Banki hitelek

limma # 2011.08.24. 06:35

http://index.hu/…g_bizottsag/

remélem, lesz valami haszna

Ycal # 2011.08.24. 18:18

Sziasztok,

Tudnátok nekem segíteni egy fogalom tisztázásában?

Mit jelent a bank "saját forrása" kifejezés?

A saját tőke = a bank saját forrásával?

"A saját tőke a vállalkozás saját forrása, melyet a tulajdonosok, a tagok, a befektetők, időbeli korlátozás nélkül, véglegesen bocsátanak a vállalkozás rendelkezésére"

Köszönöm.

bigdady # 2011.08.24. 18:27

Saját forrás, ami nem idegen vagyis nem a betétesek pénze, hanem felhalmozott nyereség, tartalékok, alapításkori tőke stb összege.

Ycal # 2011.08.24. 19:06

Azt olvastam,hogy a bank a kölcsönt a PTK szerint , saját forrásból nyújtja. Ez is igaz?

Ycal # 2011.08.24. 20:15

A kölcsönszerződés: kölcsönszerződést az ügyfél likviditási gondok esetén köt a hiány pótlására. A kölcsönszerződés alapján a hitelnyújtó (a bank) köteles meghatározott pénzösszeget a másik fél rendelkezésére bocsátani, amit az adós köteles szerződés szerint visszafizetni. A kölcsönszerződés egy dare jellegű kötelem, ahol a bank meghatározott ideig, vagy meghatározott feltétel bekövetkezéséig egy meghatározott pénzösszeget a kölcsönfelvevő rendelkezésére.

A Ptk. szerint a bank a kölcsönt saját forrásából előre meghatározott célra nyújtja, és olyan módon, hogy a visszafizetés meghatározott időn belül, részletekben történik.

Forrás:www.jak.ppke.hu/…lt/bank6.doc

Ez a leírás helytálló?

Kacsa1111 # 2011.08.24. 21:00

Kedves Ycal,

és ha helytálló,akkor mi van?
egyébként nem helytálló...

Kedves agica20,

El kellene felezni az árfolyamkülömbségből adódó összeget.

ahhoz úgy kellett volna szerződnöd a bankkal...

Kedves limma,

De nem tartják be, hanem tisztességtelenül extraprofitot termelnek a bőrünkön.

ez a zöldség aranysárgarépa díjra érdemes!:)

ráadásul, ha jól értem, te nem is a bankban, hanem a pszáf-ban nem bízol...

Kedves Nandiboy,

ne haragudj, de olyan csapkodó és dagályos a fogalmazásod, hogy nem olvastam végig a hozzászólásaidat, csak pár részletet ragadnék ki:

A hitel károsultak most bajban vannak, akárcsak az az ember aki balesetet szenvedett.

ez nettó csúsztatás.

Nekem ez az egész deviza hitelezési rendszer úgy tűnik, mintha a bankok az emberek nyakába rakták volna a hurkot, és az Állam a Jegybankkal kooperálva ki rúgta volna alóluk a széket.

inkább az emberek rakták a hurkot a saját nyakukba, a válság pedig kirúgta a széket...

következtethető, hogy a céljuk nem a hitelezett pénzek visszakapása, hanem az ingatlanok megszerzése.

hm...a bankokra vonatkozó szabályok alapján én viszont inkább azt mondom, hogy egyáltalán nem jó az a banknak, ha ingatlant szerez...

Kacsa11

Ycal # 2011.08.24. 21:06

Kacsa:

Ha helytálló ,akkor akkor....

Elmondanád,hogy miért nem helytálló?

Nekem szefós hitelesnek?

Köszönöm.

Ycal # 2011.08.24. 23:02

Azért az elég gáz szerintem, ha egy jog és államtudományi kar pénzügyi tanszékének elérhető dokumentumaiban ezek szerint ilyen elírások vannak, hogy A Ptk. szerint a bank a kölcsönt saját forrásából előre meghatározott célra nyújtja, és olyan módon, hogy a visszafizetés meghatározott időn belül, részletekben történik.