Banki hitelek

kadaj01 # 2010.10.06. 11:10

Milyen ötlet? El kell adni(bár nem igazán lesz rá vevő), és venni egy kis panelt. Majd ha az ki van fizetve tovább egy picit nagyobba , aztán ha az ki van fizetve, akkor kellett volna megvenni ami most van. Igaz, ez évtizedek. Ez lett a türelmetlenség vége.

perszepolisz # 2010.10.14. 11:06

Sziasztok!

Vásároltam egy lakást és ezért jelzáloghitelt vettem fel. Mindig megfizetem a kis részletet ám most hozzájutottam egy nagyobb összeghez, amit befizettem arra a számlára,amire a hitelt fizetem. A bankom, most azt állitja, hogy ez előtörlesztés és ezért telefonon azt mondták, hogy majd ujraszámolják a hitelt és értesitenek az uj fizetendőröl. A hitelszerződésben azonban az van, hogy az előtörlesztést 60 nappal a tényleges befizetés előtt kell irásban jelezni, különben az nem előtörlesztés, hanem egyszerű túlfizetés és akkor egy pár hónapig nem kell a hitelrészletemet fizetni. Nyilván ezért is fizettem be ezt a nagyobb összeget, hogy most ne kelljen fizetni egy darabig. Ha viszont újraszámolják a hitelt, ugye leszednek rólam 40.000.-Ft előtörlesztési dijat és a hitelem meg kb. 1000.-ft-tal olcsobb lesz, ami semmire nem jó.
Kérdésem: mit tegyek, hova forduljak, ha beváltják a fenyegetést és tényleg előtörlesztésként kezelik az egyszerű tulfizetésemet?

danyly # 2010.10.26. 17:53

Jó napot, sziasztok.

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy engem illetve nővéremet folyamatosan zaklat az OTP Bank feléjük való tartozásunk miatt.
Ez úgy történhetett meg, hogy nagyapám keresztapám adóstársként házépítési hitelt vett fel a banktól 1975-ben (!). Nagyapám meghalt örököse édesapám volt aki sajnos szintén meghalt.Örökösei a nővérem illetve én lettem.

Édesapám 8 éve halt meg, a bank levelében közölte, hogy később jutott tudomására édesapám halála ezért 2009-ben gondolták zaklatnak, hogy behajtsák rajtunk – jogtalanul – a tartozást.

Én közben kiderítettem illetve az ehhez az esethez kapcsolódó iratokat előkutattam. Ezek szerint sem nagyapám ,sem édesapám hagyatéki végzésében nem szerepel ezen hiteltartozás.
Továbbá a nővérem illetve az én neven alatt a Földhivatali adatok szerint nincs bejegyezve sem jelzálog sem egyéb illeték vagy tartozás.

Minden teher keresztapámat terheli.Szerintem.

Mivel édesapám 2002-ben halt meg, a bank pedig 2009-ben keresett meg levelével ezért fennáll az elévülési idő, ami jelen esetben 5 év tudomásom szerint.

Tehát az lenne a kérdésem, hogy az elévülési idő fennáll-e, tehát jogtalan a követelés?
Másik kérdésem, hogy vissza lehet-e vágni a banknak valamilyen jogcímen vagy feljelentéssel?
Mondjuk zaklatás, jogtalan követelés vagy kártalanítási per vagy egyéb más jogcímen?

Főleg a témához értő személyek hozzászólását várom, de szívesen fogadom minden érdekes és értelmes hozzáírást is.

Előre is köszönöm.

Tisztelettel danyly.

kisspista # 2010.11.28. 00:23

Üdvözlök mindenkit.

2007 nyarán vettem fel frank alapú jelzáloghitelt. Néhány év múlva sajnos külön kellett költöznöm, és elindult a válóper, és jelenleg is folyik. A mai napig fizettem a hitelt, most azonban a korábbi évek alatt felhalmozott apeh tartozásomra részletfizetési kedvezményt kaptam, és választanom kell, hogy vagy a hitelt fizetem, vagy a bétém tartozása után a részleteket. Én mindenképpen az apeh tartozást fizetném inkább, mivel az ingatlan további sorsa sokadrangú prioritással bír. A kérdésem az, hogy mi várható akkor, ha abbahagyom a hitel fizetését, illetve milyen módokon lehet abbahagyni a hitel fizetését (pl. lehet-e egyezkedni a bankkal hogy inkább adják el és ne legyen belőle bírósági ügy)

Néhány további információ:

• 3.250.000 HUF-ot vettünk fel
  • A bank akkor valami 4,5 millióra vagy kicsivel többre értékelte az ingatlant. Mi 5 millióért vettük meg.
  • A feleségem nagy valószínűséggel nem fogja átvállalni a részleteket, és ha netalán belemenne is az értékesítésbe, egyhamar nem valószínű, hogy megvenné valaki, de én már most decembertől nem fizetnék, ugyanis az apeh részletek és egyéb okok miatt nem fog menni.
  • Van kb nettó 104 ezer forintos havi alkalmazotti jövedelmem.
  • Van egy Bt-m, amelyben havonta kb. 180+áfát számlázok (evás volt, de kitettek)
  • Papíron sok a házipénztár, de valójában egy fillér sincs benne
  • Jelenleg egy önkormányzati bérlakásban lakom a 3 éves fiammal, amelyben a saját tulajdonom kb. ágy, hűtő, mosógép, mosogatógép és ruhák.

Mi várható, mit tegyek, mit ne tegyek? Nagyon nem értek a jogi dolgokhoz, ezért minden kis információt és minden javaslatot köszönettel fogadok.

kisspista # 2010.11.29. 05:49

up

kisspista # 2010.11.30. 13:26

Valaki tud segíteni a kettővel korábbi beírásommal kapcsolatosan? Ha kell még, természetesen írok további részleteket.