meg, bár nem tudom ez mennyire állja meg a helyét.

Tudom, hogy ez nagyon általános kérdés, de kb. azt szeretném tudni, hogy a fenti gondolkodással érhet-e valami olyasmi meglepetés, hogy egy magyar viszonyok között jónak hitt összeget kialkudok (pl. a jelenlegi fizetésem fölött akár "csak" 1-2 százezerrel jobbat), és aztán bukom ezt a pluszt valamilyen adminisztratív dolog miatt, és nem sokkal járok jobban, vagy akár rosszabbul, mint a jelenlegi fizetésemmel.

És persze köszönöm a tanácsot, a könyvelőtől is megpróbálok valamilyen tanácsot kérni, bár ők inkább csak könyvelnek nekem, adótanácsadás nem jellemző.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.26. 13:07

Az 1. látszik a legegyszerűbben, az ügylet a szolgáltatás-nyújtás szabadsága alá esik.

Rexor # 2011.01.26. 12:19

Alapvetően fontos tisztázni néhány dolgot. Ha munkavállalóként dolgozol pl. Spanyolországban akkor is nagy valószinűség szerint meg fog maradni a magyar illetőséged. A kettős adóztatási egyezmények csak annyit mondanak, hogy 183 nap után nemcsek Mo-n hanem Spanyolországban fogsz adózni. Ugyanakkor a magyar szabályok szerint vallod be az adókötelezettségedet, de (függően attól mit mond az adott kettős adóztatási egyezmény) csökkentheted a magyar adódat vagy pl. kiveszed a jövedelmet az adóalapból.

Ha gazdasági társaságod van, akkor is több opció lehetséges:

1. Mint magyar társaság (magyar székhellyel, telephellyel) számlázol valami szolgáltatást Spanyolországba, de ebben az esetben is itthon kell adóznod (társasági adó, iparűzési adó, stb.), plusz amikor a társaságból "kiveszed" a nyereséget (mint osztalékot).
  2. Ha magyar társaság vagy, de pl. keletkezik egy állandó telephelyed Spanyolországban, akkor spanyol társasági adót (is) fizetsz, plusz szintén kell adóznod, amikor kiveszed a társaságból a pénzt osztalékként.Ugyanakkor ha társaságként számlázol, de ez egy munkaviszonyt leplez, akkor megint más az elbírálás.

Nagy általánosságban ezek a legfontosabb dolgok, de célaszerű leülni könyvelővel/adótanácsadóval és átbeszélni az opciókat.

Külföldi távmunka # 2011.01.26. 00:43

Üdvözlök mindenkit!

2006 óta sikeresen dolgozom itthon távmunkában informatikai területen. Eddig három lábon álltam, de egyet le kellett adnom, egy megszűnt most, egyben pedig borzasztó rossz cégvezetés került a cég élére, akik miatt egy több mint egy évtizedes munkaviszony felbontásán gondolkodom.

Erősen foglalkoztat a külföldi távmunka kérdése, és most konkrétan egy spanyol céget szemeltem ki.

Homályosan rémlik egy apeh állásfoglalás, miszerint ha valaki külföldön dolgozik, de az év több mint felében itthon lakik (nálam ez várhatóan 100% lesz), akkor itthoni szabályok szerint kell adóznia.

Ezzel kapcsolatosan és általánosságban milyen tanácsokat tudnak adni a tisztelt fórumtagok? Leginkább az érdekelne természetesen, hogy mi az a minimum fizetés (pontosabban milyen szempontok figyelembevételével számíthatom ki) mondjuk most konkrétan egy spanyol munkahely esetében, amellyel meg tudom keresni legalább azt a pénzt nettóban, mindenféle adó és járulék megfizetése után, amit itthon keresek.

Érdekelne az is, hogy van-e valamiféle kettős adózás ilyen esetben, illetve van-e bármiféle választási lehetőségem.

Leginkább alkalmazottként tudom elképzelni a dolgot, de egyébként van egy Bt-m is, amely komoly magánéleti problémák miatt adósságot halmozott fel, amelyet most fizetek vissza az APEH-nek részletekben, és ha összejönnek a dolgok (egyelőre egy paraszthajszálon múlik), akkor egy éven belül letudom. Érdemes cégként egy munkáltató felé munkát végezni külföldre, vagy legyek alkalmazott?

Megjegyzés: a munkaügyi fórumban is nyitottam egy "Külföldi távmunka - munkajog" témát.