Banki hitelek


anideeva # 2012.06.16. 10:21

Félre értés van... a húgom az adóstárs, a volt élettársa vette fel a hitelt, ő is fizetgeti.

Offer # 2012.06.26. 12:30

Kedves anideeva,

A húg által aláírt szerződés érvénytelen lehet a szerz. kötéskori állapota miatt. Én először a bankkal tárgyalnék. Mivel adóstárs volt, így valószínűleg pénzt sem kapott, gyakorlatilag készfizető kezes. Más kérdés, hogy a hitelt felvevő adós - a korábbi (?) élettárs - nehéz helyzetbe kerülhet, ha kiesik az adótárs, a bank akár fel is mondhatja a hitelt.


ügyvéd

Yogibear # 2012.07.03. 14:08

Tisztelt Fórumozók!

Budapest Banknál felvett autóhitellel kapcsolatban lenne kérdésem:

  1. A futamidőt (rendszeres, pontos a törlesztés annak ellenére, hogy majdnem triplájára nőtt a havi részlet..) a bank egyoldalúan módosíthatja?
  2. Egy ismerős ajánlotta, hogy létezik valamiféle "békéltetés" bank és ügyfél között. Ez valóban igaz? Mi az eljárás lényege?
  3. Érdemes a PSZÁF-hoz fordulni, vagy egyéni úton ügyvédi megoldás javasolt?

Előre is köszönöm szíves válaszukat!

Üdvözlettel

kfgabri # 2012.07.03. 14:14
  1. Ez hogy volt?
  2. Ott mit szeretnél?
  3. Ott mit szeretnél?
kfgabri # 2012.07.03. 14:18

addig elmondom, hogy autófinanszírozásnál az indulódíj technikailag az első, kiemelt havidíj, az autó átadás-átvételének napjával/folyósítással indul a futamidő.
ha ez a +1 nap a bibi, akkor problem solved.
minden egyéb eset paranormális, de láttam már érdekes dolgot kereskedés-bank-ügyfél háromszögben.
ha csak az induló a bibis, hagyjuk a felügyeletet és ne költs ügyvédre.

Yogibear # 2012.07.03. 14:38

Köszönöm válaszát!

  1. Amikor a törlesztőrészlet drasztikusan emelkedni kezdett, akkor egy nagyobb összeg előtörlesztése történt, és akkor az ügyintéző tájékoztatása szerint 2012-ben "lejár" a törlesztés, a hitel visszafizetésre kerül. Ennek ellentmondóan az azóta küldött iratokban még jövőre sem jár le, és csak nőtt az összeg. Az érdeklődésre, közölte a bank, hogy mivel a szerződés megkötésekor a szerződő fél aláírta, hogy tudomásul vette az Üzletszabályzatot, ezért a bank részéről nem történt semmilyen mulasztás, vagy szerződésszegés, hisz abban benne volt minden egyéb részletkérdés.
  2. Azóta utánanéztem a PSZÁF honlapján, hogy az "ismerős" a Pénzügyi Békéltető Testületre gondolt.. Igen létezik az eljárás, de előbb a bankhoz kell fordulni a problémával, és ha nincs érdemi válasz 30 napon belül, akkor lehet hozzájuk fordulni beadvánnyal..
kfgabri # 2012.07.03. 14:43

1. Szóval elötörlesztett és kérted futamidő-rövidítésre fordítani.
Erre kell készülnie szerződésmódosításnak, meghatározva, hogy honnan hová tartunk, mikor, milyen árfolyamon mennyi lett betörlesztve, ebből ennyi tőke, annyi árfolyamkülönbözet, ennyi járulékos ktg., hátralévő futamidő ennyi, lejárata ekkor.
PLUSZ: ilyenkor bonitásvizsgálat is szükséges, mivel emelkedhet is a részlet a rövidebb futamidő alatt, a tőkecsökkentés nem mindig paritásos a csökkentéssel.
Kérdés: a betörlesztéssel milyen dokument keletkezett?
Az ügyintéző tájékoztatását hagyjuk.
Gyanúm: a betörlesztés a terhek csökkentésére lett fordítva változatlan futamidővel és elbeszéltetek egymás mellett.

Yogibear # 2012.07.03. 15:14

Tisztelt kfgabri!

Köszönöm érdeklődését, és gyors válaszát!

A hitel nem az enyém,így a kérdéseire a pontos választ sajnos nem tudom. Mivel egy kisgyermekes családról van szó, csak este tudnak "nyugodtan" internetközelben lenni. Mindenképp jelzem nekik, hogy regisztráljanak ide és a nicnevemre hivatkozva ők pontosan le tudják írni, milyen dokumentum keletkezett az előtörlesztéskor.

Üdvözlettel