Üdvözlök mindenkit!
2006 óta sikeresen dolgozom itthon távmunkában informatikai területen. Eddig három lábon álltam, de egyet le kellett adnom, egy megszűnt most, egyben pedig borzasztó rossz cégvezetés került a cég élére, akik miatt egy több mint egy évtizedes munkaviszony felbontásán gondolkodom.
Erősen foglalkoztat a külföldi távmunka kérdése, és most konkrétan egy spanyol céget szemeltem ki.
Homályosan rémlik egy apeh állásfoglalás, miszerint ha valaki külföldön dolgozik, de az év több mint felében itthon lakik (nálam ez várhatóan 100% lesz), akkor itthoni szabályok szerint kell adóznia.
Ezzel kapcsolatosan és általánosságban milyen tanácsokat tudnak adni a tisztelt fórumtagok? Leginkább az érdekelne természetesen, hogy mi az a minimum fizetés (pontosabban milyen szempontok figyelembevételével számíthatom ki) mondjuk most konkrétan egy spanyol munkahely esetében, amellyel meg tudom keresni legalább azt a pénzt nettóban, mindenféle adó és járulék megfizetése után, amit itthon keresek.
Érdekelne az is, hogy van-e valamiféle kettős adózás ilyen esetben, illetve van-e bármiféle választási lehetőségem.
Leginkább alkalmazottként tudom elképzelni a dolgot, de egyébként van egy Bt-m is, amely komoly magánéleti problémák miatt adósságot halmozott fel, amelyet most fizetek vissza az APEH-nek részletekben, és ha összejönnek a dolgok (egyelőre egy paraszthajszálon múlik), akkor egy éven belül letudom. Érdemes cégként egy munkáltató felé munkát végezni külföldre, vagy legyek alkalmazott?
Megjegyzés: a munkaügyi fórumban is nyitottam egy "Külföldi távmunka - munkajog" témát.