Banki hitelek


bambuszka # 2012.07.12. 12:26

Üdvözlöm Önöket!

A segítségüket szeretném kérni édesanyámékkal kapcsolatban, akik sajnos nem kicsi hitelcsapdába kerültek, és nem látunk kiutat belőle...
Házukra magánszemélyként CHF alapú hitelt vettek fel anno (a végtörlesztéssel nem tudtak élni), az akkor felvett 15M Ft mára 22M Ft lenne egyösszegű visszafizetésnél, a ház értéke viszont max 17M Ft.

Mivel idő közben a házhitel törlesztése jelentősen nőtt, és a vállakozásaik (egy bt és egy kft) forgalma jelentősen visszaesett, így felvettek 2 széchenyi kártya forgóeszköz hitelt, hogy egyrészt finanszírozni tudják a megélhetést (ház törlesztés) másrészt a vállalkozásokat.
A vállalkozások sajnos csőd közelben vannak, a hiteleket mára már szinte csak magánszemélyektől kért kölcsönökből tudják finanszírozni (félek, hogy előbb utóbb uzsorások karmai közé jutnak)

Ha a házat eladják, ott 7M tartozásuk marad, a 2 vállalkozásból pedig 8M - mivel készfizető kezesek, attól félnek, hogy még csődbüntett miatt börtönbe is kerülhetnek, ezért nem merik felszámolni a cégeket sem.

Másrészt a 15M tartozást valamiből vissza kellene fizetniük... De ha nincsen ház, nem kapnak újabb hitelt... ha nincsen cég, nem tudnak dolgozni (fel nem veszik őket sehová már a koruk miatt...)

Hol tudnánk segítséget kérni? nem hiszem el, hogy becsületes emberek, és nem létezik valami megoldás?! :(

már próbálták amúgy behúzni is őket különféle csalók (pl adják el a cégeket nekik, vagy pl fogyasztói csoportba...) de eddig szerencsére mindig időben leálltak. félek, hogy elkeseredésükben valami szörnyű dolog fog történni :(

Honnan kaphatnánk vajon segítséget, és hogyan?

kfgabri # 2012.07.12. 12:35

Le kell ülni az összes jogosulttal tárgyalni.
Lehetőleg egy normális ügyvéddel, aki nem csak korrekt, de van fogalma egy banki döntéshozó határairól.

bambuszka # 2012.07.12. 12:49

kfgabri: köszönöm a válaszát. Jelenleg sajnos nincs pénzük ügyvédre (sem).
Valamint ha kiderül, hogy fizetésképtelenek, a bankok azonnal riadót fújnak, és mentenék ami menthető - árvereznének, foglalnának stb.

Sajnos nekünk sincsen jelenleg annyi pénzünk, hogy az ügyvédet finanszírozni tudnánk... nem is merek belegondolni, hogy ez mennyibe kerülhet amúgy :(

kfgabri # 2012.07.12. 12:56

Nem fognak riadót fújni, senkinek sem hiányzik egy bedőlt hitellel több.
Mindamellett egyszerűbb azt mondani, hogy vmiért nem akartok a bankokkal tárgyalni, mint kifogásokat keresni (drága ügyvéd, riadó és tsai)
A megoldás a másik félben van, nem az okoskodásban.

bambuszka # 2012.07.12. 13:05

kfgabri: nem azt mondtam, hogy nem akarnak a bankokkal tárgyalni, hanem azt, hogy nincsen pénzük ügyvédre, aki ténylegesen képviselni tudná az érdekeiket, és el is érhetnének valamit...

Persze, ha tudná az ember, hogy ok, ezt kifizetik (ügyvéd) és tuti születik mindegyik fél számára elfogadható megoldás, akkor valahogy összekaparnám nekik a pénzt, amire szükség lenne (nagyságrendileg ez amúgy Ön szerint mennyi lenne???)

Csak hogy hihető legyen, nem kifogás volt az előző hsz-em: remélem sosem kellett még pár száz forintot csúsztatnia az édesanyja tárcájába, tudva, hogy ez neki most hatalmas segítség... és remélem, sosem kell majd ezt tennie! Nekem már kellett :(

kfgabri # 2012.07.12. 13:08

Nézze, ne keverjük ebbe édesanyámat, aki már meghalt.
Ritka ízléstelen és hatásvadász hozzászólás, ami alátámasztja a destruktív hozzáállásukról alkotott véleményem.

bambuszka # 2012.07.12. 13:20

Nem hatásvadászat volt a célom, segítségért jöttem a fórumba, mivel nem tudom hová fordulhatnának segítségért...

Az igazat írtam le, sajnálom, ha ez bárkit is megsértett (édesanyját nem tudhattam, és azt kívántam Önnek, hogy sose kelljen ilyet átélnie! Azért Önnek kívántam, mert Ön válaszolt segítő szándékkal, de szívemből kívánom, hogy senki se éljen át ilyet soha! Igen, nő vagyok, és nőként valószínűleg érzékenyebben élem át ezeket a dolgokat, mint a férfiak...)

Nem értem, hogy mi ebben a pusztító hozzáállás, illetve mivel érdemeltem ki ezt a véleményét, de nem is ezért jöttem erre a fórumra.

kfgabri # 2012.07.12. 13:27

Ezt még fokozhatjuk, attól még az egyetlen megoldás leülni a bankokkal. Ügyvéddel vagy ügyvéd nélkül.
Lehetőleg az itt produkált műsor nélkül, ezt banki jogászként mondom, nehéz meló ezt élőben napi 3-4x végighallgatni, higgye el. Bár a döntést nem befolyásolja profik közt, azonban mindkettőjüknek egyszerűbb a higgadt és profi tárgyalás, hiszti és teátrális show nélkül.
Tényeket közöljön, vállaláson gondolkodjanak el, hangsúlyozzák a kötelezettség elismerését és gondolkozzanak egyéb forrásteremtésen, ami nem uzsora, nem csalás és egyebek.
Jogi fórum vagyunk némi offkitekintővel, ezért más mentőövvel szolgálni nem tudunk.